Първоначално изпратено от toto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
Last edited by Бате Пешо; 27.08.2010, 13:23.
-
Първоначално изпратено от SStoilov Разгледай мнение
За чии ти е дори архитект, ми аз ще си я проектирам по-добре от доста архитекти,
- За чий ти е на теб берберин, като можеш и сам да се подстрижеш и знаеш най-добре каква прическа искаш
- За чий ти е адвокат, като и сам можеш да си прочетеш закона
- За чий ти е автомонтьор, като можеш и сам да си смениш скоростната кутия
- За чий ти е зъболекар, като и сам можеш да си извадиш зъба
- За чий ти е доктор, като и сам можеш да си взимаш лекарства
Както е известно , булгара разбира от всичко , най-вече от футбол и политика.
И булгара понеже разбира от всичко - за чий са му разни специалисти, като той може всичко сам да си направи като голем разбирач
А някви тъпаци от едни други страни са измислили някаква тъпа система , при която всеки се специализира и научава да прави определено нещо по-добре и за това взима едни пари, с които плаща на други хора, които разбират от друго нещо ...
Ама те са тъпи и изостанали и даже са толкова прости, че някои не знаят къде се намира България.
И никога не могат да ни стигнат тия нещастници - нас, разбиращите от всичко.
...
"И като се обърна по гърба си, той почна да нанася такива немилостиви удари с нозете си по повърхността на разпенената вода, щото бризги летяха чак до тавана. Той завъртя бързо ръце, за да изрази колелото на парахода: "Тупа-лупа, тупа-лупа, фйюууу", и бай Ганьо изсвири с уста.
Немците окаменяха на местата си. Те, по всяка вероятност, приеха моя другар за някой новодошъл, не постъпил още в лудницата възточен човек и аз забележих по лицата им не толкова негодувание, колкото съжаление. А бай Ганьо, вижда се, прочете по лицата им безкрайно удивление на неговото изкуство и затова възлезе бързишката по стълбата, изправи се малко разкрачен, изгледа високомерно немците, почна да се удря геройски по влакнатите гърди и извика победоносно:
– Булгар! Булгаар! – и още по-силно се удари в гърдите.
...."
Алеко КонстантиновDon't work hard, work smart!
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеКратък преглед на учебната програма показва, че се учи само един семестър математика, един семестър дескриптивна геометрия и 3 семестъра рисуване .... и един семестър строителна "физика" ( все още преглеждам на какво е кръстено т'ва животно във физиката ), ето да видиш що е то "строителна физика":
http://www.buildingphysics.com/bbp.htm
http://www.buildingphysics.com/
In building physics the state and operation of the building envelope is analyzed. This consists of building components such as walls, roofs and foundations. The physical processes in the building envelope components deal with heat, moisture and air transfer. These physical transport processes determine the performance of the building. This is why heat and mass (moisture and air) transfer is of fundamental interest.
Пък ако имаш проблеми с езика, в СУ има специалност "Английска филология"можеш да се посмееш и над нейната програма.
Но смеейки се, няма да знаеш нещо нито за архитектура, нито за градоустройство, нито пък английски език
Но пък ще си живееш весело, което май е целта на постовете ти
Коментар
-
marandi
Не плюй по тези които не го заслужават , архитекти има и факт е че проектират и строителство за навън. В БГ няма държава , няма градоустройство и нищо им няма на сградите архитектурно. При това строитество на приливи и отливи , евтино и без прилична схема на финансиране какво да се очаква.Не чакай скоро кули да се вдигнат във Велико Търново , такова е. Първо трябва да се почне от градоустройтвото , то да се регулира по нов начин , второ финасирането да се промени и да не е по понци схеми вече..а архитекти ще се намерят.D.Y.F-091066
Коментар
-
Бях позагубила интерес към темата, но последните мнения се оказаха доста интересни.През периода на активното балониране облужвах юридически строителни инвеститори. Често ми се случваше, когато отида в ДАГ някои от служителите да ме питат кога ще им заведа и "архитектчето". Такава сграда беше сътворил човека, че ти "взима акъла". Беше станал обект на повсеместни подигравки, но въпреки всичко документите бяха одобрени, а великата творба на архитектурната му мисъл - построена. Срамувам се от това, което се случваше през последните 8-9 години, но повече се стахувам за хората, които живеят сега в подобни сгради.
