Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?
Collapse
X
-
Оправяйте се, не сте малки!Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениевсъщност, иронията е, че тези, които губят от това,
се радват на "промяната"
Дефиницията за човек, който губи нали е тази - "лузер"?
Аз не губя от промяната, а точно обратното!
- 3 Харесвания
Коментар
-
всъщност, иронията е, че тези, които губят от това,Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнениеИронията на тази тема е, че решение, което обикновено е абсолютно против здравия разум откъм парична политика се превръща в приемливо и логично заради изродите,
които са били в управлението на държавата България...
се радват на "промяната"препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Картинката таргетира групи с ниска финансова грамотност,Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

които не разбират връзката между инфлация, производителност и номинална цена.
В ЕС (Франция и Нидерландия) около 50-60% от цената на горивото са акцизи и ДДС, които се връщат в обществото под формата на инфраструктура, здравеопазване и сигурност.
В Русия ниската цена е инструмент за социално подкупуване на населението при липса на реални икономически реформи.
Държава Средна нетна заплата ) Цена на дизел) Литри с една заплата Русия 800 € (≈ 80,000 RUB) 0.83 €/л 964 литра Франция 2,700 € 1.97 €/л 1,370 литра Нидерландия 3,300 € 2.50 €/л 1,320 литра
- 3 Харесвания
Коментар
-
Остава да се докаже дали е от Еврото или не
Сериозен спад е регистриран в производството на зеленчуци
През миналата година е регистриран спад в производството на зеленчуци спрямо 2024 г. Около 574 хил. тона зеленчуци са произведени в България през 2025 г., съобщава БНР.
От 574 хил. т произведени зеленчуци през миналата година 93 хил. тона са оранжерийно производство. Най-голямо е производството на домати - 105 хил. тона, картофи - 94 хил. тона, и краставици - 52 хил. тона.
С 18% е намаляло производството на домати, със 17% - на картофи, с 13% - на чушки. Единственото изключение от този спад е при зелето, при което се наблюдава скок в произведените количества от над 40 на сто.
Отделно това не е само в България. В Германия зарзавата е двойно на тукашния. В почти цяла Европа е отчетено повишение на зарзавата и някои други хранителни стоки.
Факт че гърци и румънци като идват да зареждат по-евтино гориво, пазарят и други неща.
Дори и страни които са по на юг и са традиционни производители на зарзават през зимата, щото при тях е по-топло през зимата, та и те отчитат увеличения на цените. Просто щото има износ, а пазара не е затворен.
Като няма ясни индикации какво точно е причинило първоначалното поскъпване. После като почна войната в Иран ясно - цените на дизела, торовете, препаратите ще поскъпнат и пр. екстри.
Според мен главния фактор, че няма кой да работи такава тежка и неблагодарна работа. И ръста на цените при храните ще продължи. Щото не може да спрем да ядем, ама желаещи да се ровят в калта и да произвеждат нема.
- 1 like
Коментар
-
Че какво нередно има в термина? Буквално някои търговци използваха такъв курс за превалутиране 1:1. Видимо е. Явно не си го забелязал?Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
Скоти, научете ги тия термини
. Превалутиране означава " преминаване от една валута в друга" тоест обмяна. А повишението на цените от някои наши алчни търговци няма нищо общо с " превалутиране" .В случая използват това, че хората не са свикнали още с новата валута и се възползват да правят свръх печалби, но това е нож с 2 остриета понеже при едно свиване на потреблението в резултат на повишените цени първо ще го усетят точно тези, които вдигнаха най- много и най- необосновано цените- фризьори, ресторантьори, хотелиери и т.н.
И колко да е нож с 2 остриета? Потреблението си продължава, човек не може да се откаже току-така от основните стоки като храна или пък подслон. Само дето платежоспособността на хората падна.
Коментар
-
Временно, временно, колко да е това временно като обеднях 2 пъти? И защо? За да можеш да усещаш няколко цента по-малки такси от европейските преводи? Еми... нещо не се връзват нещата.Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Дори да има временно влошаване на покупателната способност - дългосрочните ползи са за предпочитане!
На повечето хора мирогледът им е твърде къс и само смятат от днес за утре, но такива неща не се гледат през призмата на няколко месеца, а десетилетия напред!
Народът неслучайно е казал: ТРАЙ БАБО ЗА ХУБОСТ!
Иначе аз лично ги виждам ползите, защото в момента на всяко евро-плащане, което идва от европейски клиент - сумата пристига чиста в банковата сметка, а не както преди 01.01 - пиявиците от банката ме цакаха с курса и получената сума никога не беше = фактурата!
Само че това кранче за банките вече секна! 
Това, разбира се, не можем да очакваме една копейка или топящ се снежен мъпет да вдянат!

Коментар
-
Абе къде изчезна тоя евро-?ейчик ? Защо го няма никакъв ?

