IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да де, ама в 21 век, все повече търсенето и предлагането са на 1 клик разстояние и транспортните разходи стават все по-нищожни.
    Та защо един англичанин или един германски пенер да взимат повече от един поляк или българин, само щото са се родили на острова или в Бавария???
    Това в рамките на ЕС разбира се......но е неизбежно и в цял свят в бъдеще...близко или по-далечно.

П.П. Говорим за завивачи на гайки, но същото важи и за програмисти, лекари и инженери (стига образованието и уменията да са същите, като качество).
    Last edited by 4ervenasgan; 15.03.2017, 12:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      Ми Делчо, съгласен съм с повечето (даже почти всичко) от нешата, дето си списал, ма това с производителността е пунта мара и е най-голямата лъжа. Производителността на един Бг работник във фирма за авточаст и на един немски такъв е абсолютно еднаква. Не говорим за икономиката като цяло - там влияят иновации, развойна дейност и т.н., но чистата производителност е дна и съща. Произовдителността на един тираджия не се влие от местоположението и расата му - тя е една и съща. Производителността на една фризьорка - също. Просто в Германия изкуствено плащат повече (или у нас - по-малко) и оттам идва тази смешна парадигма с производителсността, с която ни обясняват всичко - ми вдигнете си производителността и ще получавате повече.

Въобше световната наука в областта на Макроикономиката и финансите много отдавна се е изчерпила като теория, но за да не висим на едно място, че не е гот, постоянно се измислят нови неща, които реално не променят нищо. Затова и всички помнят лалетата отпреди 5 века, защото са били нещо крайно необичайно като мания, а NINJA кредитите с безбройните им деривати върху тях са от ден до пладне като памет в нацията, защото са нещо съвсем нормално за сегашния бизнес. Всички държави правят едно и съшо - протекция (понякога, доколкото е възмжно) на техните стоки и производство/съответно забрана на чужбите (т.е. усложняването на достъпа им) и експанзия навън (пак доколкото е възможна), но сега ни лъжат, че видите ли баницата, дето всички я ядем, била безкрайна величина - ами не, не е безкрайна, безкрайни са само вселената и човешката глупост (както в казал АА плезльото) - ако аз ям, ти гладуваш, ако аз печеля, то ти губиш, толкова е просто и толкова ясно, почти като къпан милиционер Само дето това, което е позволено на САЩ (безконтролно печатане), не е позволено на Зимбабве примерно, нищо че и тяхната валута е долар
      Разликата в заплащането се дължи на обективни фактори, а не на манипулации. Когато говорим за богати/бедни страни.
      Ако едно богато общество е успяло да съгради силна и просперираща икономика, то съответно благата, които са генерирани от гражданите, както и разделението на труда намират своята реализация КАТО ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ.

Когато инжинерите правят неща с по-висока добавена стойност, ТЕ ВАДЯТ МНОГО ПАРИ! Не е същото като бедните общества, където се занимават със земеделие или нещо подобно, с ниска добавена стойност. Инжинерите в Холандия обаче имат нужда да бъдат подстригвани. Тъй като все някой трябва да прави тази работа, в РАМКИТЕ НА РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ТРУДА, тези които го извършват искат повече пари, отколкото би искал някой за същата дейност в бедна страна.
      НЕЩАТА СА СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНИ!
      Ако инжинера каже, ама как така подстрижка 40 евро, в България е само 4. Фризьораката ще отговори: ДА В БЪЛГАРИЯ, е само 4 евро, но вие сте в Холандия и трябва първо да отидете до България, после да се върнете, да загубите пътните и 5 часа време. След което добавя: Аз съм със средно обазувание, не съм като вас инжинер с високи доходи, поради високата добавена стойност, която създавате вие, но ако не съм фризьорка и вие не искате да дадете 40 евро, просто ще се хвана на работа при вашия колега, за детегледачка или домашна помощница. Той има нижда от наемането на подобен човек, а пък на него никой няма да му се навие да го бачка това под 3000 евро.

