IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• За размисъл :

http://www.capital.bg/show.php?storyid=753282

Дьорт, дьорт, дьорт...Технологията на турския вот в кърджалийските села

За пръв път от 12 години партия успява да вземе депутатски мандат освен ДПС в Кърджали. Скулпторът Вежди Рашидов от листата на ГЕРБ спечели едно място срещу машината на Ахмед Доган и това се смята за повече от победа, защото освен всичко друго самият лидер на движението беше водач на пропорционалната листа. Как се случи това в бастиона на ДПС? Разговаряхме със застъпниците на Вежди Рашидов в изборните секции и наблюдатели от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори ГИСДИ.

"Проблемите започнаха от самото начало на изборния ден - започва разказа си Диана Дамянова, тя е шеф на предизборния щаб на Вежди Рашидов. В 90% от секциите от самото начало не пускаха застъпниците в секциите. Там, в Кърджалийско, за 20 години демокрация понятието застъпник означава някой от селото, който се прави, че е от друга партия, а всъщност е от ДПС, да представлява друга партия. Това е принципът, външни хора никога не са влизали там и никой не е правил опит да печели изборите на това място. Когато застъпниците на партия ГЕРБ се явиха на терена, те масово бяха изгонени.

Всъщност проблемите започнаха от това, че по селата секциите масово бяха с променени адреси, но с това се справихме лесно, по-трудно беше представителите на ГЕРБ да влязат в секциите. И затова

Първият рунд

в който ние водихме битка, е между 6 и 7 часа въобще да ни допуснат до секционните комисии. Наблюдателите от ГИСДИ се явиха малко по-късно, тъй като те бяха 192-ма човека, а общо секциите в Кърджалийско са над 460. Така че на 2-3 секции се пада един човек от ГИСДИ. И трябва да признаем, че където имаше наблюдатели на ГИСДИ, нещата ставаха по-лесно. На техните удостоверения има печат на Централната избирателна комисия и пише, че ЦИК ги упълномощава. Но там, където няма наблюдатели, в рамките на един час ни мотаха. Успяхме да се свържем с Регионалната избирателна комисия, защото там просто никой не вдигаше телефона, цитирахме точно изборния закон и след серия от скандали изведнъж като с магия ни пуснаха във всички секции. Във всички."

"След това започна другата мъка - четат удостоверенията, личните карти - включва се в разговора Цонка Недева, наблюдател от ГИСДИ. - Плюнчи печата, взима, сравнява с личната карта, един чете, друг проверява, абе протакат, не знам защо...
    "След това започва изборният процес. Основното нарушение, което се случва, е следното - дават бюлетина на избирателя, той отива, гласува, връща бюлетината на комисията, там я отварят, прочитат я, показват я на този, показват я на онзи и я пускат в урната, твърдят всички наблюдатели. Аз няколко пъти казах, че нямат право да

Отварят бюлетините

допълва Иво Йорданов, наблюдател от ГИСДИ в село Костино. И обяснението беше суперсмешно - ама те не са си сгънали правилно бюлетината. В началото имаше 5-6 случая такива, но като видяха, че не минава номерът, престанаха. А така е било навксякъде."
    "Аз имах обратния случай – сутринта даваха на избирателите бюлетините готови, сгънати. И като им съобщим: разгънете поне да видим, че е празна тая бюлетина, че им я давате непопълнена, казват: О, то трябва ли така?! Като разгънаха две-три бюлетини, научиха се и престанаха. Тогава почнаха пък другия номер вече – след като се върне да я пусне, по същия начин – опитва се да я отвори, ние казваме "Не, сега не се отваря"... допълва Николай Нецов, също от ГИСДИ.

Шефката на щаба на Вежди Рашидов Диана Дамянова пояснява, че тези опити са били пресечени докъм 9 часа след десетки сигнали и след като застъпниците успяват да обявят тези бюлетини, които секционната комисия е видяла, за невалидни. Това става и благодарение на наблюдателите от ГИСДИ, които също виждат масовите нарушения на изборния закон.
    След тази операция следва нова порция от нарушение - масово влизат
    В тъмните стаички

с придружители.

