Споко деца комунизъма се завръща, сега остава само Апостол Апостолов да заговори и за национализация
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Трябва да има ограничение за Cobos-ите
Collapse
X
-
Форекс Форексов
Я някой да звънне на NYSE да им продаде същата гениална идея за ограничения и "образоване" на индивидуалния инвеститор и ще разберете как се псува в Бронкс към ден днешен.
Коментар
-
Една от възможните промени в правилата на електронната система за търговия на борсата COBOS e да бъдат забранени покупко-продажбите на акции от една компания, направени от един потребител в рамките на деня. Това заяви за "Дневник" председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов.
Според него това трябва да стане, тъй като в момента се нарушава Наредба №16 за маржин покупките, късите продажби и заемане на ценни книжа. Ограничението да важи обаче само за COBOS и да не засяга сделките между посредниците, допълни той. Този тип търговия, известна повече като intra day, често създава условия за манипулация на пазара на акции.
Тя е била и сериозно засегната в проведените досега две срещи между КФН, представители на инвестиционни посредници и борсата по повод промени в правилата на COBOS. На тях надзорът е обяснил необходимостта от изменения, за да се избегнат манипулативни действия от страна на потребители на COBOS. Апостол Апостолов заяви, че такива действия има и не става въпрос само за дребни инвеститори, които с по няколко акции на неликвидни дружества водят цената в определена посока. По неговите думи дори институционални играчи като пенсионните фондове използват системата чрез своите служители в опит да манипулират цените на акциите.
Проблемът в intra day идва от факта, че сетълментът по сделки в Централния депозитар приключва до три дни и реално при нея инвеститорът купува и след това продава книжа, които все още не притежава. Източници от пазара, пожелали анонимност, разказаха за действителен случай с партида акции, които са били купени, но продавачът по сделката не е изпълнил задълженията си да ги продаде и фактически купувачът не ги е притежавал реално, но са били вече в COBOS-а му. В същия ден обаче той ги продава на трети участник, който също ги прехвърля, и накрая се оказва, че 40 сделки в депозитара са приключени със закъснение само вследствие на неизпълнения ангажимент на първия продавач. Прокуристът на Централния депозитар Емил Пилафов заяви, че не знае за такъв случай, но че е напълно възможен.
Представители на инвестиционната общност са разнопосочно настроени относно промените за дневната търговия през COBOS. Според Камен Колчев, изпълнителен директор на "Елана холдинг", този тип търговия трябва да остане, тъй като я има навсякъде по света. Може да е спекулативна, но тя дава възможност за по-активна търговия. Нека да се помисли за технологично решение на проблема, каза Колчев, за да не се дава възможност за окъсяване на позицията. Северин Въртигов от "Бенчмарк" е на подобно мнение. Той заяви, че ограничаването ще намали ликвидността и като цяло ще се отрази негативно върху по-активно търгуващите участници, затова тази търговия трябва да бъде регламентирана в закона. "Въпросът за intrа day търговията е спорен, такава възможност трябва да има, но в момента тя нарушава действащото законодателство, смята Гено Тонев от "Юг маркет". Ако сделка за покупка на акции се забави, след като те са купени в последния ден с право на дивидент или на участие в увеличение на капитала, може да се понесат огромни загуби и това е риск, от който не може да се предпазим по никакъв начин, коментира той. Гено Тонев смята, че евентуалното премахване на intra day търговията изглежда добър вариант въпреки ефекта, който би имал върху ликвидността на пазара.
На проведените срещи Апостолов е предложил три варианта. Първият вариант е бил да се спре COBOS за един месец, вторият - инвестиционните посредници да ни дадат имената на най-големите си манипулатори - клиенти, за да ги глобим. Третото предложение е да се съберем, посредниците да напишат нови правила, които да се обсъдят и приемат, тъй като те знаят откъде идват проблемите и с промяна може да ги неутрализираме, заяви той.
Още след срещата повечето участници се обединиха около мнението, че промени трябва да има в насока, в която да се въздейства и за квалификацията на самите инвеститори. По света системи за търговия като COBOS са само за квалифицирани инвеститори, поясни Апостол Апостолов. Съгласен съм, че директният достъп до търговската система е улеснение за инвеститорите, но въпросът е дали те са готови за пазара - голяма част виждат само неговото нарастване, добави той.
