IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ 2021 г.

    Коментар


    • 1984-ако може да се вярва на петролните компании,
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

        Когато нефтът свърши, и без тях, изгарянето самО ще. Естествено, някакси. От само себе си. Шъш или беше Шорош, ще стане.
        Няма да е по наше време свършването, най–дясната колонка на втората табличка
        https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...n_oil_reserves

        В миналото пр.газ е бил страничен, нежелан, при добив на нефт. Когато се появява търсене...нараства сондирането и предлагането.
        Днес започват да се интересуват от природния водород, образуващ се при висока температура и железни руди /природен катализатор/ Има го в Мали, Франция, САЩ, Русия, Албания...
        https://edition.cnn.com/2023/10/29/c...ate/index.html

        Коментар


        • Батериите и бъдещето на ВЕИ

          Понастоящем Engie работи по още две мащабни системи за батерийно съхранение на енергия в Белгия, за които вече има разрешителни – в Кало с капацитет 100 MW (400 MWh) и в Дрогенбос – с предвидена инсталирана мощност 80 MW (320 MWh). Енергийната група разполага с портфолио от 1,3 GW батерийни съоръжения в експлоатация и още 3,6 GW в процес на изграждане, а плановете й са до края на десетилетието да достигне 10 GW общ инсталиран капацитет.

          https://powerindustry-bulgaria.com/a...rden-kapacitet

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Бъpзоходко, имаше реактор за синтез който работеше и го бяха пуснали да се наблюдава работа му в интернет чрез уеб камери денонощно, това нещо продължи повече от година. Имаха и сайт и ръководител на екипа беше бивш заместник директор в НАСА, младо момче на под 40 години. Напуснал там по собсвено желание за да се занимават с това нещо в екип който е от хора които са се събрали от различни места, лентата от абсорбираща водород сплав някакъв италианец им я правеше. И така - реактора работеше и тези хора не лъжеха, загряваха с реактора вода в едни бидони и отчитаха мощноста - 70 - 90 вата, малко нестабилен.Търсеха хора за екипа които могат да изведат тази енергия и бяха намерили съучастници със Стърлинг мотори разработват ентусиасти. Те имаха и спектрограма на изходните газове, имаха хелий но имаха още куп газове..значи синтеза не беше закован до хелий само. Работата им остана до топленето на водата в бидоните със сравнително ниска мощност която не могат да извлекат, а стъкления балон в който работи плазмата не могат да го извадят от бидона защото прегрява бързо и няма да преживее цяла година.
            Уф за студения ядрен синтез хич не исках и да припомням. А за всяка технология която стъпва на бидони принципно съм особено оптимистичен, понеже например от ТОКАМАК, на ангажираните ще им остане само мед и други материали за вторични суровини, а на тези с бидоните ще им останат бидони за кисело зеле.

            Коментар


            • Бъpзоходко, имаше реактор за синтез който работеше и го бяха пуснали да се наблюдава работа му в интернет чрез уеб камери денонощно, това нещо продължи повече от година. Имаха и сайт и ръководител на екипа беше бивш заместник директор в НАСА, младо момче на под 40 години. Напуснал там по собсвено желание за да се занимават с това нещо в екип който е от хора които са се събрали от различни места, лентата от абсорбираща водород сплав някакъв италианец им я правеше. И така - реактора работеше и тези хора не лъжеха, загряваха с реактора вода в едни бидони и отчитаха мощноста - 70 - 90 вата, малко нестабилен.Търсеха хора за екипа които могат да изведат тази енергия и бяха намерили съучастници със Стърлинг мотори разработват ентусиасти. Те имаха и спектрограма на изходните газове, имаха хелий но имаха още куп газове..значи синтеза не беше закован до хелий само. Работата им остана до топленето на водата в бидоните със сравнително ниска мощност която не могат да извлекат, а стъкления балон в който работи плазмата не могат да го извадят от бидона защото прегрява бързо и няма да преживее цяла година.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                ### Как работи токамакът

