IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение

Скоро ще има събирания по паркове, градини и площади.
    Не, скоро ще свалим бибитко от жипката.
    Свободата, Санчо, свободата...

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
      Вече прекалиха с мерките... Някои хора много се вживяха в ролята си...
      Скоро ще има събирания по паркове, градини и площади.

Коментар

• Вече прекалиха с мерките... Някои хора много се вживяха в ролята си...

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
          Айдееееееее, разумната граница беше премината......, вече и аз от върл привърженик на мерките, се превръщам в тотален хейтър!
          О, почакай, още може, не се притеснявай, само въпрос на време е. Ще го разберем по трудния начин, че свободата е най-важното нещо...
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Айдееееееее, разумната граница беше премината......, вече и аз от върл привърженик на мерките, се превръщам в тотален хейтър!

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Тези заключения се вместват в тезата на доц. Мангърков, че нещата са в рамките на една изучена в медицинските учебници епидемиология, където има определени огнища като тези в Ухан и Ломбардия. Изглежда статистиката е тази, която ражда чудовища - това е, докато разглеждаш графиките в кабинет, пълен с книги. Но, пак остава нещо, което е непонятно - причината за подобна реакция в световен мащаб. Самият доц. Мангърков нарича случая в Италия като епидемиологично огнище - феномен. Добре, но феномени са нещата, които не разбираме, които приемаме за свръхестествени. Все пак грип не е задръствал болници и военни камиони не са извозвали трупове от умрели от кашлица. Например канадците не се притесняват и твърдят, че не биха въвели мерки като карантина, защото били изучили генома на вируса и имали достатъчно апаратура и леглова база. Помним случая от Торонто 2003 г. с SARS, който обаче се прояви клъстерно - без разпространение наоколо. В Европа имаме налице засечени случаи навсякъде, да не говорим за по света. Доц. Мангърков сравнява Торонто 2003 с Ломбардия 2020, но едва ли канадците са отиграли заразата чак толкоз виртуозно, като се има предвид, че премиерът им не може да си намери два еднакви чорапа - просто са имали късмет. Вероятно епидемиите могат да разпространяват пандемично и клъстерно. В такъв случай, ако това са две различни картини, ситуациите за справяне с проблема също следва да са различни. Твърде вероятно е този SARS-2 да се е спотаявал след клъстерното си проявление отпреди 20-на години, за да скочи сега пандемично по ред неизучени и неизследвани причини. И тук - статистика, статистика, ама като тръгнат военните камиони като куриери между крематориумите - вече идва в повече. И на Груеца ще му затворят фурната, колкото и да си иска свободата. Тя е до нас, и на мен ще спре да ми ухае на пресен хляб в 5.30 сутринта преди да тръгна да тичам и тогава вече съвсем ще ми се развържат маратонките.
              Всичко споделено от теб ми звучи подредено и смислено.
              Да - това са просто хипотези, които засягат едни много дълбоки бездни на вероятно неовладяно познание и дискретни процеси.
              Осланям се по-скоро на усещане за нещата, а не толкова на знания и не намирам сериозни основания за възражение.
              Ама - ето на, когато ставаше дума за генетика, не успях да хвана тънката разлика за половото размножаване и обикновеното репликиране, пък Матеев веднага ни излови

Моментът на избухване на тази криза ме смущава.
              Не ми се иска да гледам н асебе си като на един облъчен привърженик на конспирациите, но не мога да се отърва и от други хопотези.

Не знам как е точно при теб, но аз съм още на етап "дълга листа" за вероятен произход и причини.

Тъкмо чувам за новите ограничение и съобразявам, че изглежда е по-добре да прекъсна тук.

Поздрави!

Коментар

• Коронавирусът е идеалeн за „капитализма на бедствията“

Ето за паниралите се, да си помислите за причинно следствените връзки на "коронките"...

