IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Suffuciently different, тоест достатъчно различни за да станат относително непознати за имунокомпетентните клетки.
    Както се казваше в една реклама-ей това уточнение чаках. Лев, внасяте успокоение в моята изтерзана от липсата на познание към детайла душа. Трябва да има медицински термин за такова състояние - взиране в детайла и желание за осмислянето му.

Не. Мутациите винаги възникват в кодиращата част, не в белтъчната. Тя се синтезира следвайки кода.
    Това мисля , че съвпада с моето съждение, та отговора "Не" малко ме обърка. Различно РНК(кодиращ елемент) ---->кодират различни белтъци(както казваш ). То тогава еднакво РНК , а различен протеин е невъзможно. Би следвало различно РНК----> синтез на различни белтъци. С думи прости- различно РНК---> различна обвивка и коронка. Извинявай ако говоря глупости. Бъди снизходителен като учител към ученик.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
      Свързаността на Сахара с Амазонията е новост за мен...Ветровете са ориентирани от Атлантика към Африка и Европа....
      Тез пясъчни валежи, които ни навестяват по 4-5 пъти на годината са опасни не заради това, че цапат колите и прозорците, а че докарват вируси, бактерии, яйца на червеи, мухи и комари, които могат доста да намалят популацията обитаваща Балканите......
      Докторите да му мислят...
      Порови се, чети, даже има снимки от Космоса как прашни маси прекосвават океана. Никога не говоря наизуст. Ветровете са ориентирани само на опррделена географска ширина, северно от обратните ветрове, някъде от Мавритания вървят на запад, югозапад и достига Амазония. Чичо, първо питай дядо си, после опонирай.
      А последнота ти констатация е върхът на сладоледа! Яйца на червеи, мухи, комари....хахахаха, олеее, изби рибата. Невъзможно да продължа, просто не знам има ли ниво някакво. Сори за директния изказ.
      https://www.discovermagazine.com/pla...from-a-million

Чети, ако не знаеш английски ще ти го преведа.
      Чичо, вирус не се пренася на дълги разстояния с ветрове, а само с болен или заразоносител. Който и да е той. Е, ако донесеш наплюта салфетка в куфара си и самолета от Китай може и Ковид да донесеш ако се изсекнеш в нея на летището и си готов, нулев пациент за твоята дестинация
      Last edited by bulgarian lev; 03.12.2020, 23:40.
      Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от perin Разгледай мнение

"Колективният имунитет се създава и без нас. Всеки природен процес има начало, развитие и край. Нашата работа е този процес да не отива много вляво и много вдясно. Ние не можем да спрем този процес. Капсулирането на хората спира естествения процес. Време е за ретроспекция на тази епидемия."

Цитатът обобщава най-добре картината. ...
        М не, обобщава зубрашко философско чикибойстване, защото не маймунитета колективен като такъв(има ли го няма ли го,натурал ли е ) е важен,а цената му!
        Защото тая цена са мъртви човеци.

Като в най-добрия случай, масово заразяване в България ще = на 120000 - 160000 мъртви над обичайното за 6мес.

Доказано вече в Русия,Мексико,USA и Бразилия, а бразилците го карат най-леко на планетата, просто там над 50% са под 33 годишни..

Но иначе ДА, като пукнат тия 2-3%, другите 97% най-вероятно ще са безпроблемни, но не се знае!
        Last edited by satz; 03.12.2020, 23:23.

Коментар

• Свързаността на Сахара с Амазонията е новост за мен...Ветровете са ориентирани от Атлантика към Африка и Европа....
          Тез пясъчни валежи, които ни навестяват по 4-5 пъти на годината са опасни не заради това, че цапат колите и прозорците, а че докарват вируси, бактерии, яйца на червеи, мухи и комари, които могат доста да намалят популацията обитаваща Балканите......
          Докторите да му мислят...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение
            Не мога да отговарям за действията на щаба. За себе си имам отговор, но смятам да си го запазя за лична употреба.
            Аз не визирам само щаба, тук говорим за цялата система на събиране, обработка, синтез и оповестяване на данни. И последващите действия. А този случай не е нещо незначително, за да бъде пренебрегнат с лека ръка. Разбрах те. Няма да нахалствам повече с молба за отговор на този толкова интригуващ казус.

