If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
А кое е общността?
Ти?
Семейството?
Блокчето ви?
Квартала?
Града?
Държавата?
Общността от държаваи (ЕС)?
....
Света?
И къде и как така категорично слагаш червената линия?
П.П. Впрочем ако се пишеш патрЕот, и говориш от "иссссконна българска гледна точка", защо си против конвергенцията на заплатите на българина (поляка) с тези на англичанина и германеца (за един и същ вид и обем работа)?
Тъй като говорим за държави, в конкретния случай общността е ЕТНОСА КОЙТО СЪСТАВЛЯВА ДАДЕНАТА ДЪРЖАВА. Не мигрантите или тези, които по политическа линия са получили гражданство 1-2 поколение!
Против изравняването на доходите съм, защото знам, че няма как да получиш нещо, което не си изкарал или незаслужаваш!
Какво ми си се писал червенасган, като в момента ти вадиш най-голямото социалистическо и комунистическо мислене! Ти един вид си за изкуствено преразпределение на благата! Груб болшевизъм!
Англичанина няма интерес българина да отиде да му прави дъмпинг на труда, както българина няма интерес африканеца, който чука камъни за 2 долара на ден да дойде и да прави трудов дъмпинг в България.
99% от негрите биха дошли ако могат в България и биха работили за по 300 лева, по начина, по който българите го правят в Англия за 1500 паунда!
Това дали ще е ОК за българите?
Теориите са изумителни, разсъжденията - още повече. Не виждам нищо повече от повече от проявено усилие да "изглеждам разбиращ". Колко е сполучливо няма да коментирам.
Все пак ще направя още един опит докато има няколко часа: Когато/Ако ФЕД вдигне лихвите довечера, как ще се повлият трите основни пазара, които коментирате тук през идните седмици и месеци? А пазарите са именно долар, злато и американските индекси.
Може би е твърде елементарно за вас- все пак се искат два реда, но с конктретика, а не 2 страници изписани безумия, в които няма 3 грама смисъл, още повече пък полза. А най-страшното е, че две седмици или един месец не е много време, и туко-виж лъсне наяве пред останалите колко ги разбирате нещата.
Невероятно е как дори тези, които се присмивате на ТА, нямате понятие дори от това как работи фундамента. Ама никакво! Не искам да мисля тогава колко сте запознати с това, което оплювате. И затова пак ще се чудите какви да ги скалъпвате, когато долара ще пада с вдигащи се лихви (не непременно сега); и затова ще сте със зяпнала уста, когато "светът се срива" и QE-тата идват едно след друго, а с един долар ще си купите евро и бонус - паунд.
И все пак - успехи!
Всичко написано таман със златото е свързано.Теб те интересуват идните 20-30 дена.Мен близките 5-10 години.Ти се вълнуваш как ще реагира довечера златото.На мен не ми пука.Утре сутринта ще имам толкова от него колкото и тази вечер.
По същата причина, поради която някой има огромна къща и 5 коли, а друг живее в колиба!
Ако първия си е изкарал парите честно! При това условие. Просто хората не се разждат равни, а някои са по-умни или по-красиви и това дава отражение в начина на живот! АМАН ОТ КОМУНИЗЪМ И ПРИРАВНЯВАНЕ! ГОСПОД Е СЪЗДАЛ ЖИВОТА ТАКЪВ!
Няма причина едно богато общество да допуска трудов дъмпинг! Това обслужва само Корпоративната олигархия!
В примера с поляка. Англия губи защото си разрушава собствения човешки капитал, губи и Полша защото губи трудови ресурси.
Това води до дисбаланси и на двете места и в крайна сметка до нищо добро.
Винаги има хора, които са готови да работят за по-малко пари. Ти може да ги пуснеш, ДА. НО ОБЩЕСТВАТА ИМАТ интерес, това да не се случва, защото, когато една държава се съставлява от ЕТНОС и хората имат общ ген и са общност(а не просто сборище от хуманоиди), тях ги интересува КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ТЯХНАТА ОБЩНОСТ, а не печалбата днес.
Държавата не е корпорация, чиите акционери ги интересува, печалбата ДНЕС, продават акциите и бягат.
Хората в държавата очакват, че имат бъдеще и това, което са съградили да остане за децата им като ЗА ОБЩНОСТ, КОЯТО ДА ВЪРВИ НАПРЕД!
+++++++++++++Хората не са равни и никога няма да бъдат равни.Като се почне от оная работа та се стигне до акъла.
Чеки ся, май ти не си ме разбрал или пък аз съм се изразил неправилно - не съм твърдял, че е с номинален нулев сбор, а с реален такъв. Самите пари имат нужда от печатането на нови пари, за да съществува системата, но така се обезценяват, което прави реално сборът 0, нищо че изглежда като плюс, а формулите ги знам, макар отдавна да съм ги учил
И играта винаги е прееВи другарче - абсолютно невъзможно е и аз, и ти, и всички по веригата да печелим реално (номинално може, не е проблем) - както сам каза, какво ни беше по Виденово време, всички бяхме милионерчета, но реалността беше малко по-различна, нали? Как да стане така, че аз и ти едновременно да печелим, пък никой да не губи? Няма как да съществува подобно нещо - все някой по веригата гори и опира пешкира. То иначе и нашите ДДС-ари са го измислили - бушон фирмичка накрая, регистрирана на някой тъмнозелен и перфектното перпетуум мобиле, ма накрая държавата го духа, нали
Ами пак не си прав.
