IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

Зимните светкавици вече са всяка година - пътувам много и първите в България които видях, бяха около 2010г. а сега ги има всяка година, без изключения.
    Торнадо/смерч също виждам всяка година...
    Аз пък не съм виждал за 50 години живот. Значи са много редки явления.На лични впечатления ли ще се осланяме?

Коментар

• Първоначално изпратено от drainlan21 Разгледай мнение
      .. СПРЯМО Минимума на Далтон от първата половина на 19в. Минимумът на Далтон е последния Голям Соларен Минимум с намален брой слънчеви петна, при който има години като 1816г. - годината без лято ..
      Има невежи къде още не са прочели, коя е причината за "1816 годината без лято"
      Доказателствата сочат, че аномалията представлява основно вулканична зима, причинена от голямото изригване на вулкана Тамбора на остров Сумбава в Нидерландска Индия (дн. Индонезия) през 1815 г.

У наше село, на пънещите се да се обаждат по теми къде елементарности не са прочели, им казваме тъпи на гъз.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
        ..А тия гръмотевици през зимата са много рядко явление.Аз за 50 години живот не съм виждал такива.Но тъй като сега информацията веднага достига до много хора ако се е случило нещо подобно някъде то е отразено в медиите и затоплистите го представяте все едно е нещо обичайно в наши дни.
        Зимните светкавици вече са всяка година - пътувам много и първите в България които видях, бяха около 2010г. а сега ги има всяка година, без изключения.
        Торнадо/смерч също виждам всяка година...

Коментар

• Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение
          Пирамида,понеже много си се втрнчил в ай кю-то на събеседниците си ,ето ти едно поучително есе на Айзък Азимов по тая тема:

Айзък Азимов:
          "Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един тест за пригодност, вместо обичайните 100. Никой в базата не беше виждал подобен резултат и за около два часа около мен се вдигна голям шум.
          В общ план не настъпиха никакви промени – на другия ден си бях общ работник в кухнята, най-високата длъжност, до която се издигнах в армията.
          През целия си живот съм отбелязвал подобни резултати, поради което се имам за високо интелелигентен, а очаквам и другите да ме смятат за такъв. Макар че всъщност, не означават ли тези постижения, че просто ме бива да отговарям на въпросите на хората, които измислят тестовете и чиито интелектуални наклоности са близки до моите?
          Имам например един автомонтьор, който според мен не може да е изкарал повече от 80 точки. Винаги съм смятал за разбиращо се от само себе си, че от нас двамата по-интелигентният съм аз. Само че като се повреди нещо по колата ми, търча при него – гледам го трепетно как ѝ разглежда вътрешностите и чакам да се произнесе, сякаш е свещен оракул. И той винаги ми поправя колата.
          Ами да си представим, че моят монтьор състави въпросите на тест за интелигентност. Или пък ги състави някой дърводелец, или фермер – който и да е извън университетските среди. Всеки от тези тестове би ме охарактеризирал като пълен идиот. И то съвсем основателно. В един свят, където не бих могъл да използвам моята академична подготовка и уменията да си служа с езика, а се налага да правя нещо сложно и трудно с ръцете си, аз бих се провалил. Моята интелигентност следователно не е абсолютна, а е функция на обществото, в което живея, както и на факта, че една малка група от това общество си е присвоила правото да се произнася по въпросите за интелигентността.
          Да вземем пак моя автомонтьор. Той винаги се шегува като се видим. Веднъж си измъкна главата изпод колата и каза: „Докторе, един глухоням влязъл в една железария да си поиска гвоздеи. Сложил си двата пръста на тезгяха и показал с другата ръка, сякаш чука върху тях. Продавачът му донесъл чук. Той поклатил глава и посочил пръстите си. Продавачът донесъл пирони. Човекът ги взел и си отишъл. Следващият обаче, който влязъл в магазина, бил сляп. И искал да си купи ножица. Как мислиш ти, докторе, че си я поискал?“
          Аз най-простодушно вдигнах дясната си ръка и изобразих с два пръста рязане на ножица. На което моят автомонтьор се изсмя язвително и каза: „Ех, ти, лапнишаран. Ами той просто му казал какво иска“. После прибави снизходително:
          „Цял ден пробвам клиентите с тая история“.
          „И хвана ли много?“ – попитах аз.
          „Само няколко. Ама знаех, че ти ще се хванеш.“
          „Че защо?“
          „Ами, защото, докторе, си дяволски образован. Знаех, че не може да си много умен.“
          Имам неприятното чувство, че думите му не са лишени от основание.”
          Тая разказана история е поучителна ,защото в нея става въпрос за здрав разум. Човек може да има здрав разум и без да е много интелигентен,но ако е много умен също може да има здрав разум. В случаят с"глобалното затопляне "здравият разум ми подсказва,че нарочно се изкривяват данните, за да съответстват на тезата за глобално затопляне.
          Ей го и Тръмп не е най-интелигентният на света, ама малко хора имат повече здрав разум от него и веднага изкара САЩ от Парижкото споразумение за климата. Без много да се церемони.

