IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионни Фондове

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• [...

Между другото, в НОЙ могат да ти кажат колко точно осигуровки си им кихнал от 01.01.1997 до сега
    знаеш ли го това?

Това не е вярно !

Коментар

• Така е, Беев. Ама на теория. Накрая обикновено се оказва, че ти липсва стаж, или че ти липсват документи - да не говорим, че наследниците на черешарчето и калфата могат да ти вдигнат пенсионната възраст толкова, че да са 78% сигурни, че ще пукнеш преди да се пенсионираш, а ако все пак се пенсионираш, да са 90% сигурни, че ще пукнеш, преди да вземеш - под формата на пенсии - толкова, колкото си им кихал-кихал-кихал-кихал 40 и кусур години... щото на тях идеята им е по възможност да внасяш докато пукнеш, а не да получаваш.

....докато в УПФ дори и да се озъбиш децата ти парите ще вземат.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
        разни трудови договори и договори за неща, които се приравняват на трудови, имам трудови книжки с подписи, печати и квото там си требе, имам формуляри УП-2 и УП-3, и квото още там ще се изисква като документи за доказване на трудов стаж.

Между другото, в НОЙ могат да ти кажат колко точно осигуровки си им кихнал от 01.01.1997 до сега
        знаеш ли го това?

Т.е., аз може в НОЙ пари и индивидуална партида да нямам, но имам дукименти....

при представянето на които, по сега действащото законодателство, който и ще да е финансов министър
        ще трябва да ми снася ЗАДЪЛЖИТЕЛНО некви кинти...

хич не ме интересува има ли ги, няма ли ги.......

...нека министъра да си ги търси...
        но-о-о, като получа решението на комисията за отпускане на обезщетение за навършена възраст, или пенция, демек,

финмина ще ми киха задължително кинти всеки Божи месец, докато все още дишам

+ 111

Коментар

• Имам документи, във вид на

Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Правиш и друга колосална грешка, която вече ти посочих ного пъти:

"* осигуряващото се лице е родено през 1960 г. и има натрупани до момента 8 000 лв. в НОИ и 3 000 лв. в УПФ..." - написал си ти по-долу.

Може би ще те разочаровам, убивайки всичко деЦко в тебе, но трябва да ти кажа нещо, което всички знаят ( ), а то е, че В НОЙ ТИ НЯМАШ НАТРУПАНО НИЩО !!!! Нито стотинка. Правиш ли разлика между разходо-покривна и между капиталова пенсионна система? Всяка стотинка, който наливаш в Ной, изчезва още следващият месец и ако ще милиони да им внасяш ежегодно, винаги имаш там 0.00 лв, разбира се - имаш и обещание, че когато остарееш, 2 000 000 хъхряка ще работят здраво, за да ти плащат пенсията на тебе, вместо да крадат и да реват за помощи.

Е, ако за тебе обещанията на калфин струват повече от реалните ти активи в ПФ, това си е лично твоя работа и аз не ти се бръкам.

Но ако искаш отиди до Ной и им предложи: да им дадеш ЕГН-енцето си, за да ти кажат колко натрупани парички имаш при тях... впрочем отиди, ако си готов да изтърпиш присмех и подигравки.
          разни трудови договори и договори за неща, които се приравняват на трудови, имам трудови книжки с подписи, печати и квото там си требе, имам формуляри УП-2 и УП-3, и квото още там ще се изисква като документи за доказване на трудов стаж.

знаеш ли го това?

Т.е., аз може в НОЙ пари и индивидуална партида да нямам, но имам дукименти....

при представянето на които, по сега действащото законодателство, който и ще да е финансов министър
          ще трябва да ми снася ЗАДЪЛЖИТЕЛНО некви кинти...

хич не ме интересува има ли ги, няма ли ги.......

...нека министъра да си ги търси...
          но-о-о, като получа решението на комисията за отпускане на обезщетение за навършена възраст, или пенция, демек,

финмина ще ми киха задължително кинти всеки Божи месец, докато все още дишам
          Last edited by Kildirim_Bei; 27.05.2016, 16:16.
          Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
          ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• [QUOTE=power grid;1059991367]Митак за мене няма значение кой ше ми гепи парите НОИ или Алианц.Сега специално за тебе.Днес си получих извлечение за състоянието на партидите ми в Алианц
            Ето безпристрастните цифри
            Доброволен фонд
            към 31.12.2014г
            средства в лева 8331,03 брой дялове 5712,44211 стойност на един дял 1,45840

към 31.12.2015г
            средства 8849,80 дялове 6035,54177 стойност на един дял 1,46628

През 2015г съм направил 12 вноски по 40 кинта като всеки месец е удържана такса 0,68 лева

Задължителен фонд
            към 31.12.2014г
            средства 12681,99 брой дялове 8974,45841 стойност на един дял 1,41312

към 31.12.2015г
            средства 14154,20 брой дялове 10019,39847 стойност на един дял 1,41268

През 2015г съм направил 12 вноски по 130 кинта като всеки месец ми е удържана такса по 6,50 на месецQUOTE]

Е те това е истината
            Задължителен фонд
            към 31.12.2014г
            средства 12681,99 брой дялове 8974,45841 стойност на един дял 1,41312

към 31.12.2015г
            средства 14154,20 брой дялове 10019,39847 стойност на един дял 1,41268

Тоест цената на 1 дял, който трябва да се продаде към тогавашна дата е с 0,5 стотинки по малка. Ако отидеш в някой магазин с 0.5 стотинки по малко дали ще ти дадат да си купиш стока- за един човек добре, а ако всички от алианц отидат в този магазин???

