Първоначално изпратено от ejonny2376
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Ако беше ме послушала и за коновете, сега щеше да имаш със 150% в повече.
От познати чувам, че в момента също има подобни сделки на -50% от наплашени руснаци. Дори знам за един случай при нас, за почти незабавна препродажба. Някои хора от подобни сделки правят доста добри пари.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнениеАз това и казах - БИЛА е. Вече не е. За огромно съжаление.
Случилото се през последните 10-15 години, особено след влизането в ЕС, е безпрецедентен геноцид спрямо българския народ. Умишлено нацията се унищожава чрез налагането на либерало-джендърски пратеници във властта. България беше далеч по-добро място за живот преди 15-20 години. Сега с едни напечатани пари се създаде изкуствено усещане за благосъстояние у една шепа ИТ-та и имотни спекуланти, а реално ядрото на нацията е напълно унищожено - няма средна класа, няма образовани хора в различните сфери на икономика, наука и изкуство. Има 95% беден и прост народ, който не произвежда нищо, и 5% ИТ-та, крадци и спекуланти.Безвъзвратно изгубена нация.
Това, което казваш, е така. Но има още неща по темата:
Българското село се обезлюдява още от 70-те години, когато хората масово мигрират към големите градове, към фабрики и нови жилищни комплекси.
Българското земеделие е било дотирано, за да имат интерес да произвеждат. Дядо ми вземаше много хубави пари като предаваше животни на Родопа - телета, агнета и прасета. Изкарваше много повече от пенсията и заплатата си преди 1990 г.
Преди 15-20 г българите бяхме (бяха) доста бедни и с малки заплати. Това се вижда и по избора им на апартамент. Днес се лакомят за луксозно, а преди се задоволяваха с бюджетни решения (ламинат, мебели от Арон, панелни жилища, напр.).
За демографска криза се говори още от 80-те години. Тогава българката е имала по 2 деца. Днес отново има по 2, ако реши да ражда. В другата тема сме писали на широко какви ги върши съвременната българка и че е доста мързелива, съпоставено с майка си и баба си.
Има много хора, които си изкарват пари, като оправят апартаменти по новите критерии, но с евтини материали (да изглежда красиво и модерно, но без да се набутват със скъпи неща) и ги продават скъпо.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнениеИпотечните кредити с 14-годишен рекорд - помпа се инфлация
Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе подобни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит. Дори самото споменаване на тази възможност ще подейства отрезвително.
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/16399029
- 1 like
Коментар
-
Ипотечните кредити с 14-годишен рекорд - помпа се инфлация
Какви инструменти има БНБ? Вече споменахме антицикличния буфер и минималните резерви – те могат допълнително да се повишат. От началото на 2024 г. ще влязат в сила нови допълнителни капиталови изисквания (MREL), които ще бъдат различни за различните банки.
Предвид високия растеж на кредита БНБ трябва да е по-смела и да изиска повече капитал от банките, който да покрие растящите рискове. Сега е благоприятен момент за повишени капиталови изисквания предвид големите свръхпечалби на банките. Също така е благоприятен момент да се увеличат вноските на банките във фонда за гарантиране на влоговете, за да може фондът да се капитализира и да изплати дълговете, натрупани от кризата с КТБ.
Ако все пак всички тези стандартни инструменти не проработят за охлаждане на ипотечния кредит, БНБ има и други правомощия, които досега не е ползвала – т.нар. макропруденциални мерки на ниво длъжник. Те дават право на БНБ да въвежда множество ограничения, например за съотношението между кредит и обезпечение или таван на задлъжняването (т.е. таван на съотношение между кредит и доход за всеки длъжник). Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе подобни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит. Дори самото споменаване на тази възможност ще подейства отрезвително.
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/16399029
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Ако беше ме послушала и за коновете, сега щеше да имаш със 150% в повече.
