IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от neptun266 Разгледай мнение
    Ender, аз пак да попитам, имате ли отговор на въпроса защо официално вкарани в системата(с PCR), заболели(и то мед. лица) за 3 път, не са оповестени. Едва ли от щаба ще се пропусне тази подробност.
    Тъй като не пускам мнение непотвърдено от факти или поне логика, бях задържал за себе си следващата информация от втора ръка, но ето че вие я подтвърждавате и я давам.

Думи на мой колега с когото работим заедно и постоянно.
    "Аз имам работа с вирусолозите и те казват, че всички от тях отдавна са "заразени", но никой не е болен. И това не се казва никъде като информация".

И колегата не е болен. И аз не съм болен. И колегата гледа с присмех на маските и "мерките", и аз гледам така. Досега не съм го виждал с маска и той не ме е виждал. Слагам мръсния парцал останал от "първата вълна" само на перона в метрото, където има видеонаблюдение и могат да ме опраскат с 300 лева. С триста бългериан лева.
    ​​​
    Last edited by Иван Петкандраганов; 04.12.2020, 01:24.

Коментар

Някъде бях чел за антигенните тестове, че реагират също на протеини и от други вируси и с времето ще се прецизирт.
      Възможно е. Антигенно сходство. Те не са чак толкова специфични, 100%....но епитопа на Спайк протеина е важен за имунитета и е уникален. Но нямаме уникалните антитела само срещу епитопа че да търсим с тях антигена с изключителна прецизност. Освен това антигенните тестове не съм сигурен дали търсят само спайк протеина или и някои от другите протеини, т.е да е поликлонален, а не моноклонален по отношение на антителата. Ясно ти е че антитела се образуват, към някои от притеините, но няма имуногенност, т.е. не са достатъчни за развитие на пълноценен имунен отговор.
      Last edited by bulgarian lev; 04.12.2020, 01:12.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Да, така е като се замисля, което ме навежда на въпроса подбраните праймери в PCR за sars-cov-2, гарантират ли уникалност на секвенирана част от вируса, която се цели да бъде доказана и дали ако настъпи мутация в тези нуклеотидни секвенции таргетирани от праймерите в тестовете PCR-а може да пропусне мутирал в даден момент вирус
        Виж ми и допълнението в последния пост.
        Да, гарантира уникалността на частта от генома, но мутациите ще останат неоткрити. ПСР теста сравнява големи отрязъци от генома, правещи го уникален. И с различна позиция в подредбата на нива при електрофорезата. След полимеризиране, умножаване. Успоредно с праймера. Но дали е Г-Ц--А-Г-А-Т и т.н или Г-Ц-А-Г-Т-А и т.н няма да стане ясно.
        Last edited by bulgarian lev; 04.12.2020, 01:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Една подробност. Да не се чудят някои защо някой път ПСР тестовете са негативни. Кофти феномен. Но пробите както за търсене на антиген, така и вирусен геном с ПСР се вземат от носоглътката. Често се оказва че антигена е позитивен, част от белтъците на вируса са там и ги улават. Но генома му го няма.
          Някъде бях чел за антигенните тестове, че реагират също на протеини и от други вируси и с времето ще се прецизирт.

Коментар

Да, но ще засекат че генома е на/или не на този вирус, ще съвпадне в една линия при електрофорезата с праймера за сравнение. Но мутaции засягащи последователността в нуклеотидните бази ще останат скрити.
            Да, така е като се замисля, което ме навежда на въпроса подбраните праймери в PCR за sars-cov-2, гарантират ли уникалност на секвенирана част от вируса, която се цели да бъде доказана и дали ако настъпи мутация в тези нуклеотидни секвенции таргетирани от праймерите в тестовете PCR-а може да пропусне мутирал в даден момент вирус

Коментар

Това ми звучи близко като идеята, която ползват при PCR и по-специално частта annealing and extention за допълване на определени секвенции засечени от праймерите.
              Да, но ще засекат че генома е на/или не на този вирус, ще съвпадне в една линия при електрофорезата с праймера за сравнение. Но мутaции засягащи последователността в нуклеотидните бази ще останат скрити.
              Една подробност. Да не се чудят някои защо някой път ПСР тестовете са негативни. Кофти феномен. Но пробите както за търсене на антиген, така и вирусен геном с ПСР се вземат от носоглътката. Често се оказва че антигена е позитивен, част от белтъците на вируса са там и ги улават. Но генома му го няма. РНК е много неустойчива, за разлика от ДНК...дори в трупове и биологични петна от сперма, кръв и след години може да се установи и сравни.
              Част от лекарствата - назални спрейове, гаргари, или дори излющване на епитела в носоглътката, клетъчна смърт води до бърз разпад на вирусната РНК. Затова тук таме се хващат отрицателни проби. А антигените ги има. Това само към роптаещите че ПСР теста не е верен. Ето обясних безплатно.

