IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

Престанете с глупотевините. Корупцията в България никога не е била фактор. Бойко го няма, оня с юмручето излиза сега виновен. Още малко ще запеете на три гласа за съдебната реформа. Викам да обвиним Русия и да приключим въпроса.

А може и да сме сериозни и да признаем, че плоският данък и цялата примитивна данъчна политика, съчетана с ЕС административен натиск, съсипаха всичко реално.
    Как си представяш , че някой ше дойде в БГ ако няма плосък данък ? Пазара е малък а Македония и Румъния са май съшо с 10% (не съм сигурен). Не знам на теб, на мен корупцията МНОГО ми пречи, до ниво да тропна кепенците и да си плашам 30% данък в нормална държава.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zalmoxis Разгледай мнение

В България ли живееш и работиш?
      Питам защото, някои от твърденията ти не са изобщо верни, особено за експертизата. И очевидно не си запознат с някои от процесите, който текат, точно в аутсорса, и защо текат.
      Не живея в България, но работя с БГ фирми. Много неща са релативни. "Експертизата" е едно от тях. За каква експериза говориш като НАП и НОИ не могат да си защитят данните от кварталните ентусиасти ? Или те са в друга държава ? Тия дето ше отидат в Uber, нали трябва да се научат някъде ? Къде ? Питай Трайчо на колко трейнинга са ходили от тяхното ИТ. Майкрософт ако реши да назначи 50 човека, откъде да ги вземе ? Нали държавната администрация е първото стъпало при формиране на кадри.

Коментар

• Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Аз нямам време да ровя за трендове и показатели, но имам усещането, че откакто ония с юмручето почна да заменя корупционната машинка на Боко с нова такава, страната е тръгнала по пързалката и се чудех докога ще издържи борда.
        Престанете с глупотевините. Корупцията в България никога не е била фактор. Бойко го няма, оня с юмручето излиза сега виновен. Още малко ще запеете на три гласа за съдебната реформа. Викам да обвиним Русия и да приключим въпроса.

А може и да сме сериозни и да признаем, че плоският данък и цялата примитивна данъчна политика, съчетана с ЕС административен натиск, съсипаха всичко реално.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
          Кой го плаща косвения данък според теб? Като ДДС-то?

Още лятото akо махнат 9%-та ставка и я върнат на 20% - кой ще я плати?

Ами нали тоя, който НЕ е регистриран по ДДС (демек Пена & Вуте).

0%- ставка ще остане само за хляба (и другите освободени), както се говори...
          ДДС въобше не го броя. Аз говорех за облагането на "свръхпечалби". Не знам какви ше им бъдат критериите, но като знам как всяко нещо осират отсега мога да кажа , че ше изгонят всички фирми които реално нямат дейност в страната и са се регистрирали в БГ само за да плащат ниски данъци. Това са безплатни пари за БГ и ше си заминат. После ше видят , че свръхпечалбите не стигат и ще почнат с други данъци. Аз и преди съм казвал , че реалния данък в БГ за малки фирми е по-скоро 15-20% защото не се признават разходи, ниски командирочъчни и т.н. Сега остават да го вдигнат още.
          Това комбинирано с кризата в останалия свят ше ни вкара в спирала надолу.

Коментар

Според мен, разцвета на IT сектора се дължи САМО на това , че сме една от страните с ниски данъци в ЕС и имаше доста свободни пари. Всичко останало е срешу нас, нямаме ресурси, нямаме експертиза, стандарта и качеството на живот са ниски и трудно ше привлечем таланти отвън, и имаме корупция като за африканска държава. Ако пипнат данъците, първо ще почне да пресъхва аутсорсинга, че е най-динамичен, после фирмите със собствени РД ще започнат да си преосмислят стратегиите и изкарват офиси обратно откъдето са дошли. То и без това парите в ИТ пресъхват, и ше има съкращения , дай да им вдигнем данъците та да им направим решението по-лесно.
            В България ли живееш и работиш?
            Питам защото, някои от твърденията ти не са изобщо верни, особено за експертизата. И очевидно не си запознат с някои от процесите, който текат, точно в аутсорса, и защо текат.

