IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
      всъщност, иронията е, че тези, които губят от това,
      се радват на "промяната"
      Оправяйте се, не сте малки!

Дефиницията за човек, който губи нали е тази - "лузер"?

Аз не губя от промяната, а точно обратното!

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
        Иронията на тази тема е, че решение, което обикновено е абсолютно против здравия разум откъм парична политика се превръща в приемливо и логично заради изродите,
        които са били в управлението на държавата България...
        всъщност, иронията е, че тези, които губят от това,
        се радват на "промяната"
        препоръка е

Коментар

• Българинът стана още по- беден....За съжаление правителството не може да се справи с повишената инфлация. А цените на всичко расте. Но, САЩ се погрижиха много добре кризата в световен мащаб да се усети.
          Повече от красива

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

Картинката таргетира групи с ниска финансова грамотност,
            които не разбират връзката между инфлация, производителност и номинална цена.

В ЕС (Франция и Нидерландия) около 50-60% от цената на горивото са акцизи и ДДС, които се връщат в обществото под формата на инфраструктура, здравеопазване и сигурност.
            В Русия ниската цена е инструмент за социално подкупуване на населението при липса на реални икономически реформи.
            Държава Средна нетна заплата ) Цена на дизел) Литри с една заплата
            Русия 800 € (≈ 80,000 RUB) 0.83 €/л 964 литра
            Франция 2,700 € 1.97 €/л 1,370 литра
            Нидерландия 3,300 € 2.50 €/л 1,320 литра

Коментар

• Остава да се докаже дали е от Еврото или не
              Сериозен спад е регистриран в производството на зеленчуци

През миналата година е регистриран спад в производството на зеленчуци спрямо 2024 г. Около 574 хил. тона зеленчуци са произведени в България през 2025 г., съобщава БНР.
              От 574 хил. т произведени зеленчуци през миналата година 93 хил. тона са оранжерийно производство. Най-голямо е производството на домати - 105 хил. тона, картофи - 94 хил. тона, и краставици - 52 хил. тона.
              С 18% е намаляло производството на домати, със 17% - на картофи, с 13% - на чушки. Единственото изключение от този спад е при зелето, при което се наблюдава скок в произведените количества от над 40 на сто.

Отделно това не е само в България. В Германия зарзавата е двойно на тукашния. В почти цяла Европа е отчетено повишение на зарзавата и някои други хранителни стоки.

Факт че гърци и румънци като идват да зареждат по-евтино гориво, пазарят и други неща.

Дори и страни които са по на юг и са традиционни производители на зарзават през зимата, щото при тях е по-топло през зимата, та и те отчитат увеличения на цените. Просто щото има износ, а пазара не е затворен.

Като няма ясни индикации какво точно е причинило първоначалното поскъпване. После като почна войната в Иран ясно - цените на дизела, торовете, препаратите ще поскъпнат и пр. екстри.

Според мен главния фактор, че няма кой да работи такава тежка и неблагодарна работа. И ръста на цените при храните ще продължи. Щото не може да спрем да ядем, ама желаещи да се ровят в калта и да произвеждат нема.

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

Скоти, научете ги тия термини . Превалутиране означава " преминаване от една валута в друга" тоест обмяна. А повишението на цените от някои наши алчни търговци няма нищо общо с " превалутиране" .В случая използват това, че хората не са свикнали още с новата валута и се възползват да правят свръх печалби, но това е нож с 2 остриета понеже при едно свиване на потреблението в резултат на повишените цени първо ще го усетят точно тези, които вдигнаха най- много и най- необосновано цените- фризьори, ресторантьори, хотелиери и т.н.
                Че какво нередно има в термина? Буквално някои търговци използваха такъв курс за превалутиране 1:1. Видимо е. Явно не си го забелязал?
                И колко да е нож с 2 остриета? Потреблението си продължава, човек не може да се откаже току-така от основните стоки като храна или пък подслон. Само дето платежоспособността на хората падна.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Дори да има временно влошаване на покупателната способност - дългосрочните ползи са за предпочитане!

На повечето хора мирогледът им е твърде къс и само смятат от днес за утре, но такива неща не се гледат през призмата на няколко месеца, а десетилетия напред!

Народът неслучайно е казал: ТРАЙ БАБО ЗА ХУБОСТ!

Иначе аз лично ги виждам ползите, защото в момента на всяко евро-плащане, което идва от европейски клиент - сумата пристига чиста в банковата сметка, а не както преди 01.01 - пиявиците от банката ме цакаха с курса и получената сума никога не беше = фактурата! Само че това кранче за банките вече секна!

Това, разбира се, не можем да очакваме една копейка или топящ се снежен мъпет да вдянат!
                  Временно, временно, колко да е това временно като обеднях 2 пъти? И защо? За да можеш да усещаш няколко цента по-малки такси от европейските преводи? Еми... нещо не се връзват нещата.

Коментар

• Какво стана, центаджии ? - Фалирахте ли Руската федерация с еврото, или ще трябва да чакаме още ?

--------------

( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Абе къде изчезна тоя евро-?ейчик ? Защо го няма никакъв ?

Да не е отишъл при Боньо(друг върл пропагандатор на гейрото, който също мистериозно изчезна безследно след като беше наврян в умрялата му евро-зона за която проповядваше) ?