                Токамакът е устройство за магнитно ограничаване, което се използва за получаване на ядрен синтез. Името му идва от руския акроним „тороидална камера с магнитни катушки“, което означава „тороидална камера с магнитни намотки“. Ето как работи:

                1. **Магнитно ограничаване** :
                • - Плазмата, изключително горещ йонизиран газ, съставен от заредени частици, се ограничава в торообразна камера (пръстен) чрез мощни магнитни полета. Тези полета се генерират от магнитни намотки, обграждащи тора[3][4].
                • - Магнитното поле държи плазмата далеч от стените на камерата, тъй като никой от известните материали не може да издържи на екстремните температури, необходими за термоядрения синтез (около 150 милиона градуса по Целзий)[3][4].
                2. Нагряване на плазмата:
                • Първоначално плазмата се нагрява от електрически ток, индуциран в плазмата от централен трансформатор. Това нагряване се допълва от допълнителни системи, като например впръскване на високоенергийни неутрални частици и радиочестотни вълни[3].
                3. Реакция на сливане:
                • Реакцията на термоядрен синтез възниква, когато ядрата на деутерия и трития (два изотопа на водорода) се сливат, за да образуват хелий, при което се отделя огромно количество енергия под формата на топлина[4].
                Значение на токамака за ITER

                ITER използва токамак по няколко важни причини:
                • Ефективност на ограничаване: Понастоящем токамакът е най-обещаващата конфигурация за магнитно задържане, способна да поддържа плазмата при много високи температури, необходими за непрекъснат термоядрен синтез[3][4].
                • Усъвършенствани технологии: ITER включва усъвършенствани технологии, като например големи свръхпроводящи магнити и активни системи за охлаждане на компонентите, изложени на въздействието на плазмата. Тези нововъведения са от съществено значение за управлението на екстремните условия в токамака[3][5].
                • Производство на тритий: ITER ще експериментира с производството на тритий, ключов елемент за реакцията на термоядрен синтез, като използва тритирани одеяла. Контролирането на това производство е от съществено значение за бъдещите търговски реактори[2].
                • Научна и технологична валидация** : Целта на ITER е да демонстрира техническата и научната осъществимост на широкомащабния ядрен синтез. Получените резултати ще послужат като основа за изграждането на промишлени реактори за термоядрен синтез, способни да произвеждат електроенергия[1][2].
                Накратко, токамакът е от решаващо значение за ITER, тъй като представлява най-доброто настоящо решение за ограничаване и контролиране на плазмата, необходима за ядрения синтез, като същевременно интегрира модерни технологии, които ще бъдат от съществено значение за бъдещите реактори за ядрен синтез.