Коментар
-
Между другото с интерес разглеждах учебната програма и "рекламното" експозе на УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ:
http://www.uacg.bg/UACEG_site/acadst...acID=1&lang=bg
Не, че се смях, ама не можах да се изправя от коремни спазми. След безумните простотии, които се учат в първи и втори курс, а и после, успоредно преглеждах и свободно-избираемата подготовка. Някои от бисерите там:
"Специалността "Архитектура" се открива през 1943 г. - една година след основаването на първото Висше техническо училище в България. През 1951 г. е основан и Архитектурният факултет с 8 катедри. В Архитектурния факултет на УАСГ се извършва обучение и подготовка на студенти по архитектура и урбанизъм." <-- за 50-60 години УбразУвание - толкоз и то отскоро започнато да се сертифицира с международните стандарти тук-таме ( т.нар. БДС ).
Архитектура на 19-20 век се учи чак в 7-ми семестър ( от общо 8 семестъра )!!! ( без коментар )
"Специалността УРБАНИЗЪМ е нова за Университета по архитектура, строителство и геодезия и за страната. Тя е резултат от успешно приключил проект, финансиран по програма PHARE-TEMPUS. Програмата е рецензирана от водещи експерти от страната и чужбина и е акредитирана от Националната агенция за оценка и акредитация в България." <-- тук тоже без коментар
"Потенциални работодатели биха могли да бъдат проектантски и консултантски фирми, агенции за недвижими имоти, предприемачи, всички звена и нива на държавната администрация и органите на местното управление. Урбанистите участват в управлението на териториите и общините в съответствие със съвременната практика на европейските страни. Те могат да работят и на свободна практика като независими консултанти." <-- тук си идват на думата, демек как да узаконяваме незаконни строежи
П.П. И не мога да пропусна началото, което започва така:
"Студентите по специалността "Архитектура" се приемат след състезателни анонимни конкурсни изпити - 1 по математика и 3 по рисуване."
Кратък преглед на учебната програма показва, че се учи само един семестър математика, един семестър дескриптивна геометрия и 3 семестъра рисуване .... и един семестър строителна "физика" ( все още преглеждам на какво е кръстено т'ва животно във физиката )
Пак без коментар ....
П.П.П. Забравих да поместя учебната програма на специалност Архитектура:
http://www.uacg.bg/ECTS-2010-2011/Arh/Arh1Plan.pdf
Да се чете с джин и тоник ( може и мохито ), щото свежите моменти са доста.Last edited by marandi; 27.08.2010, 00:43.
Коментар
-
Пфу ...,
поредните митове и легенди, плъзнали из БГ-стан, щото така изнася на участниците по веригата.
БГ-архитектура е синоним на бяла лястовица. Демек всеки е чувал за нея, ама никой не я е виждал.
Т'ва, че са ги регламентирали кат' последна инстанция в даден процес ( строителния в случая ), доказва за сетен път лафа, дай на тъпанар малко власт и му гледай сеира.
Последното нещо, което прави един архитект в БГ-стан е да твори и прави изкуство. Неслучайно последната запомняща се българска архитектура със собствен дух и уникален стил е Възрожденската. От тогава досега само се гледат поредните изхождания на пишман БГ-станската архитектура.
Тоже неслучайно, откакто се изучава архитектура в БГ-стан, градовете ни придобиха индо-африкански облик и тепърва ще става все по-зле, а родната инфраструктура и инженерни съоръжения рядко изкарват 5 години без поредната нужда от основен ремонт.
На некви книжни мижитурки дет' са специалисти как да узаконят незаконен строеж/сграда и т.н. няма смисъл да им се връзвате.
Несериозно е да се пести от проект, избирайте реномиран и доказан архитект, доколкото са останали в БГ-стан, който е с доказан екип от конструктори и строителни техници и там смело плувайте срещу течението, точно защото псевдо-БГ-станската архитектура ще се опита да ви направи живота черен.
Демек, най-трудно е в БГ да си изряден, но ако сте преминали през родната пишман "архитектура" и "градоустройство", значи сте гарантирали бъдеще на децата си и сградата няма ви се изсипе на главата при първия полъх на вятъра.
П.П. Задължително близък контакт с конструктора и строителния техник, те са ви най-важните, с архитектите любезно и дотам, щото са само едни художници и за ужас са отвратителни математици, които надълго и нашироко ще ви обясняват как това, което сте намислили като проект - няма да стане и никога не би могло да стане.