Ако всеки от 2мата (примерно) играчи започва играта с по една..."ябълка", а накрая се оказва, че единият има 2, а другият 3, то как така "реално" са си останали 2???
Нали всяка икономика произвежда и добавя нещо?
Отделен въпрос е когато единият финишира с 5 ябълки, а другият с 0...или -2, но това е по-скоро изкривяване и НЕжелан резултат и от 2-те икономики, защото тоя с 5-те ябълки ще се чуди на кого да продаде и какво външно да си купи, ако има беден съсед.
Сега, много ми е интересно да чета подобни мнения, които обаче са доста, хм, нека го нарека пристрасти, може би почти толкова,колкото на обикновен златар в другата посока. Принципно си прав (на теория), но на практика доста грешиш. Златото в момента е стока, също като петрола, дрехите, билетите за кино и т.н. Цената му се диктува от пазара, а той е малко или повече манипулиран. Но златото е и нещо друго - за част от хората, всъщност за всички хора, той е втората алтернатива на парите (книжни, електронни - все тая). Та една част от всички тези хора вярват, че точно това злато, при апокалиптичен сценарий, е алтернативата на парите, щото самото то е пари. Нищо друго в момента не е толкова алтернатива на парите, колкото е златото. Какво ще е след 5-10-50 години - вероятно подобно, макар че не съм на 100% убеден.
Викаш количествени улеснения, пък те викаш не направили инфлация - е, то и инфлацията се мери по някакъв начин, нали. А най-готино се мери, като ми рекат с производителността на труда - значи един човек в Германия и България прави абослютно едно и също нещо (да речем завива гайка на Мерцедес) с абсолютно едни и същи машини, ама немецът бил 5 пъти по-производителен, та затова и заплата му 5 пъти по-висока - смех пълен Хайде сега аз да ти кажа нещо - ако не се беше стимулирал този безумен и неподкрепен с нищо ръст на борсите по света, системата щеше да крашне, затова и се преляха пари от нищото в нищото - някои хора направиха много пари, а други позагубиха, защото решиха да играят по логиката, а тя не съществува. Толкоз.
А в моментанещата са много ясни (дори и да кажеш, че съм апокалиптик-конспиратор) - златотото/петролът са манипулирани и то яко, системата се крепи на илюзия, а алтернатива няма (златото не е ок като алтернатива, обяснявали сме многократно защо), което всъщност е основната причина всичко да не е крашнало на секундната. Със златен стандарт това нямаше да се случи и което е по-готиното - щеше да държи влага на всякакви пишман инвеститори, дето мислят, че всичко само ще хвърчи. Сега всичко е прекрасно и безоблачно, няма никакви проблеми, ФЕД и ЕЦБ са номер едно и въобще идилия, само някакви малоумници им се привижда краш...
+++++++++++++++++++++Свидетели сме на най-големия балон в човешата история-балона с дълговете.Въпроса е не дали а кога ще гръмне балона.Трябва да се следи международното напрежени, колкото конфронтацията между Изтока и Запада върви към ескалация толкова по-близо сме до спукването на балона.
Заплатите са политически въпрос а икономиката не е наука по скоро е врачуване.Са да не тръгнеш да ме убеждаваш че цените звисели от пазаря щото се сещам за нефта.Цените и заплатите определя този който държи бухалката.
Ти като си продаваш доматите и картофите с бухалка ли го правиш или клиентите сами идват, щото са ги харесали..примерно?
По същата причина, поради която някой има огромна къща и 5 коли, а друг живее в колиба!
Ако първия си е изкарал парите честно! При това условие. Просто хората не се разждат равни, а някои са по-умни или по-красиви и това дава отражение в начина на живот! АМАН ОТ КОМУНИЗЪМ И ПРИРАВНЯВАНЕ! ГОСПОД Е СЪЗДАЛ ЖИВОТА ТАКЪВ!
Няма причина едно богато общество да допуска трудов дъмпинг! Това обслужва само Корпоративната олигархия!
В примера с поляка. Англия губи защото си разрушава собствения човешки капитал, губи и Полша защото губи трудови ресурси.
Винаги има хора, които са готови да работят за по-малко пари. Ти може да ги пуснеш, ДА. НО ОБЩЕСТВАТА ИМАТ интерес, това да не се случва, защото, когато една държава се съставлява от ЕТНОС и хората имат общ ген и са общност(а не просто сборище от хуманоиди), тях ги интересува КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА ТЯХНАТА ОБЩНОСТ, а не печалбата днес.
Държавата не е корпорация, чиите акционери ги интересува, печалбата ДНЕС, продават акциите и бягат.
Хората в държавата очакват, че имат бъдеще и това, което са съградили да остане за децата им като ЗА ОБЩНОСТ, КОЯТО ДА ВЪРВИ НАПРЕД!
