Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
Кучетата си лаят, кервана си върви.
Стабилността на тухлата е пословична. Колко зор и усилия са нужни да й свалят цената, а колко малко и трябва за да почне да катери нагоре.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеhttps://www.investor.bg/a/538-pazari...abaven-rastezh
Още един банкер от ЕЦБ подкрепи лихвените повишения дори с цената на забавен растеж
Трябва да гарантираме, че високата инфлация ще приключи скоро, каза управителят на Германската централна банка Йоахим Нагел
"Трябва да гарантираме, че високата инфлация ще приключи скоро", каза Нагел по време на своя реч във Франкфурт във вторник. "Следователно аз ще продължа да давам най-доброто от себе си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се отпуснем твърде скоро и че ще продължим напред с нормализирането на паричната политика - дори ако нашите мерки забавят икономическото развитие", каза Нагел.
Германският централен банкер, познат като един от най-ястребово* настроените в редиците на ЕЦБ, посочи, че нормализирането на паричната политика не включва единствено лихвени повишения, а и намаление на рекордния баланс на банката. Централната банка на еврозоната планира да очертае ключови принципи за т. нар. количествено затягане (QR) на заседанието си през декември, което е и последното за годината.
В началото на ноември членът на ЕЦБ и ръководител на Латвийската централна банка Мартинс Казакс изрази мнение, че регулаторът трябва значително да повиши лихвите, за да пребори рекордното покачване на цените, дори при възможна рецесия в еврозоната.
“Лихвите ще продължат да растат значително“, увери Казакс в ефира на латвийска телевизия. „Разбира се, несигурността е много висока, особено във връзка с войната в Украйна. Други централни банки също покачват лихвите, за да забавят инфлацията“, допълни банкерът.
Стабилността на тухлата е пословична. Колко зор и усилия са нужни да й свалят цената, а колко малко и трябва за да почне да катери нагоре.
- 5 Харесвания
Коментар
-
https://www.investor.bg/a/538-pazari...abaven-rastezh
Още един банкер от ЕЦБ подкрепи лихвените повишения дори с цената на забавен растеж
Трябва да гарантираме, че високата инфлация ще приключи скоро, каза управителят на Германската централна банка Йоахим Нагел
"Трябва да гарантираме, че високата инфлация ще приключи скоро", каза Нагел по време на своя реч във Франкфурт във вторник. "Следователно аз ще продължа да давам най-доброто от себе си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се отпуснем твърде скоро и че ще продължим напред с нормализирането на паричната политика - дори ако нашите мерки забавят икономическото развитие", каза Нагел.
Германският централен банкер, познат като един от най-ястребово* настроените в редиците на ЕЦБ, посочи, че нормализирането на паричната политика не включва единствено лихвени повишения, а и намаление на рекордния баланс на банката. Централната банка на еврозоната планира да очертае ключови принципи за т. нар. количествено затягане (QR) на заседанието си през декември, което е и последното за годината.
В началото на ноември членът на ЕЦБ и ръководител на Латвийската централна банка Мартинс Казакс изрази мнение, че регулаторът трябва значително да повиши лихвите, за да пребори рекордното покачване на цените, дори при възможна рецесия в еврозоната.
“Лихвите ще продължат да растат значително“, увери Казакс в ефира на латвийска телевизия. „Разбира се, несигурността е много висока, особено във връзка с войната в Украйна. Други централни банки също покачват лихвите, за да забавят инфлацията“, допълни банкерът.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Аз не съм купувал за да продавам, но ако "паднат" бих купил! Ти обаче, защо пускаш новини, и прогнозираш "вдигане", като няма да продаваш?Лично теб какво те грее това, че ще се вдигат, след като ти няма да продаваш? Това се питам!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Ти що не продаваш, като толкова се радваш, че ще има спад?
Имот не се купува за да се продава, това да не ти е форекс или биткон.
Аз, каквото ми е трябвало, съм купил, не се мая с години, като краснополянския некупувач.Лично теб какво те грее това, че ще се вдигат, след като ти няма да продаваш? Това се питам!
Last edited by better; 08.11.2022, 15:24.
- 1 like
Коментар
-
Имa eднa eдвa зaбeлeжимa paзлиĸa (зa мoмeнтa ниĸoй в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo нe й e oбъpнaл внимaниe) и тя e, чe зa пpъв път cлeд пepиoд нa гoдинa и пoлoвинa пocтoянeн cпaд, пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2022-a нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити в бaнĸoвaтa cиcтeмa ca oтбeлязaли pъcт в aбcoлютнa cтoйнocт. Kaĸтo БHБ oтбeлязвa: "Бpyтният paзмep нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити и aвaнcи в ĸpaя нa ceптeмвpи възлизa нa 4.737 млpд. лв. (пpи 4.710 млpд. лв. в ĸpaя нa юни), a дeлът им в oбщaтa cyмa нa бpyтнитe ĸpeдити и aвaнcи e 5.09% (пpи 5.24% в ĸpaя нa юни)".