Коментар

• Правиш и друга колосална грешка, която вече ти посочих ного пъти:

"* осигуряващото се лице е родено през 1960 г. и има натрупани до момента 8 000 лв. в НОИ и 3 000 лв. в УПФ..." - написал си ти по-долу.

Може би ще те разочаровам, убивайки всичко деЦко в тебе, но трябва да ти кажа нещо, което всички знаят ( ), а то е, че В НОЙ ТИ НЯМАШ НАТРУПАНО НИЩО !!!! Нито стотинка. Правиш ли разлика между разходо-покривна и между капиталова пенсионна система? Всяка стотинка, който наливаш в Ной, изчезва още следващият месец и ако ще милиони да им внасяш ежегодно, винаги имаш там 0.00 лв, разбира се - имаш и обещание, че когато остарееш, 2 000 000 хъхряка ще работят здраво, за да ти плащат пенсията на тебе, вместо да крадат и да реват за помощи.

Е, ако за тебе обещанията на калфин струват повече от реалните ти активи в ПФ, това си е лично твоя работа и аз не ти се бръкам.

Но ако искаш отиди до Ной и им предложи: да им дадеш ЕГН-енцето си, за да ти кажат колко натрупани парички имаш при тях... впрочем отиди, ако си готов да изтърпиш присмех и подигравки.

Коментар

• Сметнах ти го - на база нетен доход, за да бъдат двата варианта данъчно равнопоставени.

Натрупани по УПФ - 32 603 лв, при твоите и дори по-лоши условия - доходност 2% (таксите са турени) и стартова партида 3 Б (което е нереално малко за човек, осигуряващ се на 2 Б).

Натрупани по бамков депозит (0.5% лихва) 21 696 лв.

И в двата варианта отделяш по 100 лв от НЕТНИЯТ си доход. Въпросът е, че при УПФ от твоите 100 лв нетен доход в УПФ влизат 100 лв, ама в бамката влизат 90 лв, понеже още преди да си видиш парите, за да отърчиш в бамката, г-н горанов (проклет да е) ВЕЧЕ ти е взел данът 10% и те са останали 90 лева !!! Ако искаш да внасяш в бамката 100 лв, то ти реално трябва да извадиш от нетният си доход около 111 лв, защото данъкът няма как да го избегнеш, докато вноските ти по УПФ се удържат ПРЕДИ г-н горанов (проклет да е) да си натопи човката... сега разбра ли?

Коментар

• Ако се вгледате в моите сметки

.
                  при очаквана средна доходност от 2.23% годишно за 20-годишен хоризонт напред (ако доходността остане същата, а информацията за отчетите на ПОАД към март т.г. е взета от статия във в-к "Капитал")
                  и реална такава от 0.944% годишно за осигуряващото се лице по моите сметки, то

разните таксички, ако останат при сегашния си размер, задължително изяждат средно по 57.67% от реализираната от ПОАД доходност по портфейлите от финансови инструменти, които портфейли се формират от инвестирането на сумите от нашите вноски.

...а пък ако очакваната средна доходност по портфейлите на ПФ падне до 0.9% годишно за 20-годишен хоризонт напред и не се взема предвид ефекта от данъчните облекчения (малко хора въобще им обръщат внимание, камо ли всяка година да внасят по некъв влог сумата от около 100 лв. и да ги чакат 20 год., както съм приел аз за по-голяма точност на сметките), то

резултатите на пенсионните фондове при сегашния размер на таксите
                  ще са идентични
                  на простото внасяне на сумите от осигуровките по един елементарен спестовен влог, тоест

и по двете инвестиции ще имаме еднаква реална средна годишна доходност в размер на около 0.27% на година.

P.S. Изразеното мнение, което е лично мое, и засяга единствено моята скромна личност, не ангажира никое друго все още дишащо към настоящия момент човешко същество, както и предстоящите да бъдат родени човешки същества в близките 20 (двадесет) години, и не представлява съвет за каквото и да било, камо ли за вземане на каквото и да било решение за инвестиция в каквото и да било, още по-малко за инвестиция в каквито и да било финансови инструменти или приличащо на инвестиция даване от който да било на парични суми за каквото и да било, и т.н. и т.н.
                  Last edited by Kildirim_Bei; 27.05.2016, 15:44.

Коментар

Императоре,

чета ДУМИТЕ ти много внимателно....

...но като видя ЧИСЛАТА и СМЕТКИТЕ ти, както ти виждаш моите....

...може и евентуално да млъкна...

