IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    ...забелязваш ли, драги: дори Л. Христов ти казва да не си даваш УПФ-то на Ной? пак ли няма да ме (ни) послушаш?
    Който може да си прави сметка, постъпва така:

"Близо 53 млн. лв. от частните пенсионни фондове са прехвърлени към държавния осигурителен институт - това са средствата от осигуровките на заетите, избрали да се осигуряват само за държавната пенсия, както и от индивидуалните партиди на ранните пенсионери, които са поискали преизчисление на пенсията."

http://www.segabg.com/article.php?id=805967

Коментар

• Нищо не пише

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Чакаме коментар от тия, дето твърдят, че ПФ искат да очешат хората, а държавата защитава осигурените:

http://www.investor.bg/biudjet-i-fin...pensii-217893/
      за всички такси, таксички и други присъщи разходи, които ще се начисляват по вноските на т.нар. "осигурени" лица.

Като има достоверна информация за тези таксички, ще ви направя сметката за 14 сек.....
      ...и най-важното:
      ще ви я дам да я гледате и да разсъждавате
      Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
      ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
        Г-н Христов благодаря ви вече всичко е ясно.Ще се пенсионирам много след 1.1.2019.Жалко щото за трудовия стаж преди 1997г имах доста добри доходи Нещо ми се върти коефициент малко над 4.
        ...забелязваш ли, драги: дори Л. Христов ти казва да не си даваш УПФ-то на Ной? пак ли няма да ме (ни) послушаш?
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
          Импов, според мен си губиш времето на тези пазари- тук сега цените са прекрасни .Спокойно можеш да си правиш 4-5 % консервативно годишно.Сега Ирен ще ти пусне и облизвации на 12%, а ти се занимаваш с рискови активи..Да не глътнеш пак вода Преци ти предрича да спечелиш четвъртит, ама и объл да е няма да ти е приятно
          Прекрасни: ама има 5-6 компании, дето носят прилична доходност.

Коментар

• Чакаме коментар от тия, дето твърдят, че ПФ искат да очешат хората, а държавата защитава осигурените:

http://www.investor.bg/biudjet-i-fin...pensii-217893/

Коментар

• Още ли не е подета инициативата за закриване на Пенсионните фондове, които вече държат близо 10 милиарда лева, вземат редовно % за управление, но не управляват парите и не носят дохоност?
              Bulls on BSE

Коментар

• Над 24 часа измисленият герой не е защитил в писмен вид господарите си,а мисли за собственото си изходящо отверстие.....невероятно..

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                  Power, обещах да ти отговоря в неделя (днес). Ето:

1) Осигурителен стаж - всичко се зачита като стаж. Това, че имаш първа категория от преди 1997 г. ще ти бъде зачетено "като му дойде времето"

2) Размер на пенсията: тук има разлика

2.1 Ако се пенсионираш преди 31.12.2018 г. и си имал неблагоразумието да се осигуряваш в УПФ от 2002 до пенсиониране, пенсията ти от ДОО няма да бъде намаляване за общо 8 години - три от преди 1997 и за годините 1997-2001

2.2 Ако се пенсионираш след 1.1.2019 г. пенсията ти няма да бъде намалявана само за пет години 1997-2001, т.е. ще ти бъде намалена с повече, отколкото ако се пенсионираш преди 1.1.2019 защото намалява броя и тежестта на годините без намаление.

Накратко, стажът I категория от преди 1997 се зачита като стаж, но доходът, върху който си се осигурявал преди 1997 г., няма се зачита при смятане размера на пенсията.

Ей това е национализация - отнемане на вече натрупани права със задна дата, а не възможността да се откажеш от крадливите и мърляви УПФ-та, срещу която опищяха орталъка и чак Конситуционния съд (без да знаят, че вече има решение на съда в Люксембург, което намира че няма ограничаване на частната собственост в подобен случай). Ама не съм чул някой да е забелязъл.

Отговорих ли ти ясно на въпроса?
                  Г-н Христов благодаря ви вече всичко е ясно.Ще се пенсионирам много след 1.1.2019.Жалко щото за трудовия стаж преди 1997г имах доста добри доходи Нещо ми се върти коефициент малко над 4.