                Цитати:
                [1] https://www.cea.fr/multimedia/Docume...magnetique.pdf
                [2] https://www.iter.org/fr/sci/makingitwork
                [3] https://www.connaissancedesenergies....ogique/tokamak
                [4] https://www.iaea.org/fr/energie-de-f...t-stellarators
                [5] https://www.irsn.fr/savoir-comprendr...-travers-monde
                ТОКАМАК беше любима тема заредакцията на списание "Наука и Техника за Младежта" и седмичния вестник Орбита. Та преди малко повече от 40 години неминаваше брой без да подъвчат малко темата. После я позарязаха. Някъде там и аз изгубих интерес към тая работа. Чисто житейския ми опит показва че ако от една технология за 40 години не се е родило нещо продуктивно то тя едва ли има бъдеще. Също така преди 40 години доста сериозо и обсноване се обясняваше че ако се получат инсталации за управляем ядрен синтез то най-вероятно ще се сблъсаме с проблема за "топлиното замърсяване" Под топлино замърсяване се има предвид отдеянето на огромно количество топлина енергия която не се изплозва за полезни цели. Например при АЕЦ това което ни казват като мощност на реактора, да речем 1000 МВт е мощноста на силовата установка - парна турбина и свързан към нея генератор. Но топлината мощност на такъв реактор е около 4000 МВт. С други думи имаме 3000 МВт мощност загряваща околното пространство на всеки 1000МВт полезна мощност. По този показател АЕЦ е малко по ефективен от парните машини и доста по зле от всички останали алтернативни способи за производство на ел енергия. При ТОКАМАК това съотношение ще е още по-зле.
                Сега да кажа и няколко думи за тъпотата на ИИ. Това нещо борави изключително некоректно с терминологията. В горе цитирания текст ИИ обявява Трития за елемент. Всъщност елемента е водород а трития е изотоп. Освен това ядрения синтез не се нуждае непремно от Тритий, както ни убеждава ИИ. И Деутеерий е достатъчен.
                Общия тон на ИИ е доста позитиве, което е страно предвид факта че се говори за доста стара технология, която досега не е дала никакъв смислен резултат от гледна точка на енергетиката.
                Следва обаче да се отбележи че от гледна точка на усвояване на разни фондове които се пълнят с хеликоптерни пари, ТОКАМАК още по съветко време, а вероятно ще бъде и за в бъдеще супер далавера.
                Достоен заместник на идеята за построяване на Перпето Мобиле.
                И накрая една малко конспиративна теория. Злодея Путин, колективния Путин, пробутва на главанаците от ITER безпрерспективната идея за ТОКАМАК, докато в същото време руснаците яко са се захвнали с проекта БРЕСТ, който е технически напълно реализуем, към днешана дата и се очаква да изведе ядрена енергетика на ново рвнищеи с хоризонт за поне 1000г напред.
                Last edited by Бъpзоходко; 01.08.2024, 12:41.

                Коментар


                • Игорь Николаевич Острецов за термоядрения синтез : https://youtu.be/eyaj1kwfKuE?si=pVHNwfLRyROl6_I8

                  Коментар


                  • ### Как работи токамакът

                    Токамакът е устройство за магнитно ограничаване, което се използва за получаване на ядрен синтез. Името му идва от руския акроним „тороидална камера с магнитни катушки“, което означава „тороидална камера с магнитни намотки“. Ето как работи:

                    1. **Магнитно ограничаване** :
                    • - Плазмата, изключително горещ йонизиран газ, съставен от заредени частици, се ограничава в торообразна камера (пръстен) чрез мощни магнитни полета. Тези полета се генерират от магнитни намотки, обграждащи тора[3][4].
                    • - Магнитното поле държи плазмата далеч от стените на камерата, тъй като никой от известните материали не може да издържи на екстремните температури, необходими за термоядрения синтез (около 150 милиона градуса по Целзий)[3][4].
                    2. Нагряване на плазмата:
                    • Първоначално плазмата се нагрява от електрически ток, индуциран в плазмата от централен трансформатор. Това нагряване се допълва от допълнителни системи, като например впръскване на високоенергийни неутрални частици и радиочестотни вълни[3].
                    3. Реакция на сливане:
                    • Реакцията на термоядрен синтез възниква, когато ядрата на деутерия и трития (два изотопа на водорода) се сливат, за да образуват хелий, при което се отделя огромно количество енергия под формата на топлина[4].
                    Значение на токамака за ITER

