IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
    ... Няма нищо оптимистично в ситуацията, вируса продължава да избива хора..
    Да, днес/вчера хоспитализираните пак започнаха да се качват, а тежкоболните така и не спряха увеличението си

пп
    аз го изкарах - почти без температура, но 10 дни много странно главоболие, имах чувството, че ще получа инсулт - стоиш си нищо ти няма и изведнъж болка все едно удар с чук...изолирах се 14дни и вече съм ок. Сега имам двата вида антитела..

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Вчера почина най-добрия ми приятел. В София. След ковид - от пневмония. Беше здрав и прав - и той леко на майтап не го вярваше, сега остави дете на 2 годинки и жена сама.
      Мир на душата му, теб и колегите ти не ви познавам - за вас няма да го кажа, като ви дойде реда. На оня свят 300 лева повече или по-малко са без никакво значение, трябва само шепа драхми за лодкаря...
      Както казах, не обичам да пускам непотвърдена информация, но кат сме тръгнали...

И при мен преди 4-5 години за три дена умря от пневмония съсед на четиресе години от пневмония. Здрав, прав и тн. Остави едно дете малко и една жена сама, та сега и се облизвам.
      Сигурно пандемията от тогава е почнала.

Иначе около мен ковида не се вясва, страшен съм явно.
      От всякакви познати само една колежка от работата, където сме около 140 ковидоочакващи, беше с положителен ПиАр тест, иначе не е болна. Не знам даже въобще защо си е правила ПиАр тест.

Всичко останало се оглежда, ходи, пита къде е тоя вирус бря? Не се вижда, не се чува. Явно при вас е избягал.

Живея и работя в София.
      Last edited by Иван Петкандраганов; 04.12.2020, 09:13.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Ами ние с него и готова женска не моем надуши, ми си губим времето. Само усещаме къде пекат кебапчета.
        Ами вирусът удря в обонянието, което още повече задълбочава този проблем. Той е демографска бухалка, пък твърдят, че нямало конспирация. Тия с по-дългите носове могат да си ги заврат навсякъде, но за останалите остава само да душат безцелно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Иван Петкандраганов Разгледай мнение

Тъй като не пускам мнение непотвърдено от факти или поне логика, бях задържал за себе си следващата информация от втора ръка, но ето че вие я подтвърждавате и я давам.

Думи на мой колега с когото работим заедно и постоянно.
          "Аз имам работа с вирусолозите и те казват, че всички от тях отдавна са "заразени", но никой не е болен. И това не се казва никъде като информация".

И колегата не е болен. И аз не съм болен. И колегата гледа с присмех на маските и "мерките", и аз гледам така. Досега не съм го виждал с маска и той не ме е виждал. Слагам мръсния парцал останал от "първата вълна" само на перона в метрото, където има видеонаблюдение и могат да ме опраскат с 300 лева. С триста бългериан лева.
          ​​​
          Вчера почина най-добрия ми приятел. В София. След ковид - от пневмония. Беше здрав и прав - и той леко на майтап не го вярваше, сега остави дете на 2 годинки и жена сама.
          Мир на душата му, теб и колегите ти не ви познавам - за вас няма да го кажа, като ви дойде реда. На оня свят 300 лева повече или по-малко са без никакво значение, трябва само шепа драхми за лодкаря...

Коментар

• Първоначално изпратено от absfresh Разгледай мнение
            Сто пъти го писах, на Никулден сме на пика, после сме все надолу.

Обратна проверка. Смъртност 0.2, умножаваме починалите над средното за последните 5 години по 500, идва 2000 по 500 седмично или около 1 милион срещнали се с вируса седмично. С входящия милион в начлото на ноември и остатъчния декември, всичко лошо е зад нас. Това е моята прогноза.
            Дори да приемем, че сме най-некадърните в Европа и коефициента на смъртност е 0.25, просто една седмица мъка повече след нова година.

За съжаление пик на починалите по Коледа.

Разбира се, ще има остатъчна заболяемост по малки населени места или капсулирани групи, но нищо съществено, болниците ще го изпапкат с микро смъртност.

Няма как пика да е за Никулден, при положение че точно на Никулден хората ще се съберат и ще запалят нова вълна, защото продължават да не вярват и да не спазват мерките(явно всеки трябва да има поне по 10 познати заразени и по 1 познат починал за да повярва).

