Първоначално изпратено от bertram
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
предположението ми е, че ще използват приемането на закона като мотив за повишение на лихвите (по някакви си техни начини) с оправданието, че се налага да калкулират допълнителен риск.
факт е, че в развити западни общества 'живеят' с този закон и имат нормални лихви (имали са и ниски и високи)
в България по-скоро това ще удари лихварите (бързите кредити) , а там е малко особена връзката им с банковата система.
ще поживеем ще видим
- Размер на депозитите, банките са бъкани с пари
- Възможности за доходност в левове. Правителството емитира смешно малко в левове, а бизнесът не може да понесе по-висока лихва
- Законови изисквания, банките не определят произволно лихвата по ипотеките, тя е обвързана с база
- КАПИТАЛИЗЪМ. Банките не са добри или лоши, не се опитват да прецакат тоя или оня. Те искат да печелят, съответно да "продават финансиране".
Имаше една реална възможност за съществено повишение на ипотечните лихви - влизане в еврозоната през 2025г. Тогава банките свободно можеше да инвестират огромна част от левовите депозити в доходонсни инструменти в евро, съответно да се ограничи ресурса за ипотеки и лихвите да скочат. Явно докато ни приемат евровите лихви пак ще паднат. Ще се наложи да почакаш следващия лихвен цикъл на ЕЦБ, вероятно след 3-4 години...
2029
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
Тук ще те подкрепя, необходим е закон за личния фалит. Така ще се изсветли и икономиката - част от хората бачкат на черно или в чужбина заради запори.
Интересно е как това ще се отрази на имотите. Дали банките няма да пренасочат част от ресурса за необезпечени потребителски кредити към жилищни заеми?
факт е, че в развити западни общества 'живеят' с този закон и имат нормални лихви (имали са и ниски и високи)
в България по-скоро това ще удари лихварите (бързите кредити) , а там е малко особена връзката им с банковата система.
ще поживеем ще видимтова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
риск - това е дума позабравена в последните години - визирам банки, финанси, кредити и тн.
законът за личния фалит ще я върне в речника на банките в БГ
в последните години слушаме как банките са фрашкани с пари и нямат къде да ги сложат и дават кредити на ниска лихва и нямат избор и тн и тн.
нека го приемат и ще видим, че и там банковото (и лихварско) лоби постоянно дърпа ръчната през един или друг политик, а и бозата в парламента ги устройва перфектно.
Интересно е как това ще се отрази на имотите. Дали банките няма да пренасочат част от ресурса за необезпечени потребителски кредити към жилищни заеми?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениеей, като го заразтягат тоя арменски локум за частния фалит...
дай сега всеки
да тегли кредити и да му ги опростяват
ми, бай , нали точно заради липсата на такива либерални простотии
нашите банки са в пъти по капитализирани
и по-ликвидни от европейските и особено от американските
или викаш...мама му, аз не съм българин и ми дреме
важно е да изтърся някоя мъдрост във форума
не бъди като този на аватара ти и погледни малко по-далеч от личния дребен интерес. заборчняването без изход - вечен дълг е най-сигурния начин да си затрием държавата. увиснали с дългове, които нямат как да върнат хората просто излизат от системата,работят на черно или на мин. осигурителен праг, за да не им прибират голяма част от дохда и така без шанс да мръднат. някои избират чужбината и заминават със семействата си.
по отношение на закона за личния фалит - приеми, че това е бушон, за да няма революции в даден момент, защото обществото плавно и не толкова плавно заборчнява, а без закон за фалит на физическо лице - всеки затънал в дългове става роб на системата (лихвари, банки, адвокати, че и държава със законните запори)
възхода на много брутални диктатури и режими е дошъл именно след периоди в които масите са усетили, че нямат изход.
не казвам, че режимите след това са им дали, но искрата е била мизерията причинена по един или друг начин от дълга.
не си мисли, че американските и европейски капиталисти са по-глупави от нашите - просто искат по-дълго да могат да се хранят от приемника (обществото) и са наясно, че масата хора не могат да си правят сметката и ще се овъртят в дълг. Целта е да се предотврати един тотален срив на системата, когато няма конрол на риска.
Спомни си кредитите, които българските банки раздадоха на свои хора преди вълната от фалити и девалвацията на лева - не казвам , че е същото, но това е пример за система без контрол на риска и без мисъл за бъдещето - буквално обирай каквото можеш,а после революция.
тогава се разминаха на косъм с линча.
ПП България дългосрочно ще бъде много по-добро място за живот, когато се забранят бързите кредити и хазарта (без изключение).Last edited by X_Y; 08.12.2024, 11:36.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
Нищо им няма на банките и мошениците за бързи кредити. Да си калкулират риска.
Тук Берти е прав. По-капитализирани са по-съвсем друга причина.
законът за личния фалит ще я върне в речника на банките в БГ
в последните години слушаме как банките са фрашкани с пари и нямат къде да ги сложат и дават кредити на ниска лихва и нямат избор и тн и тн.
нека го приемат и ще видим, че и там банковото (и лихварско) лоби постоянно дърпа ръчната през един или друг политик, а и бозата в парламента ги устройва перфектно.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениеей, като го заразтягат тоя арменски локум за частния фалит...
дай сега всеки
важно е да изтърся някоя мъдрост във форума
Тук Берти е прав. По-капитализирани са по-съвсем друга причина.Last edited by X_Y; 08.12.2024, 11:35.
- 1 like
Коментар
-
ей, като го заразтягат тоя арменски локум за частния фалит...
дай сега всеки
важно е да изтърся някоя мъдрост във форумаLast edited by X_Y; 08.12.2024, 11:35.препоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнениеБанките раздават потребителски кредити на килограм
https://www.marica.bg/biznes-zona/ba...ti-na-kilogram
Една малка част от сделките с имоти минава с кредит от банки
Коментар
-
Тъй ли.. значи хората, които ползват кредити и после ги връщат са балъци, а фалиралите шматки, които са теглили кредити за да си купуват коли, да ходят по почивки или да се правят на бизнесмени, да им се опростят борчовете. Браво , бе.. Трябва да стане като в Турция-който не връща, носи наказателна отговорност. Или да се върне стария ЗБДС-като дължиш, не можеи да излизаш от Бг, докато не върнеш. Тука сульо и пульо тегли и не връща, щот е тарикат и нищо не могат да му направят.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от corner Разгледай мнение
ако 10-15 милиарда се твърди че са нищожна част от парите вложени в имоти за 1 г. - по колко да ги умножим х 5 , или повече ?
сами си направете сметка какъв дял от населението в трудоспособна възраст е това.
закона за частния фалит (фалит на ф. лице) трябва да бъде приет - поели сме ангажимент покрай ЕЗ, а това ще изкара още скелети от гардероба.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнениеБай Лорд, ще стане трейдър от теб.
Продаваш на връх, и купуваш на дъно.
За разлика от повечето балъци, които купуват на връх и продават на дъно.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнениеБанките раздават потребителски кредити на килограм
Коментар
-
Нали после на Никулден трябва да се лее вино......
- 2 Харесвания
Коментар
-
Банките раздават потребителски кредити на килограм
Коментар
Коментар