                    ITER използва токамак по няколко важни причини:
                    • Ефективност на ограничаване: Понастоящем токамакът е най-обещаващата конфигурация за магнитно задържане, способна да поддържа плазмата при много високи температури, необходими за непрекъснат термоядрен синтез[3][4].
                    • Усъвършенствани технологии: ITER включва усъвършенствани технологии, като например големи свръхпроводящи магнити и активни системи за охлаждане на компонентите, изложени на въздействието на плазмата. Тези нововъведения са от съществено значение за управлението на екстремните условия в токамака[3][5].
                    • Производство на тритий: ITER ще експериментира с производството на тритий, ключов елемент за реакцията на термоядрен синтез, като използва тритирани одеяла. Контролирането на това производство е от съществено значение за бъдещите търговски реактори[2].
                    • Научна и технологична валидация** : Целта на ITER е да демонстрира техническата и научната осъществимост на широкомащабния ядрен синтез. Получените резултати ще послужат като основа за изграждането на промишлени реактори за термоядрен синтез, способни да произвеждат електроенергия[1][2].
                    Накратко, токамакът е от решаващо значение за ITER, тъй като представлява най-доброто настоящо решение за ограничаване и контролиране на плазмата, необходима за ядрения синтез, като същевременно интегрира модерни технологии, които ще бъдат от съществено значение за бъдещите реактори за ядрен синтез.

                    Цитати:
                    [1] https://www.cea.fr/multimedia/Docume...magnetique.pdf
                    [2] https://www.iter.org/fr/sci/makingitwork
                    [3] https://www.connaissancedesenergies....ogique/tokamak
                    [4] https://www.iaea.org/fr/energie-de-f...t-stellarators
                    [5] https://www.irsn.fr/savoir-comprendr...-travers-monde
                    Last edited by barbaron; 01.08.2024, 12:04.

                    Коментар


                    • ITER (Международен термоядрен експериментален реактор) е международен научен проект, чиято цел е да демонстрира възможността за използване на ядрения синтез като източник на енергия. Разположен в Сен-Пол-лез-Дюран, Франция, ITER е най-големият проект от този вид в света, в който участват 35 държави, включително членове на Европейския съюз, Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и САЩ[1][2].

                      ### Целите на ITER

                      1. **Демонстриране на осъществимостта на ядрения синтез** :
                      - Целта на ITER е да произвежда 500 MW топлинна енергия за периоди от 400 до 600 секунди от външна входяща мощност от 50 MW, т.е. енергийна печалба от десет пъти по-висока от входящата мощност (Q ≥ 10)[3].
                      - Машината е проектирана да генерира дълготрайна плазма, достигаща температури от 150 милиона градуса по Целзий, десет пъти по-горещи от ядрото на Слънцето[3].

                      2. **Приготвяне на бъдещи реактори за термоядрен синтез** :
                      - Въпреки че ITER не е предназначен за производство на електроенергия, той ще послужи като основа за проектирането на бъдещи демонстрационни реактори, които могат да преобразуват енергията от термоядрен синтез в електроенергия[1].
                      - Проектът има за цел също така да реши технологичните предизвикателства и да тества критични компоненти за бъдещите реактори[1].

                      ### Предизвикателства и напредък

                      - Технологични и управленски предизвикателства**:
                      - ITER се сблъска със закъснения и превишаване на бюджета, като сега първата плазма е планирана за 2025 г., а пълната мощност се очаква през 2035 г.[2].
                      - Бяха предприети стъпки за подобряване на управлението на проекта, по-специално чрез въвеждане на култура на ядрена безопасност и опростяване на бюрокрацията[2].

                      - Международно сътрудничество**:
                      - Проектът е пример за международно сътрудничество с финансов и технологичен принос от много държави[1][2].
                      - Въпреки предизвикателствата, партньорите продължават да подкрепят проекта, признавайки потенциала му да революционизира производството на енергия[2].

                      ### Въздействие и очаквания

                      ITER се разглежда като решаваща стъпка към овладяването на ядрения синтез, който би могъл да осигури почти неограничен източник на чиста енергия, без дългосрочните радиоактивни отпадъци, свързани с ядреното делене. Успехът на ITER би могъл да проправи пътя към нова енергийна ера, като намали зависимостта от изкопаемите горива и помогне в борбата с изменението на климата[1][4][5].

