IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Oscar de la Hoya Разгледай мнение
    Е как колко, всичкото ги взех, да сЪ ни минЪ, че промоцията свършвала след 3 седмици казаха.Са съм капарирал еднa Panamera, тея четиривратките, некой разправят грозна била, карай, важното е аз като голем инвеститор, да ме разпознават в студеНски град.
    Капиш?
    Панамерките тръгват от 200+ бинки нагоре, леко да си капарирал с парите от заема
    Но логиката ти е типична, дава ли банката пари, зимай, без да гледаш лихвата - да си живееме живота и да бройкаме, докато има пари.
    Па после банката да си ги търси

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
      Мажо, аз тези слова... конструктора вършел повече работа от архитекта е просто глупаво....не съм ги писал !!!
      И щот съм комплексар, чакам да ми се извиниш !!!
      Извинявай да ... То било за SStoilov. Сега ще го редактирам...
      Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Мажо, аз тези слова... конструктора вършел повече работа от архитекта е просто глупаво....не съм ги писал !!!
        И щот съм комплексар, чакам да ми се извиниш !!!
        Last edited by 4i40; 26.08.2010, 11:40.

Коментар

• Специално за Zashtoncho:

Твоята гледна точка веднага ме подсеща за периода 2000-2004 година, когато хората се редяха на опашка пред строителните фирми, когато разбираха, че ще се строи някаква сграда и купуваха масово на зелено. Причината беше, че имаше дефицит на жилища. Тогава много от собствениците на строителни фирми се взеха много на сериозно и започваха да строят типично по български. Поставяха проекта и архитектурното решение на последно място, строяха евтино и с лошо качество. Но жилищата се купуваха, защото имаше недостиг. Следващите години обаче, започнаха да се строят много нови сгради в пъти по качествени във всяко едно отношение и интересното беше, че пазарните цени бяха същите като на копторите. Тези коптори не се продаваха 2005-2006, а и още си стоят празни повечето. Тия фирмички започнаха да фалират още 2004-2005. Примери с имена мога да дам много, но ще се въздържа. На другия полюс обаче има сериозни фирми (нямам предвид големи фирми), които инвестираха значителни средства в проектиране, проучване, качество. Техните сгради дори в момента на пазара вървят много добре на цени близки до тези 2007-2008 и има защо. Колкото до малките 100 кв.м. къщи преди 1989 година в България продаваха готови одобрени типови проекти на къщи... отиваш в книжарницата, купуваш я за 5 лв., наемаш 10 мангала и ти я построяват, ама то затова са и толкова зле тия сгради. И бъди сигурен, че дори един некадърен архитект, като ти проектира сграда от 100 кв. ще я направи много по-добре функционално от които да е друг... било "братчед" или незнам си кой там "специалист". Аз се занимавам с строителство и отдавна съм осъзнал, че проекта не е просто картинка, както изглежда за простия средностатистически българин. А оня коментар на Стоилов, че конструктора вършел повече работа от архитекта е просто глупаво. Архитекта, казва на конструктова какво да прави, къде да са колоните, шайбите, шахтите и т.н. От вашите коментари ми става ясно, че никога не сте се сблъсквали с инвестиционния строителен процес. Може някой ремонт да сте направили, но това е друго. Построил съм няколко сгради (не големи), включително и къща за себе си и от личен опит казвам, че който подцени работата на архитекта и проекта като цяло е глупак. И освен това не е скъпо. Проекта не струва повече от 5-10% от общата стойност на строителството (зависи от обема и вида строителство). Отделно, ако сградата е по-голяма може да се изисква качествен контрол, тогава "майсторите" не правят нещата, както си знаят. Построил съм едно малко блокче, което бе завършено 2006 и за 4 месеца продадох всичките 16 апартамента, 4 гаража и 2 магазина, като в съседната кооперация продаваха апартаменти на 200 Евро по ниска цена на кв.м., които останаха празни, не за друго, а защото бяха решени малоумно.
          С това което съм написал нямам намерение да се заяждам с никого. Съвета ми е да не се подценява специализирания труд. За съжаление познавам хора, които директно го отричат .
          Last edited by Мажоритаря; 26.08.2010, 11:44.
          Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от SA Разгледай мнение
            Къде избяга в Хърватско, още в Сърбия се вижда контраста.
            Да и в Сърбия, но като влезна в Харватска, наистина се кефя - последният път беше на път за Дубровник - още като преминах границата от Църна гора - ми то пътя гладък, перфектна маркировка, котешки очи по двата края и на осовата линия - направо начертан като на видеоигра Да не говорим, че на много места има и осветление!

