If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2
Искаш ли да излезеш от кризата се ориентирай към ремонти в чужбина. Изхода от кризата се намира на терминал заминаващи на софийското летище.Търсят се ремонти първо , има и интернет и може да си направиш сайт и за целта , после се купуват билети за хората ти и излизат от кризата.Регистрираш си фирмата в няколко държавви и си ти.
БГ лекарите ще си лекуват българите в БГ , че ще пуши стига да има кого да лекуват. То ще има но трудоспособните българи само след 2-3 години до един ще искат още повече да се изнесат в чужбина.
Няма такива неща , имам познати лекари в Норвегия и двамата са лекари , семейство. Те са завършили медицина там и условията и заплащането са такива , че ако българските лекари можеше да практикуват там отдавна в България нямаше да има един лекар .Става въпрос за по почти 200 хиляди евро годишен доход.
дефинирай криза. после си изясни какво доведе тази криза. после помисли какво би сложило край на така дефинираната ти криза... и така ще разбереш кога/дали да чакаш "светлото бъдеще"
иначе се получава монолог в стил "зидар говори за макроикономика"... нищо лошо, ама отстрани изглежда комично.
а ако говорим на микрониво - защо при мен/ при теб нещата не вървят тази година - отговора може и да няма нииикаква връзка със световната криза/глада в сомалия/ комунизма в китай/ разлива с мексиканския залив....
Иска ми се да мога да получа един или няколко отговора за развитието на кризата и в частност на развитието на строителния бизнес и цените на имотите в краткосрочен или дългосрочен план.
Истината е, че много често четем и пишем полуистини! Полуистината се ражда тогава, когато даден субект интерпретира истината с леки изменения в посока, която е положителна за неговите идеи, цели и намерения. Тази полуистина може да накара човек или група от хора да предприемат действия от които събектът - източник на полуистината да се облагодетелства веднага или след време! Важното е субектът да бъде смятан от хората за експерт в тази област! Ако обаче група от подобни субекти - професионалисти започнат да говорят и подържат тази полуистина, то след известно време тя се превръща в абсолютно верую и закон за хората от масите, които не са до там наясно с механизмите и лостовете на финансовата система да речем! Прав ли съм, вие ще кажете!?
Ще дам примери: 1. Брокер на НИ попитан за състоянието на имотния пазар би казал, че пазара е спрял да пада надолу и в момента е в застой. Предвижданията му ще бъдат за стабилизиране на пазара през следващото полугодие и ръст в цените след година! Естествено ще чуем твърдението, че сега е момента да се купува! 2.Борсов посредник, вложил пари в акции, би твърдял, че корпорацията от където е купил акции е много стабилна и очаква голям дивидент от тях - тоест, купувайте тези акции! 3.Ако някой пита мен, дали сега е времето да си направи ремонт, аз бих казал, че никога не е имало по-добър момент от сегашния за влагане на парите в ремонт! Доводите ще ми бъдат, че материалите в момента са евтини, да не говорим за труда. Кризата ме е обрулила и работя на минимум печалба! Сега е най-благоприятният момент за ремонт, тоест - немай ме веднага!
Всичко казано до тук се свежда до простата максима на продавача запитан, коя стока е по-добра? Отговор - Моята!
Тези мой расъждения са провокирани от твърдението на много хора, че кризата ще ни мачка още поне 2-3 години! Въпроса ми е дали това твърдение е истина или полуистина изричана, вече по подразбиране от много хора? Ако е полуистина, кой и защо ще я подържа толкова време?
Задавам тези въпроси, защото противоположните твърдения са, че много хора имат кеш пари (в банки), но заради кризата и евентуалното и продължение не ги пускат в обръщение! Точно една такава масова психоза би накарала хората да свият харчовете си и така кеша на пазара става дефицит (парите им за дълго ще бъдат поверени на банките)!
Друг е факта, че държавата задържа плащанията на много фирми и липсата на средства на тези фирми ги карат да съкращават персонал, от тук и увеличаването на безработицата.
Последния ми въпрос е, може ли да има някаква връзка между Банка и Правителство за изкуствено подържане на кризата? Печели ли някой от подобен сценарий?
------------------------------
Тук ще допиша и още един пример или по-скоро мое предположение.
Ако разгледаме заглавието на темата в която пишем, какво ще си помислим за човека пуснал тази тема? "Какво понижение очаквате на жилищните имоти?"
Ако реша да търся полуистини или под вола теле, ще си помисля, че човекът пуснал темата е инвеститор със свободни средства, който има желанието цените да паднат и той да може да купи колкото се може повече имоти. В случая за него кризата е изгодна и носи печалби след време.
Ако въпросът му беше зададен така: "Какво покачване очаквате на жилищните имоти?" - Тук щях да си направя извода, че човекът е накупил или построил много имоти и чака цената им да се вдигне, за да продава.
