IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Летят високо, падат бавно: Цените на имотите в София зависят от инфлацията (economic.bg)
    Летят високо, падат бавно: Цените на имотите в София зависят от инфлацията

Прогнозите за спад в търсенето и цените, за рецесия и криза засега не се оправдават
    Макроикономически фактори

Нарастват и обемите новоотпуснати жилищни кредити. По данни на БНБ, след забавянето в края на 2022 г., през първите месеци на 2023 г. обемите кредити нарастват с около 20% спрямо година по-рано и се връщат към нивата на растеж, характерни за изминалите 2 години на голямо търсене и силен жилищен пазар.

Очакванията за нарастване на лихвените проценти по кредитите засега не се оправдават за България. Ръстовете останаха минимални - в рамките на 0.06 процентни пункта за кредитите в лева, които са 98% от отпуснатите кредити и това даде увереност на купувачите да продължат със своите планове за закупуване на жилища.
    Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължават да имат положително влияние – безработицата е под 4%, а доходите продължиха да нарастват – средно с около 17% в края на 2022 г. по данни на НСИ. Така доходите, макар и нарастващи с малко по-бавен темп от цените, поддържат стабилно съотношението на цена към доход, което ни дава достъпността на жилищата.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващи нулеви лихви по депозитите и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Всичко това до момента води до една много сходна картина с тази от миналата година, но при подобрено предлагане и постигнат нов пазарен баланс. Прогнозите за спад в търсенето и цените, за рецесия и криза засега не се оправдават. Дори напротив, налице са условия да очакваме една силна и динамична година, както при имотите, така и в общ икономически план.

===2039===

Амааа... ПАК ЛИ? Вече няма да вкуся жабешко!
    Last edited by Конан-Варварина; 03.05.2023, 10:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Хахаха-ти си толкова заслепен, че изобщо не четеш какво пиша.Изобщо не съм казал,че училището е зле,а че учебната програма е на много по-ниско ниво отколкото в България за същата възраст. Това ми го е казвала и моя съученичка,която е учителка по математика в училище в САЩ.И тя ли не е наясно?
      Ама за теб са важни само кой къде живее,колко пари изкарва и всички хора, които не отговарят на критериите ти за успели ги смяташ за по-нисши и мнението им за маловажни.Дори и да са професионалисти в областта си.
      Иначе къщата на сестра ми преди 10 години беше 160 хиляди долара,когато я купуваха,сега е няколко пъти по-толкова .Естествено е лузърка по твоите критерии, ама го уточнявам.
      Колега, не искам да се заяждам, но мисля, че си голям инат и си мислиш, че разбираш от всичко, а реално имаш съвсем базисни познания по темите, които спориш. Признавам, че не смогвам да ви прочета и половината от написаното (постовете са ви като съдебно определение т.е дълги и скучни).
      Спориш по икономически теми с Julius_BG, който видно от изказа си е действащ икономист и ти обяснява кратко и ясно ситуацията, а ти тълкуваш написаното от него по съвсем различен начин. Това да не е някаква юридическа хватка, да извърташ написанота както ти си си наумил?
      Спориш с колегата Segato, (който живее в САЩ) за живота в САЩ и България сякаш си живял там.
      Ако не бъркам преди време водеше спор с други колеги (живеещи в София) за детските градини в София, при положение, че не си от София и на практика не си изобщо наясно как са нещата.

Преди 15 г., като си купих първата кола имах един колега, който беше "специалист" по всичко и особено по колите (той нямаше кола) и само ми обясняваше, кое как да се прави, как не се прави, коя кола е боклук, коя е супер, каква кола трябвало да си взема, що не съм го питал като купувам, колко газ да подавам и т.н до безкрай. Веднъж седнахме с него след работа и други колеги в едно заведение и понеже той не пиеше му казах, че като не пие ще ме прибере после с моята кола и утре направо да идва на работа с нея. Погледна ме с един жален поглед и смотолеви, че няма да може (оказа, че освен, че няма кола, няма и книжка...).

Май стана много дълго...
      Last edited by Traicho_80; 03.05.2023, 10:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
        Бота те бъзика и се връзваш, ма пинокио направо те размаза а ти даже не разбра
        Живи и здрави. Ясно е,че в тоя форум се търси основно обиди и подигравки, вместо разменяне на мнения.
        Така че няма смисъл да продължавам да пиша.

Коментар

• Бота те бъзика и се връзваш, ма пинокио направо те размаза а ти даже не разбра

Коментар

• Съседите искат да забранят продажбата на имоти на чужденци ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ

Забранят ли турците продажбите на чужденци, те (чужденците) все нанякъде ще се пренасочат. Познайте накъде?