Всичко опира до търсене и предлагане!!!
      Разбира се, когато както днес се развива ДЪМПИНГ НА РАБОТНА СИЛА, която обслужва единствено корпоративната олигархия, един поляк може да отиде във Великобритания и да вземе работата на англичанина за 3500 паунда, като я подбие на 1200.
      Англичанина няма да работи, а ще отиде на социални 800 паунда и ЩЕ ДЕГРАДИРА КАТО ЧОВЕК(на правителството там обаче не му пука за собствения човешки капитал, НЕ МУ ПУКА И КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА САМО СЛЕД 30 ГОДИНИ), а същевременно бабата на Иржек в Краков, ще обяснява, колко са мързеливи и деградирали англичаните и как без поляците те са "загинали"!
      Звучи ли ти познато??? Сякаш слушаш разговор в БГ!

ТОВА Е МАНТРАТА, КОЯТО ТИ Я НАБИВАТ ВСЕКИ ЕДИН ДЕН ПО МЕДИИТЕ!

Когато едно общество е съградило нещо, то е ресурс, който е логично да се ползва от самото общество и да върви напред. Глобалистите и НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД, игноритат елементарната логика и заявяват, че някаква псевдохуманност е над непосредствения национален интерес. Така ти трябва да храниш малцинства, трябва да храниш псевдобежанци. Пенсионерите ти, които са градили националният капитал, колкото и малко да е днес той, може да взимат 160 лева пенсия, но ти даваш много повече за някакви хора, за които ако сме честни не би ти пукало! Колкото и да е зле здравната система, тя е изградена от българите и би следвало да е за българите. Когато лекуваш дори подобни хора, това струва пари. Убеден съм, че повечето хора не биха ги дали. Стига да зависи от тях, а не от продажни политици обслужващи Новия световен ред!

Така, че напълно нормално е кафе в Швейцария и кафе в Люлин да са на съвсем различни цени. Било то произхода и пътните разходи да са едни!
      Last edited by DELCHO SMOKA; 15.03.2017, 12:30.

Коментар

........ако аз ям, ти гладуваш, ако аз печеля, то ти губиш, толкова е просто и толкова ясно, почти като къпан милиционер Само дето това, което е позволено на САЩ (безконтролно печатане), не е позволено на Зимбабве примерно, нищо че и тяхната валута е долар
        Виж тук си много далеч от истината, но нямам намерение да пиша чаршафи с формули от 1-ви курс, доказващи, че икономиката не е игра с нулев сбор.

Впрочем, що за Зимбабве да не е позволено? Напротив, я виж как яко си печатат и до сега.
        И за нас си беше позволено и гечев и виденов си печатаха яко. Направиха всички мЕлеонери.

Коментар

.............Произовдителността на един тираджия не се влие от местоположението и расата му - тя е една и съща. Производителността на една фризьорка - също. Просто в Германия изкуствено плащат повече (или у нас - по-малко) и оттам идва тази смешна парадигма с производителсността, с която ни обясняват всичко - ми вдигнете си производителността и ще получавате повече............
          ++++++
          Абсолютно вярно.....що се отнася до тираджиите, фризьорките и сие.
          Само се чудя, що в съседна тема плюят китайските бачкьори, че почнали да се конвергират по заплати с европейските бачкьори, като те взимали все повече, а европейците (американците) все по-малко?
          Свиквайте, така ще е, нарича се глобализация.
          Който иска да подобри или поне запази текущия си стандарт на живот в ЕВРОПА или САЩ, има само един път -> ОБРАЗОВАНИЕ, и то през целия му останал живот.
          Е има и друг път.....активен партиец в групировки, които обещават, че като докопат властта ще ограбят бачкьорите и ще раздадат ограбеното на "активните" абпфк или както там ще се наричат сега.