Чиърс на бебетата сладкиLast edited by marandi; 27.08.2010, 00:37.
Коментар
-
архитекта (проектанта) обикновено е жената (сложи рода по избор) на гл.архитект на общината
А правилния въпрос още като се вади виза е "кой проектант ще ми препоръчате"
Първоначално изпратено от emos Разгледай мнениеСтойлов забравяш,че в 90% от случаите трябва да минеш през правилния проектант в противен случай при получаването на разрешителното те очаква едно малко кино.Колкото за цената си прав дори и мааалко надолу.
Коментар
-
Мажо ,
никой не подценява проектанския труд ( аз самия съм ... , как беше - дипл.инж. , хехе)
Но тук говорехме за еднофамилни къщи.
За чии ти е ВиК , или дори ЕЛ проект за еднофамилна къща или вила.
За чии ти е дори архитект, ми аз ще си я проектирам по-добре от доста архитекти, щото знам какво искам и няма да го обяснявам на друг, който е зает с мисълта как само да прибере парите.
Така, че без архитект една вила или еднофамилна къща може да мине. Ама без конструктор ?
Ми те са минавали и без конструктор - разходи се до близкото ти село и преброй колко къщи има с плочи лежащи само на тухли четворки без грам колона или греда. ( а брокерчетата се надпреварват да им искат десетки хиляди евро!!)
п.с. не съм конструктор между другото.
тва за архитекта-коструктор по добре да не го коментирам. Щот ако архитектите казваха къде да са колоните и шаибите, половината сгради да са паднали от самосебе си.
Наскоро една "велика" архитектка искаше да маха носеща стена в апартамент.
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеИзвинявай да... То било за SStoilov.
Сега ще го редактирам...
Last edited by SStoilov; 26.08.2010, 22:07.
Коментар
-
[QUOTE=Мажоритаря;1133019]Специално за Zashtoncho:
Архитекта, казва на конструктова какво да прави, къде да са колоните, шайбите, шахтите и т.н. От вашите коментари ми става ясно, че никога не сте се сблъсквали с инвестиционния строителен процес. Може някой ремонт да сте направили, но това е друго.
Извинявай,че се намесвам в спора ви със Защончо,но не издържах.
1)Не обобщавай толкова категорично кой с какво се е сблъсквал!!!
2)Не знам какво си строил но ако наистина си чакал архитекта да каже на конструктора къде да сложи шайби и колони голям късмет имаш и най-вече клиентите ти!!!
3)В общия случай архитекта и конструктора работят отдавна в екип и знаят кой какво иска!
4)Познавам архитекти "светила" които живеят на стара слава и не пипват работа.Прехвърлят я на младите и неизвестни които работят за без пари,а "светилото" само урежда документите и подписва договорите.Така,че не ми ги хвали.Не напразно има една приказка,че изкуство се създава на празен стомах!!! А архитектурата е изкуство.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеМажо, аз тези слова... конструктора вършел повече работа от архитекта е просто глупаво....не съм ги писал !!!
И щот съм комплексар, чакам да ми се извиниш !!!Само дето е верно, макар и не точно "повече". Въпрос на приоритети и отговорности. Архитекта може да направи една сграда грозна, старомодна, нефункционална, неприятна и т.н., ако иска и без нито една колона, обаче инженера трябва да сметне конструкцията така, че да си върши работата 100 години поне.
Или поне да не падне.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеСпециално за Zashtoncho:
...
Построил съм едно малко блокче, което бе завършено 2006 и за 4 месеца продадох всичките 16 апартамента, 4 гаража и 2 магазина, като в съседната кооперация продаваха апартаменти на 200 Евро по ниска цена на кв.м., които останаха празни, не за друго, а защото бяха решени малоумно. ...
Ето ти два имота конкретни:
1. Къща в Банкя:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...7=Р&f8=3&f9=1
2. Къща в с. Лозенец, община Царево:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act...7=Р&f8=3&f9=1
Кажи сега колко струва проекта на всяка една от къщите според теб и колко струва изграждането им. Давай да видим колко голям специалист си или просто си стоиш с претенциите и си повтаряш като мантра брокерските заклинания - типичен пример е БобиБи, който като го питах конкретно нещо, и се ската.
Жими, ти май също си архитект, какво ще кажеш и ти да се пробваш?
Коментар
Коментар