"В Бял Извор и в Костино под предлога, че са тотално неграмотни, почнаха да влизат по двама. Ние направихме вече проблем един път, те малко се респектираха, известно време не влизаха, макар че стана големият скандал - разказва Кристина Спасова. - Най-накрая дойде и кметът и започнаха да лъжат, че туркините са слепи и им трябва придружител. Ама всичките."

"При нас беше едночасова разправия - разказва Мая Жекова, наблюдател от ГИСДИ, водят 70-80-годишни старци и им обясняват на турски. През цялото време във всички секции се говори само и единствено на турски. И говорят, говорят и това, което се повтаря непрекъснато, е дьорт, дьорт, дьорт... Накрая всички вече знаем, че на турски дьорт е четири. (Четири е номерът на ДПС в изборната бюлетина - бел. ред.). Ние само това разбирахме и поне 50 пъти му казва дьорт. Обяснява му и как ще я сгъне после и тогава този влиза. Влезе ли вътре, го поема вторият застъпник на ДПС, който върви с него."
    Между 8 до 10 часа това е основното нарушение. Гласува се по двама, по трима и се четат бюлетини.
    Някъде към 10:30 ч. в щаба на Рашидов получават първия сигнал в село Боровица, Ардино, че

Идват автобуси с изселници

Кристина Спасова разказва какво се е случило: "Дойде рейсът в селото и влязоха накуп 15-20 човека, които започнаха да правят опитите с червени паспорти да гласуват и в момента, в който видях първия с червен паспорт, аз започнах да звъня по телефона, за да видя законът какво повелява. В същото време се свързахме с дежурния телефон на РИК, където жената отговори – аз я бях включила на спийкър, че не може да се гласува само с червен паспорт и трябва да има и лична карта към него. И то личната карта важи, когато в червения паспорт печатът за влизане в България е на повече от 48 часа. Всъщност тогава стана най-грандиозният скандал, защото, докато говорех по телефона, зад гърба ми пуснаха една бюлетина, която ги накарах после да я извадят с конец. Тя беше абсолютно невалидна. Но това, което ми направи впечатление, е, че малко преди да дойдат, една жена от комисията започна да вписва някакви имена в изборния списък. И три минути по-късно започнаха да идват хората, тоест тя е знаела предварително, защото те бяха 60-70 души. Всъщност тогава стана големият скандал с международните паспорти, когато лежах върху урната, защото турците във всеки момент, когато не ги гледаш в ръцете, много ловко успяваха да пуснат бюлетина в урната. Тогава при мен дойде кметицата, за да ми каже, че застъпниците нямат право да са вътре. Идва тя, една мощна 160 кила жена, просто те хваща и ти показва как да излезеш и те изхвърлят навън. А полицаят, който стоеше пред секцията, влезе в колата и се заключи и доста концентрирано си наведе главата, при положение че ние се блъскаме с тази пред него." Кристина е нежна, малка девойка, която тежи не повече от 45 килограма.

С идването на рейса започна етап номер две, когато в рамките на 15 минути

Изгониха всички наши хора
    от всички секции

само не при Мая Жекова, която е района на Крумовград, разказва Диана Дамянова. Отново след скандал и размахване на закона застъпниците са върнати вътре. Този закон тука не важи, крещят турци пред избирателните секции на застъпниците на Рашидов. Тук е Турция, не е София, викали те.

"Всъщност целият номер е ДПС да контролира избирателите – местните, като се гледа за кого ще гласуват, чуждите – като се дописват, разсъждава Диана Дамянова. Успоредно с това избирателната комисия трябва да добави едни 30-40% мъртви души отгоре, които не са в селото, просто ги дописват, защото имат личните им данни. Физически тези хора са си в Турция и там сигурно гласуват с червените си паспорти, но тук са личните им карти и те ги дописват и пускат бюлетини вместо тях. Това е никакъв изборен туризъм."

В разговора се включва и Марио Шалафов от ГИСДИ: "Ние накрая станахме приятели с председателя на комисията и си говорим: "Вие откъде се взехте, бе, момче. Друг път взимам си бюлетините, питам ти за кой си, ти за кой си, рисувам и си ги пускам, всички си отиват по работа, въобще не се ангажираме и в 12 часа сме готови." Кристина Спасова го допълва: "Той казва: "Имам 100 човека на полето, как сега да ги накарам хората да дойдат – дай аз да пусна."

