IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

gloom and doom -ърите са с превес на очакващите бясна печатница при поредното хлъцване на световнатта икономика, но има и такива, които не изключват едно буквално изпаряване на ликвидността, което да доведе до момент с брутална дефлация при редица активи - имоти, акции, ресурси (метали, горива и тн) - това вероятно ще е краткосрочно, а после ще има пак 'спасяване'

преди да кажеш, че това са глупости - един Бъфет (не бих го нарекъл по никой начин дуумър) е на много сериозни кешови(трежаритра) позиции и търпеливо чака той или наследниците му в Бъркшир да накупят добри компании на изгодни цени... това си е един вид очакване на сериозна обезценка на пазарите.

Много зависи и дали ЦБ и световния финансов елит ще се опитат да 'закрепят' системата в настоящия и вид ( Долар, Евро, Йена, Франк, Паунд и тн) или ще се мине през някакви драматични размествания.

В случай, че решат да я закрепят както е - политиката на ФЕД и ЕЦБ от последните години беше именно това - позатегнаха с лихви без да се оливат. Ако се мине на директно печатане ще има чао-чао долар, евро и тн и тогава не е ясно какво ще последва. Едва ли ще се разкарваме с кесии наполеони и сребърни орли...

живеем в интересни времена

ПП дефлацията реално е факт в 'истинските пари' - златото
    За първия абзац, имам само един въпрос. Как си представяш някой политик да отиде в посока дефлация (рязко намаляване на валутната маса съответно и дълговете)?
    Това е равно на политическо самоубийство. Всеки политик дългосрочно ще ходи към хиперинфлация.
    В дългово базираната парична система с фиатна валута в момента, пари = дълг, и дълг = пари. Спре ли растежа на дълговете, спира буквално всичко, а правителствата са най-големите длъжници, т.е. те основно вкарват свежа валута чрез емитиране на нов дълг от ЦБ. Никой друг не може да увеличава валутната маса толкова много както те. Изключение е ЦБ, но тя пак трябва да го даде на някого този нов дълг, а кой друг освен дадено правителство може да заложи повече от труда на цели нации за десетилетия напред? Никой! Естествено, заради плутокрацията и олигархията, които са по дизайн вградени в настоящия модел, по който функционират псевдо капитализмът хибрид със силни соц. елементи и представителната демокрация, първи с новоизпринтираната валута се сдобиват корпорации и богатите, Бедните плащат сметката.
    Всеки е наясно, че финансовата система е счупена. Счупи се през 2008г. и оттогава печатат в още по-големи количества нова валута, за да обслужват старите задължения. Директно обезценяване на валутата, съответно и на дълговете, или т.нар. инфлационно разплащане на дългове.
    Лихвите стояха на 0% цяло десетилетие само, за да могат правителствата по света да си обслужват вноските.
    Фаталистите дето чакат нова криза от сорта не тези преди 1971г. пропускат, че валутата се обезценява с около 15% на година, а това довежда до огромни загуби на богатства. Това е невидим данък. 15% валутна обезценка на година е по-лесно от увеличение на данъците ти с 15%, което е политически неприемливо, но това е, от което се нуждаят, за да поддържат плащането на дълга, защото принтирането на "пари" обезценява валутата.
    Така че ти го плащаш, всички ние го плащаме.
    Това, което трябваше да направят САЩ през 2008г. е да излязат в несъстоятелност по задълженията си.
    Това щеше да бъде най-доброто нещо, което можеха да направят, но не могат.

Доколкото съм запознат за Бъфет или по-точно каквото той е споделял пред медии е, че все по-трудно намира подходящи компании, в които да инвестира, а тези, в които вече е налял преди са се изчерпали откъм растеж за момента и или е продал, или не купува повече. Нали неговото е value investing.
    Колко ги говори ей така и дали е това, което действително мисли е отделна тема, ама е факт, че също така той има и много пропуски, но допускам и че бива използван да влияе на обществените нагласи. Например, за златото и биткойна. Той даже има инвестиции в банки като Nubank, които залагат основно на блокчейн като технология за развитие на услугите си, а баща му е бил gold bug. Всеки да си прави изводите.
    Last edited by Kris_; 16.04.2025, 17:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
      Ти си добре, и аз имам такива предложения за секс но жена ми не ми дава да се възползвам. Седи до мене и ме дебне. Така, че сега е момента, после като влезеш в сериозна връзка става все по-трудно.
      Затова човек не трябва да задълбочава много отношенията с жена си.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Точно, и при криза и спаднали доходи от докторски паметник наемателя може да отиде в Х. Димитър или някой от другите " работнически квартали" но от Х. Димитър или Люлин не може да отиде на по- тънък наем и ще трябва да си ходи на село. Та по- ниския клас имоти са по- устойчиви( имаш наематели и в криза и извън криза) докато скъпия имот ако ти стои празен или ако трябва да го даваш на цената на този в Люлин не се връзва сметката
        +100

И аз това искам да кажа,

Знам за един апартамент, който се дава под наем от 1987 г. до ден днешен. Дограмата му не е подменяна и е много стара. На пощенската кутия още стои името на първия собственик, починал отдавна. Собствениците са хитри и са успели да го задържат, въпреки че преди 1990 г. имаше други закони и не е могло да имаш 2 жилища (апартаментът им е наследство от техен чичо). И мажат филията 38 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Примерът ти не е много удачен:

