Любче ти фен на бобеца ли си?Ще ти кажа аз как го правя ако искаш
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеИначе по-добре си направи боб по хайдушки.
1. Слагаш 1 казан с боб и почваш да добавяш дърва отдоле.
2. Като поври 4 часа - изхвърляш боб-а в кофата.
3. И си слагаш едно прасе да се опече на жаравата, понеже вече е станала как си требе за гусито
Коментар
-
Бобецът или го накисни за една нощ в студена вода да му падне ципата. Или го кипни във вряла вода и му смени 2 пъти водата.
Нататък няма значка как ще процедираш - солиш накрая кат' му слагаш кашичка с брашно и червен пипер, ако решиш.
1 към 4 съотношение боб - вода - и почваш от студена фурна на макс - да не пукнеш гювечето, като кипне я намаляш наполовина.Last edited by marandi; 28.09.2013, 16:50.
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеБлагодаря за рецептата. Ама как се прави бобеца?
......
Ама за боба какво да правя - слагам всичко заедно - вода, боб, червен пипер, червена чушка, джоджън, чубрица и го ръгам във фурната? Така дали ще стане?
П.П. За джолана - гювеча задължително с капак затворен - 4 часа забравяш за него))
джолана е екстрата за владиката))
но ще трябва водица да сложиш ...може и чашка манастирско червено винце)
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеЩом имаш фурна на дърва, ще ти пратя една рецепта за джолан.
Продукти:
един свински джолан с кожата /около килограм/
червен пипер,
черен пипер - 10-тина зърна,
2 бр. дафинов лист,
1 ч.ч. бира
4 бр.цели малки глави лук
6 бр. не много големи картофи
малко гъби - около 150 грама
сол
зехтин
Джолана се измива и кожата му леко се разрязва по дължина.
Намазваме го със сол, черен и червен пипер. Слагаме го в пръстен гювеч и го поливаме със зехтина. Сипваме 2 ч.ч. вода и накъсаните дафинови листи. Пече се около 2 часа на средно силна фурна, като през половин час поливаме със соса. Когато сосът стане кафеникав, обръщаме джолана, наливаме бирата и продължаваме да поливаме със соса. Печем още 2 часа. Половин час преди да извадим пускаме лука, картофите и гъбите.
Рецептата търпи вариации, естествено
Иначе за джоланчетата - ето и аз как ги правя:
Джолана с кокал и кожа (може и без), дупча го и ръгам там филийки чесън, поръсвам със сол и черен пипер. Обелвам цели картофи средно големи, моркови, лук на дебели кръгове. Слагам джолана в голям гювеч, слагам и другите работи и във фурната за 4 часа. Без вода или мазнина. Става страхотно месото, картофите са уникални - отгоре опечени с коричка, отвътре сварени, морковите стават сладки, а лукът става с вкус хем на скара, хем пържен, хем сладък.
Е та това е за джоланите - едно от най-любимите ми меса.
А както каза гигов - може да пробвам джолан с боб.
Ама за боба какво да правя - слагам всичко заедно - вода, боб, червен пипер, червена чушка, джоджън, чубрица и го ръгам във фурната? Така дали ще стане?
П.П. За джолана - гювеча задължително с капак затворен - 4 часа забравяш за негоLast edited by luboil; 28.09.2013, 15:51.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеПусни у манджата сатъра - кога омекне той и бамята ще е готова /обикновено този метод се използва когато се готви престаряла кокошка, ама може и за бамя да стане/
П.П.
Добро утро, Мечо!
Добро утро, тайфата!
Готова е да'е - ама си скъсах нервата - те картофите изстинаха докат' чакам тая бамя да омекне кат' кадифе.
Отделно ги прайкам продуктите и накрая ги събирам, ма накратко.
1. Почиства се бамята.
2. Сваряват се картофите цели в подсолена вода - обелват се и се нарязват на кубчета.
3. През т'ва време глава лук и морков за 3-4 мин. в мазнина на умерен огън - после зелени пиперки и 1 червена - накрая чесъна.
4. Червен пипер 1 с.л. и бъркане за 1 мин. да се омаже всичко.
5. Охладената бамя се люсва и тя за 4-5 мин. да се запържи малко.
6. Долива се вода да покрие всичко 5 пръста и почва чакането, ако е дърта бамята - хаха ( като кипне водата се добавят 2 лъж. зеленчуков бульон )
7. Картофите ( сварените ) като е станала бамята на мозък чак тогава.
8. Като кипне пак след 2 мин. - фиде 1 к.ч. ( почва яко бъркане по дъното да не залепне )
9. Копър, чер пипер, мащерка ( по желание ) - 5-10 мин. и ....
Финиш!Last edited by marandi; 28.09.2013, 15:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеДобро утро на всички!
Чувал съм митове и легенди за бобец в гърне на пещ. Това ми беше голям мерак, да направя и пробвам боб в гърне на пещ. Казват, че като сложили гърнето с боба и си къкрело в пеща по цял ден и за вечеря ставал страхотен.
Ееее, полу-начесах си крастата, купих камина с фурна. Фурната е изцяло моя глезотия и желание.