И сега се сещам как скоро, покрай историята със стария Несебър и ЮНЕСКО, слушах кметът на Несебър да дрънка как навсякъде по света където има градове - културни и исторически паметници - та навсякъде имало сергии с гащи, чорапи и прочие селении.
            Еми как пък в стария Дубровник не видях такива?
            Attached Files
            Don't work hard, work smart!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jimmy Разгледай мнение
              SA, разбира се, че съм хиперболизирал, за да подчертая тезата си, аз самият знам и съм снимал тук-там в България отделни хубави къщи, подредени места и прочие.
              Респектвино - и на запад може да откриеш занемарени места, дума да няма.

Обаче генерално погледнато - картинката, за голямо съжаление, не е в полза на Бг.
              И ми става тъжно като чета някои писания и като гледам масовото мислене.
              А още по-тъжно ми става като кръстосвам българските пътища и като отида после в една Хърватска, например, която даже още не е член на ЕС, а има пътища като слънце ...
              Къде избяга в Хърватско, още в Сърбия се вижда контраста.

Не знам дали в чужбина използват по-трайна боя или просто освежават по-често, но като нашата изтрита маркировка никъде не съм виждал. Скоро минах по новия Хаинбоаз... боя йок. Караш по един широк път, който уж трябва да е трилентов и се чудиш, ти ли си за средната "лента" или тия дето изскачат от завоя.
              Няма да е от беднотия, щото Сърбия не е по-богата държава. Или мърльовщина, или кражби, или и двете по много.

И за да не съм съвсем извън темата - тази инфраструктура влияе на избора на чужденци да купят имот в БГ. Разбира се, ако не са толкова глупави, че да купуват само по снимка.
              Last edited by SA; 25.08.2010, 21:35.

Коментар

Jimmy, ...Не върви така. ...
                SA, разбира се, че съм хиперболизирал, за да подчертая тезата си, аз самият знам и съм снимал тук-там в България отделни хубави къщи, подредени места и прочие.
                Респектвино - и на запад може да откриеш занемарени места, дума да няма.

Обаче генерално погледнато - картинката, за голямо съжаление, не е в полза на Бг.
                И ми става тъжно като чета някои писания и като гледам масовото мислене.
                А още по-тъжно ми става като кръстосвам българските пътища и като отида после в една Хърватска, например, която даже още не е член на ЕС, а има пътища като слънце ...
                Don't work hard, work smart!

Коментар

За 1 и 2 си прав, но какво ненормално има да си купиш кола или жилище на изплащане и да финансираш бизнес с кредит?
                  Ненормалното в случая е непреценените рискове. Аз също се включвам в групата на недооценилите.
                  Прекалено много се разчиташе на бъдещи приходи и малко се заложи на налични средства!
                  Иначе нищо лошо ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ironhorse Разгледай мнение
                    PIMP,

всичко което си написал е вярно и най-хубавото е общовалидно.
                    Само брокитата и пишман инвестиори/строители не разбраха, че има някои икономически зависимости.
                    Е мисля, че след кризата хората бая ще мислят преди да взимат кредит за, аа, ааа, ааа:
                    1. Почивка - за по-голяма щуротия не се сещам
                    2. Телевизор
                    3. Кола
                    4. Апартамент
                    5. Финансиране на бизнес.
                    За 1 и 2 си прав, но какво ненормално има да си купиш кола или жилище на изплащане и да финансираш бизнес с кредит?

Коментар

• Е как колко, всичкото ги взех, да сЪ ни минЪ, че промоцията свършвала след 3 седмици казаха.Са съм капарирал еднa Panamera, тея четиривратките, некой разправят грозна била, карай, важното е аз като голем инвеститор, да ме разпознават в студеНски град.
                      Капиш?