"Аз имах случай човек от забранителния списък иска да гласува, аз го предупредих и го изгоних, той се качи горе, на втория етаж, където са секретарката на общината и кметът. Горе му пишат удостоверение, той си го попълва – лични данни, подпис и слиза да гласува", добавя Иво Йорданов, наблюдател в Костино. Обаче няма подпис, печат и казва: "Той има право, на моя отговорност, винаги е било така. Аз гарантирам."

По обед на повечето места разбраха, че няма да минат номерата им, и смекчиха тона, продължават разказа на застъпниците на ГЕРБ. И почнаха да ни

Канят на софра

В Ночево затворили секцията и отишли на чеверме. Канили и наблюдателите от ГИСДИ и застъпника от ГЕРБ, но те не отишли. И затворили секцията, докато ядат чевермето. Това е отново тактика от застъпниците на ДПС. Целта е наблюдателите и гербаджиите да не са в секциите, за да допишат списъците с мъртвите души.
    "Кметът лично ми каза, че ми е сготвил пиле с ориз, да се кача горе на обяд, смее се Иво Йорданов. Казва: "Айде, моля ти се, сготвил съм ти, хора сме, да хапнеш. Казах му, че съм на пречистване и съм само на вода днес." "При мен в село Жинзифово беше още по-скандално, добавя Николай Нецов. Когато влязохме в една секция, се вижда една стая отзад. Седят вътре 5-6 човека. Тръгнах да влизам там, а кметът, като видя , затвори бързо вратата, а след малко излезе с една тава с мекици и вика: Сега тук влизате, сядате, ще затворим секцията, няма да пускам никой да дойде да гласува. Ще донесем тук – жените са сготвили, ще седнете спокойно, ще хапнете."

"Иначе изборният процес течеше така: идваше колата с 5 баби, имаше 5 столчета пред секцията, те сядат на 5-те столчета, той е застанал с бюлетината там, показва директно четворката, казва им го много пъти - дьорт, дьорт, дьорт...Тези 5 влизат в изборната секция, там има 5-има – всеки с придружител, на тяхното място отвън е дошла другата кола, сложила е другите пет и това беше целият ден. До 1 часа, после ще почиваме", обобщават наблюденията си застъпниците на Вежди Рашидов.

"При мен имаше един, който искаше със снимка да гласува, обяснява Марио Шалафов. Носи си снимката и я показва. И председателят ми казва: Ами ето, снимка. Аз казвам: Нямам нужда от снимка, аз го виждам, че е той, да си даде личната карта. И го оставиха на един стол – половин час да стои отстрани и понеже не мръднахме отвътре, те вече видяха, че няма как да стане, и го изпратиха."
    Към 14.30 ч. те разбраха, че няма да ходим да обядваме, и към 15 ч. свикаха регионалния съвет на всички кметове в общината в Ардино – около 10-15 села плюс лидерите на ДПС за района, обяснява Вадим Рашидов, син и член на предизборния щаб на Вежди Рашидов. И започнаха регионално съвещание какво да правят. И когато се върнаха,

Пуснаха фалшивите бабички

Почна последният напън. Пристигат някакви жени с лични карти, които гласуват.

В село Чубрика един от застъпниците е готов да се закълне, че е видял жена два пъти да гласува. "Първия път гласува с чужда лична карта, втория път гласува със своята лична карта. Защото, ако си я забелязал, че първия път тази жена е гласувала и поискаш личната карта, тя показва своята. Имаше хора с по 5-6 лични карти. А да не говорим, че шансът да различиш забрадените жени е почти никакъв – те са адски състарени и са забрадени и почти никаква разлика, спомня си Здравка Стефанова.