и феномена на оцеляване на вирусаната РНК извън носоглътката - свободни вируси напуснали клетките обвити в липидната си обвивка остават жизнеспособни по повърхности. Вероятно човек отделящ толкова вируси би бил и позитивен в същия момент с ПСР в носоглътката, тоест изключено е точно такъв посял вируса върху повърхности точно в този момент да е негативен с ПСР теста, колкото и неправилно да е взет (има и такава възможност).
              Last edited by bulgarian lev; 04.12.2020, 00:53.

Коментар

Сега особено мутации засягащи ДНК или РНК вериги с новите технологии се откриват за часове. С NGS ( Next generation genomic sequencing) технологии, софтуер чете последователностите на всяко РНК и ДНК дори да са милиони нарязани копия...обикновено с ензими или ултразвук. Последователностите се маркират с различни флуоресциращи в различен цвят или интензитет конюгирани маркиращи молекули свързващи се с всяка една от познатите 5 бази.
                Това ми звучи близко като идеята, която ползват при PCR и по-специално частта annealing and extention за допълване на определени секвенции засечени от праймерите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

за наше щастие червеите, мухите и комарите са еволюирали десетки и стотици хиляди години за да се пригодят към живот точно в определени климатични условия.
                  по някакво щастливо стечение на обстоятелствата климатичните пояси действат възпиращо на определени тропични и субтропични видове насекоми.
                  примерно тука много рядко съм бивал ухапан от мухата цеце.
                  Много не разчитай. Брей какъв дълъг пост си написал днес .

Събуждам се всяка сутрин с крякането два вида зелени папагали - по произход аржентински. Някога първата двойка по някакъв начин е изпусната. Били са декоративни птички в магазин за домашни любимци. Сега са напаст из цял Мадрид. Там където могат да вият гнезда - по боровете и то не тропични, а европейски борове. Разказаха играта на гълъбите и врабчетата за нула време. Общинските власти Почнаха да им свалят гнездата, но те са неизтощими в правенето на папагалчета. Поне по две реколти на година. В резултат целият ми квартал, а и целият град е пълен с малки зелени папагали. Тези животни и климатичният пояс не ги спря. Така че зависи.

Коментар

Благодаря за вниманието и търпението.
                    И за последно към диалога ни: Какъв подход или технология се прилагат за откриване, описване и класификация на мутациите? Някъде бях мернал нещо съвсем бегло и мимоходом, но не обърнах особено внимание, защото беше преди време, когато тази тематика не ме вълнуваше. Ако е дълго и не ти се пише ще те разбера.
                    Сега особено мутации засягащи ДНК или РНК вериги с новите технологии се откриват за часове. С NGS ( Next generation genomic sequencing) технологии, софтуер чете последователностите на всяко РНК и ДНК дори да са милиони нарязани копия...обикновено с ензими или ултразвук. Последователностите се маркират с различни флуоресциращи в различен цвят или интензитет конюгирани маркиращи молекули свързващи се с всяка една от познатите 5 бази.
                    Просто се изисква секвениране...накъсване на дългите ДНК вериги. Софтуера ги сравнява с познати сонди от генома, също маркирани.
                    Дори микропроби са достатъчни. Понеже е доста скъпо обикновено се събират стотина проби от различни геноми дори от различни хора, поставени в различни микросреди. Чете се всичко с базата за сравнение. Използва се и за човешки геном, за вирусен геном, за туморен геном...всичко.
                    Last edited by bulgarian lev; 04.12.2020, 00:15.

Коментар

Не, правилно го казваш. Аз просто кратко и леко неточно съм се изразил. От мързел да пиша. Точкова мутация само засягаща определена нуклеотидна база от РНК. Толкоз. С еднакво РНК няма различни протеини в обвивката.
                      Благодаря за вниманието и търпението.
                      И за последно към диалога ни: Какъв подход или технология се прилагат за откриване, описване и класификация на мутациите? Някъде бях мернал нещо съвсем бегло и мимоходом, но не обърнах особено внимание, защото беше преди време, когато тази тематика не ме вълнуваше. Ако е дълго и не ти се пише ще те разбера.