Да не е отишъл при Боньо(друг върл пропагандатор на гейрото, който също мистериозно изчезна безследно след като беше наврян в умрялата му евро-зона за която проповядваше) ?
Прави ли ви странно впечатление, че които бяха тук най-върлите пропагандатори на фалиралото евро изчезнаха завинаги,
след като ги навряха в умрялата им евро-зона ...
Да не са се метнали от някой висок етаж, след като им стопиха парите ?
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
-
Ти явно си се гърмял много пъти, щом разправяш такива глупости, а и ако си ги правил. Във Всяка банка ти казват - еврова сметка за евро, левова за левове и то без да питаш, иначе не ти е изгодно да ти превалутират. А ако имаш преводи в евро, които представляват интерес да ги превалутираш изгодно ти щеше да знаеш как става, и да получаваш повече левчета отколкото е официалния курс. В България има маса бизнеси, които си изнасят печалбата в евро, защото собствениците са чужди фирми. Това превалутиране беше търсеното, обратното да превалутираш от лева в евро, за него нямаше предлагане на леко по евтино евро, затова в България цените на вносните стоки бяха леко по високи уж, а на практика авточастите например ако са разни дреболии ги продаваха българските магазини два пъти по евтино, защото маслен филтър струва стотинки и за тях да му вземат 4 лева беше благодатно, сега обаче искат 4 евро каквато е цената на същите неща в западните магазини, понеже сумата е дребна и не звучи скъпо.D.Y.F-091066
Коментар
-
Скоти, научете ги тия терминиПървоначално изпратено от Scotty Разгледай мнениеНе знам при вас как се усеща след влизането на еврото, но лично при мен нещата са по-зле. Цените на стоки и услуги се повишиха, някои услуги даже необосновано бяха превалутирани 1:1 лев/евро. За сметка на това заплатите на работещите в частния сектор се превалутираха по официалния курс до стотинка/цент. Да не говорим цените на наемите - там дори няма статистика в НСИ (според мен), масово се превалутираха 1:1 също. Енергодружествата вдигнаха цените, софийска вода си вдигна цените с 12% от февруари насам. Не знам НСИ как мерят инфлация, но явно методологията им е тотално сбъркана. Само от тези повишения има двуцифрена инфлация. Да не говорим сега с горивата какво ще става и как ще повлече всичко след себе си, само без заплатите в частния сектор естествено.
. Превалутиране означава " преминаване от една валута в друга" тоест обмяна. А повишението на цените от някои наши алчни търговци няма нищо общо с " превалутиране" .В случая използват това, че хората не са свикнали още с новата валута и се възползват да правят свръх печалби, но това е нож с 2 остриета понеже при едно свиване на потреблението в резултат на повишените цени първо ще го усетят точно тези, които вдигнаха най- много и най- необосновано цените- фризьори, ресторантьори, хотелиери и т.н.
- 1 like
Коментар
-
Евров превод в левова сметка = винаги пристигаше на по-малка стойност, защото банката ти продаваше еврата на нейния си курс!Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеJulius_BG, абсолютна глупост си написал, превод в евро си идваше в евро и в еврови сметки в нашите банки. Проблема не е превалутирането, а че и сега имаш такса за превода както си беше и преди, а тези такси са високи. Ти щом постоянно ти се е налагало пък да сменяш - не беше ли научил как да не ти вземат, а от превалутирането ти да спечелиш при постоянно търсене на евро за което маса компании могат да платят в лева - имат левове. Никой който е продавал за значителни суми в евро НЕ го е сменял за левове неизгодно.
Върви се гръмни!
- 2 Харесвания
Коментар
-
Julius_BG, абсолютна глупост си написал, превод в евро си идваше в евро и в еврови сметки в нашите банки. Проблема не е превалутирането, а че и сега имаш такса за превода както си беше и преди, а тези такси са високи. Ти щом постоянно ти се е налагало пък да сменяш - не беше ли научил как да не ти вземат, а от превалутирането ти да спечелиш при постоянно търсене на евро за което маса компании могат да платят в лева - имат левове. Никой който е продавал за значителни суми в евро НЕ го е сменял за левове неизгодно.D.Y.F-091066
Коментар
-
Дори да има временно влошаване на покупателната способност - дългосрочните ползи са за предпочитане!Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнениеНе знам при вас как се усеща след влизането на еврото, но лично при мен нещата са по-зле. Цените на стоки и услуги се повишиха, някои услуги даже необосновано бяха превалутирани 1:1 лев/евро. За сметка на това заплатите на работещите в частния сектор се превалутираха по официалния курс до стотинка/цент. Да не говорим цените на наемите - там дори няма статистика в НСИ (според мен), масово се превалутираха 1:1 също. Енергодружествата вдигнаха цените, софийска вода си вдигна цените с 12% от февруари насам. Не знам НСИ как мерят инфлация, но явно методологията им е тотално сбъркана. Само от тези повишения има двуцифрена инфлация. Да не говорим сега с горивата какво ще става и как ще повлече всичко след себе си, само без заплатите в частния сектор естествено.
На повечето хора мирогледът им е твърде къс и само смятат от днес за утре, но такива неща не се гледат през призмата на няколко месеца, а десетилетия напред!
Народът неслучайно е казал: ТРАЙ БАБО ЗА ХУБОСТ!
Иначе аз лично ги виждам ползите, защото в момента на всяко евро-плащане, което идва от европейски клиент - сумата пристига чиста в банковата сметка, а не както преди 01.01 - пиявиците от банката ме цакаха с курса и получената сума никога не беше = фактурата!
Само че това кранче за банките вече секна! 
Това, разбира се, не можем да очакваме една копейка или топящ се снежен мъпет да вдянат!
Last edited by Julius_BG; 27.03.2026, 18:17.
- 2 Харесвания
Коментар

Коментар