Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не (2) ?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеsssaaa съгласен съм.И нивата ни са близки
$1680 седмична подкрепа
$1460 месечна
Според мен обаче няма да видим нов връх ,а и цени над $2к поне 4-5г най-малко,да не кажа и доста повече
https://tvc-invdn-com.investing.com/...0502a73798.png
Коментар
-
sssaaa съгласен съм.И нивата ни са близки
$1680 седмична подкрепа
$1460 месечна
Според мен обаче няма да видим нов връх ,а и цени над $2к поне 4-5г най-малко,да не кажа и доста повече
https://tvc-invdn-com.investing.com/...0502a73798.png
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеАко погледнеш геополитически на златото, то тогава най-голяма изгода имат САЩ за ниска цена на златото в $, макар и за кратък период от време. Тъй като цената на златото е силно манипулирана от правителствата и банките от Европа и САЩ, то самите САЩ биха използвали по-силната си позиция за да изкупуват злато от заккъсали страни, дори и от страни в черния им списък. Реално ще дадат "обещание", каквито са фиатните пари в случая $ на страни, в които към момента курса на $ е на изключително висока и безпрецедентна цена. Казано накратко, дават "нищо" за "нещо", каквото е физическото злато.
Да, Ецб-то са консерви, но поне са наясно, че тук рецесията ще удари по-силно и затова не искат съвсем да доубиват де що има длъжници. И ще държат лихвите поне 1 стъпка зад федералните, но в тоя случай инфлацията покрай горивата ще продължава да се разнася по веригата (+ неизбежните с това фалити)...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеsssaaa
Като цяло съм съгласен с повечето от нещата, които си написал с някои изключения и не чак с такива резки движения нагоре-надолу.
Златото под 1500 долара не го виждам, това първо.
Второ - да, има индикации, че федералните още 2023 може да почнат да свалят лихвите, но няма как еврото веднага да стане пак по-скъпо от долара. Поне 2 год. ми се струва, че ще гледаме долара по-скъп от еврото (може би в диапазона 2.10-2.20), мои виждания.
Трето - златото не мисля, че скоро пак ще се върне на 2000, особено ако рецесията се закучи... еле пък ако войната утихне или спре - над 1800 не мисля, че ще рипне скоро. Трябва да има някаква по-сериозна ескалация...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнениеЗлатото не е каквото беше.Ни най-малко пък е хедж срещу инфлацията и т.н.
Нека погледнем последните 2 год. Ковид криза,война в Украйна ,рекордна инфлация от 20-30 год. навсякъде по света.Как се представя златото през това време:
в евро, на годишна база :
2021 +3.4%
2022 +4% ( за момента)
в долари:
2021 -3.6%
2022 -6.2% (за момента)
Пред цифрите и боговете мълчат !
Защото в зависимост от времевия отрязък цената може да е в доста широки граници в избрани валути. Например 1 YEAR GOLD (което значин от 19.7.2021 до 18.07.2022) имаме най-висока цена (при затвваряне на борсата в Ню Йорк), 2052$, съответно най-ниска цена от 1708$, при текуща цена от около 1714$. Следвайки паричната политика на ФЕД с увеличение на лихвите от ФЕД с 0,75 или дор 1% в края на месеца, очаквам златото да падне под 1700$ в краткосрочен план, достигайки цена от 1620-1640$, макар голяма част от пазара вече да е отразил това лихвено увеличение и пазарно настроение.
Цената в евро сега много зависи от увеличението което ще видим през тази седмица от ЕЦБ, ако стартират с 0,5%, а не с 0,25% както преобладава като прогноза, то тогава бихме очаквали спад с около 40-50 евро в краткосрочен план. Моето мнение е че ЕЦБ е изключително консервативна и няма да видим високи увеличения, като тези на ФЕД (от по 0,75 или 1%), а по-скоро умерени и плавни във времето.