BTW, Груйчи и аз мисля да се разходя утре. Надявам се да не ни тормозят!
                Наздраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Тези заключения се вместват в тезата на доц. Мангърков, че нещата са в рамките на една изучена в медицинските учебници епидемиология, където има определени огнища като тези в Ухан и Ломбардия. Изглежда статистиката е тази, която ражда чудовища - това е, докато разглеждаш графиките в кабинет, пълен с книги. Но, пак остава нещо, което е непонятно - причината за подобна реакция в световен мащаб. Самият доц. Мангърков нарича случая в Италия като епидемиологично огнище - феномен. Добре, но феномени са нещата, които не разбираме, които приемаме за свръхестествени. Все пак грип не е задръствал болници и военни камиони не са извозвали трупове от умрели от кашлица. Например канадците не се притесняват и твърдят, че не биха въвели мерки като карантина, защото били изучили генома на вируса и имали достатъчно апаратура и леглова база. Помним случая от Торонто 2003 г. с SARS, който обаче се прояви клъстерно - без разпространение наоколо. В Европа имаме налице засечени случаи навсякъде, да не говорим за по света. Доц. Мангърков сравнява Торонто 2003 с Ломбардия 2020, но едва ли канадците са отиграли заразата чак толкоз виртуозно, като се има предвид, че премиерът им не може да си намери два еднакви чорапа - просто са имали късмет. Вероятно епидемиите могат да разпространяват пандемично и клъстерно. В такъв случай, ако това са две различни картини, ситуациите за справяне с проблема също следва да са различни. Твърде вероятно е този SARS-2 да се е спотаявал след клъстерното си проявление отпреди 20-на години, за да скочи сега пандемично по ред неизучени и неизследвани причини. И тук - статистика, статистика, ама като тръгнат военните камиони като куриери между крематориумите - вече идва в повече. И на Груеца ще му затворят фурната, колкото и да си иска свободата. Тя е до нас, и на мен ще спре да ми ухае на пресен хляб в 5.30 сутринта преди да тръгна да тичам и тогава вече съвсем ще ми се развържат маратонките.
                  Опа, комши, не съм знаел, че сме съседи
                  Аз, разбира се, не съм медицинско лице, а на тема психология на тълпата съм пълен лаик, но съм чел доста история и там много от нещата винаги се повтарят в наши дни, обикновено като фарс. Точно защото някои неща и те са феномени, както добре си казал, свръхестествени, то те ни плашат, абсолютно винаги ни плашат, та затова и все гледаме worst case scenario. Да, досега не е имало такъв локдаун, да, не е имало камиони. Но не, не ги е имало в Европа, в Африка си ги е имало. Просто обществото е прекалено разглезено, забравило е, че свободата е най-важното нещо и единственият начин да се отрезви, е като му резнат хлебеца. Ако останем месец под карантина, хлебеца верно ще го резнат, и тогава на никога няма да му пука ни за корона, ни за диадема, ни за тиара.

Политиката винаги трябва да е баланс на възможното, но добрият политик винаги трябва да мисли в перЕспектива, а не за утре и дотам. Ако спре икономиката, ще има много повече жертви, много повече разводи, много повече психясали и т.н. Това, разбира се, е повече от лично мнение. Ще гледаме и ще видим, засега, колкото и цинично да звучи всичко, имаме 10К умрели на 8 милиарда население. 100К да станат, пак ще са нищо от гледна точка на статистиката (вярно, ако е близък, и един човек е трагедия, това не го оспорвам по никакъв начин). Но мерките трябва да са други, говорихме го хиляда пъти - блокада на границата, палаткови лагери за всички, които се връщат, без значение от къде, за поне 3 седмици, карантина за възрастните хора и това е. Апропо, ако някой иска да се карантинира сам, никой не може да го спре - барикадирам се у нас, и когато короната вземе да изчезне, излизам, нали, кому е нужна блокада на работещите, без които пенсии няма да има?