Така зададен въпроса обаче мен ме навежда на мисълта, че отново косвено се прокарва и подържа идеята за засилваща се криза! В този въпрос ключовата и психологическа роля, в полза на кризата е в думичката "понижение"!
Не се притеснявайте за лекарите , ако положението стане критично ще настъпи метаморфоза подобна на тази в стоматологията.
НЗОК - ще трябва да се оттегли от финансирането на дейности които в момента финансира на 20-30% от нормалната им пазарна стойност като им подбива цената.
Много специализирани изследвания и лечения изискващи висока квалификация и сложна апаратура няма да имат отношение към ЗК.
Това вече се наблюдава в офталмологията и отчасти в хирургията.
На практика при реални пазарни цени - дейността може да намалее с 50% , но увеличението на цената на услугата ще е 2-3 пъти по- голямо. Което не е добре единствено за пациента.
ремонти
гледай сега вси4ко на тоя свят е въпрос на гледна то4ка някои хора са 4ерногледи или белогледи защото така им изнася, други защото са такива по природа, трети защото имат доста познания
към този момент аз може да се каже 4е съм 4ерноглед хем защото имам доста познания които ме навеждат към това 4ерногледство хем защото така ми изнася
ако това не е убаво се 4удя кое ли пък е
в момента някои за да си направи по сериознен ремонт му трябва кешовица
такава в бг ве4е по4ти няма
знаеш ли защо валутния борд още не пада
защото в закона изри4но пише 4е пари4ната
маса в центалната банка трябва да покрива
НАПЕ4АТАНАТА равностойност в обръщение
не под формата на депозит, не деноминирани
в каквито и да било активи а пак повтарям
напе4атаните пари
а за момента такива реално съществуващи пари са много малко и затова БНБ ги покрива
реално по статисти4ески данни има милиарди
под формата на депозити и на активи , но според мен те са само на хартия, реално ситуацията е друга
както и да е времето ще покаже кой прав
а ти се стегай за дългогодишна мъ4ителна криза както казва анон, оба4е се стегай без
да се напъваш щото може да ти падне окото
тва за окото го казвам щото псоледвалото стягане наистина ще е мнооого зна4ително
Финасовата система и регулациите и трябва да се променят. За кризата са виновни 100% банките , изцяло вината е тяхна.
Може би това филмче обяснява вашите думи!? Мисля че тук е казана една много проста истина. Аз лично го гледах 2 пъти. Пускам го заради думите, че на хартия пари има, ама кеша го няма. http://beta.arenabg.com/details.php?...l=0#trcomments
Няма да работят без пари за да кихнат на някакъв си лекар. Просто работниците си отиват , който може да работи на момента е напуснал страната.Проблема му е че работниците му ще изчезнат и ще остане предприемач без работници.Това е положението като не може да осигурява работа ще остане сам и на практика няма вече да е предприемачач.Лекаря също ще има проблем , че няма да има кой да лекува и ако ЗК се източи просто ще се реализира като санитар навън , за лекар да забрави в цивилизования свят защото те си имат лекари.Изглежда тези неща трябва да се случат и така е писано да стане , та нас постоянно ни управляват страхливци обвързани с нечии интереси.
Трейдъре, не си прав за лекарите. За другото съм съгласен с теб. Та... Да си докажа защо не съм съгласен с твоето мнение.
Жената е стоматолог, но е била и сестра в болница, преди да завърши стоматология. Има купища познати лекари и стоматолози съответно. Част от тях са в чужбина. Особено за Англия казва следното- там има огромен глад за лекари, защото местните не искат да учат, а малкото завършили гледат да са в големите градове. Така за хора като българите има огромен глад и лесно се става примерно стоматолог в малко градче. Вече условията им за работа са си гадни за човек, който в България се е доказал- все едно при соца да те пратят на село при разпределенията. Има и огромен проблем с това как се плаща от касата им- гони се да правиш максимум манипулации на конвеер, като за качество почти не се говори. При платено от касата 100% е важно да е максимално евтино и за много неща всеки работещ там си признава, че просто се отбива номера. Частната практика е почти на 0 заради това- не може по касата да работиш нещо, което е на цени Х заради куп компромиси, и да искаш 2-3Х при добри материали и по-добро изпълнение. За огромна част от нещата реално и винаги има плащане от касата(При същите условия за обем работа и заплащане.), та няма как да работиш за себе си същото. Всъщност, заради тази особеност на западния пазар стоматологичен туризъм в България почти няма- цените на добрите ни стоматолози са почти равни на британските, като тук се влагат по-скъпи неща, а трудът е с в пъти по-нисък дял в цената, но просто на пациент не може да му се обясни кое какво е, а и все пак всеки си гледа джоба.
