Първоначално изпратено от nradev1111
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Чак по 3 за 8 години..половината цена избита от наеми...
Какво си закусвал днес, мишле?
препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеЕксперт: Балонът с цените на имотите у нас вече върви към спукване
26.01.2024 | 11:50
по статията работи: econ.bg
Балонът с цените на имотите у нас вече върви към спукване, но това ще стане по-плавно в сравнение с кризата от 2008 г. Това прогнозира Иван Бойков, бивш изпълнителен директор на Камарата на строителите в България
В Германия цените падат с около 10% за третото тримесечие на 2023 г., за когато има обобщени данни, "До 2022 г. имаше спекулативен ценови балон, един от най-големите през последните 50 години, казва Константин Холодилин от Германския институт за икономически изследвания пред Ройтерс. - Оттогава цените падат. Балонът се спука." Вярно е, че в Берлин цената на квадратен метър е над 5340 евро, а в Мюнхен - 10 500 евро, суми, които никъде в България няма.
Но стандартът ни също е доста под този на германците.
https://econ.bg/%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D...5034_at.6.html
- Берлин е "ляв" град и има изключително много държавни регулации именно в сектор недвижими имоти. Според мен е реално да се гледа Мюнхен, предполагам, че в статията неслучайно е споменат именно той като база за сравнение.
- Наскоро сравнявахме доходите на приятел в Германия и моите - изводът е, че това което аз получавам чисто в България е горе-долу това, което той получава чисто в Германия, само че в евро.
- За мен горното твърдение е доказано и като се вземе то предвид - 5340 евро/м2 в Берлин е равно на около 2670 евро/м2 в София. Мисля, че в момента цените в София вървят горе-долу в този диапазон.
- Така погледнато не изглежда да има някакъв страшен балон в България или поне не на фона на останалите европейски държави.
ПС. за мен в момента също изглежда много скъпо и непосилно да се закупи жилище в столицата, въпреки че работя високо-квалифициран труд. Това, което се опитвам да изразя с този коментар е по-скоро, че в западна Европа НЕ е по-лесно да се живее в този момент.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
и аз мисля, че е по-добре да обсъждаме демографията е фактор, ножиците, ластика и банските, докато чакаме поредната справка.
7-8 години успешно го правим. а хората затвориха по една-2 ипотеки през това време. капиталовата е Х3. половината цена на покупка вече се е избила от наеми.
но, нека не обсъждаме тия дребни детайли.
по-добре да чакаме следващата справка.
Какво си закусвал днес, мишле?
- 1 like
Коментар
-
-
https://www.plovdiv24.bg/novini/plov...-balon-1985450
Спад на рентите тая година !
Земеделският балон се спука
В продължение на няколко години всяка година рентите се увеличаваха, отбеляза Делгянски. По думите му, това е ставало благодарение на добрата конюнктура на пазара и получаваните приходи.
За съжаление сме свидетели на спукването на земеделския балон, заяви фермерът.
Фондовете са големите собственици на земя. Много малък е процентът на другите малки собственици на земя.
А фондовете всяка година вдигаха с 5 до 10% наемите и смятаха, че това може да расте до безкрай, обясни Делгянски.
Той съобщи, че тази година ще предложи една цена и ако искат да сключват договор, да сключват.
Фермерът каза още, че проблемът по - рано е бил намерането на парцели, тъй като не е имало подходяща техника.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
така ще е... през това време банките ще продават боядисани врабчета (ипотеки с топ лихва), а инвеститорите (истинските) ще редят тухли и ще продават с доста приличен марж... докато може и на когото може.
производството на имоти е много печеливш бизнес и когато има хайп ... майната и на демографията - важното е, че има мераклии да купуват.
7-8 години успешно го правим. а хората затвориха по една-2 ипотеки през това време. капиталовата е Х3. половината цена на покупка вече се е избила от наеми.
но, нека не обсъждаме тия дребни детайли.
по-добре да чакаме следващата справка.
препоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Ще ми е интересно да споделиш инфо след като си прочетеш договора от къде идва разминаването. Защото една позната откри доларов депозит. Нащляпа 100 000 $ и чака 3% и очаква да вземе 103000$ след 12 месеца.