Коментар

• Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
              По повод спора на Миродеса и Сегато онзи ден нещо говорихме с моя позната за Щатите ,БГ семейство с доходи около 6-7 000 долара на човек месечно ,си изпраща децата в университети на който таксите са около 35 000 долара годишно около 1500 долара на месец ,като в тези такси са включени храната и пансиона в университета ,имат си и ипотека отделно и така ,нямат финансови проблеми ,работят много и така ,това е което знам но който и да питаш така е устроен живота ,да си здрав най-вече ,да работиш и няма проблеми ,пак казвам това е от познати ,да сравняваме България мисля е абсолютно безмислено ,тая сутрин даваха репортаж за детска градина Дъга в квартал Сухата река-мухъл ,хлебарки ,тоалетните като във хорър филм бяха ,вътре е като във някакъв зандан от средните векове , даваха и снимки от вътре иначе отвън самата детска градина санирана ,ще кажеш че е като нова .....Какво има повече да говорим ?
              Каврък, много се забихме за САЩ и не е по темата. Само да кажа че и в САЩ месеците в годината са 12 и няма как 35к годишно да са 1500 месечно

Коментар

• Най-горещата нова климатична технология са… тухлите - Investor.bg

и най-добрата инвестиция са.

Коментар

Какво обешание бе ? Бил ли си в Шатите те пита човека

Сестра ти ако работеше в каунтито щеше да има добра застраховка и да плати само даунпеймънта за бързата помощ.
                  Дай на български че тез от село ингилизки не знаят? Виж помашкия го владее
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• По повод спора на Миродеса и Сегато онзи ден нещо говорихме с моя позната за Щатите ,БГ семейство с доходи около 6-7 000 долара на човек месечно ,си изпраща децата в университети на който таксите са около 35 000 долара годишно около 1500 долара на месец ,като в тези такси са включени храната и пансиона в университета ,имат си и ипотека отделно и така ,нямат финансови проблеми ,работят много и така ,това е което знам но който и да питаш така е устроен живота ,да си здрав най-вече ,да работиш и няма проблеми ,пак казвам това е от познати ,да сравняваме България мисля е абсолютно безмислено ,тая сутрин даваха репортаж за детска градина Дъга в квартал Сухата река-мухъл ,хлебарки ,тоалетните като във хорър филм бяха ,вътре е като във някакъв зандан от средните векове , даваха и снимки от вътре иначе отвън самата детска градина санирана ,ще кажеш че е като нова .....Какво има повече да говорим ?

Коментар

Хахаха-ти си толкова заслепен, че изобщо не четеш какво пиша.Изобщо не съм казал,че училището е зле,а че учебната програма е на много по-ниско ниво отколкото в България за същата възраст. Това ми го е казвала и моя съученичка,която е учителка по математика в училище в САЩ.И тя ли не е наясно?
                      Ама за теб са важни само кой къде живее,колко пари изкарва и всички хора, които не отговарят на критериите ти за успели ги смяташ за по-нисши и мнението им за маловажни.Дори и да са професионалисти в областта си.
                      Иначе къщата на сестра ми преди 10 години беше 160 хиляди долара,когато я купуваха,сега е няколко пъти по-толкова .Естествено е га по твоите критерии, ама го уточнявам.
                      Говориш за 350 млн държава със 51 самостоятелни щата, все едно някой да каже учебната програма в Европа е гола вода.

Не ми слагай думи в устата. За мен е важно човек да има акъл.
                      Last edited by segato; 03.05.2023, 10:25.

Коментар

Ми ти не знаеш какво говориш бе човек. Майка ти била казала , че училището в САЩ било потресаващо ... училището се издържа от проперти таксите , два съседни дистрикта може да са коренно различни зашото в единия къшите са по милион а в другия по 200к. Сестра ти си купила къща за 160к ( ти каза така) и сега майка ти раздува по седенките колко били зле училищата в САЩ. Ми сопри се малко, ръсиш глупост след глупост. Зет ти като е полицай толкова ли не ти обясни , че бюджета им идва съшо от проперти таксите и ако са ниски нямат хора и престъпността е висока ? Бих те посъветвал да избягваш да коментираш неща с които не си запознат. Всички имат интернет. На никой не отваряш очите.
                        Иначе къщата на сестра ми преди 10 години беше 160 хиляди долара,когато я купуваха,сега е няколко пъти по-толкова .Естествено е лузърка по твоите критерии, ама го уточнявам.
                        Last edited by mirodes; 03.05.2023, 10:08.

Коментар

За спорта ли спориш? За какво е всичко това ? Да ме открехнеш колко е добре в България и колко зле в Щатите ? Ми аз съм живял и на двете места а ти не си излизал от окръжния си град, дали си по-запознат ? Едва ли може и за София да кажеш нещо , камо ли за друга държава.