Коментар

ЕЕее, търсенето на памперси нарасна, но това е част от играта....
              Не забравяй и Тоалетната Хартия. В някои части по света имаше даже и бой.

Коментар

• Първоначално изпратено от neptun266 Разгледай мнение

Благодаря Лев, че внесе това разяснение. И аз така предположих, че говорят за мутации, но в цитата който равновесие постна, частта "sufficiently different" e нещото което ме обърка. А за Вирона- да именно. Споменах го във връзка с по-стар пост(не помня от кого и на коя страница), където от някаква лаборатория бяха набюдавали и постнали снимки на вирус(предполагам форма Вирон) атакуващ клетките,защото се виждаха коронките(spike proteine).
                Едно леко отклонение. Ако РНК кодира повърхностните и спайк протеини(ако съм те разбрал правилно) това изключва ли възможността да има вируси с еднакво РНК и различни повърхностни и спайк протеини?
                Не. Мутациите винаги възникват в кодиращата част, не в белтъчната. Тя се синтезира следвайки кода.
                Suffuciently different, тоест достатъчно различни за да станат относително непознати за имунокомпетентните клетки.

Коментар

Дамм, много опростено ....
                  Китайците още месец март доказаха, че по света са тръгнали 9 основни мутации от вируса..
                  Някои доста опасни, но по-трудно вирулентни, а другите наобратно...( пример- в САЩ и Италия бяха от първите и там смъртността е висока)....Сега вече мешавицата е пълна и вирусчето ще шета на воля с маски или без маски....
                  Един биологичен вид нападна друг....Борбата вече е ясна ....Щъ оцелеем с малки загуби...

пп Вижте какво става в Арабиите...Наводнения като при потопа....В Сауди Араби се образуват огромни езера, Кувейт е залят. Китай, Виетнам, Малйзия загиват от потопа...В Италия наводнения....
                  При нас 5 см сняг .....и ЩАБ.....Ние сами ще се издавим....
                  Да ги ева в тиквите гадни....
                  2018 есента аз бях там. Пустинята е глинеста песъчлива почва, твърда като бетон, не пропуска лесно вода в дълбочина. Проливни дъждове от няколко дни с кратки спирания превърнаха пустинята в море. Но това е и полезно. После пониква трева, става като савана и даже да изсъхне в жегите после предотвратява вдигането на жестоки прашни бури. Задържа ппвърхностния слой.
                  Но тогава и летището и улиците на ниските места бяха превърнати в езера. И полетите спряха. И на работа не ходох седмица. Трафикът е опасен и стават жестоки верижни катастрофи. А шофирането в гъста мъгла от прах също е опасно. А ако изчезне и пътя покрит с пепел хептен...става на малките ненадигнати над околното ниво пътища. Но обикновено са широки с по 4 ленти в една посока. И осветени всеки един метър.
                  А прашните бури предполагам знаеш че са изключително важни за природата. От Сахара се вдигат огромни маси прах пренасят се с вятъра през океана и падат с дъждовете в Амазонската джунгла. Почвата там е бедна на минерали, с прахта от Африканската пустиня Амазонската джунгла е джунгла.
                  Аз се майтапех първите години с праха, писна ми и си казвах - деее..а тия що не си асфалтират пустината, кво ги бърка.....представяш ли си...милиони кв км площ., хахахаха.
                  Last edited by bulgarian lev; 03.12.2020, 23:08.