Коментар

• Първоначално изпратено от LChristoff Разгледай мнение
                    Derk,

Благодаря ти за сметките и аргументацията.
                    Човекът вече взе най-изгодното за себе си решение, а именно - попълни си декларацията за прехвърляне на партидата си от УПФ в "среб фонд" и така ще си увеличи пенсията.

Но да не отидат зян сметките ти можем да ги разгледаме в по-общ случай.

[...]
                    ........................................
                    [...]

Това съм доказал тук http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2740262
                    От там идва и "мантрата" ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.
                    Всички сметки са публични и подробни.
                    Нарекъл съм го "дискусионен" - защото е отворен да дискусия.
                    Ако си дадеш труда да го прочетеш (20 страници) и намериш грешки и неточности:
                    а) ще ти изкажа "благодарност пред строя" и
                    б) публично ще си посипя главата с пепел.

Имаш пълно основание да не вярваш на никого докато не се убедиш сам.

Желая ти приятна неделя.
                    .
                    Attached Files
                    Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                    ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от derk Разгледай мнение
                      След като се пита дали да се прехвърли партидата от УПФ в НОИ, как е сметнат този коефициент 2,4. Естествено, че с намалението, защото няма как да го сметнеш, защото първото число за изчисляване на коефициента се намаля или не, в зависимост дали имаш партида в УПФ. Но ти показа, че не знаеш как се намаля и в примера намали крайния резултат - пенсията.
                      ...
                      Иначе мантрата я знаем две пенсии са по-малко от една, силни сме на общите приказки, но когато нещата опрат до конкретика се видя, че не е точно така. Извода, който си правя, е че всичко написано до тук от Христов не е вярно.
                      Derk,

Благодаря ти за сметките и аргументацията.
                      Човекът вече взе най-изгодното за себе си решение, а именно - попълни си декларацията за прехвърляне на партидата си от УПФ в "среб фонд" и така ще си увеличи пенсията.

Но да не отидат зян сметките ти можем да ги разгледаме в по-общ случай.

Първо, в поставения казус не съм дал всички необходими параметри и ти затова прибягваш до допускания. Но не можеш да си сигурен (а и не си питал за да се увериш), дали:
                      - двете години казарма са включени или не в 27-те
                      - дали в случая трябва да се броят 3 г. за 5 или 4 за пет и
                      - най-важно - дали индивид. коефициентът е редуциран или не (а той не е)

Напълно вярно е твърдението ти, че (технически) за годините, в които има осигуряване в УПФ се редуцира ИК. Ще се съгласиш, вярвам, че тъй като пенсията (П) e произведение от 4 множителя, то резултатът е все същия независимо от това дали намаляваш единия от множителите или произведението.

Та в по-общия случай, примерът, който смята Derk може да изглежда така

1. Всички допускания, направени от Derk са в сила и редуцираната пенсия от ДОО е 914 лв. или НАД тавана от 910 лв. В този случай за човека е изгодно да получава и втора пенсия от УПФ, защото тя и 1 лв. на месец да е, все ще е допълнителна към пенсията от ДОО.

2. Както казах, ако коефициентът е смятан без редукция за годините, в които има осигуряване в УПФ, то пенсията ще се намали с 13.7% (8 години без намаляване, 3 преди 1997 и 1997-2001) или със 125 лв. месечно.
                      В този случай възниква въпросът пенсията от УПФ ще бъде ли равна, повече или по-малко от 125 лв. месечно, при 9304 лв. капитал? Как мислиш, Derk?

3. Сметките се променят, ако лицето се пенсионира след 1.1.2019 г.
                      - Тавана върху пенсии от НОИ пада и т.1 по-горе става неприложима - няма как пенсия от УПФ да е безусловно допълнителна
                      - редукцията на ИК за годините на осигуряване в УПФ се увеличава, като се стреми към 25 % защото намалява броя на годините без редукция като става най-много 5.