една двойка от Попово ще предпочете кв. Х.Димитър, на 5 мин от центъра, с наем 600 лв, вместо Докторска градина с наем 1200 лв. Защото тези 600 лв са им важни и не са малко пари.
          Точно, и при криза и спаднали доходи от докторски паметник наемателя може да отиде в Х. Димитър или някой от другите " работнически квартали" но от Х. Димитър или Люлин не може да отиде на по- тънък наем и ще трябва да си ходи на село. Та по- ниския клас имоти са по- устойчиви( имаш наематели и в криза и извън криза) докато скъпия имот ако ти стои празен или ако трябва да го даваш на цената на този в Люлин не се връзва сметката

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Продавай си всичките имоти, купувай биткойн и излизай на квартира.
            Мен не ме мисли.
            Продавам един, продавам и Биткон. Не съм казал, че те мисля, но ако си купил на 2к, с надежда да продадеш на 3500~4000, имаш голЕм проблем.

Коментар

• Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

Не е точно така както си го мислиш. Един луксозен апартамент на добра локация при някакво "мяу" винаги ще си намери много по-бързо наемател дори и с по-нисък наем за известно време отколкото скапан апартамент на лоша локация. Хубавият никога ама никога няма да е по-малко предпочитан от лошия. Не е едно и също да наемеш в Докторска градина или в Х. Димитър примерно. При това никога не знаеш кой апартамент кога е купен и на каква цена. Локация, локация и пак локация с луксозен ремонт винаги е напред пред бачкаторските квартали с мебели Виденов / дори и луксозния да е с не толкова луксозни мебели /
              Колко % от всичко, което се предлага е луксозно?
              1 или 2 стаен в блок в стил виетнамско общежитие ма 3600 евра (80% от новите) луксозно ли е?

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

при криптото има един лаф rug-pull - да не се случва да разбереш защо на дедото 115%-то процената са сладки
                Кой говори за крипто? За Биткон говоря. Не ги бъркай, моля. Двете няма нищо общо.

Коментар

А какви сигнали ти дават: поглед, усмивка или директно си искат?

Имам един приятел, които е страшен. Пийва си червено вино доста, напр. 1 бутилка или 1/2 бутилка на Трифон зарезан и люби жена си и любовницата си паралелно (в различни дни, дискретно с любовницата си). И е баща на 3 деца.

Значи, редя се на бара и някакви госпожици и те чуруликат на руски до мен, след като ги попитах от къде са и те ме питаха, побъзикахме се и ми обясниха къде им е чадъра. То това става по стари навици, ама се усетих да не се занимавам и оттогава си мълча и не гледам настрана.

Карамански едно време беше по-опасен, ходеше по заведенията с жена си, детето и любовницата.

Коментар

• Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

Вече не, те са низвергнати като лоши. Тук на плажа има много рускини и т. н. свободни ама ме дебне моята и е сложно пък и не съм такъв човек вече. Така, че действай докато не си ангажиран.
                    Наричаш себе си "тройка", на аватара си сложил снимка на ДНК.
                    Давай го малко по - храбро.

Коментар

една двойка от Попово ще предпочете кв. Х.Димитър, на 5 мин от центъра, с наем 600 лв, вместо Докторска градина с наем 1200 лв. Защото тези 600 лв са им важни и не са малко пари.
                      Примера ми е удачен ! Който и да е ще предпочете Д. градина пред Х. Димитър с еднакви наеми Винаги можеш да свалиш за известно време наема особено ако апартамента е купен на по-ниски цени. Същото е и при жените

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Глупости!
                        След 2008 има поне 30% повече имоти, по-малко младо население и по-висока инфлация, която яде от покупателната способност.
                        Отделно вече всеки има по няколко имота. На кого ще ги продаваш тия туули по 3500-4000 евра?
                        Набутал си се яко.
                        Продавай си всичките имоти, купувай биткойн и излизай на квартира.
                        Мен не ме мисли.

Коментар

• Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

Не е точно така както си го мислиш. Един луксозен апартамент на добра локация при някакво "мяу" винаги ще си намери много по-бързо наемател дори и с по-нисък наем за известно време отколкото скапан апартамент на лоша локация. Хубавият никога ама никога няма да е по-малко предпочитан от лошия. Не е едно и също да наемеш в Докторска градина или в Х. Димитър примерно. При това никога не знаеш кой апартамент кога е купен и на каква цена. Локация, локация и пак локация с луксозен ремонт винаги е напред пред бачкаторските квартали с мебели Виденов / дори и луксозния да е с не толкова луксозни мебели /

Коментар

Имам предложения за неангажиращ секс, но аз търся за сериозна връзка.
                            Ти си добре, и аз имам такива предложения за секс но жена ми не ми дава да се възползвам. Седи до мене и ме дебне. Така, че сега е момента, после като влезеш в сериозна връзка става все по-трудно.

Коментар

Така е.

След години ще има борба за наематели и луксозните апартаменти със скъп наем няма да са рентабилни и няма да имат клиенти.

Наистина инфлацията гризе яко от 5 г. насам. И не е хубаво човек да стои само в пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Кво ми го хФалитИ тоя Бъфет нз. Я да му видим портфолиото:

https://stockcircle.com/portfolio/wa...tt/performance 5-Year Performance 115.00%

За същия период моят performance е 400%....
                                при криптото има един лаф rug-pull - да не се случва да разбереш защо на дедото 115%-то процената са сладки
                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Working...
                                X