IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
    Добро утро на всички!

Чувал съм митове и легенди за бобец в гърне на пещ. Това ми беше голям мерак, да направя и пробвам боб в гърне на пещ. Казват, че като сложили гърнето с боба и си къкрело в пеща по цял ден и за вечеря ставал страхотен.

Ееее, полу-начесах си крастата, купих камина с фурна. Фурната е изцяло моя глезотия и желание.

Та идва въпросът - рецепта за боба. Как се прави - всичко се слага наведнъж и се фърля във фурната? И тъй 5-6 часа? Аз единствено джолани слагам без да му мисля за толкова дълго време. И дали има рецепти не само за постен бобец ами и с мръвка/наденичка?Може би наденичката отделно на скарата и после бум в гърнето с боба

Аи лека и приятна събота
    Идеята за боб с джолан е страхотна!
    Наденицата се разварява, не е така вкусна като джолана.
    Има опасност обаче боба да се развари и да стане на пастет. За толкова дълго време сложи боб, който не увира толкова бързо.

Приятен ден и да ти е сладко!
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Добро утро на всички!

Чувал съм митове и легенди за бобец в гърне на пещ. Това ми беше голям мерак, да направя и пробвам боб в гърне на пещ. Казват, че като сложили гърнето с боба и си къкрело в пеща по цял ден и за вечеря ставал страхотен.

Ееее, полу-начесах си крастата, купих камина с фурна. Фурната е изцяло моя глезотия и желание.

Та идва въпросът - рецепта за боба. Как се прави - всичко се слага наведнъж и се фърля във фурната? И тъй 5-6 часа? Аз единствено джолани слагам без да му мисля за толкова дълго време. И дали има рецепти не само за постен бобец ами и с мръвка/наденичка?Може би наденичката отделно на скарата и после бум в гърнето с боба

Аи лека и приятна събота

Коментар

Тези сухите на снимката ги купих преди 2 месеца най-обикновена зелена шипка и с конец и игла и на балкона си висят и станаха. Днес се изкуших за тези червените. Тези сухите не са за ядене, а само за подправяне, сигурно знаеш де, щото пуканите чушлета са за ядене и са жестоки с оцетец и чесънче.
        Браво, бебе Люк!

Сигурен бях, че ще се справиш

П.П. Ха, наздраве!

Днес правих бамя с доматен сос, 2 зелени пиперки, чесън, лук, зеленчукова подправка и ..... пастааааа .... ( италиано )

Ха-ха ... - чудя се кога ли ще мога да направя една нормална рецепта?! - без все да ги "развалям"
        ------------------------------------------------

Иначе пак е бърза рецепта - почистваш бамята и я нарязваш - бланшираш я във вряла вода за 1-2 мин. - минаваш я веднага през студена течаща вода, оцеждаш и ръсиш с оцет или лимон сок да не пуска онова мазното да я плющя.

Ръгаш я за 10-20 мин. в хладилника, като си я охладил със студената вода.

През т'ва време - глава лук, 4-5 едри скилидки чесън, 2 зелени пиперки - тенджера олио - завира - пускаш лука, после пиперките, накрая чесъна.

Добавяш 1 с.л. червен пипер и бъркаш яко, че е загаря, колкото да омаже зеленчуците - добавяш охладената бамя - бъркаш още малко да се запържи и тя леко.

Изливаш буркан с пасирано домати с малко риган и 1 с.л. захар - и оставяш да къкри едва едва. Зеленчуковата подправка като кипне и малко чер пипер.

След 30 мин. - проверяваш с шпатулата бамята дали се къса - добавяш пастата ( тая като увити дебели макарони на спиралки дето е ) - пак я проверяш кога ще започне да се къса, ама поне 20-25 мин й трябва, щот' киселината от доматите бавно я сварява. Ако е с тънко фиде ще стане доста по-бързо.