До към 15 часа цялото село е гласувало. В списъците има около 350-500 души, а в цялото село живеят 100 души или 150 максимум. Тоест всички вече са минали и нямат повече глас. Така е в Брезен, Ябълковец, Чубрика, Сухово, Голобрад... В Ябълковец например по списък са 640 човека, а са гласували 168. "При мен точно накрая се опитаха да направят фалшификацията, защото аз имах 570 човек в редовния списък, като имаше дописани трима, и ние двама с бележки. Свърши изборният ден и имахме примерно 240 човека гласували. И се прави черновата на списъка и почваме да ги нанасяме в беловата. В момента, в който се вади вече беловата, въпросният секретар на комисията скача и казва: Тук вече вие нямате право да присъствате, това е административната работа на комисията", спомня си Кристина Спасова. Хайде пак скандал, разправии, трябваше да седнем върху върху списъка, другия върху масата. Биха отбой. Всъщност искаха да променят числата накрая – до 500 да си ги закръглят и да пуснат бюлетини", гневи се Кристина Спасова. Мая Жекова допълва: "Мога да кажа, че в моята секция на европейските избори има 400 гласували човека от 570, а сега има 240."
    "От 18 до 19 часа масово минават фалшивите бабички. Засякохме една кола с истанбулска регистрация, която вървеше по строен маршрут. Спира в центъра на селото, подава се човекът, който чака, те му дават едно тесте лични карти, които даже не са сложени в нещо – той отива в друга, тръгнахме да ги гоним, обаче те познават по-добре от нас пътищата местните и избягаха", твърди Цонка Недева от ГИСДИ.

"Те досега въобще не са ходили на гласуват, обобщава наблюденията от изборните нарушения Диана Дамянова. Просто председателят на избирателната комисия си

Пише цял ден ЕСГРАОН-и

и лични карти и си пуска бюлетина. Пак пише, пак си пуска. Той това работи цял ден – да си пуска бюлетини. Затова селото с 500 избирателя на евроизборите е имало 470 гласуващи. Сега има 270. Като казвам, че ние пак сме били измамени, но са ни измамили 3 пъти, а не 6 пъти, както е планирано."
    "В Крумовградска община според списъците трябва да има 28 000 избиратели, а подадените гласове бяха 11 800. Има едни 17 хиляди мъртви души, които, ако не бяхме ние на терена, щяха уж да са гласували, допълва я Мая Жекова. А всъщност реално има 6 хиляди, 6-7 хиляди са реално живеещите, до 10-11хил. са с манипулацията плюс вносните, ако не бяхме ние, щяха да гласуват 28 000."