Коментар

Официално строителството излиза скромните 3.5% или наполовина на ИТ-сектора например.... само че разликата е, че докато целия ИТ-сектор отдавна е бял, то в строителството нещата все още са dark grey,
              ми се струва!

Операциите с НИ са отделно перо - излизат над 8% (повече от ИТ дори)... сумарно със строителството отиват на 12%!

https://www.nsi.bg/bg/content/2206/%...B8%D0%B2%D0%BE
              Според мен, разцвета на IT сектора се дължи САМО на това , че сме една от страните с ниски данъци в ЕС и имаше доста свободни пари. Всичко останало е срешу нас, нямаме ресурси, нямаме експертиза, стандарта и качеството на живот са ниски и трудно ше привлечем таланти отвън, и имаме корупция като за африканска държава. Ако пипнат данъците, първо ще почне да пресъхва аутсорсинга, че е най-динамичен, после фирмите със собствени РД ще започнат да си преосмислят стратегиите и изкарват офиси обратно откъдето са дошли. То и без това парите в ИТ пресъхват, и ше има съкращения , дай да им вдигнем данъците та да им направим решението по-лесно.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

вчера се ошашкаха днес се видяха данните
                юрибор се публикува всеки ден в 12-13 наше време за вчерашния ден
                ако си в банка може би си ги гледал вчера реално време
                Не, ИТ съм, просто тези неща ги има в Туитър

Коментар

• Първоначално изпратено от antani Разгледай мнение

Още ли мислиш, че данните са стари ? Рецесията ще е палава, доста палава. Икономиката ще кацне меко, като американски дрон в Черно море :-D
                  вчера се ошашкаха днес се видяха данните
                  юрибор се публикува всеки ден в 12-13 наше време за вчерашния ден
                  ако си в банка може би си ги гледал вчера реално време

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

Аз нямам време да ровя за трендове и показатели, но имам усещането, че откакто ония с юмручето почна да заменя корупционната машинка на Боко с нова такава, страната е тръгнала по пързалката и се чудех докога ще издържи борда. Почнаха да стават явни проблемите с бюджета. Не вярвам да посегнат на борда или да вдигнат данъците за населението и.остава вдигане на данъците за бизнеса или вдигане на имотния данък. И в двата случая строителството ше го закъса, само гратис периода ше е различен. Ако обаче атакуват бизнеса, ше трябва черпим челен венецуелски опит не само за машинките за гласуване. Надявам се Laconic да се окаже прав и след изборите да вдигнат имотните данъци, но засега май тендват да атакуват бизнеса като цяло. Тия много добре знаят до каква катастрофа ше доведе това и въпреки всичко ...
                    Кой го плаща косвения данък според теб? Като ДДС-то?

Още лятото akо махнат 9%-та ставка и я върнат на 20% - кой ще я плати?

Ами нали тоя, който НЕ е регистриран по ДДС (демек Пена & Вуте).

0%- ставка ще остане само за хляба (и другите освободени), както се говори...

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
                      Аве ко стана? Нали бЕхме остров на стабилност?
                      Андрей Новаков: България да тегли заем от МВФ бе нещо, немислимо до вчера

„Това са устоите на държавата отпреди 30 години. Валутният борд никога не е бил тема на обсъждане. Евентуални санкции от ЕК и теглене на заем от МВФ е нещо, което бе немислимо до вчера“, заяви Новаков. В момента заеми от МВФ получават предимно държави от африканския континент, коментира той.

https://www.investor.bg/a/540-danats...limo-do-vchera
                      Днес си играх с правилото на Тейлър, и или аз съм тъп или нещо не го смятам като хората, но все го изчислявам на двуцифрен спад (между 10% и 12%)по време на рецесията. Говоря за САЩ... Нямам идея колко ще е дълбоко гмуркането...всичко зависи дали са насочени към 2% инфлация или ще вдигнат таргета...