Коментар
-
sssaaa
Като цяло съм съгласен с повечето от нещата, които си написал с някои изключения и не чак с такива резки движения нагоре-надолу.
Златото под 1500 долара не го виждам, това първо.
Второ - да, има индикации, че федералните още 2023 може да почнат да свалят лихвите, но няма как еврото веднага да стане пак по-скъпо от долара. Поне 2 год. ми се струва, че ще гледаме долара по-скъп от еврото (може би в диапазона 2.10-2.20), мои виждания.
Трето - златото не мисля, че скоро пак ще се върне на 2000, особено ако рецесията се закучи... еле пък ако войната утихне или спре - над 1800 не мисля, че ще рипне скоро. Трябва да има някаква по-сериозна ескалация...
- 1 like
Коментар
-
Златото не е каквото беше.Ни най-малко пък е хедж срещу инфлацията и т.н.
Нека погледнем последните 2 год. Ковид криза,война в Украйна ,рекордна инфлация от 20-30 год. навсякъде по света.Как се представя златото през това време:
в евро, на годишна база :
2021 +3.4%
2022 +4% ( за момента)
в долари:
2021 -3.6%
2022 -6.2% (за момента)
Пред цифрите и боговете мълчат !Last edited by petrg5s; 19.07.2022, 13:07.
Коментар
-
Златото се търгува в Долари. При силен долар винаги сме имали по-слаба цена на златото. Когато ФЕД вдига лихвите, това се отразява негативно на златото.
Тук по-важното е да си направим изводите от това какво се случва с Еврото. Към този момент еврото се обезценява спрямо долара т.е. Виждаме една относително непроменена цена на златото в Евро/лев, въпреки спада на златото в Долари.
Лично аз смятам, че ФЕД ще направим още до края на тази година 2 по-агресивни покачвания на лихвите (едното ще се сега в края на Юли, другото според мен Октомври или Ноември). Останалите повишения ще са минимални (близо до 0,25), докато нацелят подходящите нива. През този целия период смятам, че цената на златото в долари ще бъде доста по-ниска от текущата и не е изключено да видим дъно около 1400$, но е важно да се знае, че тренда в ЕВРО няма да следва този на Доларите и реално ще виждаме увеличение в краткосрочен план на цената му в Евро. Смятам, че другото лято можем да очакваме смяна на ролите между Долара и Еврото, което ще се отрази и в цената на златото, като прогнозирам цена от около 2100-2200 $ за унция през зимата на 2023г., а цена в евро около 2000-2100. Смятам, че през лятото на 2023 ФЕД ще започне бавно да намаля лихвите за разлика от ЕЦБ.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Количеството добив няма абсолютно, ама абсолютно нищо общо с цената на златото. Не е имало и няма да има.
И златото и койните и петрола се манипулират
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеКоличеството добив няма абсолютно, ама абсолютно нищо общо с цената на златото. Не е имало и няма да има.
Просто се използва като довод пред масовката да се обясни някакво движение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнениеЦената за добив на повечето компании е над 1000 долара за унция и с инфлацията непрекъснато расте, цената на златото вероятно ще падне до около 1300 долара и тогава вероятно голяма част от мините ще ограничат добива и ще спрат да продават и цената отново ще тръгне нагоре
Този срив до около 1300 вероятно ще се случи до края на годината след това 2023-та пак ще има тестване на нива над 2000
- 2 Харесвания
Коментар
-
Цената за добив на повечето компании е над 1000 долара за унция и с инфлацията непрекъснато расте, цената на златото вероятно ще падне до около 1300 долара и тогава вероятно голяма част от мините ще ограничат добива и ще спрат да продават и цената отново ще тръгне нагоре
Този срив до около 1300 вероятно ще се случи до края на годината след това 2023-та пак ще има тестване на нива над 2000
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Пазара търгува очаквания ,а не дефактоКогато се изкопае, цената ВЕЧЕ ще е такава,все едно отдавна е изкопано
Коментар
Коментар