Пак така в скандинавските страни безплатни са им даже брекетите, но се плащат на минимални цени от касата. Съответно лечения се претупват по-бързо(Нормалното е към 2 години, но по-печалившо за лекаря е да претупа за една на цената на по-ниско качество.), материали от висок клас слагай, ако искаш, но все ще ти се плати минимално... Там съответно това лечение се води, че е сред най-лошите в света.
Има си разни особености навсякъде по света. В САЩ българин наистина трябва много да налее, за да му се позволи друго освен да е санитар, в Европа работа като медик може да намери, но ти казах защо и рядко иска наш добър специалист да се изнесе. Но... Сестрите ни, примерно, масово се изнасят, защото тук са на 400-500лв заплати. Сега и с новите простотии хептен отива към емиграция, защото вече не се плащат редовно заплати в болниците(Последния месец в София масово е така.).
Лекарите ни ще се уредят, ако решат. Проблемът е как после в нашата страна ще имаме кой да ни лекува. Знаеш колко време се учи, инвестицията за техника, легла и т.н. след разруха е огромна и т.н. Но няма как да решим проблемите, де. Подобни, както знаем, са не само в медицината. Навсякъде държавната ни политика е разруха на граденото.
Няма да работят без пари за да кихнат на някакъв си лекар. Просто работниците си отиват , който може да работи на момента е напуснал страната.Проблема му е че работниците му ще изчезнат и ще остане предприемач без работници.Това е положението като не може да осигурява работа ще остане сам и на практика няма вече да е предприемачач.Лекаря също ще има проблем , че няма да има кой да лекува и ако ЗК се източи просто ще се реализира като санитар навън , за лекар да забрави в цивилизования свят защото те си имат лекари.Изглежда тези неща трябва да се случат и така е писано да стане , та нас постоянно ни управляват страхливци обвързани с нечии интереси.
Въпроса е, че сега в разгара на сезона работата е малко! Това ме навява на черната мисъл, че тази зима ще бъде по-жестока и от предишната.
На моменти се чудя обаче, дали черните краски за кризата не се преекспонират и кой има сметка от това? А че българина е мрънкяло, това е ясно! Кризата е добре дошла за всички черногледи мърморковци. Въпроса е дали няма нарочна политика за подържане на мнението "Кризата ще продължи с години и ще се задълбочи?"
Все пак - има ли някакви статистически или по друг начин обосновани данни за задълбочаване на кризата? Аз се опитвам да вярвам, че от следващото лято ще си вземем глъдка въздух...
Ти каква мислиш е причината за кризата. Ако си отговориш на този въпрос, най вероятно ще разбереш и кога ще свърши. Според мен ние никога не сме излизали от перманентната криза от 1989 г. Тоя бум предните години беше измамен. Той беше резултат от усвояване на природни ресурси. Настроиха се къщи, апартаменти, продадоха се на чужденци, парите ги изядохме и изпихме. Какво следва ? Разпродаване и на обработваемата земя ли ? Кризата ни е структурна. Произвеждаме продукти с ниска принадена стойност, имаме огромна корупция, неработещо правораздаване. лоша образователна система. Като добавиш и носталгията по социализма и "силната ръка" картинката е ясна. Скоро се чу че цяла европа живеела по добре отколкото може да си позволи. Глупости, голяма част от населенито на Европа живее по добре отколкото може да си позволи, за сметка на останалите. Глупаците обаче свършиха. Нормално ли е лекар да взима по малко от строител а ? Е вие като предприемач е ясно че трябва да взимате пари защото носите и риск, но не е нормално вашите работници да са с такива големи заплати. Та излизане няма да има. Може само да се подобрят малко нещата. А тези дето мислят че няма да работят "без пари" ще работят и още как. Като се разболеят и се окаже че трябва да кихнат на лекаря 2000 за да им обърне внимание, всичко ще си дойде на мястото.
Защо с 40% надолу , ако се обърне тенденцията и пазара се съживи..тогава да се засече колко са паднали цените реално спрямо 2007 , едва ли ще се засече спад по голям от 20%.Спорадичните сделки на много ниски цени нищо не означават.
Герб нямат и най малкия шанс да останат на власт , ако не пипнат нещата и регулациите в строителството. Шансът им е нула и няма да отчетат и най дребно икономическо оживление. Ще се превърнат в поредния лош спомен.
Нормализацията ще се познае по нивото на доверие в переспективите пред икономиката. Как го намираш в момента ? Не е ли то много , ама много зле.Нормално ли е ?
Обаче една такава такса ще подпре яко цените и ще ги повиши. Ако тръгне строителството , ще тръгне и икономиката и в хазната ще почнат да постъпват повече пари отколкото тя харчи. Ще може да се повишат заплати на полицаи , военни , учители.
Коментар