Коментар

Ти хубаво имаш, ама тука все още се работи с много условности и данните са крайно ненадеждни!

п.п.
                        При условие, че все още маса фирми крадат от пенсиите на служителите си и ги осигуряват на минимума, а разликата я плащат "франко шепа" (а самите служители търпят безропотно и не си търсят правата).... при условие, че близо 1/3 от държавата е изцяло в сивия сектор.... тука в повечето случаи си правим вятър на устата....

И все пак, при цялото си несъвършенство щом и НСИ засича някои тенденции (макар и не в тяхната пълнота) - значи, че дори извадката отразява процесите, обхващащи икономиката.
                        Аз нямам време да ровя за трендове и показатели, но имам усещането, че откакто ония с юмручето почна да заменя корупционната машинка на Боко с нова такава, страната е тръгнала по пързалката и се чудех докога ще издържи борда. Почнаха да стават явни проблемите с бюджета. Не вярвам да посегнат на борда или да вдигнат данъците за населението и.остава вдигане на данъците за бизнеса или вдигане на имотния данък. И в двата случая строителството ше го закъса, само гратис периода ше е различен. Ако обаче атакуват бизнеса, ше трябва черпим челен венецуелски опит не само за машинките за гласуване. Надявам се Laconic да се окаже прав и след изборите да вдигнат имотните данъци, но засега май тендват да атакуват бизнеса като цяло. Тия много добре знаят до каква катастрофа ше доведе това и въпреки всичко бутат в тази посока засега ...
                        Last edited by segato; 15.03.2023, 18:55.

Коментар

Имах предвид в България
                          Официално строителството излиза скромните 3.5% или наполовина на ИТ-сектора например.... само че разликата е, че докато целия ИТ-сектор отдавна е бял, то в строителството нещата все още са dark grey,
                          ми се струва!

Операциите с НИ са отделно перо - излизат над 8% (повече от ИТ дори)... сумарно със строителството отиват на 12%!

https://www.nsi.bg/bg/content/2206/%...B8%D0%B2%D0%BE

Коментар

• Първоначално изпратено от antani Разгледай мнение

Някой гледа ли Euribor-a
                            3 месечния е 2.753%
                            12 месечния е 3.509% или спад с 0.35% спрямо вчера

Може би вече сме в рецесия
                            Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

май гледаш на основния екран, който ги дава към дата исторически
                            цънки си на конкретното и гледай

https://www.euribor-rates.eu/en/curr...rate-3-months/

https://www.euribor-rates.eu/en/curr...rate-6-months/

https://www.euribor-rates.eu/en/curr...ate-12-months/

има известни колебания, но си гледал нещо старо
                            Още ли мислиш, че данните са стари ? Рецесията ще е палава, доста палава. Икономиката ще кацне меко, като американски дрон в Черно море :-D
                            Last edited by antani; 15.03.2023, 18:52.

Коментар

• Аве ко стана? Нали бЕхме остров на стабилност?
                              Андрей Новаков: България да тегли заем от МВФ бе нещо, немислимо до вчера

„Това са устоите на държавата отпреди 30 години. Валутният борд никога не е бил тема на обсъждане. Евентуални санкции от ЕК и теглене на заем от МВФ е нещо, което бе немислимо до вчера“, заяви Новаков. В момента заеми от МВФ получават предимно държави от африканския континент, коментира той.

https://www.investor.bg/a/540-danats...limo-do-vchera

Коментар

Имах предвид в България
                                Във Вн освен строителство (и свързаните с него неща) и 3-4 месеца сезон (вече без руснаци) друго няма.

Коментар

Working...
                                X