Коментар

• Jimmy, по принцип си прав, че на запад инфраструктурата е по-добре, но чак такива контрасти, каквито си показал, няма. Първо показваш магистрала на запад, после селска уличка в БГ. Не върви така. Същата магистрала мога да ти я покажа и в БГ.

Примерно:

После показваш пак изровени селски улици в БГ и ги съпоставяш с австрийско село снимано от високо. Пак не е коректно.
                        Примерно:
                        http://www.selodobrich.com/?page_id=6&nggpage=2
                        Жалко, че не са си снимали улиците, защото са в състояние, на което би завидял и град.
                        Last edited by SA; 25.08.2010, 19:37.

Коментар

• PIMP,

всичко което си написал е вярно и най-хубавото е общовалидно.
                          Само брокитата и пишман инвестиори/строители не разбраха, че има някои икономически зависимости.
                          Е мисля, че след кризата хората бая ще мислят преди да взимат кредит за, аа, ааа, ааа:
                          1. Почивка - за по-голяма щуротия не се сещам
                          2. Телевизор
                          3. Кола
                          4. Апартамент
                          5. Финансиране на бизнес.

Коментар

• Има още хляб в депозитите, днес си поднових един депозит в евро на 7%. Мен лично ме устройва при текущата инфлация. В банките действително има кеш, но проблема е че банките искат да дават кредити на читави фирми и хора, обаче за такива хора лихвата трябва да е 6-7% лихва, а не 10-12%, защото такива хора за да са успели и читави си правят сметката и нямат намерение да покриват загубите на банките от 16-те % лоши и преструктурирани кредити, както е цитирано по-долу. При 10-12% лихва мисля че е заложен по-голям риск от колкото банките са склонни да поемат с даването на кредити. да не говорим, че лихвените проценти не са единствените фактори. всякакви такси и застраховки дебнат. Не на последно място банките не са лоялни към клиентите си, изцеждат ги, който се е хванал с тях търси само как да се откачи, а новите балъци са все по-малко. А относно цените на имотите, докато един учител или пожарникар с 600лв заплата не е в състояние да си купи жилище, то цените само ще падат, докато станат достъпни за масовия българин. Каквото и да си говорим малко хора в България имат възможност да спестяват 800-1000лв на месец. а дори и с такива спестени пари не е възможно да си купиш свестен дом ако спестяваш 10години, а с кредит става двойно по-скъпо и рисково.

Коментар

...А относно кредитирането, от Булбанк оня ден ми се обаждаха да ми предлагата какво---кредит.Само казвам и ми дават до 150 бинки на 12 % годишна, тегла колкото искам и на тях плащам лихвата.Без никакви документи.Буквално думите им бяха-в момента разполагаме с пари.Така че, за мое големо съжаление, авно депозитният рай почва да свършва
                              Оха, кеф! Пак ще има кредити, парички, харчене Кеф, Кеф
                              Ти с`я колко парички тегли? Колко бинки изтегли на тая готина оферта? Ей, пак се върна старото време, без никакви документи и хоп, 150 бинки! Ураа, кеф, кеф?
                              Ти кога ги изтегли? Колко бинки?

Коментар

Jimmy евала за долните постове, и мене много ме дразнят такива семкаджийски сметки, дет беше писал някой че му напомнят как едно време събота и неделя пред БЛОКА задължително се слиза да се човърка у автомобила, зер пари зе механици аз не давам хаха
                                Не че не им се дразня и аз на тея монополи -такова нещо като минимална цена като чуя и ми иде им отвъртим един, ама пък добър архитект какви чудеса може да направи, дори с малко и гадно място!!!
                                Но това със соц.чалга манталитета ме кефи определено:
                                А относно кредитирането, от Булбанк оня ден ми се обаждаха да ми предлагата какво---кредит.Само казвам и ми дават до 150 бинки на 12 % годишна, тегла колкото искам и на тях плащам лихвата.Без никакви документи.Буквално думите им бяха-в момента разполагаме с пари.Така че, за мое големо съжаление, авно депозитният рай почва да свършва
                                12% лихва хич не са за подценяване!
                                Да, депозитния рай позамина на кино...

Коментар

Working...
                                X