"Нали винаги по вестниците това пишат: Доган е много умен - той внася толкова гласове, колкото му трябват, разпалва се Диана Дамянова. Не, не внася, а на листчето на председателя на изборната комисия му дават толкова, колкото му трябват. И той целия ден си седи, абсолютно необезпокояван от български партии, застъпници и т.н. Това, че 20 години никой не е правил дори и опит да влезе в тези кърджалийски села, е престъпление, някакъв заговор, който е оставил тези хора във феодално владение на Доган, смята Диана Дамянова.
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от мейси
      Първоначално изпратено от MILOM
      Комисията отхвърли предложението на Синята коалиция депутати, които са били сътрудници на ДС, да не могат да заемат ръководни постове в парламента. Срещу предложението гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП.
      Герберите да не се заиграват с тия ,че ще се свлекат в помийната яма.Не си струва заради новобоядисания гербер Б.Димитров да сереш на метеното.Ченгето цял живот си остава ченге/доносник на ДС/
      Те и Атака са гласували срещу предложението на СК
      ГЕРБ гласува срещу "Синята коалиция" депутатите агенти да не могат да са в ръководството на парламента
      ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха предложението на "Синята коалиция" депутати, за които има данни, че са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, да не могат да бъдат членове на ръководствата на 41-то Народно събрание и на парламентарните комисии. Идеята, която десният съюз се опита да въведе и в предишния парламент, предвижда депутатите агенти да не могат да участват още в международни делегации на парламента и в комисиите по национална сигурност, по външна политика, за контрола на Държавната агенция "Национална сигурност" и на еврофондовете. Пръв срещу идеята възрази Йордан Цонев (ДПС), който попита по силата на кой текст се въвежда това ограничение. След него председателят на временната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че няма лустрационен закон и с това предложение се ограничават конституционни права на депутатите. По думите й всяка парламентарна група може да прецени дали да излъчи свои представители, сътрудници на бившите служби, в ръководните органи на парламента.
      http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/1...dstvo_skaraha/
      Не започват добре ,но да видим до къде ще я докарат!
      Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• като видях как дружно си гласуваха по един зам. председател на парламента
        а днес казаха, че от опозицията ще председателстват комисията по национална сигурност и ми мина мисълта, че герб е проект за усвояване на еврофондовете
        дано греша и има някаква реална промяна .....
        Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM
          Комисията отхвърли предложението на Синята коалиция депутати, които са били сътрудници на ДС, да не могат да заемат ръководни постове в парламента. Срещу предложението гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП.
          Герберите да не се заиграват с тия ,че ще се свлекат в помийната яма.Не си струва заради новобоядисания гербер Б.Димитров да сереш на метеното.Ченгето цял живот си остава ченге/доносник на ДС/
          Те и Атака са гласували срещу предложението на СК
          ГЕРБ гласува срещу "Синята коалиция" депутатите агенти да не могат да са в ръководството на парламента
          ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха предложението на "Синята коалиция" депутати, за които има данни, че са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, да не могат да бъдат членове на ръководствата на 41-то Народно събрание и на парламентарните комисии. Идеята, която десният съюз се опита да въведе и в предишния парламент, предвижда депутатите агенти да не могат да участват още в международни делегации на парламента и в комисиите по национална сигурност, по външна политика, за контрола на Държавната агенция "Национална сигурност" и на еврофондовете. Пръв срещу идеята възрази Йордан Цонев (ДПС), който попита по силата на кой текст се въвежда това ограничение. След него председателят на временната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че няма лустрационен закон и с това предложение се ограничават конституционни права на депутатите. По думите й всяка парламентарна група може да прецени дали да излъчи свои представители, сътрудници на бившите служби, в ръководните органи на парламента.
          http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/1...dstvo_skaraha/
          [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Първоначално изпратено от Netisan
            Първоначално изпратено от мейси
            Интересно ако не беше умен ,дали щеше да управлява капитал от 1 милиард евро ?/естествено ,че не са на негово име/Да ти кажа ли и друго ,че същият инвестира в млади лица ,чрез фондациите си като ги праща в чужбина и питам аз кой от нашите други политици прави това Стамболов?Доган не го мисли той си е подготвил кадър който да го замести когато реши да слезе от политическата сцена
            Емоционална диария. Имаше някаква песен на Лили Иванова за любителите да се люлеят на люлката на любовта... омразата... глупостта.
            Тъй като не вярваш ще ти дам жокер за една от фондациите му .Фондация “Хермес''.Тя е учредена през 2006 г. от Ахмед Доган. В управата й е и секретарката на Доган Биршен Яхова, адресът й по регистрация е в централата на ДПС на столичния булевард "Александър Стамболийски" N45.
            http://hermesbg.org/
            http://hermesbg.org/bg/2009-02-19-07-49-15.html
            [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Комисията отхвърли предложението на Синята коалиция депутати, които са били сътрудници на ДС, да не могат да заемат ръководни постове в парламента. Срещу предложението гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП.
              http://milom.blog.bg/

Коментар

Интересно ако не беше умен ,дали щеше да управлява капитал от 1 милиард евро ?/естествено ,че не са на негово име/Да ти кажа ли и друго ,че същият инвестира в млади лица ,чрез фондациите си като ги праща в чужбина и питам аз кой от нашите други политици прави това Стамболов?Доган не го мисли той си е подготвил кадър който да го замести когато реши да слезе от политическата сцена
                Емоционална диария. Имаше някаква песен на Лили Иванова за любителите да се люлеят на люлката на любовта... омразата... глупостта.

Коментар

• Стамболов За разлика от теб, мейси, аз не мисля, че Доган е толкова умен и предвидлив
                  Стамболов Какво друго ти остава - и ти трябва да играеш своята роля на турско комунистически трол
                  Това е глупост ,тъй като нямам нищо общо пак казвам нито с БСП,нито с ДПС нито с която и друга партия .
                  Стамболов-Моята абсолютно сигурна прогноза е, че ГЕРБ ще си изкара мандата и Бойко Борисов ще е премиер 4 години
                  За да изкара мандатът си Герб- 4 год.ще им трябва стабилно мнозинство ,а аз не го виждам като такова.
                  цитирам:,,Правителство на малцинството е експеримент''
                  http://politics.actualno.com/news_251394.html
                  За трети път започва проверка по делото "САПАРД.То това дело е като копките на АЕЦ Белене .До сега три пъти правиха първа копка и до никъде не са стигнали.
                  Комисията по изпълнение на мерките за организацията по делата с особен обществен интерес ще провери за трети път хода на делото срещу бизнесмена Марио Николов, обвинен за "източване" на средства по програма САПАРД. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Проверката ще бъде извършена от Стойко Стоев и Пенка Маринова. Предишните две проверки бяха направени през ноември 2008 г. и през март 2009 г.