Тия неща, които споделяш за училището, престъпността и бързата помощ не говорят добре за сестра ти. Аз ако бях на твое място намаше да ги разправям по форумите. Не искам да те засягам и мисля да спрем дотук.
                          Да ти кажа - България е раят на земята, недокосната от умопобъркания социум. Не ме е грижа ни за "Бърза помощ", ни за образование, ни за работа, ни за заплата, ни за пенсия. Седя си на вилата, встрани от съседи и всичко, и давам акъл дистанционно - изглежда много народ е куц в главите и предпочита да чуе нещата за конфликта в Украйна от мен вместо от чатджипитито, което нашумя напоследък като посещението на Веско Маринов в читалището на село Медковец. Размишлявам върху Хегел. Маркирам някои забележки върху творчеството му, вероятно е от посрещането ми на изгревите сутрин, които носят послания от едни други светове. А и той е бил опонент на Кант, пък аз съм му почитател. Нямаме образование, което да ни насочи към университетите от Бръшлянената лига, учил съм в махалата, но някак си предпочитам Кант пред Хегел. Нямаме и заплати като хората, но концептът за "нравственият императив" така и не ме напуска, вместо да се отдам на работа на още десет места, та да мога да отида в Макдоналдс. Минава една дива коза всеки ден покрай портата и аз я каня в двора. Издоя я, за да не хване мастит, после я среша, че ходи с един пръч, който само я мачка. Пък и ползвам млякото й за направа на сирене и кашкавал, вместо да ям свирещи щурци и вълнести бръмбари, с които дори швейцарците замениха своя шоколад. Тук щурците свирят вечер, огласят простора и огъват пространствено-времевия континуум, като ме пращат в други селения. Така минават дните ми - в тъги и в неволи да проумея този загубен свят.

Коментар

Ако не си наясно това е форум,в който се дискутират различни теми на аматьорско ниво.Не е професионален форум.Така че всеки има право да коментира каквото си поиска, стига естествено да не обижда другите участници. И ако на някой не му харесва мнението на друг просто не му чете коментарите или го слага в игнора.Или пък го оборва с аргументи.А не да твърди, че мнението му било по-маловажно щом не е бил в дадена държава ,не бил работил в дадена сфера или други подобни неща.
                            Ми ти не знаеш какво говориш бе човек. Майка ти била казала , че училището в САЩ било потресаващо ... училището се издържа от проперти таксите , два съседни дистрикта може да са коренно различни зашото в единия къшите са по милион а в другия по 200к. Сестра ти си купила къща за 160к ( ти каза така) и сега майка ти раздува по седенките колко били зле училищата в САЩ. Ми сопри се малко, ръсиш глупост след глупост. Зет ти като е полицай толкова ли не ти обясни , че бюджета им идва съшо от проперти таксите и ако са ниски нямат хора и престъпността е висока ? Бих те посъветвал да избягваш да коментираш неща с които не си запознат. Всички имат интернет. На никой не отваряш очите.

Коментар

Дотук май не сме коментираме нищо свързано с теб. Коментирали сме заплати, данъци и САЩ. Ти не си плащал заплати и корпоративни данъци , но си първа писта да раздаваш акъли какви заплати и данъци трябва да плащат другите. Не си излизал от България ма раздаваш оценки за други държави.Какво съм коментирал свързано с теб (освен ако си ме нервирал и съм се изпуснал да ти кажа нещо по директно) ?
                              Ако не си наясно това е форум,в който се дискутират различни теми на аматьорско ниво.Не е професионален форум.Така че всеки има право да коментира каквото си поиска, стига естествено да не обижда другите участници. И ако на някой не му харесва мнението на друг просто не му чете коментарите или го слага в игнора.Или пък го оборва с аргументи.А не да твърди, че мнението му било по-маловажно щом не е бил в дадена държава ,не бил работил в дадена сфера,живеел в малък град или други подобни неща.Сигурно мнението на някой бездомен наркоман от Ел Ей е по-важно от моето. Щото пича е от Ел Ей.Наистина голямо постижение.
                              Last edited by mirodes; 03.05.2023, 09:44.

Коментар

Че няма за коментираш това, което съм написал.Освен естествено ако то не засяга по някакъв начин, но нямам намерение изобщо да коментирам каквото и да е било,свързано с теб.
                                Дотук май не сме коментираме нищо свързано с теб. Коментирали сме заплати, данъци и САЩ. Ти не си плащал заплати и корпоративни данъци , но си първа писта да раздаваш акъли какви заплати и данъци трябва да плащат другите. Не си излизал от България ма раздаваш оценки за други държави.Какво съм коментирал свързано с теб (освен ако си ме нервирал и съм се изпуснал да ти кажа нещо по директно) ?

Коментар

Working...
                                X