Коментар

• Ми Делчо, съгласен съм с повечето (даже почти всичко) от нешата, дето си списал, ма това с производителността е пунта мара и е най-голямата лъжа. Производителността на един Бг работник във фирма за авточаст и на един немски такъв е абсолютно еднаква. Не говорим за икономиката като цяло - там влияят иновации, развойна дейност и т.н., но чистата производителност е дна и съща. Произовдителността на един тираджия не се влие от местоположението и расата му - тя е една и съща. Производителността на една фризьорка - също. Просто в Германия изкуствено плащат повече (или у нас - по-малко) и оттам идва тази смешна парадигма с производителсността, с която ни обясняват всичко - ми вдигнете си производителността и ще получавате повече.

Въобше световната наука в областта на Макроикономиката и финансите много отдавна се е изчерпила като теория, но за да не висим на едно място, че не е гот, постоянно се измислят нови неща, които реално не променят нищо. Затова и всички помнят лалетата отпреди 5 века, защото са били нещо крайно необичайно като мания, а NINJA кредитите с безбройните им деривати върху тях са от ден до пладне като памет в нацията, защото са нещо съвсем нормално за сегашния бизнес. Всички държави правят едно и съшо - протекция (понякога, доколкото е възмжно) на техните стоки и производство/съответно забрана на чужбите (т.е. усложняването на достъпа им) и експанзия навън (пак доколкото е възможна), но сега ни лъжат, че видите ли баницата, дето всички я ядем, била безкрайна величина - ами не, не е безкрайна, безкрайни са само вселената и човешката глупост (както в казал АА плезльото) - ако аз ям, ти гладуваш, ако аз печеля, то ти губиш, толкова е просто и толкова ясно, почти като къпан милиционер Само дето това, което е позволено на САЩ (безконтролно печатане), не е позволено на Зимбабве примерно, нищо че и тяхната валута е долар
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Сега, много ми е интересно да чета подобни мнения, които обаче са доста, хм, нека го нарека пристрасти, може би почти толкова,колкото на обикновен златар в другата посока. Принципно си прав (на теория), но на практика доста грешиш. Златото в момента е стока, също като петрола, дрехите, билетите за кино и т.н. Цената му се диктува от пазара, а той е малко или повече манипулиран. Но златото е и нещо друго - за част от хората, всъщност за всички хора, той е втората алтернатива на парите (книжни, електронни - все тая). Та една част от всички тези хора вярват, че точно това злато, при апокалиптичен сценарий, е алтернативата на парите, щото самото то е пари. Нищо друго в момента не е толкова алтернатива на парите, колкото е златото. Какво ще е след 5-10-50 години - вероятно подобно, макар че не съм на 100% убеден.

Викаш количествени улеснения, пък те викаш не направили инфлация - е, то и инфлацията се мери по някакъв начин, нали. А най-готино се мери, като ми рекат с производителността на труда - значи един човек в Германия и България прави абослютно едно и също нещо (да речем завива гайка на Мерцедес) с абсолютно едни и същи машини, ама немецът бил 5 пъти по-производителен, та затова и заплата му 5 пъти по-висока - смех пълен Хайде сега аз да ти кажа нещо - ако не се беше стимулирал този безумен и неподкрепен с нищо ръст на борсите по света, системата щеше да крашне, затова и се преляха пари от нищото в нищото - някои хора направиха много пари, а други позагубиха, защото решиха да играят по логиката, а тя не съществува. Толкоз.