Ако познатата ти изкарва парите си в долари и ще седи години в долари ,ок въпреки че пак има риск ама после ако иска евро или долари понякога разликата може и да стигне 10% което е з а г у б аот 7%,таксите не ги смятам
Ти би ай има близо 2% за 12 месеца ,Биг банк естонската която е банка с лиценс от КФН също е на 2% за 12 месеца ,може и повече да са станали .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
И TBI се оказаха голями измамници! Една година мина до падежа на депозит. Първо не ми изплатиха очакваната лихва по договор, а клона на ул. Бенковски в който го бях сключил е закрит. Минах през втори клон на Раковски 140. И той се оказа закрит. Обаждам се на тел. за връзка с банката, не вдигат. Помислих си да не се случва нещо като с депозита ми в КТБ. После ми връщат обаждане, че клона на Стамболийски работи. Изплащат ми мн по малка лихва от договорената 2,1% годишна. Неадекватни служителки, едната ми казва, че за сума над 5 бона, трябва да я заявя. Изплатиха ми в крайна сметка сумата на падеж, но ще пратя запитване, поради каква причина, не са ми изплатили лихвата по договор от 2,1%. Очаквам с интерес отговора им.
какъв е смисълът да имаш потребителски на 4% (условно), а да се периш (буквално) с депозит на 2% (при това въобще не е сигурно, че вземеш 2% като те чета).
За да кажеш гордо, че имаш 10К в банката всяка година си плащаш 20 кинта и тези 10К реално ти излизат пасив...за чий бе Байлоре??
Някой ще каже ликвидност - каква ликвидност като си си вързал парите на срочен и ако ги изтеглиш по-рано и такса теглене и броене и си още разход.
Покриеш ли потребителският - банката винаги ще ти отпусне нов с удоволствие, защото си доказно добър платец - ето ти ликвидност. Отделно се хвалиш че имаш жълто и акции - ето ти още ликвидност. Ти храни банкерите и се разнасяй по клонвете със спестовна книжка... аман.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
И TBI се оказаха голями измамници! Една година мина до падежа на депозит. Първо не ми изплатиха очакваната лихва по договор, а клона на ул. Бенковски в който го бях сключил е закрит. Минах през втори клон на Раковски 140. И той се оказа закрит. Обаждам се на тел. за връзка с банката, не вдигат. Помислих си да не се случва нещо като с депозита ми в КТБ. После ми връщат обаждане, че клона на Стамболийски работи. Изплащат ми мн по малка лихва от договорената 2,1% годишна. Неадекватни служителки, едната ми казва, че за сума над 5 бона, трябва да я заявя. Изплатиха ми в крайна сметка сумата на падеж, но ще пратя запитване, поради каква причина, не са ми изплатили лихвата по договор от 2,1%. Очаквам с интерес отговора им.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
еми....ще чакаме другата справка
производството на имоти е много печеливш бизнес и когато има хайп ... майната и на демографията - важното е, че има мераклии да купуват.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Експерт: Балонът с цените на имотите у нас вече върви към спукване
26.01.2024 | 11:50
по статията работи: econ.bg
Балонът с цените на имотите у нас вече върви към спукване, но това ще стане по-плавно в сравнение с кризата от 2008 г. Това прогнозира Иван Бойков, бивш изпълнителен директор на Камарата на строителите в България
В Германия цените падат с около 10% за третото тримесечие на 2023 г., за когато има обобщени данни, "До 2022 г. имаше спекулативен ценови балон, един от най-големите през последните 50 години, казва Константин Холодилин от Германския институт за икономически изследвания пред Ройтерс. - Оттогава цените падат. Балонът се спука." Вярно е, че в Берлин цената на квадратен метър е над 5340 евро, а в Мюнхен - 10 500 евро, суми, които никъде в България няма.
Но стандартът ни също е доста под този на германците.
https://econ.bg/%D0%9C%D0%BD%D0%B5%D...5034_at.6.html
- 1 like
Коментар
-
https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/iz...imotite/126341
Изчезват фаторите, които водеха до ръст в цените на имотите
✅Първият е голямото количество сиви капитали
✅Вторият фактор е липсата на алтернатива за инвестиции
✅Третият фактор който движеше пазара на недвижими имоти бе страха от инфлация и загубата на спестявания.
✅Четвъртият фактор – ниските лихви
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениетаралежа да чете, какво става, когато "някой" купи акция на микрософт Печалбата и приходите на Microsoft надхвърлиха прогнозите, но акциите поевтиняха
Инвеститорите реагираха на новината за нарастващите разходи за разработване на функциите за изкуствен интелект
- 1 like
Коментар
-
таралежа да чете, какво става, когато "някой" купи акция на микрософт Печалбата и приходите на Microsoft надхвърлиха прогнозите, но акциите поевтиняха
Инвеститорите реагираха на новината за нарастващите разходи за разработване на функциите за изкуствен интелект
препоръка е
- 1 like
Коментар
Коментар