IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Любче ти фен на бобеца ли си?Ще ти кажа аз как го правя ако искаш

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
      Иначе по-добре си направи боб по хайдушки.

1. Слагаш 1 казан с боб и почваш да добавяш дърва отдоле.
      2. Като поври 4 часа - изхвърляш боб-а в кофата.
      3. И си слагаш едно прасе да се опече на жаравата, понеже вече е станала как си требе за гусито
      Прасето е напълнено със сто кебапчета кърначета и наденица.

Коментар

• Иначе по-добре си направи боб по хайдушки.

1. Слагаш 1 казан с боб и почваш да добавяш дърва отдоле.
        2. Като поври 4 часа - изхвърляш боб-а в кофата.
        3. И си слагаш едно прасе да се опече на жаравата, понеже вече е станала как си требе за гусито

Коментар

• Бобецът или го накисни за една нощ в студена вода да му падне ципата. Или го кипни във вряла вода и му смени 2 пъти водата.

Нататък няма значка как ще процедираш - солиш накрая кат' му слагаш кашичка с брашно и червен пипер, ако решиш.

1 към 4 съотношение боб - вода - и почваш от студена фурна на макс - да не пукнеш гювечето, като кипне я намаляш наполовина.
          Last edited by marandi; 28.09.2013, 16:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
            Благодаря за рецептата. Ама как се прави бобеца?
            ......
            Ама за боба какво да правя - слагам всичко заедно - вода, боб, червен пипер, червена чушка, джоджън, чубрица и го ръгам във фурната? Така дали ще стане?

П.П. За джолана - гювеча задължително с капак затворен - 4 часа забравяш за него
            ее, то това е манастирската класика ))
            джолана е екстрата за владиката ))
            но ще трябва водица да сложиш ...може и чашка манастирско червено винце )

Коментар

• Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
              Щом имаш фурна на дърва, ще ти пратя една рецепта за джолан.

Продукти:
              един свински джолан с кожата /около килограм/
              червен пипер,
              черен пипер - 10-тина зърна,
              2 бр. дафинов лист,
              1 ч.ч. бира
              4 бр.цели малки глави лук
              6 бр. не много големи картофи
              малко гъби - около 150 грама
              сол
              зехтин

Джолана се измива и кожата му леко се разрязва по дължина.
              Намазваме го със сол, черен и червен пипер. Слагаме го в пръстен гювеч и го поливаме със зехтина. Сипваме 2 ч.ч. вода и накъсаните дафинови листи. Пече се около 2 часа на средно силна фурна, като през половин час поливаме със соса. Когато сосът стане кафеникав, обръщаме джолана, наливаме бирата и продължаваме да поливаме със соса. Печем още 2 часа. Половин час преди да извадим пускаме лука, картофите и гъбите.
              Рецептата търпи вариации, естествено
              Благодаря за рецептата. Ама как се прави бобеца?

Иначе за джоланчетата - ето и аз как ги правя:

Джолана с кокал и кожа (може и без), дупча го и ръгам там филийки чесън, поръсвам със сол и черен пипер. Обелвам цели картофи средно големи, моркови, лук на дебели кръгове. Слагам джолана в голям гювеч, слагам и другите работи и във фурната за 4 часа. Без вода или мазнина. Става страхотно месото, картофите са уникални - отгоре опечени с коричка, отвътре сварени, морковите стават сладки, а лукът става с вкус хем на скара, хем пържен, хем сладък.
              Е та това е за джоланите - едно от най-любимите ми меса.
              А както каза гигов - може да пробвам джолан с боб.
              Ама за боба какво да правя - слагам всичко заедно - вода, боб, червен пипер, червена чушка, джоджън, чубрица и го ръгам във фурната? Така дали ще стане?

П.П. За джолана - гювеча задължително с капак затворен - 4 часа забравяш за него
              Last edited by luboil; 28.09.2013, 15:51.

Коментар

Пусни у манджата сатъра - кога омекне той и бамята ще е готова /обикновено този метод се използва когато се готви престаряла кокошка, ама може и за бамя да стане/

П.П.
                Добро утро, Мечо!
                Добро утро, тайфата!
                Ще му пусна опашката на Ламята в тенджерата и кат' му се зачервят ушетата ще я извадя

Готова е да'е - ама си скъсах нервата - те картофите изстинаха докат' чакам тая бамя да омекне кат' кадифе.