Сваляш от котлона - щедро магдоноз за финал и воала

Количествата са на 5 литра тенджера 300 гр бамя и 100 грама паста - ако е вземе да става много гъсто и да лепне пастата ( там повишено внимание като я добавиш накрая - с шпатулата по дъното ) + доливаш 1-2 чаши вода при нужда.

На тия пропорции ще ти стане 2.5 литра манджа ( демек наполовина ) - готвя така, че Ламята като хапне нещо 2 пъти и после почва да се мръщи и иска друго - затова виси в хладилника постоянно с по 3 вида манджи поне

Яде се чак като изстине - като е горещо веднага не е толкоз вкусно. После може леко да притопляш на микро-то, но веднага не я харесвам - а, Ламята само чака да сложа тенджерата на масата и веднага налита - хаха
        Last edited by marandi; 27.09.2013, 22:38.

Коментар

• tnm,
          luboil,

супер сте, много благодаря за отговорите. Ще пробвам и аз тази година

Коментар

• Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнение
            Как ги нижете и къде ги сушите? Аз дали ще мога в апартамент?

Ние правим чушлета само пукани в буркани и замразени натюр
            Тези сухите на снимката ги купих преди 2 месеца най-обикновена зелена шипка и с конец и игла и на балкона си висят и станаха. Днес се изкуших за тези червените. Тези сухите не са за ядене, а само за подправяне, сигурно знаеш де, щото пуканите чушлета са за ядене и са жестоки с оцетец и чесънче.

Коментар

• Първоначално изпратено от tea_cup Разгледай мнение

Не е проблем да ги сушиш в апартамент. Моите ги държа в килера. Важното е мястото, където се съхраняват да не е влажно.
              Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
              Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                Точно същите люти чушлета съм ги приготвила за низане утре. Сега търся кой да я свърши тази високотговорна работа
                ...

Коментар

Казват, че тази зима щяла да бъде люта. Е, та затова и аз приготвих малко люто за зимата, пък и да ни постопля малко
                  Точно същите люти чушлета съм ги приготвила за низане утре. Сега търся кой да я свърши тази високотговорна работа

П.П. Привет от Добруджанска чужденеция!
                  Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                  Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от новобранецът Разгледай мнение

Верно, че бях споделил тук за тоя мой проблем. Мина и замина...
                    Новобранец, ние проблемите на форумците не ги забравяме и сме съпричастни към тях....

пп За твоя случай се казва " Курти влезна и излезна ..."

Коментар

• Хм, и аз спретнах същото ястие.

Коментар

• Наивник, съчувствие. Синът ти бързо ли израстна на височина?
                        Вит Д + калций.

Коментар

• [QUOTE=Lelq;1059508804]
                          Първоначално изпратено от новобранецът Разгледай мнение

Не ! Пишехме за лечение и антисептици . Не е важно . Или ти е минало или не си ти
                          Верно, че бях споделил тук за тоя мой проблем. Мина и замина...

Коментар

• [QUOTE=новобранецът;1059508803]
                            Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение

За либоф ли си пишехме ме??? И в тази връзка да ме питаш сега......
                            Не ! Пишехме за лечение и антисептици . Не е важно . Или ти е минало или не си ти

Коментар

• [QUOTE=Lelq;1059508801]
                              Първоначално изпратено от новобранецът Разгледай мнение

Не , много дълго стана , а може и аз да бъркам и да не беше ти . И аз не съм добре с паметта
                              За либоф ли си пишехме ме??? И в тази връзка да ме питаш сега......

Коментар

• [QUOTE=новобранецът;1059508799]
                                Първоначално изпратено от Lelq Разгледай мнение
                                Имам дарбата да забравям, само когато трябва да връщам и случая е прецедент. Ще ми припомниш ли......?
                                Не , много дълго стана , а може и аз да бъркам и да не беше ти . И аз не съм добре с паметта

Коментар

Working...
                                X