Освен това Иран е с няколко месеца пред нас... там мерките са полумерки подобни на нашите, положението не се подобрява. Заразата при нас в момента е разгърната подобно на това което беше в Ухан през януари, т.е. 2х смъртност над нормалната (но там бързо овладяха положението) трябват мерки като в Ухан поне за 2 месеца, за да бъде спрян напълно вируса. Нашите полумерки при това широко разпространение няма да го спрат, а само ще го забавят. Както вървим в момента, лятото няма да можем да отворим нито ресторанти, нито туристически бизнес... или рискуваме ново запалване посред лято. Изобщо нещата отиват много на зле, но някак власимащите ги е обхванал някакъв "оптимизъм". Няма нищо оптимистично в ситуацията, вируса продължава да избива хора, а също хора които до преди 2 месеца работеха като волове, да ги праща за дълго в болница (т.е. това "грипче" не изпраща в болница, някакви болнави хора на легло, а хора които буквално работеха като волове и никога не съм ги виждал да боледуват, ги свали на легло и не могат да се оправят със седмици).

Единствената прогноза която мога да направя в момента е, че полумерките ни няма да спрат вируса и хората ще продължават да боледуват. Възможно е да има лек спад към нова година, заради мерките, но от друга страна времето също застудява, а и хората се изморяват психически да спазват мерките, а някои от тях може и финансова възможност да нямат, което ще доведе до още заразени и починали.
            На нова година народа отново ще се събере за да "празнува", което ще докара нова вълна през януари. (можеби не толкова остра като тази в момента).

Най-рано може да очакваме някакъв спад, април - май, но не по-рано, освен ако хората не започнат масово да спазват мерките, което вече не виждам как ще се случи в България.

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

Носът очевидно компрометира работата на маските. А и без друго не е особено необходим. Не е ли вече отживелица?
              Ами ние с него и готова женска не моем надуши, ми си губим времето. Само усещаме къде пекат кебапчета.
              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Абе маски. Покрай носа ти тече въздух яко.

Носът очевидно компрометира работата на маските. А и без друго не е особено необходим. Не е ли вече отживелица?

Коментар

• Първоначално изпратено от neptun266 Разгледай мнение

Интересно инфо(опитвам се да го осмисля - материята е доста сложна, признавам си, дори и за мен).Звучи като част от механизъм, който може да се вземе предвид при създаване на ваксина. Това в отговор към последния ми пост за PCR ли е( не можах да проследя връзката)?

EDIT: После видях следващия ти пост

П.С. Материята наистина е сложна, благодаря за отделеното време. Once again appreciate it
                  Тя ако беше проста досега да сме победили всички вируси.
                  И аз благодаря за интересната дискусия. Отивам да потапям вече.
                  Last edited by bulgarian lev; 04.12.2020, 02:05.

Коментар

Доцента завеждащ и неговия екип са се заразили контролирано през лятото, за да могат да работят без маски и предпазни облекла.
                    Неотдавна колегата кихна два три пъти в неголямата стая, в която бяхме. Аз го успокоих да си киха свободно и без чувство за вина.
                    Значи и ние с него прилагаме контролираното заразяване
                    А един път когато административно лице проформа коментира "Охоо, вие тука сте без маски", аз казах че си създаваме групов имунитет в стаята

Коментар

Тъй като не пускам мнение непотвърдено от факти или поне логика, бях задържал за себе си следващата информация от втора ръка, но ето че вие я подтвърждавате и я давам.

"Аз имам работа с вирусолозите и те казват, че всички от тях отдавна са "заразени", но никой не е болен. И това не се казва никъде като информация".

И колегата не е болен. И аз не съм болен. И колегата гледа с присмех на маските и "мерките", и аз гледам така. Досега не съм го виждал с маска и той не ме е виждал. Слагам мръсния парцал останал от "първата вълна" само на перона в метрото, където има видеонаблюдение и могат да ме опраскат с 300 лева. С триста бългериан лева.
                      ​​​
                      Абе маски. Покрай носа ти тече въздух яко. Да не говорим и че маските са като мрежа през която минават зайци за вируса.
                      Контактите и близките особено, ръцете и общите помещения, това е проблема за разпространението при този вирус според мен.

Коментар

Нептун, вече в предишни постове споменах, за да предизвика един протеин имунен отговор - някои от 4-те протеина да има антигенен компонент той трябва даьсе усили, да се представи на имунокомпетентните клетки показан от макрофагите по тяхната повърхност в многократно по-голямо количество. За да бъде разпознат от имунокомпетентните клетки той трябва да бъде представен в комбинация с антигените от тъканна съвместимост клас I. Само тогава би предизвикал лимфоцитно взаимодействие - В с производство на моноклонални антитела срещу представения антиген, помнещи клетки с бързо производство на антитела при повторна среща, взаимодействие с Т клетките - за модулиране на имунния отговор - килъри, хелпери, супресори.
                        Явно не всички протеини (антигенната им част) на вируса се пррдставят от макрофаги и изобщо не се стига до пълноценен имунен отговор към всички. Но антитела има, това нищо не означава, не само титърът им, те не са имуногенни, стават за тестове, но не са разгърнали имунния отговор изцяло. Поне не всички. Защото плазмата на преболедувалите явно има някои антитела които помагат.
                        Интересно инфо(опитвам се да го осмисля - материята е доста сложна, признавам си, дори и за мен).Звучи като част от механизъм, който може да се вземе предвид при създаване на ваксина. Това в отговор към последния ми пост за PCR ли е( не можах да проследя връзката)?