Отделно ги прайкам продуктите и накрая ги събирам, ма накратко.

1. Почиства се бамята.
                2. Сваряват се картофите цели в подсолена вода - обелват се и се нарязват на кубчета.
                3. През т'ва време глава лук и морков за 3-4 мин. в мазнина на умерен огън - после зелени пиперки и 1 червена - накрая чесъна.
                4. Червен пипер 1 с.л. и бъркане за 1 мин. да се омаже всичко.
                5. Охладената бамя се люсва и тя за 4-5 мин. да се запържи малко.
                6. Долива се вода да покрие всичко 5 пръста и почва чакането, ако е дърта бамята - хаха ( като кипне водата се добавят 2 лъж. зеленчуков бульон )
                7. Картофите ( сварените ) като е станала бамята на мозък чак тогава.
                8. Като кипне пак след 2 мин. - фиде 1 к.ч. ( почва яко бъркане по дъното да не залепне )
                9. Копър, чер пипер, мащерка ( по желание ) - 5-10 мин. и ....

Финиш!
                Last edited by marandi; 28.09.2013, 15:43.

Коментар

Добро утро на всички!

Чувал съм митове и легенди за бобец в гърне на пещ. Това ми беше голям мерак, да направя и пробвам боб в гърне на пещ. Казват, че като сложили гърнето с боба и си къкрело в пеща по цял ден и за вечеря ставал страхотен.

Ееее, полу-начесах си крастата, купих камина с фурна. Фурната е изцяло моя глезотия и желание.

Та идва въпросът - рецепта за боба. Как се прави - всичко се слага наведнъж и се фърля във фурната? И тъй 5-6 часа? Аз единствено джолани слагам без да му мисля за толкова дълго време. И дали има рецепти не само за постен бобец ами и с мръвка/наденичка?Може би наденичката отделно на скарата и после бум в гърнето с боба

Аи лека и приятна събота
                  Щом имаш фурна на дърва, ще ти пратя една рецепта за джолан.

Продукти:
                  един свински джолан с кожата /около килограм/
                  червен пипер,
                  черен пипер - 10-тина зърна,
                  2 бр. дафинов лист,
                  1 ч.ч. бира
                  4 бр.цели малки глави лук
                  6 бр. не много големи картофи
                  малко гъби - около 150 грама
                  сол
                  зехтин

Джолана се измива и кожата му леко се разрязва по дължина.
                  Намазваме го със сол, черен и червен пипер. Слагаме го в пръстен гювеч и го поливаме със зехтина. Сипваме 2 ч.ч. вода и накъсаните дафинови листи. Пече се около 2 часа на средно силна фурна, като през половин час поливаме със соса. Когато сосът стане кафеникав, обръщаме джолана, наливаме бирата и продължаваме да поливаме със соса. Печем още 2 часа. Половин час преди да извадим пускаме лука, картофите и гъбите.
                  Рецептата търпи вариации, естествено
                  Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                  Мечо

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                    Пфу ...

Ламята ще ме умори - по-дърта бамя не можа ли да ми донесе, че си скъсах нервите - хаха

Вчера я бланширах и охладих с малко лимон сок и стана бързо, ама днес се направих на тарикат и само я накиснах в студена вода с оцет и в хладилника.

После я запържих накрая с лука, моркова и накълцаните пиперки за 4-5 мин. и ся къкри вече 20 мин. и не омеква

Баф ма'а ... сварих, обелих и нарязах картофите през т'ва време и греда. Шъ съ чака.

Ха, наздраве!
                    Пусни у манджата сатъра - кога омекне той и бамята ще е готова /обикновено този метод се използва когато се готви престаряла кокошка, ама може и за бамя да стане/

П.П.
                    Добро утро, Мечо!
                    Добро утро, тайфата!
                    Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                    Мечо

Коментар

• Пфу ...

Ламята ще ме умори - по-дърта бамя не можа ли да ми донесе, че си скъсах нервите - хаха

Вчера я бланширах и охладих с малко лимон сок и стана бързо, ама днес се направих на тарикат и само я накиснах в студена вода с оцет и в хладилника.