Прави ли ви странно впечатление, че които бяха тук най-върлите пропагандатори на фалиралото евро изчезнаха завинаги,
                      след като ги навряха в умрялата им евро-зона ...

Да не са се метнали от някой висок етаж, след като им стопиха парите ?
                      ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Ти явно си се гърмял много пъти, щом разправяш такива глупости, а и ако си ги правил. Във Всяка банка ти казват - еврова сметка за евро, левова за левове и то без да питаш, иначе не ти е изгодно да ти превалутират. А ако имаш преводи в евро, които представляват интерес да ги превалутираш изгодно ти щеше да знаеш как става, и да получаваш повече левчета отколкото е официалния курс. В България има маса бизнеси, които си изнасят печалбата в евро, защото собствениците са чужди фирми. Това превалутиране беше търсеното, обратното да превалутираш от лева в евро, за него нямаше предлагане на леко по евтино евро, затова в България цените на вносните стоки бяха леко по високи уж, а на практика авточастите например ако са разни дреболии ги продаваха българските магазини два пъти по евтино, защото маслен филтър струва стотинки и за тях да му вземат 4 лева беше благодатно, сега обаче искат 4 евро каквато е цената на същите неща в западните магазини, понеже сумата е дребна и не звучи скъпо.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
                          Не знам при вас как се усеща след влизането на еврото, но лично при мен нещата са по-зле. Цените на стоки и услуги се повишиха, някои услуги даже необосновано бяха превалутирани 1:1 лев/евро. За сметка на това заплатите на работещите в частния сектор се превалутираха по официалния курс до стотинка/цент. Да не говорим цените на наемите - там дори няма статистика в НСИ (според мен), масово се превалутираха 1:1 също. Енергодружествата вдигнаха цените, софийска вода си вдигна цените с 12% от февруари насам. Не знам НСИ как мерят инфлация, но явно методологията им е тотално сбъркана. Само от тези повишения има двуцифрена инфлация. Да не говорим сега с горивата какво ще става и как ще повлече всичко след себе си, само без заплатите в частния сектор естествено.
                          Скоти, научете ги тия термини . Превалутиране означава " преминаване от една валута в друга" тоест обмяна. А повишението на цените от някои наши алчни търговци няма нищо общо с " превалутиране" .В случая използват това, че хората не са свикнали още с новата валута и се възползват да правят свръх печалби, но това е нож с 2 остриета понеже при едно свиване на потреблението в резултат на повишените цени първо ще го усетят точно тези, които вдигнаха най- много и най- необосновано цените- фризьори, ресторантьори, хотелиери и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                            Julius_BG, абсолютна глупост си написал, превод в евро си идваше в евро и в еврови сметки в нашите банки. Проблема не е превалутирането, а че и сега имаш такса за превода както си беше и преди, а тези такси са високи. Ти щом постоянно ти се е налагало пък да сменяш - не беше ли научил как да не ти вземат, а от превалутирането ти да спечелиш при постоянно търсене на евро за което маса компании могат да платят в лева - имат левове. Никой който е продавал за значителни суми в евро НЕ го е сменял за левове неизгодно.
                            Евров превод в левова сметка = винаги пристигаше на по-малка стойност, защото банката ти продаваше еврата на нейния си курс!

Върви се гръмни!

Коментар

• Julius_BG, абсолютна глупост си написал, превод в евро си идваше в евро и в еврови сметки в нашите банки. Проблема не е превалутирането, а че и сега имаш такса за превода както си беше и преди, а тези такси са високи. Ти щом постоянно ти се е налагало пък да сменяш - не беше ли научил как да не ти вземат, а от превалутирането ти да спечелиш при постоянно търсене на евро за което маса компании могат да платят в лева - имат левове. Никой който е продавал за значителни суми в евро НЕ го е сменял за левове неизгодно.
                              D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
                                Не знам при вас как се усеща след влизането на еврото, но лично при мен нещата са по-зле. Цените на стоки и услуги се повишиха, някои услуги даже необосновано бяха превалутирани 1:1 лев/евро. За сметка на това заплатите на работещите в частния сектор се превалутираха по официалния курс до стотинка/цент. Да не говорим цените на наемите - там дори няма статистика в НСИ (според мен), масово се превалутираха 1:1 също. Енергодружествата вдигнаха цените, софийска вода си вдигна цените с 12% от февруари насам. Не знам НСИ как мерят инфлация, но явно методологията им е тотално сбъркана. Само от тези повишения има двуцифрена инфлация. Да не говорим сега с горивата какво ще става и как ще повлече всичко след себе си, само без заплатите в частния сектор естествено.
                                Дори да има временно влошаване на покупателната способност - дългосрочните ползи са за предпочитане!

На повечето хора мирогледът им е твърде къс и само смятат от днес за утре, но такива неща не се гледат през призмата на няколко месеца, а десетилетия напред!

Народът неслучайно е казал: ТРАЙ БАБО ЗА ХУБОСТ!

Иначе аз лично ги виждам ползите, защото в момента на всяко евро-плащане, което идва от европейски клиент - сумата пристига чиста в банковата сметка, а не както преди 01.01 - пиявиците от банката ме цакаха с курса и получената сума никога не беше = фактурата! Само че това кранче за банките вече секна!

Това, разбира се, не можем да очакваме една копейка или топящ се снежен мъпет да вдянат!
                                Last edited by Julius_BG; 27.03.2026, 18:17.

Коментар

Working...
                                X