Та идва въпросът - рецепта за боба. Как се прави - всичко се слага наведнъж и се фърля във фурната? И тъй 5-6 часа? Аз единствено джолани слагам без да му мисля за толкова дълго време. И дали има рецепти не само за постен бобец ами и с мръвка/наденичка?Може би наденичката отделно на скарата и после бум в гърнето с боба
Аи лека и приятна събота
Продукти:
един свински джолан с кожата /около килограм/
червен пипер,
черен пипер - 10-тина зърна,
2 бр. дафинов лист,
1 ч.ч. бира
4 бр.цели малки глави лук
6 бр. не много големи картофи
малко гъби - около 150 грама
сол
зехтин
Джолана се измива и кожата му леко се разрязва по дължина.
Намазваме го със сол, черен и червен пипер. Слагаме го в пръстен гювеч и го поливаме със зехтина. Сипваме 2 ч.ч. вода и накъсаните дафинови листи. Пече се около 2 часа на средно силна фурна, като през половин час поливаме със соса. Когато сосът стане кафеникав, обръщаме джолана, наливаме бирата и продължаваме да поливаме със соса. Печем още 2 часа. Половин час преди да извадим пускаме лука, картофите и гъбите.
Рецептата търпи вариации, естественоПриятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеПфу ...
Ламята ще ме умори - по-дърта бамя не можа ли да ми донесе, че си скъсах нервите - хаха
Вчера я бланширах и охладих с малко лимон сок и стана бързо, ама днес се направих на тарикат и само я накиснах в студена вода с оцет и в хладилника.
После я запържих накрая с лука, моркова и накълцаните пиперки за 4-5 мин. и ся къкри вече 20 мин. и не омеква
Баф ма'а ... сварих, обелих и нарязах картофите през т'ва време и греда. Шъ съ чака.
Ха, наздраве!
П.П.
Добро утро, Мечо!
Добро утро, тайфата!
Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Пфу ...
Ламята ще ме умори - по-дърта бамя не можа ли да ми донесе, че си скъсах нервите - хаха
Вчера я бланширах и охладих с малко лимон сок и стана бързо, ама днес се направих на тарикат и само я накиснах в студена вода с оцет и в хладилника.
После я запържих накрая с лука, моркова и накълцаните пиперки за 4-5 мин. и ся къкри вече 20 мин. и не омеква
Баф ма'а ... сварих, обелих и нарязах картофите през т'ва време и греда. Шъ съ чака.
Ха, наздраве!
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнениеGrill Haxe или Eisbein. Последно ги видях в Пикадили. Те са полуфабрикат, продават ги вакуумирани, варени са и имат много голям срок на годност, като консерва. Вероятно са натъпкани с консерванти. Могат да се хапват и така, но най-хубави са на фурна загрята на 200 градуса на вентилация за точно 35 минути. Имат и желиран сос, на който после му добавям масло и го сгъстявам. Като станат готови месото само пада от костта, много са крехки и невероятно вкусни. Аз им добавям и печен лук, накълцвам месото и го обърквам с лука и соса. Цялата работа ми отнема само 40 минути.
Иначе съм си наумил някоя неделя да взема един суров джолан, да го сваря хубаво, да го намажа с подправки и да го забравя във фурната на ниска температура за цял ден. Ама все не остава време ...
Ламята хич не е фрост да си купува кокали, да си сварява и да си чисти после - тия консерванти ще ви избият със сигурност - въпрос на време.
П.П. Ама, как беше лафа - здрав на болен не вярва - докат' не отиде в кофата и той на медикаменти после цял живот с панерите лекарства.
Ха, наздраве - днес ще правя картофи с бамя на ламята, че останаха още 300 грама, ама я разделих нарочно за 2 различни манджи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнениеЗа кои джоланчета говориш, че съм гоООООлям фен на джоланчетата, престояли на много топличко 5-6 часа
Иначе съм си наумил някоя неделя да взема един суров джолан, да го сваря хубаво, да го намажа с подправки и да го забравя във фурната на ниска температура за цял ден. Ама все не остава време ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеМа то тва беше отдавна бреСега и аз заспивам юнашки, още преди да ми се доспи. А за по сигурно, вече не го правя тва с карането по нощите
Добрутро! Що не сФирна да пием по една боза
Ма и ти като минаваш по нашенско не се обаждаш.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеДобро утро tnm
Добро утро чета
Не фливай ф сърце ми ОТРОВА !!!
Вчера се опитах и аз като МАМУН да карам до София и обратно, ама нямам МАНУНСКА устойчивост. На връщане нощеска на неколко пъти заспивах. Прегазих една градинка. Убу беха ниски бордюрите. Когато най накрая се УПЛАШИХ, паркирах колата край пътя и се наспах юнашки.Сега и аз заспивам юнашки, още преди да ми се доспи. А за по сигурно, вече не го правя тва с карането по нощите
Добрутро! Що не сФирна да пием по една боза
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеТо и обективно погледнато, пак съм права
Добро утро чета
Не фливай ф сърце ми ОТРОВА !!!
Вчера се опитах и аз като МАМУН да карам до София и обратно, ама нямам МАНУНСКА устойчивост. На връщане нощеска на неколко пъти заспивах. Прегазих една градинка. Убу беха ниски бордюрите. Когато най накрая се УПЛАШИХ, паркирах колата край пътя и се наспах юнашки.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
Коментар