За финал, един от любимите ми вицове, който много подхожда на ситуацията (според мен), в която карантинираме всички, но пускаме цялата емигрантска сган да се разхожда из страната колкото си иска, щото този вирус дойде от вън, а не се е зародил тук:

Върви си Иванчо по коридора в училището и си мърмори:
                  - Къде е разумът, къде е логиката? Къде е разумът, къде е логиката?
                  Видял го директора и го попитал:
                  - Какво си мърмориш, Иванчо, какви са тия брътвежи за разумът е логиката, ти къв си - философ ли, какво ли?
                  А Иванчо отговорил:
                  - Ами, г-н директоре, аз, понеже снощи се намаах с боб, без да искам се изпуснах в клас, а учителката ме изгони - къде е разумът, къде е логиката - значи аз, провинилият се, съм вън на чист въздух, а те, дето нямат винат, са в клас та ми миришат пръднята? Къде е логиката, къде е разумът?

Наздраве, ако не годжитата не затворят София, ще се разходя сред природата
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Виждам, че ти и Мъни сте разменили конкретни размисли по една тема, която и за мен беше доста изненадваща и неясна.

Попадам на един материал, който директно се опитва да отговори на този въпрос.
                    В никакъв случай не дава отговор н авсички въпроси, но определено е добра и солидна тухла в "стената на истинатаV"
                    Коронавирус: защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия
                    Last edited by pinoccio; 20.03.2020, 17:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                      How the European Union Turned the Coronavirus into a Pandemic

https://www.gatestoneinstitute.org/1...on-coronavirus
                      Така е, неадекватните западни лидери (и САЩ) плюс тяхното зомбирано население губят битката със короната.
                      А времето тече в негова полза.
                      Напредват бройките и всеки месец нова мутация, сегашната почна да покосява всеки над 20 год.
                      Съответно всяка допулнителна седмица карантина носи на страната -0.5% БВП,
                      тоест мъртва спирала.

Коментар

• Гледайки телевизия НОВА се успокоих - съобщиха, че във Вашингтон цъфнали черешите..... А бе хора, тия верно съобщават за пазаруване от5 до осем. Само аз ли съм ненормален или ....
                        И това ще мине ...

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

В Италия са задръстени. Испания, Франция и те. Германските и те са на ръба. Франция пренасяла болни от силно заразен район с хеликоптери и самолети до места където все още няма пик на болните.

Краматориумите в най-засегнатите места в Италия не успява да изгорят починалите. Военни камиони превозвали ковчезите до други по-малко засегнати места.

Кога си виждал друг път такава картинка и то от обикновен грип или па от нещо друго?
                          Горното го знае всеки, но след месец, два като дойде другия бацил - БЕЗПАРИТИС, тогава ще ви питам: под юргана от какво ще се криете...?
                          Дайте малко по-сериозно. Да спрем тотално да живеем...?!?
                          Да сме отговорни - да, да сме дисциплинирани - да, ама да се започват анонси за диктатура.
                          Бибитко знаеш ли колко лесно ще го свали от жипката огладнелия народ...?!?

Коментар

• Ще си позволя да постна едно мнение на Еванджелин Лили - за тези, дето не я знаят, някаква си куха лейка от Холивуд. Не е важна тя, важно е какво казва:

Някои хора ценят живота си повече от свободата, други ценят свободата повече от живота си. Всеки сам прави своя избор!

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Това не е оригинална идея и практика, в някои европейски страни вече е въведено, но става дума за далеч по-човешките и смислени часове от 10 до 12 ч. Пример Чехия.
                              Спор няма, че трябва да се спазват разни изисквания.... Наблизо при мен има денонощен магазин, среден към малък обем. Почти няма време, в което
                              да има повече от четирима вътре и двама отвън, повечето време двама и никой отвън. Повечето хора купуват пакетирани храни, та се чудя от къф зор да му уйдисвам на ..... А като ми докара една торба Социалният патронаж, аз ще съм сигурен в стерилността? Аре стига...
                              И това ще мине ...

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

Прогнозирам размествания сред бабичките в Брюксел когато епидемията утихне. И все повече страни изритващи либералната сган.
                                Което ме провокира да споделя нещо, което занимава размислите ми напоследък.

При съобразяване на обстоятелствата и събитията, които се случват около мигрантската криза и след вероятното окопитване в момента, в който и епидемията на ковида вече е преминала, ще дойде моментът, в който неизбежно ще се зародят критични размисли и емоции относно настоящия вид на европейската "идея".

Коментар

Working...
                                X