Вход

Потребителско име:

 Запомни ме на това устройство
Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • Изцяло грешна. Направо скалъпена е постановката в тази статийка. Просто не знам защо и обърнахте такова внимание. И защо не е включил авторът и лизинговата вноска за Мерцедес? А защо не е включил и разходите за цигари и кръчми??? Ужас

  Коментар


  • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
   Съкратете 90% от държавните чиновници, въведете социално подпомагане единствено в натура, минимална работна заплата 600 лв., оправете си събираемостта на данъчните приходи и тогава мислете за прогресивни данъци и данък печалба 30-40 %.
   Да бе.. А тогава какво ще прави администрацията? С какво чиновниците в столицата ще си купуват БМВ та, да ходят с тях до спирката на метрото ако си получават доходите в боб?

   http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

   Коментар


   • Скалата на прогресивното облагане е в България ще е тотално сбъркана. Хора с 2000-2500 нетен доход (от заплата !!!!) ще минат за много богати и в най-високите ставки. Ако върнем 33% опреди 12 години и махнем макс. осиг. праг, повечето от тия хора директно ще "фалират", понеже са с дългове към банките. Мисля, че тая група ще е най-големия противник на махането на плоския данък, а не ония 1%, които визираш.

    Коментар


    • Това ми прилича на ситуацията преди 10 ноември

     Всеки работи според възможностите, а потребява според потребностите! уж това беше идеята на българския социализъм и духахме супата....


     Държавата трябва да има една основна функция, която тъпите милционери не могат и не искат да спазават.

     ДА осигурява, ясна, точна, предвидима и стабилна рамка, в която да може да се развива частната инициатива и чуждестранните инвестиции.

     Всичко останало е залитане на ляво, което особено за по-бедни държави като нашата тотално демотивира дребния бизнес и го кара да изсивее.

     поздрави
     Last edited by bertram; 17.10.2012, 12:18.
     това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

     Коментар


     • Ясно е, че от социална гледна точка плоския данък е несправедлив. Само че много по-несправедлива е структурата на държавните разходи например. Съкратете 90% от държавните чиновници, въведете социално подпомагане единствено в натура, минимална работна заплата 600 лв., оправете си събираемостта на данъчните приходи и тогава мислете за прогресивни данъци и данък печалба 30-40 %.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
       Прогресивният данък е работещ, но в други икономики и при друг манталитет. Как да стане това при 1 000 000 мърльовци, които не искат да работят нещо друго освен да берат джилязо. Как да стане при тази администрация, как да стане при такава полиция???
       Убийте и последното, което държи бизнеса.
       Е той човекът си го каза в прав текст, не си пада по частниците щото не искат да плащат данъци и да издържат с тях такива добри служители като него
       http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

       Коментар


       • Първоначално изпратено от Зайо Байо Разгледай мнение
        Ми туй младо семейство, да се отърве от ипотеката и сметката му ще излезе. Или да изкарва повече пари. Ако не, баба и дядо да помагат!
        Младото семейство въпреки, че авторът на тази статия е получил висше образование в някой от университетите на Черната Златка, е теглило кредит на върха на балона, а сега реве

        Последните изречения обаче най-много къртят

        Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен...

        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

        Коментар


        • Прогресивният данък е работещ, но в други икономики и при друг манталитет. Как да стане това при 1 000 000 мърльовци, които не искат да работят нещо друго освен да берат джилязо. Как да стане при тази администрация, как да стане при такава полиция???
         Убийте и последното, което държи бизнеса.

         Коментар


         • По-голяма глупост не бях чел от много дълго време !!!
          Как автора ги определи всички приходи и разходи???
          Ивсе пак на посочения промер: след като разходите по ипотеката са 12000лв - ами има възможност за разсрочване на лихвите или пък няма вземат ипотека с лихви 12000лв,след като не могат да си ги позволят... има и по-малки жилища с по-малки лихви,има и наеми ... има... има...
          Не мога да разбера тази "финансова култура" на българина,че на всяка цена трябва да притежава имот... а после банките виновни,че хората не могат да си плащат лихвите без да са помислили за това,че могат да останат без работа,да им намалеят доходите в условия на криза и т.н.

          Мога да пиша цял ден за тази глупост,но не смятам за необходимо да си губя времето...
          Only God Can Judge me...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
           http://www.investor.bg/blogosfera/36...ednite,141424/


           Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

           Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.
           Ми туй младо семейство, да се отърве от ипотеката и сметката му ще излезе. Или да изкарва повече пари. Ако не, баба и дядо да помагат!

           Коментар


           • просто трябва да се признават и разходите за лихви и т.н! Дори и да се промени облагането не виждам при тази структура на ченгиджийницата/България/ какво би достигнало до младото семейство...то е трогателно написано млада, но може и да не е младо/няма разлика за мен/ По-добре да живеят под наем! Но промяната на облагането няма д аги огрее! Отделно има много начини да не плащаш данъци и просто парите ще се махнат от ченгесарника, а ченгетата са свикнали да лапат, а не да произвеждат....то е време и аз да се чупя май...пък хранете мангалите и тъпанарите!

            Коментар


            • Пълни глупости. Реалността е че този с 1 милион няма да плати и лев данък, а този с 30000 годишно ще плаща 10000 данък вместо 3000, защото прогресивния данък започва от абсурдно ниски стойности, примерно 300 лв месечно необлагаем минимум. И с 2500 месечно най-вероятно ще си в най-горния край на скалата, като "богат" и ще плащаш 30-40% данък ако ти е изпила чавка акъла и не си минал обратно в сивата икономика. А тия с 1 милион годишно как точно ги виждате да дадат 400 000 данък??? Идиоти...

             Коментар


             • Убийте богатия!!! Тази бира мисля, че вече сме я пили. Имаше години, когато богатите не държаха и лев в България. Пак ще се завърне това време

              Коментар


              • Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

               http://www.investor.bg/blogosfera/36...ednite,141424/

               Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

               Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

               Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

               Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

               Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

               Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

               Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

               Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

               Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

               Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

               Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

               При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

               Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

               Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

               Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

               Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

               Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

               Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

               За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg
              Working...
              X