EDIT: После видях следващия ти пост

П.С. Материята наистина е сложна, благодаря за отделеното време. Once again appreciate it
                        Last edited by neptun266; 04.12.2020, 02:01.

Коментар

Да, после видях допълнението. Идеята ми беше, че ако в тялото попадне вирус, чиято таргетирана от праймерите уникална секвенция от нуклеотиди е мутирала(друг е въпроса от една 30 хил. последователност, каква е вероятността точно таргетната част да мутира) , би трябвало PCR да не реагира. Някъде четох, че таргетираните секвенции били общи за група азиатск(по спомен) коронавируси, но може това да важи за определени PCR тестове. Което води до следващия въпрос- различните производители на PCR различни таргетни секвенции ли търсят. И дали в БГ се ползват различни модели PCR?
                          Уффф, спирам, че въпросите край нямат. Комуникацията с интелигентен човек е удоволствие и времето минава неусетно. Лека от мен
                          Е, уж Real time PCR е достоверна по отношение на чий геном хваща. PCR хваща и некодиращите протеини геномни последователност, които са 90 и кусур процента. Говорим за ДНК. От нея само малък процент е геном кодиращ белтъци.
                          С РНК на вируса е по-различно, мисля че имаше само 10-ина гена в нея.
                          При точково мутации има комплементарност и реагира, тоест позитивна е без да ги улавя. Трябва секвенирането да е на много къси отрязъци сравнявани с подобни праймери и така са хващали в миналото някои мутации и пренареждания, дупликации, амплификации (умножаване) на цели генни последователности с ПСР или in situ hybridisation. Но точковите са оставали скрити...доскоро.
                          Трудни въпроси задаваш, имаш големи познания! Наистина е удоволствие. Мислиш ли че на някой дето си знае неговата щях да пиша и един ред.
                          Поздравления за това!
                          Лека нощ и от мен!
                          Last edited by bulgarian lev; 04.12.2020, 01:49.

Коментар

​​​
                            В аспекта на тези факти се сещам за филмчето на Нова за Covid отделението на Пирогов, където Доцента завеждащ и неговия екип са се заразили контролирано през лятото, за да могат да работят без маски и предпазни облекла. Имат постоянно увеличаване на антителата, но това предполагам е следствие от постоянната работа сред болни и контакт с вируса.

Коментар

• Нептун, вече в предишни постове споменах, за да предизвика един протеин имунен отговор - някои от 4-те протеина да има антигенен компонент той трябва даьсе усили, да се представи на имунокомпетентните клетки показан от макрофагите по тяхната повърхност в многократно по-голямо количество. За да бъде разпознат от имунокомпетентните клетки той трябва да бъде представен в комбинация с антигените от тъканна съвместимост клас I. Само тогава би предизвикал лимфоцитно взаимодействие - В с производство на моноклонални антитела срещу представения антиген, помнещи клетки с бързо производство на антитела при повторна среща, взаимодействие с Т клетките - за модулиране на имунния отговор - килъри, хелпери, супресори.
                              Явно не всички протеини (антигенната им част) на вируса се пррдставят от макрофаги и изобщо не се стига до пълноценен имунен отговор към всички. Но антитела има, това нищо не означава, не само титърът им, те не са имуногенни, стават за тестове, но не са разгърнали имунния отговор изцяло. Поне не всички. Защото плазмата на преболедувалите явно има някои антитела които помагат.

Коментар

Виж ми и допълнението в последния пост.
                                Да, гарантира уникалността на частта от генома, но мутациите ще останат неоткрити. ПСР теста сравнява големи отрязъци от генома, правещи го уникален. И с различна позиция в подредбата на нива при електрофорезата. Успоредно с праймера. Но дали е Г-Ц--А-Г-А-Т и т.н или Г-Ц-А-Г-Т-А и т.н няма да стане ясно.
                                Да, после видях допълнението. Идеята ми беше, че ако в тялото попадне вирус, чиято таргетирана от праймерите уникална секвенция от нуклеотиди е мутирала(друг е въпроса от една 30 хил. последователност, каква е вероятността точно таргетната част да мутира) , би трябвало PCR да не реагира. Някъде четох, че таргетираните секвенции били общи за група азиатск(по спомен) коронавируси, но може това да важи за определени PCR тестове. Което води до следващия въпрос- различните производители на PCR различни таргетни секвенции ли търсят. И дали в БГ се ползват различни модели PCR?
                                Уффф, спирам, че въпросите край нямат. Комуникацията с интелигентен човек е удоволствие и времето минава неусетно. Лека от мен

Коментар

Working...
                                X