Πoвишaвaнeтo нa тeзи пpoблeмни взeмaния c 27 млн. лeвa зa тpи мeceцa изглeждa пpeнeбpeжимo мaлĸo, нo нeĸa ce зaмиcлим дaли тoвa нe пъpвият cигнaл зa нaчaлoтo нa eдин нeгaтивeн пpoцec пo влoшaвaнe нa ĸaчecтвoтo нa ĸpeдитнитe пopтфeйли. Πpи пaндeмичнaтa ĸpизa и дopи cлeд нaчaлoтo нa вoйнaтa в Уĸpaйнa нoвooтпycнaтитe oт бaнĸитe зaeми pacтяxa, a в cъщoтo вpeмe oт лятoтo нa 2020-a нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити ĸaтo aбcoлютнa вeличинa пocтoяннo нaмaлявaxa. И ceгa извeднъж тaзи пoлoжитeлнa тeндeнция ce oбpъщa.
Ocнoвни винoвници зa тoвa ca пyбличния ceĸтop ĸъдeтo pъcтa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити e c нaд 8 млн. лeвa и фиpмитe - c pъcт oт близo 18.6 млн. лeвa зa eднo тpимeceчиe. Дoмaĸинcтвaтa ĸaтo цялo пoддъpжaт cпaдa нa пpoблeмнитe зaдължeния ĸъм бaнĸитe, нo тoвa e caмo зa cмeтĸa нa вce oщe дoбpoтo пpeдcтaвянe нa жилищнитe ĸpeдити - нaмaлeниe c 34.5 млн. лeвa, тъй ĸaтo пpи пoтpeбитeлcĸитe cъщo имa yвeличeниe нa пpoблeмнитe взeмaния c нaд 28 млн. лeвa.
https://money.bg/finance/neobsluzhva...aha-glava.html
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеПовишители, едно нещо ме гложди от много време, та искам да попитам. Защо искате цените да се качват, пък в същото време се кълнете, че няма да продавате, кво ще ви "грее" това че цените се "качили"? Също така, щом твърдите, че цените ще се качват, защо не купувате?
Имот не се купува за да се продава, това да не ти е форекс или биткон.
Аз, каквото ми е трябвало, съм купил, не се мая с години, като краснополянския некупувач.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Това е положението в топ центъра на Варна в момента. Отрезвяване?
https://prnt.sc/lgwxdo8-oLxH
https://prnt.sc/SiqoOaj6KeUZ
https://prnt.sc/QLVPM5wTxlwO
https://prnt.sc/9x9-8z2vjloi
https://prnt.sc/bol6NlUt3lRm
Коментар
-
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
"Строителен предприемач съм повече от 30 г., но в момента не бих започнал нов проект, признава Пламен Андреев."
Интересно, строителите не искат да работят на по-малка печалба от 200%....препоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеhttps://www.bloombergtv.bg/a/43-imot...-poveche-razum
Пламен Андреев няма точен отговор и на въпроса дали в следващите години ще се стигне до ситуация, при която ще има замразени строежи и незавършени сгради, както се случи след настъпването на финансовата и икономическа криза през 2008 г.
„Рядко казвам „не знам“, но в случая го правя.“
Вероятно ще има процес на пречистване на пазара, защото в него влязоха много случайни предприемачи, както стана през 2008 г. Това ще върне пазара в нормални и устойчиви нива, обясни събеседникът.
Инж. Андреев сподели, че на конференцията BalREc 2022 преди дни банкери са обяснили как догодина не се очакват драстични промени в условията за кредитиране и лихвите няма да растат бързо. Обяснението – българските банки са стабилни и е нужно време решенията на ЕЦБ да бъдат отразени в кредитната им политика.
„Добре, нека следващата година бъде красива и добра, но по-следващата каква ще е? А годината след това? Какво става, когато банките променят условията си? Моят съвет към хората е: „Не гледайте как са нещата сега !
Интересно, строителите не искат да работят на по-малка печалба от 200%....
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеПовишители, едно нещо ме гложди от много време, та искам да попитам. Защо искате цените да се качват, пък в същото време се кълнете, че няма да продавате, кво ще ви "грее" това че цените се "качили"? Също така, щом твърдите, че цените ще се качват, защо не купувате?
Това е моята истина за другите незнам
- 7 Харесвания
Коментар
-
https://bnr.bg/post/101733067/ecb-sh...ta-se-izmachva
Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че ние, Управителният съвет на ЕЦБ, няма да се откажем твърде рано и че ще продължим да напредваме с нормализирането на паричната политика – дори ако нашите затягащи мерки забавят икономическото развитие", каза Нагел по време на Германска банкова конференция - "Диалог с банковия надзор", добавяйки, че са необходими големи повишения на лихвите.
"Тъй като в ситуация, в която паричната политика излиза над нормалната лихвена крива, общите икономически разходи биха били значително по-високи“, посочи още той.
Луси Де Гиндос добави от своя страна, че политиката на ЕЦБ ще "намали съвкупното търсене, както потреблението, така и инвестициите, но това е единственият възможен път напред, който имаме, защото ако не предприемем нищо, би било много по-лошо".
Очаква се икономиката на еврозоната да се свие тази зима поради комбинация от по-високи разходи за енергия, по-слабо глобално търсене и по-високи разходи за заеми.
И двамата висши членове на централната банка подкрепиха политиката на съкращаването на облигациите за трилиони евро, притежавани от ЕЦБ, които бяха натрупани чрез програмите за "количествени облекчения" през последното десетилетие, когато инфлацията беше твърде ниска
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнениеПовишители, едно нещо ме гложди от много време, та искам да попитам. Защо искате цените да се качват, пък в същото време се кълнете, че няма да продавате, кво ще ви "грее" това че цените се "качили"? Също така, щом твърдите, че цените ще се качват, защо не купувате?това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
Коментар