А в моментанещата са много ясни (дори и да кажеш, че съм апокалиптик-конспиратор) - златотото/петролът са манипулирани и то яко, системата се крепи на илюзия, а алтернатива няма (златото не е ок като алтернатива, обяснявали сме многократно защо), което всъщност е основната причина всичко да не е крашнало на секундната. Със златен стандарт това нямаше да се случи и което е по-готиното - щеше да държи влага на всякакви пишман инвеститори, дето мислят, че всичко само ще хвърчи. Сега всичко е прекрасно и безоблачно, няма никакви проблеми, ФЕД и ЕЦБ са номер едно и въобще идилия, само някакви малоумници им се привижда краш...
              Производителността в Германия наистина е много по-висока. Това са обективни показатели и могат да се измерят!
              Там има нови машини и инвестиции, които си вадят парите, а роботиката и трудовата дисциплина правят останалото.
              Инвеститорите в БГ, ползват 90% български мениджмънт! Който работи подобно, на това фирмата да е българска.
              Инвеститорите идват в БГ, за да Е*бът Дявола. Лъжат, че плащат, съответно получават и лъжепроизводителност!

Високата производителност е с високи технологии, роботика и прочие... То ако немците не ползват хора, а роботи за дадено нещо, ще си стоят в Германия, а няма да идват да правят завод тука. Тук са само където не може още роботи, а трябва жива сила, а това, което е с високо КПД, се прави там. Нормално е оператора на машина-робот, да показва страхотна ефективност, за сметка на тоя дето е с отверката в БГ.
              Това е цялата игра и по-голямата производителност наистина е факт!

За инфлацията всичко опира до тайминг! Централните банки запушват главно кредитните дупки на банките, затова до тук нямаме инфлация. Разбира се като казваме нямаме инфлация говорим за ниска такава, при потребителските стоки, защото при луксозните стоки и активите, които са надути изкуствено инфлацията е 200-300%. Картини, часовници, акции...

За да нямаме инфлация спомага и свиването на потреблението на средната класа, която е в дългова спирала. В човешката история винаги, подобна комбинация от събития, довежда до период на висока инфлация и обезценка на активи. Защото изкуственото пълнене на дупки и свиването на потреблението, в комбинация със спестяване, който може, поради влошени условия и несигурност, ВИНАГИ ИЗБУШВА КАТО ВАДЕНЕ НА ПАРИТЕ, в крайна сметка и тяхното харчене, за да не бъдат обезценени от правителството или след колапса на банките(в рамките на изкуствената кома, в която ги държат). Неплатимите дългове, се "плащат" или чрез обезценка на валутата или когато голяма група от хора изобщо загубят кеша си! Тук идва и мястото на златото!