Коментар

• Пирамида,понеже много си се втрнчил в ай кю-то на събеседниците си ,ето ти едно поучително есе на Айзък Азимов по тая тема:

Айзък Азимов:
            "Какво е интелигентността все пак? Когато бях войник, изкарах 160 точки на един тест за пригодност, вместо обичайните 100. Никой в базата не беше виждал подобен резултат и за около два часа около мен се вдигна голям шум.
            В общ план не настъпиха никакви промени – на другия ден си бях общ работник в кухнята, най-високата длъжност, до която се издигнах в армията.
            През целия си живот съм отбелязвал подобни резултати, поради което се имам за високо интелелигентен, а очаквам и другите да ме смятат за такъв. Макар че всъщност, не означават ли тези постижения, че просто ме бива да отговарям на въпросите на хората, които измислят тестовете и чиито интелектуални наклоности са близки до моите?
            Имам например един автомонтьор, който според мен не може да е изкарал повече от 80 точки. Винаги съм смятал за разбиращо се от само себе си, че от нас двамата по-интелигентният съм аз. Само че като се повреди нещо по колата ми, търча при него – гледам го трепетно как ѝ разглежда вътрешностите и чакам да се произнесе, сякаш е свещен оракул. И той винаги ми поправя колата.
            Ами да си представим, че моят монтьор състави въпросите на тест за интелигентност. Или пък ги състави някой дърводелец, или фермер – който и да е извън университетските среди. Всеки от тези тестове би ме охарактеризирал като пълен идиот. И то съвсем основателно. В един свят, където не бих могъл да използвам моята академична подготовка и уменията да си служа с езика, а се налага да правя нещо сложно и трудно с ръцете си, аз бих се провалил. Моята интелигентност следователно не е абсолютна, а е функция на обществото, в което живея, както и на факта, че една малка група от това общество си е присвоила правото да се произнася по въпросите за интелигентността.
            Да вземем пак моя автомонтьор. Той винаги се шегува като се видим. Веднъж си измъкна главата изпод колата и каза: „Докторе, един глухоням влязъл в една железария да си поиска гвоздеи. Сложил си двата пръста на тезгяха и показал с другата ръка, сякаш чука върху тях. Продавачът му донесъл чук. Той поклатил глава и посочил пръстите си. Продавачът донесъл пирони. Човекът ги взел и си отишъл. Следващият обаче, който влязъл в магазина, бил сляп. И искал да си купи ножица. Как мислиш ти, докторе, че си я поискал?“
            Аз най-простодушно вдигнах дясната си ръка и изобразих с два пръста рязане на ножица. На което моят автомонтьор се изсмя язвително и каза: „Ех, ти, лапнишаран. Ами той просто му казал какво иска“. После прибави снизходително:
            „Цял ден пробвам клиентите с тая история“.
            „И хвана ли много?“ – попитах аз.
            „Само няколко. Ама знаех, че ти ще се хванеш.“
            „Че защо?“
            „Ами, защото, докторе, си дяволски образован. Знаех, че не може да си много умен.“
            Имам неприятното чувство, че думите му не са лишени от основание.”

