IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    Форти - на БФБ инвестиращите сме 3500 льолювци, дето се надлъгваме едни-други от 10 и повече години. Като турим и активно управляващи парите си на други пазари или с други инструменти, надали са повече от 1.8% (напримерно) от активното население. С останалите какво правим? Е - част от тях турят пари по бамкови депозити - колкото за черни дни - и сега се бият у тимберичките какво да правят при лихва 0.48%.
    Стига си мислил само за себе си и от своята камбанария само си гледал. Аз мисля за народът, а не само за собственото си изходящо отверстие.
    що не се разкараш с твоите простотии?

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
      Така смяташ щото в БеГето фондовете са пълна пародия. Ако можеш да купуваш постоянно в рамките на 40 години бондове с 30-35% отстъпка от цената, с гарантиран доход върху тях 1.75% + горница, с опции за конвертиране към друг вид кредит, теглене накуп, стимули от държавата при наличие на дете/деца - щеше ли? Щеше. Е, затова.
      ПП: и вместо 80 може да си представиш към 70. Хилки. Евро. Без капитализираната лихва. С нея за целия период са над 200. Пак хилки. Евро. "Държавната" пенсия е отделно
      като имам тази възможност ще си ревизирам мнението

Коментар

• Отново не се заяждам

Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
        .
        при очаквана средна доходност от 2.23% годишно за 20-годишен хоризонт напред (ако доходността остане същата, а информацията за отчетите на ПОАД към март т.г. е взета от статия във в-к "Капитал")
        и реална такава от 0.944% годишно за осигуряващото се лице по моите сметки, то

разните таксички, ако останат при сегашния си размер, задължително изяждат средно по 57.67% от реализираната от ПОАД доходност по портфейлите от финансови инструменти, които портфейли се формират от инвестирането на сумите от нашите вноски.

...а пък ако очакваната средна доходност по портфейлите на ПФ падне до 0.9% годишно за 20-годишен хоризонт напред и не се взема предвид ефекта от данъчните облекчения (малко хора въобще им обръщат внимание, камо ли всяка година да внасят по некъв влог сумата от около 100 лв. и да ги чакат 20 год., както съм приел аз за по-голяма точност на сметките), то

резултатите на пенсионните фондове при сегашния размер на таксите
        ще са идентични
        на простото внасяне на сумите от осигуровките по един елементарен спестовен влог, тоест

и по двете инвестиции ще имаме еднаква реална средна годишна доходност в размер на около 0.27% на година.

P.S. Изразеното мнение, което е лично мое, и засяга единствено моята скромна личност, не ангажира никое друго все още дишащо към настоящия момент човешко същество, както и предстоящите да бъдат родени човешки същества в близките 20 (двадесет) години, и не представлява съвет за каквото и да било, камо ли за вземане на каквото и да било решение за инвестиция в каквото и да било, още по-малко за инвестиция в каквито и да било финансови инструменти или приличащо на инвестиция даване от който да било на парични суми за каквото и да било, и т.н. и т.н.
        Би ли разработил, ако имаш време разбира се (така и така си направил труда да си направиш екселски файл) и някакъв не дотам оптимистичен вариант. Например някакъв сценарий с някаква рецесия, която предизвиква да речем 20-25% загуба след 2-3 години например. Интересно ми е какво би се получило. Досега никога не се бях замисляла за пенсиите, защото и аз си знаех, че за нас пенсии няма да има и всеки трябва да се спасява сам. Откакто г-н Христов започна да коментира темата, ми стана интересно и проверих какво съм внесла, какво имам към момента и т.н. и се замислих.... Предварително благодаря
        Last edited by vsic4ko_e_otnositelno; 28.05.2016, 05:20.
        Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

Коментар

• Кратко и ясно. Поздравления

Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
          Във форума са все хора с възможности сами да си управляват парите.
          Това, че примерно при много късмет ще събера 60-80 хилки в някакво фондче на 65 години въобще нищо не ми помага, топли, въодушевява, стимулира ,кефи или както искате го наречете.
          Ако до тогава не съм успял да си направя нещата - явно съм си загубил времето.
          Досега тук писах само заради принципите ми - да ме обират хитряги от ПФ с покровителството на държавата.
          Ние си пишем, властта укрепва монопола и Импето се явява неин агент в средите на инвеститорите.
          Изключително точно казано. Освен това, сумите за пенсия,върху, които разсъждаваме, са толкова нищожно малки, че няма никакво значение дали евентуално и хипотетично, пенсията ще е 134.00 лв., 528.00лв. или колкото там се получава. Така или иначе, няма да е достатъчна и трябва да се оправяме сами.
          Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
            Това, че примерно при много късмет ще събера 60-80 хилки в някакво фондче на 65 години въобще нищо не ми помага, топли, въодушевява, стимулира ,кефи или както искате го наречете.
            Досега тук писах само заради принципите ми - да ме обират хитряги от ПФ с покровителството на държавата.
            Ние си пишем, властта укрепва монопола и Импето се явява неин агент в средите на инвеститорите.
            Форти - на БФБ инвестиращите сме 3500 льолювци, дето се надлъгваме едни-други от 10 и повече години. Като турим и активно управляващи парите си на други пазари или с други инструменти, надали са повече от 1.8% (напримерно) от активното население. С останалите какво правим? Е - част от тях турят пари по бамкови депозити - колкото за черни дни - и сега се бият у тимберичките какво да правят при лихва 0.48%.
            Стига си мислил само за себе си и от своята камбанария само си гледал. Аз мисля за народът, а не само за собственото си изходящо отверстие.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
              Така смяташ щото в БеГето фондовете са пълна пародия. Ако можеш да купуваш постоянно в рамките на 40 години бондове с 30-35% отстъпка от цената, с гарантиран доход върху тях 1.75% + горница, с опции за конвертиране към друг вид кредит, теглене накуп, стимули от държавата при наличие на дете/деца - щеше ли? Щеше. Е, затова.
              ПП: и вместо 80 може да си представиш към 70. Хилки. Евро. Без капитализираната лихва. С нея за целия период са над 200. Пак хилки. Евро. "Държавната" пенсия е отделно