не знам...
                    все още нищо не съм видял от теб.
                    Добре, нали ти казвам къде и как грешиш - аз не съм толкова ного добър в екселските работи, но ще се опитам да го сметна.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                      Драги приятелю: по-точно не мога да ти го обясня, затова прочети още няколко пъти постът ми от 13:02 часът, защото въобще не си разбрал какво ти казвам.

По точка 4 - в Ной ти НЯМАШ доходност - и няма как да имаш, след като нямаш партида, а парите които внасяш там, изчезват на 100% още следващия месец. Приравнявайки УПФ и Ной, ти приравняваш не просто ябълки с круши: ти приравняваш круша с крокодилище.
                      Императоре,

чета ДУМИТЕ ти много внимателно....

...но като видя ЧИСЛАТА и СМЕТКИТЕ ти, както ти виждаш моите....

...може и евентуално да млъкна...

не знам...
                      все още нищо не съм видял от теб.
                      Last edited by Kildirim_Bei; 27.05.2016, 14:30.

Коментар

1. По спестовни влогове и други завъртяни финансови продукти на банките, които на практика са ДЕПОЗИТИ, НЕ СЕ ПЛАЩАТ НИКАКВИ ДАНЪЦИ (мога да те светна на лични, ако случайно НЕ си чувал за тях, и евентуално имаш депозит в БАМКА и плащаш данъци... не го очаквах от теб, честно казано)

2. В каквито и пенсионни фондове да ти отиват каквито и да са вноски, първо се удържа автоматично таксичката на съответния фонд, и чак тогава кинтите ти отиват да се инвестират евентуално някъде.

3. Паричните потоци, резултат от разпоредбите на сега действащата законова рамка по отношение на социалното осигуряване, са абсолютно идентични и при двете сметки - за пенсионите фондове, и за банката.

4. Приел съм, че всички такси и доходности по всички стълбове на пенсионата ни система (НОИ, УПФ и ДПФ) са идентични - те така или иначе не се различават чак толкова много.
                        Нямам време (и каквото и да е изгода) да ви правя абсолютно точната сметка с всички разбивки по отделните фондове - ако имаш желание и време, моля, направи я ти
                        Драги приятелю: по-точно не мога да ти го обясня, затова прочети още няколко пъти постът ми от 13:02 часът, защото въобще не си разбрал какво ти казвам.

По точка 4 - в Ной ти НЯМАШ доходност - и няма как да имаш, след като нямаш партида, а парите които внасяш там, изчезват на 100% още следващия месец. Приравнявайки УПФ и Ной, ти приравняваш не просто ябълки с круши: ти приравняваш круша с крокодилище.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                          Ми нещо лошо ли има в това да живееш на село?Мисля че е по добре на село отколкото клошар в чужбина дето се бие с арабели за комат хляб в кофата за боклук
                          Ного си е яко да си живееш на село, ако не те тормозят хъхреци.

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
                            Митак преди не се интересувах изобщо какво се случва.Тука в тоя форум разбрах че имало такива фондове.Иначе доходността е кекава почти всяка година
                            Не е кекава всяка година.11-14 година беше некекава.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
                              Може да разправяш на циганора дето ти е съсед всякакви лафове, после твоите 130 месечно намаляват с 6.50 за тоя що духа Не бой се, това е едва началото хахахаха, има още много намаления по сметките ти

ПП; като говорехме за клошари, ти май си на село до Пуевен даге?
                              Ми нещо лошо ли има в това да живееш на село?Мисля че е по добре на село отколкото клошар в чужбина дето се бие с арабели за комат хляб в кофата за боклук

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                                Беев - пак не ти разбирам сметките. Обединяваш вноските в Ной и в ПФ ли? Според теб наливането на пари в Ной: инвестиция е ли?

Ако е просто грешка при изписването - ПАК правиш същата грешка, която вече ти посочих:

Ако парите ти се удържат за УПФ, то ПЪРВО ти се прави удръжката и ПОСЛЕ плащаш данък, тоест ти си 10% напред ПРЕДИ пенсионният фонд да те очеше с 5%. Тоест реално ти стартираш с 5% напред.

Правейки си влог в бамка, ти ПЪРВО плащаш данък, ПОСЛЕ вземаш намалялата с 10% данък сума и тогава я внасяш в бамката, тоест ти стартираш с 10% назад... и при годишна лихва 0.5%, ти 20 години ще избиваш само данъкът, дето са ти го взели... вместо да стартираш с 5% плюс. ЦЕЛИЯТ срок, който си даваш е 20 години, т.е. с вноските от първата година ще си на нула, а с останалите вноски ВИНАГИ ще си останеш на минус.

Дотук с всякакви сравнения между депозит и УПФ.

Пешов драги: това че една година доходността е била кекава няма да те умори мисля - предни години фондовете като правеха по 5% и нагоре - защо не се оплакваше?

Впрочем горното ми изчисление важи и за тебе... да не говорим, че вноските по ДПФ работодателят - доколкото зная - ти ги подарява...
                                Митак преди не се интересувах изобщо какво се случва.Тука в тоя форум разбрах че имало такива фондове.Иначе доходността е кекава почти всяка година

Коментар

Working...
                                X