Коментар

• Първоначално изпратено от Retro_696 Разгледай мнение
              Пърдяли ли са динозаврите?
              ChatGPT каза:Да, най-вероятно динозаврите са пърдяли! Причината е, че много от тях са били тревопасни, като днешните крави и слонове, които произвеждат метан в червата си по време на храносмилането. Според някои учени, големите динозаври като зауроподите (дълговратите тревопасни) може да са отделяли огромни количества метан, което дори е могло да повлияе на климата в праисторическите времена.
              Така че, ако някога си се чудил дали земята е била "ароматна" по времето на динозаврите – вероятно да!

И да бяха оцеляли динозаврите до днешни дни,ние на-вероятно щяхме да ги довършим ....Накъде са тръгнали с това пърдене...
              - Само си го представи, как идва Мунчо и, точно, когато Дино пърди, му драсва една клечка кибрит в газовата струя...
              Last edited by Pyramid; 26.02.2025, 12:36.

Коментар

• Пърдяли ли са динозаврите?
                ChatGPT каза:Да, най-вероятно динозаврите са пърдяли! Причината е, че много от тях са били тревопасни, като днешните крави и слонове, които произвеждат метан в червата си по време на храносмилането. Според някои учени, големите динозаври като зауроподите (дълговратите тревопасни) може да са отделяли огромни количества метан, което дори е могло да повлияе на климата в праисторическите времена.
                Така че, ако някога си се чудил дали земята е била "ароматна" по времето на динозаврите – вероятно да!

И да бяха оцеляли динозаврите до днешни дни,ние на-вероятно щяхме да ги довършим ....Накъде са тръгнали с това пърдене...

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                  Колко да са там, има-няма...140-126,5
                  Колкото-толкова....

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Ключовата дума е "ПОЛЕЗНИ". НЕзнаеш, затова, нека ти споделя е нещо: Облаците В НИСКИТЕ слоеве на атмосферата, затоплят лъчева високите. Как се случва: Отразените ИЧ лъчи, преминават отново почти същия път и,.каквото остане, се задържа в горните слоеве. ТЕ се разширяват, атмосферата набъбва и част от водата в нея, радиолизира, разделяйки се на водород и кислород. Там се формира новият озон, който при това формиране, поела УВ лъчи и доп.загрява атмосферата, + окислява част от метана, + И ТОВА загрява атмосферата. По. Якое време, малко покъсно, тези темп.изменения се прехвърлят и надолу, и така, цялата планета, абсорбира нови количества топлина. Малко спасенке се крие във факта че, загрялата атмосфера, същонизлъчва повече, ори това, НД само нощем но, И денем.
                    Така че, нямаш идея, за какво говориш, (+/- някоя отвлечена пума).
                    Старши-опитваш се да се правиш на умен,ама не ти се получава.

Коментар

Дал съм линкове към изследвания на учени, ама ти предпочиташ да си невеж.Професор Валентина Жаркова има математически модел,който напълно съвпада с глобалните температури в миналото и прави прогноза и за бъдещето .И тоя модел е основан на циклите на магнитното поле на Слънцето.
                      А как работи тоя механизъм съм дал линк към статия на Хенрих Свенсмарк.
                      Не е моя вината,че със старшинката сте невежи. И полезни идиоти.
                      Ключовата дума е "ПОЛЕЗНИ". НЕзнаеш, затова, нека ти споделя е нещо: Облаците В НИСКИТЕ слоеве на атмосферата, затоплят лъчева високите. Как се случва: Отразените ИЧ лъчи, преминават отново почти същия път и,.каквото остане, се задържа в горните слоеве. ТЕ се разширяват, атмосферата набъбва и част от водата в нея, радиолизира, разделяйки се на водород и кислород. Там се формира новият озон, който при това формиране, поела УВ лъчи и доп.загрява атмосферата, + окислява част от метана, + И ТОВА загрява атмосферата. По. Якое време, малко покъсно, тези темп.изменения се прехвърлят и надолу, и така, цялата планета, абсорбира нови количества топлина. Малко спасенке се крие във факта че, загрялата атмосфера, същонизлъчва повече, ори това, НД само нощем но, И денем.
                      Така че, нямаш идея, за какво говориш, (+/- някоя отвлечена пума).