После я запържих накрая с лука, моркова и накълцаните пиперки за 4-5 мин. и ся къкри вече 20 мин. и не омеква

Баф ма'а ... сварих, обелих и нарязах картофите през т'ва време и греда. Шъ съ чака.

Ха, наздраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение
                        Grill Haxe или Eisbein. Последно ги видях в Пикадили. Те са полуфабрикат, продават ги вакуумирани, варени са и имат много голям срок на годност, като консерва. Вероятно са натъпкани с консерванти. Могат да се хапват и така, но най-хубави са на фурна загрята на 200 градуса на вентилация за точно 35 минути. Имат и желиран сос, на който после му добавям масло и го сгъстявам. Като станат готови месото само пада от костта, много са крехки и невероятно вкусни. Аз им добавям и печен лук, накълцвам месото и го обърквам с лука и соса. Цялата работа ми отнема само 40 минути.

Иначе съм си наумил някоя неделя да взема един суров джолан, да го сваря хубаво, да го намажа с подправки и да го забравя във фурната на ниска температура за цял ден. Ама все не остава време ...
                        Направи го това, а не го мисли само.

Ламята хич не е фрост да си купува кокали, да си сварява и да си чисти после - тия консерванти ще ви избият със сигурност - въпрос на време.

П.П. Ама, как беше лафа - здрав на болен не вярва - докат' не отиде в кофата и той на медикаменти после цял живот с панерите лекарства.

Ха, наздраве - днес ще правя картофи с бамя на ламята, че останаха още 300 грама, ама я разделих нарочно за 2 различни манджи.

Коментар

За кои джоланчета говориш, че съм гоООООлям фен на джоланчетата, престояли на много топличко 5-6 часа
                          Grill Haxe или Eisbein. Последно ги видях в Пикадили. Те са полуфабрикат, продават ги вакуумирани, варени са и имат много голям срок на годност, като консерва. Вероятно са натъпкани с консерванти. Могат да се хапват и така, но най-хубави са на фурна загрята на 200 градуса на вентилация за точно 35 минути. Имат и желиран сос, на който после му добавям масло и го сгъстявам. Като станат готови месото само пада от костта, много са крехки и невероятно вкусни. Аз им добавям и печен лук, накълцвам месото и го обърквам с лука и соса. Цялата работа ми отнема само 40 минути.

Иначе съм си наумил някоя неделя да взема един суров джолан, да го сваря хубаво, да го намажа с подправки и да го забравя във фурната на ниска температура за цял ден. Ама все не остава време ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                            Ма то тва беше отдавна бре Сега и аз заспивам юнашки, още преди да ми се доспи. А за по сигурно, вече не го правя тва с карането по нощите
                            Добрутро! Що не сФирна да пием по една боза
                            Ми а де !!!

Ма и ти като минаваш по нашенско не се обаждаш.
                            Баба ме научи на много неща.
                            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                              Добро утро tnm
                              Добро утро чета

Не фливай ф сърце ми ОТРОВА !!!

Вчера се опитах и аз като МАМУН да карам до София и обратно, ама нямам МАНУНСКА устойчивост. На връщане нощеска на неколко пъти заспивах. Прегазих една градинка. Убу беха ниски бордюрите. Когато най накрая се УПЛАШИХ, паркирах колата край пътя и се наспах юнашки.
                              Ма то тва беше отдавна бре Сега и аз заспивам юнашки, още преди да ми се доспи. А за по сигурно, вече не го правя тва с карането по нощите
                              Добрутро! Що не сФирна да пием по една боза

Коментар

То и обективно погледнато, пак съм права
                                Добро утро tnm
                                Добро утро чета

Не фливай ф сърце ми ОТРОВА !!!

Вчера се опитах и аз като МАМУН да карам до София и обратно, ама нямам МАНУНСКА устойчивост. На връщане нощеска на неколко пъти заспивах. Прегазих една градинка. Убу беха ниски бордюрите. Когато най накрая се УПЛАШИХ, паркирах колата край пътя и се наспах юнашки.
                                Баба ме научи на много неща.
                                tnm

Коментар

Working...
                                X