Източник: в. Дневник
Коментар
-
този dimilov много кухарела бре
като че ли почва глава 1 на световната конспирация срещу БФБ
все си мисля че някое силно врякащо пиле се е опарило и онези от комисията са решили да му помогнат и да се поборят с измамите под общия знаменател тези дни
само че нито един смислен и необорим довод не намерих за промени
още повече че не съм наясно какви промени искат да правят освен със сетълмента
а онова с квалификацията за да работиш с Кобос ми се струва твърде несериозно и направо тъпо
този който го е измислил му го казва в очите и да си го прочете - човече, забрани кобосите - само така ще забраниш на тъпаните да пипат играчката и на теб да ти хрумват тъпански идеи
Коментар
-
Като имам предвид ,че срещата е била на 1 март и е била без COBOS абонати ,не е ли възможно да са уговорили разтърсване на пазара ,за да убедят дребните риби в достойнствата на доверителното управление, а сътресението на световните пазари да им е дошло като дюшеш.
Аз самият бих отворил такава тема, мисля че момента е назрял, но инициативата за това, от колегиалност и уважение оставям на по старшите форумци. Незвучи зле: "Национално сдужение" - почетен председател Императора! Да.....
Коментар
-
Според мен това ще възпре и то за добре чужденците с краткосрочни намерения,които са чули ,че тук има по-добра доходност и помпат изкуствено пазара ,после пък като овце панически бягат и предизвикват корекции.По-добре без тях.А на доверителното управление като посредника си прибере 20-тина процента от чистия доход и после като си платиш и другите неща,то става една...
Коментар
-
Оп-пааа,влизам тази сутрин във форума и що да видя, темата сте я разцепили. Та реших и аз да се включа,със скромното си и неангажиращо мнение.
Интрадей търговията и в момента си върви(но явно не при всички ИП-та),моето поне не ми прави проблеми.Случвало ми се е и аз да правя тези така наречени врътки( при IPO най-често) но с малки обеми.
И в този ред на мисли,нека персонала от онова "кафене" да определи точно и ясно какво и кого цели с тези нови правила. Дали спекулантите са им трън в очите( на моменти и аз съм такъв) или пък лобират за интересите на някои ИП-та(при които интрадей търговията ще продължи въпреки правилата,защото те имат необходимите ресурси и механизми),или нещо друго?
Всички останали приказки за ценз,минимални изисквания и др. са spam and junk, и ако ги приемат ще настане световен смях,както каза- SOFIX
Искам обаче да потвърдя мнението на доста от участниците във форума " топлата вода вече е открита", така че умната дами и господа от "кафенето" & со. щото погледнете назад и вижте след периоди на ограничения и забрани какво следва!
Айде спорна и доходна
Коментар
-
Една статия на вниманието на тези, които виждаха спасение в чужди борси...
в. Стандарт
Плащаме налог върху сделки с акции в ЕС
Инвестиционните посредници ще докладват как са разпределили печалбите на клиентите си
Например, ако инвестиционен посредник управлява 10 000 лв. на клиент, може да постигне доходност 20% и парите ви да станат 12 000. Ако половината печалба е от сделки с акции на родната борса, данъци върху нея догодина няма да се плащат. Но ако 1000 лв. са спечелени от посредника с игра на пазара в Румъния или Русия, клиентът ще трябва да ги обяви в годишната си декларация за доходите от 2007 г. и да плати данъци.
Същите справки в НАП ще трябва да дадат и чуждите инвестиционни посредници, които работят в България. Така данъчните ще имат информация за раздадения доход на клиентите им, без значение дали парите са преведени в банка в България или в Швейцария.
Ако спечелите пари от сделки с акции на борсите в ЕС, ще трябва да плащате данъци. Без налози са доходите от търговия на Българската фондова борса. Но ако печалбата е от книжа, които се търгуват в Европа, САЩ или Япония, данъци трябва да се платят, увериха от Националната агенция за приходи.
37 инвестиционни посредника от Европа вече заявиха желание пред Комисията за финансов надзор да работят в България. От тях 34 са от Великобритания. Те може да отворят вратите на заможните българи към директни инвестиции на финансовите пазари в целия свят. Но спечелените пари от тези сделки ще трябва в началото на 2008 г. да се обявят в годишната данъчна декларация за доходите от 2007 г. и за тях да се платят данъци.
Българските инвестиционни посредници и сега управляват стотици милиони левове на своите клиенти. Досега реално хора не плащаха данъци върху изкараните печалби от това доверително управление. Но до 30 април 2008 г. инвестиционните посредници трябва да дадат справка в Националната агенция за приходи каква доходност са раздали на клиентите си през 2007 г. Досега те нямаха такова задължение.
Стефан Кючуков
Коментар
-
На сайта на Комисията от 6.03.2007г. има съобщение до инвестиционните посредници ,с което на основа чл.27 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти ,ги информират за възникналото им задържение да информират Комисията за сделки ,за които имат основателни съмнения и т.н.Проблемът е ,че банките ,които са и ИП едва ли ще се самосезират ,т.е. ще информират Комисията за собствените си врътки.
Коментар
Коментар