От познати чувам, че в момента също има подобни сделки на -50% от наплашени руснаци. Дори знам за един случай при нас, за почти незабавна препродажба. Някои хора от подобни сделки правят доста добри пари.
Много от балоните в каквито и да е активи са продължавали 5-6-7 години ,а на финала хората са губили 90% от всичките си пари ,до степен такава че реално никога повече не са могли да си ги възвърнат обратно .
Правило номер 1 е да опазиш главницата + прилична доходност ,а когато числата са такива ,каквито ги даваш ти ,това е като пожарната лампа на пожарникарския камион който е извикан по сигнал и с мръсна газ тръгва към пожара .
- 1 like
Коментар
-
Много обичам да давам този пример – в момента е есен, след есента, ще дойде зима, след това пролет, лято – това е нещо неизбежно и ако една компания се научи да живее само през лятото, тя в условията на тежка зима – си е заминала. Ако се научи да живее само в условията на тежките зими, тази компания също ще си замине, когато дойде лятото. Говоря всичко това в икономически контекст. За всеки отделен стопански обект има значение как ще се приспособява към отделните периоди и етапи от своето развитие и в развитието на икономиката. Точно това приспособяване и реакцията към отделни различни етапи е в основата на това тази компания да оцелява, да съществува и да просперира."
Банкерът Петър Славов
управител на Прокредит банк /04 Декември 2023 година
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение
На мен малко ми е неудобно защото купих къщата на 50 % от цената и ,но тогава имаше предпоставка за такъв спад и веднага се възползвах от нея. Благодарение на Бетер, разбира се. Тогава мисля, че и на теб писах както и на много други съфорумци защо ще/се случва на л.с. Видя ли обосновена предпоставка за спад веднага ще пиша и ако не ме засяга лично ще го напиша директно тук за общо ползване за сега не виждам такава.
Коментар
-
Активизира се старо свлачище на крайбрежния път между Албена и Балчик (Видео, снимки)
За укрепване на свлачището във вилната зона "Фиш-фиш" между Балчик и курорта Албена ще са необходими повече от 10 милиона лева, които, обаче не са отпуснати и се чакат от държавния бюджет.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/14234242
Коментар
-
БНБ подпука банките, проверява ги за...
Обект на проверка са били вътрешното управление и управлението на риска в сферата на кредитната дейност
https://blitz.bg/ikonomika/bnb-podpu...ews989975.html
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
опитваш се да ми хвалиш немските хайтита?
Чеп за зеле не става от тях. Само в Америка има IT. Всичко друго е цъкач, безмозъчен кликач.
Я кажи немците колко медала спечелиха на последната олимпиада по математика щот нашите деца спечелиха 18 .... И само китайци са пред нас
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
В периода 24 – 28 ноември 2023 г. в Сеул, Южна Корея се проведе 14-тото Международно състезание по математика WMTC 2023 (с). В него взеха участие над 700 ученици, разпределени в 96 отбора от 20 държави. България се представи отлично като спечели общо 18 медала.
Учениците от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ за поредна година взеха участие в елитното състезание World Mathematics Team Championship и всеки от тях се прибра с медал. Те се състезаваха в три възрастови групи – “Junior” (до 12 г.), “Intermediate” (13-15 г.) и “Advanced” (16-18 г.). Състезанието се проведе в четири етапа: два индивидуални, щафета и отборно. От индивидуалната надпревара бъгарските състезатели завоюваха 1 бронзов, 8 сребърни и 9 златни и медала. Те се представиха отлично и заеха първите места и в отборното състезание. Учениците от група „Junior” завоюваха първо място в щафетата и второ място в отборната надпревара сред общо 24 отбора. Отборът в “Intermediate” възрастова група зае второто място в отборната надпревара сред 27 отбора. Най-големите ни ученици от отбор “Advanced” преодоляха конуренцията от 45 отбора и залужиха първото място в щафетата и отборната надпревара.
Коментар
Коментар