Поредната проверка има за цел да изясни причините за спиране на делото и какви са предстоящите действия на съда по хода му. Делото е включено в списъка с дела от особен обществен интерес, наблюдавани от Европейската комисия.
                  http://bulgaria.actualno.com/news_251549.html
                  Делото е освен срещу Марио Николов и съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Григор Главев, Валентин Ангелов и Лазарина Георгиева. Те са обвинени в документни измами и злоупотреби със 7.5 млн. евро по програма САПАРД.Интересно защо Людмил Стойков който беше обвинен
                  http://news.ibox.bg/news/id_918854713
                  го скатават и дали ще могат да ги осъдят тия лица,тъй като според ОЛАФ имат чадър.
                  http://www.dnevnik.bg/evropa/comenta..._na_durjavata/

Коментар

• Евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов: Кунева избра 1 млн. евро обезщетение като комисар, вместо евродепутатството

Очаквате ли Лисабонският договор да влезе в сила, въпреки съпротивата на мнозина държави и как ще се отрази това на България?

Аз споделям мнението, че с новите промени Лисабонският договор трябва да премине повторна ратификация. Много внимание се отдаваше на голямата чуденка на Меглена Кунева дали да остане евродепутат, както я избраха българските граждани, или да се върне в Комисията поне до есента. Тя, естествено, избра второто, защото така през септември, когато й свърши мандатът, ще получи 1 милион евро под формата на различни компенсации. Това беше информация, разпространена от западната преса. Със сигурност мога да кажа, че ако Лисабонският договор влезне в сила, България ще изгуби за един мандат, за 5 години, поста на еврокомисар и никога няма да получи председателство на Съюза, което по сега действащите договори трябва да се състои през 2018 г. Това разбира се не е в наша полза.

http://www.vestnikataka.com/?module=...50&format=html

Коментар

И разликата между турците живеещи в Турция, и тези в България е огромна- те там са натурални Турция докато в България са потурчени българи по произход. И последно- нито по двете харти за правата на човека, нито по рамковата конвенция може да се признае съществуването на изкуствен етнос"Български турци"- всички изредени от мен международни документи се признава и дава преднина единствено на религията и на езика- но втория се преценява от самата страна и нация, според своите исторически и културни традиции!Тогава защо в нашата Конституция е залегнат етноса? България няма право да произвежда лоялни граждани на съседка Турция, а лоялни Български граждани. Защото Турция не е нормална държава ,нито е Германия , нито е Холандия ,нито има някакви елементи на демократично управление. Някой ще ми отговори ли защо тук се допусна това,въпреки ,че знам какво ще е оправданието,но ако държахме на България нямаше да се допусне това.
                      Мейси, вече пишеш несвързани неща. Даваш предимство на емоцията пред разума.
                      Няма български и турски хромозоми - генетиката показва, че вариациите между два произволни индивида от един и същ етнос са от порядък по-големи, отколкото между два усреднени индивида от различни етноси, дори раси.
                      По ирония на съдбата, очебийните разлики (черен-мургав-бял-рус) са чисто адаптивни, като дрехите които носим.
                      Разликите идват от световъзприятието и културата.

ПП Това е все едно да твърдиш, че електоратът на БСП са "покомунистичени капиталисти", неправилно произведени за съседка-Русия, а лоялни Български граждани.

Коментар

• За разлика от теб, мейси, аз не мисля, че Доган е толкова умен и предвидлив. Изказа се пред камерите, защото знаеше, че на медиите няма да им стиска да го публикуват. И се оказа прав. Изказването му беше публикувано единствено благодарение на острата реакция на ГЕРБ....