За да може пенсия от УПФ точно да компенсира намаляването на пенсия от ДОО е необходимо и достатъчно доходността в УПФ да изпреварва темпа на нарастване на средния осигурителен доход за страната. На практика е точно обратното. От 2002-2015
                      реалната доходност на осигурените в УПФ е +0.53 %, а реалния темп на нарастване на СОДС e 3.8 %.

Това съм доказал тук http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2740262
                      От там идва и "мантрата" ДВЕ ПЕНСИИ СА ПО-МАЛКО ОТ ЕДНА.
                      Всички сметки са публични и подробни.
                      Нарекъл съм го "дискусионен" - защото е отворен да дискусия.
                      Ако си дадеш труда да го прочетеш (20 страници) и намериш грешки и неточности:
                      а) ще ти изкажа "благодарност пред строя" и
                      б) публично ще си посипя главата с пепел.

Имаш пълно основание да не вярваш на никого докато не се убедиш сам.

Желая ти приятна неделя.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                        А това че преди 2000 та година имам осем години стаж първа категория и това ли не се зачита.И въобще ще се отрази ли този факт на пенсията ми.Желая приятно пътуване и няма проблем да чакам до неделя
                        Power, обещах да ти отговоря в неделя (днес). Ето:

1) Осигурителен стаж - всичко се зачита като стаж. Това, че имаш първа категория от преди 1997 г. ще ти бъде зачетено "като му дойде времето"

2) Размер на пенсията: тук има разлика

2.1 Ако се пенсионираш преди 31.12.2018 г. и си имал неблагоразумието да се осигуряваш в УПФ от 2002 до пенсиониране, пенсията ти от ДОО няма да бъде намаляване за общо 8 години - три от преди 1997 и за годините 1997-2001

2.2 Ако се пенсионираш след 1.1.2019 г. пенсията ти няма да бъде намалявана само за пет години 1997-2001, т.е. ще ти бъде намалена с повече, отколкото ако се пенсионираш преди 1.1.2019 защото намалява броя и тежестта на годините без намаление.

Накратко, стажът I категория от преди 1997 се зачита като стаж, но доходът, върху който си се осигурявал преди 1997 г., няма се зачита при смятане размера на пенсията.

Ей това е национализация - отнемане на вече натрупани права със задна дата, а не възможността да се откажеш от крадливите и мърляви УПФ-та, срещу която опищяха орталъка и чак Конситуционния съд (без да знаят, че вече има решение на съда в Люксембург, което намира че няма ограничаване на частната собственост в подобен случай). Ама не съм чул някой да е забелязъл.

Отговорих ли ти ясно на въпроса?

Коментар

Импов, според мен си губиш времето на тези пазари- тук сега цените са прекрасни .Спокойно можеш да си правиш 4-5 % консервативно годишно.Сега Ирен ще ти пусне и облизвации на 12%, а ти се занимаваш с рискови активи..Да не глътнеш пак вода Преци ти предрича да спечелиш четвъртит, ама и объл да е няма да ти е приятно
                          5% са си нормални за нашия пазар сега
                          навън не е лесно, особено ако не си в някой бизнес - да го работиш, тогава дърпаш тото, че и по-зле
                          а Импето не е от разбиращите нещо

Коментар

• Импов, според мен си губиш времето на тези пазари- тук сега цените са прекрасни .Спокойно можеш да си правиш 4-5 % консервативно годишно.Сега Ирен ще ти пусне и облизвации на 12%, а ти се занимаваш с рискови активи..Да не глътнеш пак вода Преци ти предрича да спечелиш четвъртит, ама и объл да е няма да ти е приятно

Коментар

Импов, ти каква доходност имаш за миналата годинаГледам , че пак започна да раздаваш инвестиционни съвети- този път за външни пазари
                              Съвсем прилична, като за умерено консервативен портфейл като моят.

Форти, грубият език въобще не ти помага като довод в спорът. Излагаш се вече.

Коментар

• Импов, ти каква доходност имаш за миналата годинаГледам , че пак започна да раздаваш инвестиционни съвети- този път за външни пазари

Коментар

Working...
                                X