Първоначално изпратено от bertram
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
- 1 like
-
Наглите банкери на протест в Мадрид, искат по-високи заплати
Стотици служители в испанския банков сектор излязоха на протест в Мадрид с искания за по-високи заплати, които според тях са напълно обосновани с оглед на рекордните печалби на банки като „Сантандер“ (Santander) и Бе Бе Ве А (BBVA).
Протестиращите скандираха: „Ние се жертваме, вие печелите!" и носеха плакати, призоваващи за „възстановяване на заплатите и по-добри условия на труд“, предава lupa.bg.
„Време е да видим част от тези рекордни печалби в джобовете си“, казва Хесус Санчес, който работи за „Сантандер“.
https://www.flagman.bg/article/313598
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
и ти ли бруте
Начи хората около мен периодично си ми го казват, но не съм очаквал и през телевизора да се усеща
Аз пък се смятам за реалист......опитвам се да бъда такъв.
Както и да е, мои си проблеми
Направи бърз анализ, как ги виждаш нещата с имотите на софийския пазар?
цени на имоти и аз съм почти съм спрял да гледам. освен там., където ми е зеленото. за малко повече от година средната цена е със 100е отгоре
понякога виждам накавръковата справка и там леко вървят нагоре
май отшумява манията всеки да купи. преди не можех да ида до кауфлан без да чуя разговор за покупки. понякога дори 2-3 разговора.
според мен така очакваната от бъртрам справка за сделките отразява вече готовите и прехвърлени апартаменти.
самите покупки са се случвали преди 2-2,5 години.
"моя" строител е качил на сайта си 8-9 нови проекта. повече от година седят там, но още не са ги започнали.
звъняха ми преди няколко месецаз да проучват мненията, защото имах интерес към 2 маломерки в единя проект
казах им, че не съм готов. после пак се чувахме, не бяха събрали поръчки и не го пуснаха.
иначе в младостите има поне 4 новозапочнати. интересно ми е дали са си събрали квотите от зелени поръчки или на тяхна отговорност.
периодически си зареждам интересни обяви за къщи и земя около софия
някои обяви изчезват за 2-3 седмици
наемите по-редовно ги гледам, те са нагоре
препоръка е
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от IaneSandanski Разгледай мнениеПропуснал си капиталовата доходност. Правиш неявно сравнение с депозит на 4% примерно, дето не се занимаваш с нищо наистина, но първо няма такива лихви в момента, второ самият депозит го яде инфлацията ако решиш да си ползваш доходността.
Не го сравнявам с депозити, а с компании, които плащат 7-8% че и повече дивидент.
И пак с нищо не се занимаваш... а цената на акциите нека се джурка междувременно.
Забравяме за капиталовата и в двата сценария.
Просто гледам моментното съотношение цена/наем/доходоност и изводите - всеки сам за себе си.
То като дойде момента да продаваш хапартамента - пак не се знае дали няма да е кофти пазара!Last edited by Julius_BG; 09.02.2024, 11:42.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от IaneSandanski Разгледай мнение
Че това си е прилична доходност, имаш ли по-добра алтернатива за нискорисков актив?
второ - след последното преброяване , като сложиш подвизаващите се без наеми , или на символични такива 40% от жилищата носят сериозна отрицателна доходност / това е 40% от жилищния фонд !!! , а какъв е % от инвестиционните имоти ........ сам се сети /
предполагам че дори заетите от нормални наематели , поне половината имат доходност 2% заради празни месеци и разходи
така че средната реална доходност е силно отрицателнаLast edited by corner; 09.02.2024, 11:07.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Кое точно ѝ е "приличното"?!
Това е идеализираната доходност, която почти никога не можеш да постигнеш.
Първо - покупка изцяло със собствени средства (ОК, имаш пари - не ти трябва кредит);
Второ - пълни 12 месеца, перфектия наемател - ремонт веднъж на 10 години - много рядко срещано!
Трето - добавяш и останалите разходи (за управление - домоуправител, данъци и прочее)
Четвърто, приспадаш потенциалната инфлация и какво се получава - че си под нулата!
Ако доходността от горното не е между 8% и 10% (минимум) не ми го фали!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Не много добре, а перфектно. Всеки месец от всяка двустайка пада по един златен суверен Чарлз III в трезора:-))))
Та не ми говорете за инфлация и акции.
Там си е лотария. Днес на +, утре на +, а когато решиш да излизаш на - и гледаш умно.
Не ме разбирайте погрешно и там се печели, но и се губи. А имотеца ни Ляб ни вода иска. Наемчето капче и си въртиш синджирчето:-)
я купи на 2000Е в кръстовата, довърши, обзаведи с нови мебели и пусни под наем да видим колко ще искаш и какви ще дойдат да наемат там.
малинова също,манстариските също
по моите сметки отдавна цена-наем не е ок съотношениетотова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Не много добре, а перфектно. Всеки месец от всяка двустайка пада по един златен суверен Чарлз III в трезора:-))))
Там си е лотария. Днес на +, утре на +, а когато решиш да излизаш на - и гледаш умно.
Не ме разбирайте погрешно и там се печели, но и се губи. А имотеца ни Ляб ни вода иска. Наемчето капче и си въртиш синджирчето:-)
Освен ако не отдаваш кочини под наем за свине за разплод.... хах.
Иначе - нека капят суверенчета!!! Само така.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Кое точно ѝ е "приличното"?!
Първо - покупка изцяло със собствени средства (ОК, имаш пари - не ти трябва кредит);
Второ - пълни 12 месеца, перфектия наемател - ремонт веднъж на 10 години - много рядко срещано!
Трето - добавяш и останалите разходи (за управление - домоуправител, данъци и прочее)
Четвърто, приспадаш потенциалната инфлация и какво се получава - че си под нулата!
Коментар
-
Че това си е прилична доходност, имаш ли по-добра алтернатива за нискорисков актив?
Един прост индекс дългосрочно прави толкова, ако е в евро и на регулирана борса, даже няма и данъци
Коментар
-
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеСредна доходоност (тристаен апартамент) = 3.90%
Средна доходоност (двустаен апартамент) = 4.50%
п.п.
... без ипотеки, без празни месеци, без данъци и ремонти...
Честито на инвеститорите!
- 1 like
Коментар
-
https://money.bg/economics/upravitel...latsiyata.html
Да си дойдем на думата ,без безработица няма да се мине
Eднo пoтeнциaлнo нaмaлявaнe нa pacтeжa нa paзxoдитe зa тpyд в тeзи и дpyги индycтpии, щe ce yceти oт пoтpeбитeлитe ĸaтo пo-ниcĸи цeни и щe cпoмoгнe зa нaмaлявaнe нa инфлaциятa, cмятaт oт цeнтpaлнaтa бaнĸa.
Toгaвa e възмoжнo нaмaлявaнe нa инфлaциятa, cъoтвeтнo и нa лиxвитe.
Коментар
Коментар