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Така е, но тя е сама самичка срещу може би 10 000 други учени. Нейното е вярно, но ефекта от него е няколко пъти по-слаб спрямо ефекта, предизвикан от CO2. Това вече ти го казах (аз и ИИ), но ти продължаваш от позицията на невежеството да спориш пак и пак. Приеми, че тя е права, и че наистина земята се е охладила с 0.2 градуса, но въпреки това охлаждане ние констатираме 1.1 градуса затопляне. Тоест тя е помогнала малко, но недостатъчно.
                        Едно си знаеш,едно си баеш за тия 1,1 градуса. Първо са взети за база за сравнение студените 80-е години на 19-и век ,а не топлите 70-е. Разликата е около 0.8 градуса между средните температури за двете десетилетия. Освен това повечето измервателни станции са в градовете, където температурите са по-високи,така наречената топлинни острови. И тъй като градовете сега са много по-големи и с много повече бетон и асфалт н сравнение с преди 150 години, то и температурите са по-високи.И трето тепърва навлизаме в тоя цикъл на магнитното поле на Слънцето и около 2030-2040 ще са най-ниските температури.
                        Тая манипулация за 1,1 градуса много лесно се развенчава.Примерно сега тежа 85 кг и ако взема за база за сравнение времето, когато бях 95 ще излезе, че съм отслабнал.Ама ако ги сравнявам с времето, когато бях 55 кг ще излезе, че съм напълнял.Та и затоплистите вземат за база студените 80-е години на 19-и век, а не топлите 70-е и хоп сметката излиза.
                        Last edited by mirodes; 26.02.2025, 12:07.

Коментар

Дал съм линкове към изследвания на учени, ама ти предпочиташ да си невеж.Професор Валентина Жаркова има математически модел,който напълно съвпада с глобалните температури в миналото и прави прогноза и за бъдещето .И тоя модел е основан на циклите на магнитното поле на Слънцето.
                          Така е, но тя е сама самичка срещу може би 10 000 други учени. Нейното е вярно, но ефекта от него е няколко пъти по-слаб спрямо ефекта, предизвикан от CO2. Това вече ти го казах (аз и ИИ), но ти продължаваш от позицията на невежеството да спориш пак и пак. Приеми, че тя е права, и че наистина земята се е охладила с 0.2 градуса, но въпреки това охлаждане ние констатираме 1.1 градуса затопляне. Тоест тя е помогнала малко, но недостатъчно.

Освен това, описано от нея, вероятно има и още 100 други фактора, дърпащи в различни посоки. Ние обаче отчитаме сумарното влияние на всички тези фактори, и то е точно +1.1 градуса. Това е факт, това е измерено и копче не можеш да кажеш по въпроса.
                          Last edited by Mateev; 26.02.2025, 11:58.

Коментар

Ама ти като пума (котка) по гръб не пада. Спри да плещиш простотии и измислици на болното ти въображение. Следващия път преди да напишеш нещо, провери в интернет и след това дай линк с доказателство за думите си. Иначе ми писна да опровергавам всяка една твоя измислица.

Доводите ти са смешни, доводите ти са тъпи, и няма как това да не е така след като си тръгнал с рогата напред от позицията на невежеството си да бориш световната научна общност.
                            А как работи тоя механизъм съм дал линк към статия на Хенрих Свенсмарк.
                            Не е моя вината,че със старшинката сте невежи. И полезни идиоти.
                            Last edited by mirodes; 26.02.2025, 11:54.

Коментар

Ама ти като пума (котка) по гръб не пада. Спри да плещиш простотии и измислици на болното ти въображение. Следващия път преди да напишеш нещо, провери в интернет и след това дай линк с доказателство за думите си. Иначе ми писна да опровергавам всяка една твоя измислица.

Доводите ти са смешни, доводите ти са тъпи, и няма как това да не е така след като си тръгнал с рогата напред от позицията на невежеството си да бориш световната научна общност.
                              Там са 2700:200, спорът е абс. безсмислен.

Коментар

Невеж е тоя, който те гледа в огледалото.
                                Невежия си ти. Има светлинни години разлика в интелекта между тебе и Pyramid.

Коментар

Working...
                                X