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Инфлацията зависи в общи линии от няколко неща. Може би най-важното е субективното усещане за стойност. На места му казват инфалционни очаквания. Друг важен фактор е количеството пари, което не е парите в брой или активите на централната банка! Скоростта на обръщение също е много важна естествено стига да приемем формулата М*V=P*Q от учебниците в първи курс за вярна. Дефлационното влияние на информационните технологиии също оказва съществено влияние, чрез понижаване на себестойността и изместване на кривата на предлагане. Та в общи линии сложното съчетание и взаимодействие на тези фактори определят стойността на инфлацията. Действията на централните банки в общи линии се опитват да извършат финна настройка на количестовто пари в обръщение, но нямат контрол върху технологичният процес и скоростта на обръщение на парите. Влиянието им върху инфлационните очаквания е нищожно.
                Освен това основният канал по който се създават пари не е централната банка а частният кредит! Тъй като при златен стандарт има кредит, то там се създават пари от нищото. Единствената разлика е, че централните банки нямат ресурс да регулират процеса в следствие на което се редуват пъти по-големи балони и депресии. Мога да дам следният пример до каква степен златните фенове не разбират процесите. Първата година когато ФЕД си увеличи активите с 2 трилиона долара паричката маса в САЩ нарастна само с 800 милиона. Разликата дойде от свиване на частният кредит. В резултат нарастването на баланса на ФЕД не довееде до инфлация поради непромененият темп на нарастване на паричната маса и понижената скорост на обръщение на парите и понижените инфлационни очаквания. Същата 2010 година въпреки "печатането на пари" от ФЕД и ЕЦБ нарастването на паричната маса в Китай, водена от ръста на частният кредит, беше по-голяма в абсолютна стойност от увеличението в САЩ, Еврозоната, Русия и Бразилия взети заедно. Именно дълбокото неразбиране на процесите от златните фенове обеснява защо и до ден днешен не разбират как прогнозите им от преди шест години за хиперинфлация в САЩ и скок на златото на първо време до около 10 000 долара за унция не се сбъднаха. Има удивително упорство с години върху очевидно невярни тези и постулати. Обикновенно се променя само личната нагласа. Накрая стигат до извода, че идеите им са били правилни, но пазара на злато бил манипулиран и затова не се случвало това в което вярват.
                С гореописаното не искам да давам каквото и да е било мнение за това на къде ще върви цената на златото. Нещата не са така очевидни както бяха зимата на 2011-2012 година, когато балона беше ясен. Сега може да си ходи навсякъде и в общи линии не ме интерсува. Исках само да покажа основни грешки в разбирането за пари, създаване на пари и инфлация при феновете на златото.
                Сега, много ми е интересно да чета подобни мнения, които обаче са доста, хм, нека го нарека пристрасти, може би почти толкова,колкото на обикновен златар в другата посока. Принципно си прав (на теория), но на практика доста грешиш. Златото в момента е стока, също като петрола, дрехите, билетите за кино и т.н. Цената му се диктува от пазара, а той е малко или повече манипулиран. Но златото е и нещо друго - за част от хората, всъщност за всички хора, той е втората алтернатива на парите (книжни, електронни - все тая). Та една част от всички тези хора вярват, че точно това злато, при апокалиптичен сценарий, е алтернативата на парите, щото самото то е пари. Нищо друго в момента не е толкова алтернатива на парите, колкото е златото. Какво ще е след 5-10-50 години - вероятно подобно, макар че не съм на 100% убеден.

Викаш количествени улеснения, пък те викаш не направили инфлация - е, то и инфлацията се мери по някакъв начин, нали. А най-готино се мери, като ми рекат с производителността на труда - значи един човек в Германия и България прави абослютно едно и също нещо (да речем завива гайка на Мерцедес) с абсолютно едни и същи машини, ама немецът бил 5 пъти по-производителен, та затова и заплата му 5 пъти по-висока - смех пълен Хайде сега аз да ти кажа нещо - ако не се беше стимулирал този безумен и неподкрепен с нищо ръст на борсите по света, системата щеше да крашне, затова и се преляха пари от нищото в нищото - някои хора направиха много пари, а други позагубиха, защото решиха да играят по логиката, а тя не съществува. Толкоз.

А в моментанещата са много ясни (дори и да кажеш, че съм апокалиптик-конспиратор) - златотото/петролът са манипулирани и то яко, системата се крепи на илюзия, а алтернатива няма (златото не е ок като алтернатива, обяснявали сме многократно защо), което всъщност е основната причина всичко да не е крашнало на секундната. Със златен стандарт това нямаше да се случи и което е по-готиното - щеше да държи влага на всякакви пишман инвеститори, дето мислят, че всичко само ще хвърчи. Сега всичко е прекрасно и безоблачно, няма никакви проблеми, ФЕД и ЕЦБ са номер едно и въобще идилия, само някакви малоумници им се привижда краш...
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Не се притеснявай за валутните резерви на БНБ в евро. По-голяма част от тях са ДЦК на държави от еврозоната (предимно немски Bund-ове), а останалите са депозити в чужди банки. Дори и да се разпусне еврото, всичко автоматично ще се обърне в дойче марки и френски франкове.
                  Мишо а какво ще стане с хората които имат евро и левове ? Същото ли