Коментар

Ender, аз пак да попитам, имате ли отговор на въпроса защо официално вкарани в системата(с PCR), заболели(и то мед. лица) за 3 път, не са оповестени. Едва ли от щаба ще се пропусне тази подробност.
                    Не мога да отговарям за действията на щаба. За себе си имам отговор, но смятам да си го запазя за лична употреба.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Различни вируси са имали предвид подтипове, именно тов са мутиралите форми. Става дума за точкови мутации в екзони от РНК който кодира (макар и косвено, защото синтезата става с днк на приемника и получаването на нови вируси които разрушават клетката и отиват в други) повърхностните протеини, спайк протеина...нали 4 бяха. По този начин мутациите предизвикват разлики в епитопите (антигенната част на пов. протеини, които могат да предизвикат имунен отговор). Това не е нов вирус, а подтип, но изисква изграждане на нов имунен отговор достатъчно ефективен. То има някакъв, но не е достатъчно ефективен.
                      Вирион е неактивната част от вируса, извън клетката, където той не може да се репродуцира.
                      Благодаря Лев, че внесе това разяснение. И аз така предположих, че говорят за мутации, но в цитата който равновесие постна, частта "sufficiently different" e нещото което ме обърка. А за Вирона- да именно. Споменах го във връзка с по-стар пост(не помня от кого и на коя страница), където от някаква лаборатория бяха набюдавали и постнали снимки на вирус(предполагам форма Вирон) атакуващ клетките,защото се виждаха коронките(spike proteine).
                      Едно леко отклонение. Ако РНК кодира повърхностните и спайк протеини(ако съм те разбрал правилно) това изключва ли възможността да има вируси с еднакво РНК и различни повърхностни и спайк протеини?

Коментар

• Дамм, много опростено ....
                        Китайците още месец март доказаха, че по света са тръгнали 9 основни мутации от вируса..
                        Някои доста опасни, но по-трудно вирулентни, а другите наобратно...( пример- в САЩ и Италия бяха от първите и там смъртността е висока)....Сега вече мешавицата е пълна и вирусчето ще шета на воля с маски или без маски....
                        Един биологичен вид нападна друг....Борбата вече е ясна ....Щъ оцелеем с малки загуби...

пп Вижте какво става в Арабиите...Наводнения като при потопа....В Сауди Араби се образуват огромни езера, Кувейт е залят. Китай, Виетнам, Малйзия загиват от потопа...В Италия наводнения....
                        При нас 5 см сняг .....и ЩАБ.....Ние сами ще се издавим....
                        Да ги ева в тиквите гадни....

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение

Какво мислиш, че следва, ако се налага неколкократно да се ваксинираш през годината?

Бавно и полека нещата вървят натам.
                          Реваксинации и сега съществуват. То няма да е с една доза, бъди сигурен.

Коментар

Все пак благодаря. Просто при мен е професионална деформация да стигам до генезиса и морфологията на проблема, за да намирам най-правилното му решение. Може би д-р Лев, като най-компетентен в тази тематика е единствен сред списващите тук, който има знанията да разясни максимално опростено(ако въобще е възможно за такава сложна материя), какво са имали предвид с това "различни вируси". Но няма как да искам това от него.
                            Различни вируси са имали предвид подтипове, именно тов са мутиралите форми. Става дума за точкови мутации в екзони от РНК който кодира (макар и косвено, защото синтезата става с днк на приемника и получаването на нови вируси които разрушават клетката и отиват в други) повърхностните протеини, спайк протеина...нали 4 бяха. По този начин мутациите предизвикват разлики в епитопите (антигенната част на пов. протеини, които могат да предизвикат имунен отговор). Това не е нов вирус, а подтип, но изисква изграждане на нов имунен отговор достатъчно ефективен. То има някакъв, но не е достатъчно ефективен.
                            Вирион е неактивната част от вируса, извън клетката, където той не може да се репродуцира.

Коментар

• Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение

Какво мислиш, че следва, ако се налага неколкократно да се ваксинираш през годината?

Бавно и полека нещата вървят натам.
                              Мога само да гадая, понеже нямам необходимите познания относно ваксините. В разговор с 2 мои приятели-лекари, те са решили да се ваксинират. Аз лично на този етап ще изчакам-искам да натрупам повече впечатления, пък и като току що преболедувал вируса се надявам да имам комфорта(дано не греша) на известна отсрочка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение

Стига да търсят медийна изява...
                                Приоритетите им са други - да си опазят пациентите, които ги наричат какви-ли-не.
                                Първоначално изпратено от neptun266 Разгледай мнение

Е то това не е ли работа на друга институция(РЗИ), щом са рег. офицално? А не въпрос на желание.
                                Ender, аз пак да попитам, имате ли отговор на въпроса защо официално вкарани в системата(с PCR), заболели(и то мед. лица) за 3 път, не са оповестени. Едва ли от щаба ще се пропусне тази подробност.
                                Last edited by neptun266; 03.12.2020, 21:46.

Коментар

Working...
                                X