                      Цитати:
                      [1] https://www.iter.org/fr/proj/inafewlines
                      [2] https://fr.wikipedia.org/wiki/ITER
                      [3] https://www.iter.org/fr/factsfigures
                      [4] https://www.iter.org/fr/faq
                      [5] https://www.irsn.fr/savoir-comprendr...allation-futur

                      Коментар


                      • Pyramid, гледах Острецов, та той казва че не получават хелий защото синтеза не се контролира и отива много по напред. Другото е че казва че в такъв случай са далеч от момента в който ще успеят да контролират процеса, доста далеч. В същото време той открил как от мед да се направи изотопа на никела за диамантените батерии .
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                          mikomikov, в токамака не се получава хелий, черен прах по стените на реактора получават. Процеса на синтез не спира до хелий, те не лъжат тези хора..защо да ни лъжат. В Слънцето смятат че спира на хелий или поне така си мислят чрез методите на изследване това установяват.
                          "Черният прах", това е волфрам от стените, дето го разпрашява досегът с единични атомимот плазмата. Казаха си хората, с материалите, нещата там са в трета глуха.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
                            Само за протокола: докато от ТАЯ страна на Света твърдим, че хелий нямало, че термоядрен синтез нямало да се случи - ТО от ДРУГАТА страна на света (Корея, Китай...) - от 5-6 години на практика работят върху термоядрения синтез.

                            Жалко, че не са случили на "Кръстник", който да нарече процеса "зелена енергия" , но въпреки всичко - "ТЕ - ТАКОВА ЖУОТНО - ИМА": и леки ядра, които се сливат - има, и ново ядро - хелий - също има, и (отделящо се в термоядрения синтез) - голямо количество енергия - има.

                            Следете ония - с дръпнатите очички. При тях е отговора на всички въпроси за "зелената енергия" (без кавички).

                            Това беше само за протокола - за да приключа подтемата...

                            (спора "за хелия" - отнасяйте към тях - корейци, китайци..., а някои днешни ученици също могат да ви замислят - но не само за хелий...)...

                            Не внимаваш за пореден път: Кой тинказва, че било "нямало хелий" и че ОТС не може да се случи? Въпросът е друг:
                            ДОРИ И ДА СЕ СЛУЧИ, ако нямаш начин и средства да извличаш енегията, как ще я получиш? След като с тъп топлообмен, както е в обикновените ТЕЦ И АЕЦ , това не става (кое е това вещество, дето ще устои на 100 млн.градуса дори 1 сек, да не говорим за години), а енергията се излъчва в твърдия гама спектър (пак, поради 4-тата степен на темперагурата) и е с такава плътност на потока, че всичко се разрушава в един миг то...
                            Да, ама Безименният и още някои тук, се правят на разбирачи. Абе, хора, спрете с глупостите и седнете на сянка, че нещо жегата не ви понася, май.

                            Коментар


                            • mikomikov, в токамака не се получава хелий, черен прах по стените на реактора получават. Процеса на синтез не спира до хелий, те не лъжат тези хора..защо да ни лъжат. В Слънцето смятат че спира на хелий или поне така си мислят чрез методите на изследване това установяват.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Само за протокола: докато от ТАЯ страна на Света твърдим, че хелий нямало, че термоядрен синтез нямало да се случи - ТО от ДРУГАТА страна на света (Корея, Китай...) - от 5-6 години на практика работят върху термоядрения синтез.

                                Жалко, че не са случили на "Кръстник", който да нарече процеса "зелена енергия" , но въпреки всичко - "ТЕ - ТАКОВА ЖУОТНО - ИМА": и леки ядра, които се сливат - има, и ново ядро - хелий - също има, и (отделящо се в термоядрения синтез) - голямо количество енергия - има.

                                Следете ония - с дръпнатите очички. При тях е отговора на всички въпроси за "зелената енергия" (без кавички).

                                Това беше само за протокола - за да приключа подтемата...

                                (спора "за хелия" - отнасяйте към тях - корейци, китайци..., а някои днешни ученици също могат да ви замислят - но не само за хелий...)...

                                Коментар

                                Working...
                                X