Коментар

• Инфлацията зависи в общи линии от няколко неща. Може би най-важното е субективното усещане за стойност. На места му казват инфалционни очаквания. Друг важен фактор е количеството пари, което не е парите в брой или активите на централната банка! Скоростта на обръщение също е много важна естествено стига да приемем формулата М*V=P*Q от учебниците в първи курс за вярна. Дефлационното влияние на информационните технологиии също оказва съществено влияние, чрез понижаване на себестойността и изместване на кривата на предлагане. Та в общи линии сложното съчетание и взаимодействие на тези фактори определят стойността на инфлацията. Действията на централните банки в общи линии се опитват да извършат финна настройка на количестовто пари в обръщение, но нямат контрол върху технологичният процес и скоростта на обръщение на парите. Влиянието им върху инфлационните очаквания е нищожно.
                    Освен това основният канал по който се създават пари не е централната банка а частният кредит! Тъй като при златен стандарт има кредит, то там се създават пари от нищото. Единствената разлика е, че централните банки нямат ресурс да регулират процеса в следствие на което се редуват пъти по-големи балони и депресии. Мога да дам следният пример до каква степен златните фенове не разбират процесите. Първата година когато ФЕД си увеличи активите с 2 трилиона долара паричката маса в САЩ нарастна само с 800 милиона. Разликата дойде от свиване на частният кредит. В резултат нарастването на баланса на ФЕД не довееде до инфлация поради непромененият темп на нарастване на паричната маса и понижената скорост на обръщение на парите и понижените инфлационни очаквания. Същата 2010 година въпреки "печатането на пари" от ФЕД и ЕЦБ нарастването на паричната маса в Китай, водена от ръста на частният кредит, беше по-голяма в абсолютна стойност от увеличението в САЩ, Еврозоната, Русия и Бразилия взети заедно. Именно дълбокото неразбиране на процесите от златните фенове обеснява защо и до ден днешен не разбират как прогнозите им от преди шест години за хиперинфлация в САЩ и скок на златото на първо време до около 10 000 долара за унция не се сбъднаха. Има удивително упорство с години върху очевидно невярни тези и постулати. Обикновенно се променя само личната нагласа. Накрая стигат до извода, че идеите им са били правилни, но пазара на злато бил манипулиран и затова не се случвало това в което вярват.
                    С гореописаното не искам да давам каквото и да е било мнение за това на къде ще върви цената на златото. Нещата не са така очевидни както бяха зимата на 2011-2012 година, когато балона беше ясен. Сега може да си ходи навсякъде и в общи линии не ме интерсува. Исках само да покажа основни грешки в разбирането за пари, създаване на пари и инфлация при феновете на златото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Не се притеснявай за валутните резерви на БНБ в евро. По-голяма част от тях са ДЦК на държави от еврозоната (предимно немски Bund-ове), а останалите са депозити в чужди банки. Дори и да се разпусне еврото, всичко автоматично ще се обърне в дойче марки и френски франкове.
                      Икономиката е като модел на уравнение! Когато ти смениш дадена променлива се изменя цялото равенство!
                      Сигурно когато дойде времето на спукването на дълговия балон, хипотетичната нова дойчемарка за 1-2 часа ще поскъпне с 100-150% спрямо драхми или италиански лири. Какво става обаче след 1-2 месеца. Германия има огромен дълг спрямо БВП! Тя не е много назад спрямо останалите водещи икономики. В момента, в който пресъхнат поточните линии за автомобили и всякакви други индустриални поръчки какво ще прави тя след месец? С огромната си социална база и ИКОНОМИКА ОРИЕНТИРАНА ИЗЦЯЛО КЪМ ЕКСПОРТ? Когато кръмнат дълговете, кой ще купува нови коли? Българите, италианците или испанците? Може би китайците, които ще са пресъхнали отвсякъде! Кой ще поръчва други индустриални стоки от Германия, като машини за строителството, електроника и прочие... Само за месеци Германия ще е на колене! Или ще си обезценят марката 30-50 пъти или бяло знаме по дълга. Няма друг вариант!
                      За Франция и френските банки, водещи икономисти казват, че тя не е на дневен ред, само защото фокуса е към страни като Италия. В момента, в който започнат да се случват събитията, тя ще дойде на дневен ред. Тия банки, за които ми казваш, че съхранявали парите, са навярно същите, които са купувачи на ДЦК от Испания, играчи на дериватния пазар като DB, инвеститори в имотни фондове в Лондон или кредитори на граждани от гореспоменатите страни! Когато дойде време за RESET, а това време не е далеч, от тия 20 милиарда, я се прибере 1 милиард като стойност я не се прибере!