За твоите глупости за "ограничения управленски капацитет" няма какво да коментирам. Някои недотам умни хора, включително в този форум, превърнаха пожарникарската професия в най-мразената в България. Сега тези персони имат удоволствието да играят ролята на шутове в опозиция, ръководени от палката на Бойко Борисов. На Доган му се пада главна роля в тази пиеса

Не знам чии прогнози са, че кабинета на ГЕРБ щял да трае до 1 г. - дори до 6 месеца!? Най-вероятно на афера.бг и 19" Моята абсолютно сигурна прогноза е, че ГЕРБ ще си изкара мандата и Бойко Борисов ще е премиер 4 години. Най-много след известно време кабинета да се преструктурира, но това са го правили всички. Тогава ти ще кажеш, че точно такова преструктуриране си имала предвид Какво друго ти остава - и ти трябва да играеш своята роля на турско комунистически трол :P :lol:

Първо да не забравяме ,че тоя вот за 41 НС СИ беше наказателен .Второ нима си мислиш,че просто ей така направи това изказване Доган ,след като знаеше ,че го снимат Стамболов .Същото си беше с цел .Трето според мене целта на Доган с това си изказване бе да изиграе комунягите и да активизира хората да гласуват.Има и друго ,че както му помогна на Борисов Доган с това си изказване ,така сега същият изглежда доволен, че Борисов се насади на пачи яйца, поемайки цялата отговорност за страната в период на криза, при високи очаквания за промяна и ограничен управленски капацитет .За този кабинет прогнозите му на просъществуване са от 6 месеца до 1 година.

Коментар

• Стаболов-Между впрочем, не съм те чул и да коментираш станалите вече исторически изказвания на Доган
                          Първо да не забравяме ,че тоя вот за 41 НС СИ беше наказателен .Второ нима си мислиш,че просто ей така направи това изказване Доган ,след като знаеше ,че го снимат Стамболов .Същото си беше с цел .Трето според мене целта на Доган с това си изказване бе да изиграе комунягите и да активизира хората да гласуват.Има и друго ,че както му помогна на Борисов Доган с това си изказване ,така сега същият изглежда доволен, че Борисов се насади на пачи яйца, поемайки цялата отговорност за страната в период на криза, при високи очаквания за промяна и ограничен управленски капацитет .За този кабинет прогнозите му на просъществуване са от 6 месеца до 1 година.И подозирам, че след първите трудности, когато вече няма кого да обвинява за провалите, Борисов ще почне да говори за предсрочни избори и съвсем ще опропасти държавата и доверието на партньорите
                          Между впрочем, проблема с турците изобщо не е толкова прост. Много от тях имат двойно гражданство (в Турция е забранено, но за тях си затварят очите), още повече имат роднини в Турция
                          Турция не признава на своите поданици никакво двойно гражданство. В определен срок от време всеки гражданин на тази страна е длъжен да се определи. Изключение се допуска само за нашите изселници в Турция,които с разни административни хватки биват уверявани, че притежават статута на двойни граждани. Нещо, което турското законодателство поне засега не разрешава. Това са министерски постановления, чрез които на нашите изселници се дава възможност за временно пребиваване в Турция, удължавано по целесъобразност в зависимост от интересите на турската държава. По този начин Анкара държи на къса административна верижка нашите изселници и ги използва много ловко за печелене на влияние и укрепване позициите на ДПС в България.
                          И друго според законите в съседна Турция, създаването на малцинство е престъпление. Забраната се отнася за национални, религиозни, расови и езикови малцинства. Ще отбележа само, че и други държави като Франция и Гърция имат резерви по различните видове колективни права и самоопределение на отделни групи от населението,ГЕРМАНИЯ СЪЩО НЕ ПРИЗНАВА НАЛИЧИЕТО НА НАЦИОНАЛНО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ и ако има някой в Бундестага с турско име, той идва там като немски гражданин, не като турски и няма право да защитава или работи за турски държавни интереси! Германия има страшно законодателство в тази насока. Нормите на ЕС и директивите му казват" преподаване на езика според преценка на самата страна, в зависимост от нейните исторически и културни традиции. В съседка Холандия скоро беше елиминиран един кандидат за президент, от турски произход второ поколение, защото холандците му зададоха въпроса за признанието на арменския геноцид и той отговори в духа на турската официална политика"не трябва да се признава!" .Тогава холандците го попитаха"Ти за кого ще работиш- за Холандия или за Турция?" и му казаха директно да си оттегли кандидатурата, защото той няма да работи за холандските национални интереси, а за турските. И разликата между турците живеещи в Турция, и тези в България е огромна- те там са натурални Турция докато в България са потурчени българи по произход. И последно- нито по двете харти за правата на човека, нито по рамковата конвенция може да се признае съществуването на изкуствен етнос"Български турци"- всички изредени от мен международни документи се признава и дава преднина единствено на религията и на езика- но втория се преценява от самата страна и нация, според своите исторически и културни традиции!Тогава защо в нашата Конституция е залегнат етноса? България няма право да произвежда лоялни граждани на съседка Турция, а лоялни Български граждани. Защото Турция не е нормална държава ,нито е Германия , нито е Холандия ,нито има някакви елементи на демократично управление. Някой ще ми отговори ли защо тук се допусна това,въпреки ,че знам какво ще е оправданието,но ако държахме на България нямаше да се допусне това.
                          Но ако беше само това, здраве да е. На последните избори 123 секции в Турция плюс автобусите осигуриха рекордни гласове за Доган. И всичко това със съдействието на Станишев...
                          От тук следва,че само от нашите политици зависи дали ще може да се гласува за НС от лица живеещи в чужбина или не ,които ще ми определят съдбата.Според мене трябва да се забрани гласуването в чужбина ,тъй като същите не си палщат данъците в България .Гласуването за НС трябва да е за живеещите в България .Много показателен е законът който беше за евродепутати .Тъй като сме част от голямото село ЕС беше разрешено да гласуват лица живеещи на територията на ЕС.