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                Беев драги - сега се сещам, че сметката ми по-долу (постът в 14.07 часът) е некоректна, защото използвах пенсионен калкулатор и за депозитът в бамка, а той сам туря входящи такси, каквито при депозитът няма. Затова коригирам с тия 5% и дори малко повече и добавям 5 лв отгоре към вноските по депозитите - следователно при депозит за 20 години ще се натрупат 22 903 лв, а не 21 696, срещу 32 603 по УПФ при твоите условия.
                що не се разкараш с твоите пикливи ПФ ???? и те като теб с една доходност - приказки, фасони и накрая нищо !!!!

Коментар

• Беев драги - сега се сещам, че сметката ми по-долу (постът в 14.07 часът) е некоректна, защото използвах пенсионен калкулатор и за депозитът в бамка, а той сам туря входящи такси, каквито при депозитът няма. Затова коригирам с тия 5% и дори малко повече и добавям 5 лв отгоре към вноските по депозитите - следователно при депозит за 20 години ще се натрупат 22 903 лв, а не 21 696, срещу 32 603 по УПФ при твоите условия.
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Във форума са все хора с възможности сами да си управляват парите.

Коментар

• Бравос redcretin!

Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                      Между другото съвсем безплатно може да си получиш от тях един ПИН и да си гледкаш всичко онлайн.
                      ...взе ми думите от устата
                      Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                      ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнение
                        [...

Между другото, в НОЙ могат да ти кажат колко точно осигуровки си им кихнал от 01.01.1997 до сега
                        знаеш ли го това?

Това не е вярно !
                        Между другото съвсем безплатно може да си получиш от тях един ПИН и да си гледкаш всичко онлайн.

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                          Отиваш в първата счетоводна фирма и те ще ти кажат, кога си внасял, как си внасял, аз например имам дублирани осигуровки- от едната фирма бях в платен отпуск и работех в другата, така че няма никакъв проблем
                          Възможно е колега/колежке v_tin,

...всичко е възможно...можех и сам да си го направя даже

...но артията от НОЙ върши чудеса ....вервайте ми

Коментар

• Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнение
                            [...

Между другото, в НОЙ могат да ти кажат колко точно осигуровки си им кихнал от 01.01.1997 до сега
                            знаеш ли го това?

Това не е вярно !
                            Отиваш в първата счетоводна фирма и те ще ти кажат, кога си внасял, как си внасял, аз например имам дублирани осигуровки- от едната фирма бях в платен отпуск и работех в другата, така че няма никакъв проблем

Коментар

• Не знам за теб

Първоначално изпратено от vankel Разгледай мнение
                              [...

знаеш ли го това?

Това не е вярно !
                              ...ама на мен от НОЙ ми казаха преди няколко години точно кога и колко съм внасял...
                              че даже май ми разпечатаха нещо....

...щото едни бивши мои работодатели не бяха си свършили докрай работата с едни заверки на един мой няколко-годишен трудов стаж в НОЙ...

найш как бързо стана работата...
                              не можах да повярвам даже

...и всичко вече си е наред...точно както трябва да бъде
                              Last edited by Kildirim_Bei; 27.05.2016, 20:58.

Коментар

• Точно поради изтъкнатите от теб причини

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                                Така е, Беев. Ама на теория. Накрая обикновено се оказва, че ти липсва стаж, или че ти липсват документи - да не говорим, че наследниците на черешарчето и калфата могат да ти вдигнат пенсионната възраст толкова, че да са 78% сигурни, че ще пукнеш преди да се пенсионираш, а ако все пак се пенсионираш, да са 90% сигурни, че ще пукнеш, преди да вземеш - под формата на пенсии - толкова, колкото си им кихал-кихал-кихал-кихал 40 и кусур години... щото на тях идеята им е по възможност да внасяш докато пукнеш, а не да получаваш.

....докато в УПФ дори и да се озъбиш децата ти парите ще вземат.
                                аз не разчитам кой знае колко на това, за което чинно си плащам вече мно-о-о-ого години....мога и сам да се оправям...

...но няма как, така е решил законодателят...

плащал съм, и плащам и сега пенсиите на родителите си (или поне на единият от тях със сигурност вече много години)...
                                ...и затова не ме е яд на кинтите, които отиват Бог знае къде, според сметките, които представих на вниманието на уважаемата публика и останалите уважаеми зрители... и радиослушатели

...но за едно нещо съм 101% съгласен с теб (вече съм го казвал веднъж):

моята и твоята пенсия няма да има кой да я плаща.
                                точка по въпроса.
                                Last edited by Kildirim_Bei; 27.05.2016, 20:23.

Коментар

Working...
                                X