Коментар

Но пък фиатните пари са още по-голям проблем и там балонът се крепи само заради липсата на алтернатива - като се появи такава, а засега няма, те ще отлетят в небитието. Дали ще са биткойни (ама и там всеки може да ги кОпа), дали ще е злато, дали ще е нещо друго, което е базирано на нещо трето - идея нямам, но фиатните пари са обречени в средносрочен период
                        кОпат се - ама вече са изкОпани над 77% - т.е. остават по-малко от 23%. Един зевзек в друг форум беше написал нещо от сорта:
                        И когато след години внуците ви питат - Дядо, верно ли е че навремето си можел да си купиш ЦЯЛ Биткоин - от вас зависи дали ще мънкате и ще се червите или ще отговорите гордо - Да!!!
                        remember remember the fifth of november

Коментар

• И проблемът не е в парите като такива- те са прекрасни сами по себе си и превъзхождат многократно златото като възможности. Проблемът е в едно основно нещо при тях - безконтролното им печатане под благовидни и не чак толкова поводи. Всеки цент се нуждае от нов цент, за да съществува и стимулира новото търсене, а както знаем от точните науки, перпетуум мобиле няма. Няма и да има, колкото и някои да си мислят, че са го измислили - гърмежът е неизбежен!

Коментар

След като златният стандарт ограничава всичко написано тогава как ще обясните манията при лалетата? Според вашата теория тя е невъзможно да се случи но е станала. Защо?
                            Манията по лалетата няма нищо общо със златния стандарт - това е стандартно търсене и предлагане, да не говорим, че е изключение от правилото, до не малка степен. А че златотот е пари, може да видиш от инфлацията в Испания и Еврпа след откиването на Новия свят и всичкото му злато и сребро - заливат те с валута, получава се инфлация, какво по-ясно от това, ама сега му викат количествени улеснения и имаш дефлация - ха сега пък ти ми обясни това как се получава?

Коментар

• След като златният стандарт ограничава всичко написано тогава как ще обясните манията при лалетата? Според вашата теория тя е невъзможно да се случи но е станала. Защо?

Коментар

Златният стандарт не ограничава нищо от написаното от теб. Следователно не разрешава горепосочените проблеми. За сметка на това прави невъзможно преборването с последствията от тях. Интересна ми е еволюцията в човешкото мислене и затова от вътре ми идва да попитам кога стигна до идеята за златото, преди или след инвестициите в групата на Еврохолд?
                                Златният стандарт ограничава почти всичко написано от берти, проблемът му е само един, но той е изключително сериозен - реално всеки може да "прави" пари. Стига ти само да има съответните природни дадености в региона и кирка, лопата и сито - всеки мангал може да ги прави! Та това е огромен проблем, да не говорим, че златото е разпределено съвсем не според икономическата сила на страните и т.н. Абе проблем си е.

Но пък фиатните пари са още по-голям проблем и там балонът се крепи само заради липсата на алтернатива - като се появи такава, а засега няма, те ще отлетят в небитието. Дали ще са биткойни (ама и там всеки може да ги кОпа), дали ще е злато, дали ще е нещо друго, което е базирано на нещо трето - идея нямам, но фиатните пари са обречени в средносрочен период

Коментар

Working...
                                X