Коментар

• Първоначално изпратено от diletant
                            Мила ми отчайваща Мейси! В България има турци и колкото да се опитваш да ги наречеш българи, няма да стане. Твоето упорство силно напомня аргументацията от възродителния процес и голямата екскурзия.
                            Първо искам да се извиня на мейси, че неволно я апострофирам, уважавам я като дама, човек и събеседник.
                            Но тук diletant е напълно прав: да жонглираш с неясни понятия като народност, националност и религия е едно словоблудство, от което само адвокатите и иже с ними могат да изкарат кяр.
                            По времето на горецитираните събития имаше едно брилянтно, макар и не толкова звучно определение: лица с турско национално самосъзнание. Ето това истински детерминира кой е турчин и кой не, останалото е казуистика и демагогия.
                            Като се замислиш, това със самосъзнанието решава и един куп други въпроси: дали си българин, циганин, европеец, ориенталец, космополит и т.п.
                            Не можах да се пресиля да изчета "секретните" интервюта по-долу, но има и такава версия, че изселването на български турци е спазарено с турското политическо ръководство с цел заселването на кюрдските територии с турци (лица с турско национално самосъзнание) - поне това звучи напълно резонно.
                            Естествено, на втори план може да е имало спонтанна "съпротива", терористични действия, скандали, но това само придава реалистичност на сценария.

Коментар

• Ами това при теб е хроничен проблем. Постоянно ползваш някакви световнонеизвестни жълти сайтове, а след това се оправдаваш. По-долу те видях дори да цитираш частно мнение от някакъв мижав блок. Това авторитетен източник ли е, що ли?

Казахме ти го много хора, но ти не отбираш от дума. И отново задръсти форума със стари истории, които изобщо не са по темата.

Явно е, че си трол...

Между впрочем, проблема с турците изобщо не е толкова прост. Много от тях имат двойно гражданство (в Турция е забранено, но за тях си затварят очите), още повече имат роднини в Турция. Но ако беше само това, здраве да е. На последните избори 123 секции в Турция плюс автобусите осигуриха рекордни гласове за Доган. И всичко това със съдействието на Станишев...

Между впрочем, не съм те чул и да коментираш станалите вече исторически изказвания на Доган.
                              Е?
                              Стамболов ако някой лъже ,то е този който е публикувал тая новина в линка който дадох , а не аз .Така ,че не ме изкарвай мене лъжкиня .
                              http://www.dnes.bg/bulgaria/2009/07/...osydieto.74505
                              Може би трябваше да проверя тая новина и с още един източник и тогава да пиша,но грешката е моя ,че се доверих на днес.бг
                              http://dnevnik.bg/evropa/novini_ot_e...eska_podkrepa/

Коментар

• Мила ми отчайваща Мейси! В България има турци и колкото да се опитваш да ги наречеш българи, няма да стане. Твоето упорство силно напомня аргументацията от възродителния процес и голямата екскурзия. Явно си непонятна издънка от българския вариант на комунизма и лозунгите на Атака. Е, това не бях очаквал в този форум, но се случи.
                                А иначе не можеш да ми отречеш правото да си съставя мнение за теб. Познай какво е?

Коментар

Working...
                                X