Коментар

• Чичо, малко за разнообразие и да внесем малко настроение в темата.
                        Вируси могат да се пренесат и механично на по-къси разстояния. Зависи от това колко оцеляват на повърхности.
                        Например в чужбина не влизах с обувки из цялата къща, макар че само в антрето е достатъчно, но все пак...често почиствах. Страхувах се да не внеса вируса на котешката панлевкопения, който е изключително устойчив и даже не всички дезинфектанти го разрушават лесно. Имаше много котки в района, част от тях хранех. Но се боях да не внеса с обувки вируса у дома и да заразя котката си. Има много там. В Бг не толкоз. Макар че е ваксинирана, вирусът мутира и е възможно заразяване. Смъртоносна болест за котките. Също и котешкия спин, котешка левкемия - все вирусни болести. А гостите направо ги събувах пред вратата.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                          Свързаността на Сахара с Амазонията е новост за мен...Ветровете са ориентирани от Атлантика към Африка и Европа....
                          Тез пясъчни валежи, които ни навестяват по 4-5 пъти на годината са опасни не заради това, че цапат колите и прозорците, а че докарват вируси, бактерии, яйца на червеи, мухи и комари, които могат доста да намалят популацията обитаваща Балканите......
                          Докторите да му мислят...
                          за наше щастие червеите, мухите и комарите са еволюирали десетки и стотици хиляди години за да се пригодят към живот точно в определени климатични условия.
                          по някакво щастливо стечение на обстоятелствата климатичните пояси действат възпиращо на определени тропични и субтропични видове насекоми.
                          примерно тука много рядко съм бивал ухапан от мухата цеце.
                          препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

Неговият пост, целящ единствено нечие унижение не ме изненада. От Ендер не помня да съм виждала нещо, което да допринася за дискусията, независимо в коя посока. Обикновено са духовити злобни подмятания към анти-мейнстрима. Повече ме стресна милата вметка на друг съфорумец, който виждаше надежда във форума, щом 20на ника са лайкнали туй чудо. И това извън всякаква връзка с очакванията за Алтерко.
                            И аз мислех, че само фармацията е пълна със сектанти. Всъщност, знаеш, че не са. Тихомълком изчезват, когато има проблем. Но, да не задълбавамм темата. Фактът за много никове на един образ е красноречив
                            Ако, влизам чат-пат все още в този форум е надеждата да откривам откровена дискусия. С различните гледна точки и подкрепени, и с лично мнение, или линк към интересен материал. И винаги от 15 години съм била открит противник на цензурата или наглото обезличаване на нечие мнение, дори да не ми харесва, чрез обиди.
                            Всичко останало е сектантство, както го наричаш или клуб по интереси, но не и форум
                            Доколкото имам представа за характера ти от форума и ти, едва ли би плюл на личното си усещане за достойнство.
                            Бъди здрав!
                            Малко грешно го разбираш "достойнството".

Коментар

• Първоначално изпратено от ТАТО Разгледай мнение
                              СЗО актуализира насоките си относно носенето на маски

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie...18408#comments

Ако на маските пише "Оставка" колко ли време ще са задължителни.

А, инструментите с каква вода да ги мием, че вчера казахте със спирт и днес лекинко ме щипе долу?

​​​​
                              щипе те тебе щъркела

Коментар

Както се казваше в една реклама-ей това уточнение чаках. Лев, внасяте успокоение в моята изтерзана от липсата на познание към детайла душа. Трябва да има медицински термин за такова състояние - взиране в детайла и желание за осмислянето му.

Това мисля , че съвпада с моето съждение, та отговора "Не" малко ме обърка. Различно РНК(кодиращ елемент) ---->кодират различни белтъци(както казваш ). То тогава еднакво РНК , а различен протеин е невъзможно. Би следвало различно РНК----> синтез на различни белтъци. С думи прости- различно РНК---> различна обвивка и коронка. Извинявай ако говоря глупости. Бъди снизходителен като учител към ученик.
                                Не, правилно го казваш. Аз просто кратко и леко неточно съм се изразил. От мързел да пиша. Точкова мутация само засягаща определена нуклеотидна база от РНК. Толкоз. С еднакво РНК няма различни протеини в обвивката.

Коментар

Working...
                                X