А кое е общността?
Ти?
Семейството?
Блокчето ви?
Квартала?
Града?
Държавата?
Общността от държаваи (ЕС)?
....
Света?
И къде и как така категорично слагаш червената линия?
П.П. Впрочем ако се пишеш патрЕот, и говориш от "иссссконна българска гледна точка", защо си против конвергенцията на заплатите на българина (поляка) с тези на англичанина и германеца (за един и същ вид и обем работа)?
Виж тук си много далеч от истината, но нямам намерение да пиша чаршафи с формули от 1-ви курс, доказващи, че икономиката не е игра с нулев сбор.
Впрочем, що за Зимбабве да не е позволено? Напротив, я виж как яко си печатат и до сега.
И за нас си беше позволено и гечев и виденов си печатаха яко. Направиха всички мЕлеонери.
Чеки ся, май ти не си ме разбрал или пък аз съм се изразил неправилно - не съм твърдял, че е с номинален нулев сбор, а с реален такъв. Самите пари имат нужда от печатането на нови пари, за да съществува системата, но така се обезценяват, което прави реално сборът 0, нищо че изглежда като плюс, а формулите ги знам, макар отдавна да съм ги учил
И играта винаги е прееВи другарче - абсолютно невъзможно е и аз, и ти, и всички по веригата да печелим реално (номинално може, не е проблем) - както сам каза, какво ни беше по Виденово време, всички бяхме милионерчета, но реалността беше малко по-различна, нали? Как да стане така, че аз и ти едновременно да печелим, пък никой да не губи? Няма как да съществува подобно нещо - все някой по веригата гори и опира пешкира. То иначе и нашите ДДС-ари са го измислили - бушон фирмичка накрая, регистрирана на някой тъмнозелен и перфектното перпетуум мобиле, ма накрая държавата го духа, нали
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Ние не знаем. Затова пък сме късметлии, че ти ще ни просветлиш с професионални прогнози подкрепени с фундамент, технически анализ и нумерология.
Аз когато нямам мнение, което може да е от полза, си го пазя за мен. Виж, ти бълваш теория след теория, чиято практическа полза се свежда до това да звучиш като някой, който разбира. Дотам!
Като се стигне до конкретика, викаш да вкараш малко ирония - туко виж някой не забележи, че бягаш от нея.
И все пак съм се постарал и съм запомнил една твоя прогноза: Златото може да има леки ръстове, но дългосрочно /разбирам година-две-три/ е надолу.
Не е кой знае какво, но от теб и толкова ми стига. Ще коментираме след време - надявам се още тази година.
Теориите са изумителни, разсъжденията - още повече. Не виждам нищо повече от повече от проявено усилие да "изглеждам разбиращ". Колко е сполучливо няма да коментирам.
Все пак ще направя още един опит докато има няколко часа: Когато/Ако ФЕД вдигне лихвите довечера, как ще се повлият трите основни пазара, които коментирате тук през идните седмици и месеци? А пазарите са именно долар, злато и американските индекси.
Може би е твърде елементарно за вас- все пак се искат два реда, но с конктретика, а не 2 страници изписани безумия, в които няма 3 грама смисъл, още повече пък полза. А най-страшното е, че две седмици или един месец не е много време, и туко-виж лъсне наяве пред останалите колко ги разбирате нещата.
Невероятно е как дори тези, които се присмивате на ТА, нямате понятие дори от това как работи фундамента. Ама никакво! Не искам да мисля тогава колко сте запознати с това, което оплювате. И затова пак ще се чудите какви да ги скалъпвате, когато долара ще пада с вдигащи се лихви (не непременно сега); и затова ще сте със зяпнала уста, когато "светът се срива" и QE-тата идват едно след друго, а с един долар ще си купите евро и бонус - паунд.
И все пак - успехи!
Ние не знаем. Затова пък сме късметлии, че ти ще ни просветлиш с професионални прогнози подкрепени с фундамент, технически анализ и нумерология.
Мишо а какво ще стане с хората които имат евро и левове ? Същото ли
Хората, които имат левове ще продължат да имат левове.
А хората в България, които имат евро - зависи какво значи да "имаш" евро. Ако са депозити в Германия или Франция ще стане същото. Ако са депозити в български банки е малко по-сложно и предполагам до някъде зависи от българското законодателство. Но мисля, че българските банки, които отварят депозити в евро, имат от своя страна депозити в банки в еврозоната, и тези депозити са им нещо като валутните резерви на БНБ. Така че при евентуален разпад на еврото те биха получили от новите валути. А какво тези български банки биха дали на клиентите си не мога да кажа.
А хората в България, които имат евро на банкноти - предполагам българските банки биха ги обменяли в новите валути. Но това би имало цена.
Всичко това е хипотетично. Вероятността еврото да се разпадне в близко бъдеще е много по-малка отколкото смятат хората в тази тема.
++++++
Абсолютно вярно.....що се отнася до тираджиите, фризьорките и сие.
Само се чудя, що в съседна тема плюят китайските бачкьори, че почнали да се конвергират по заплати с европейските бачкьори, като те взимали все повече, а европейците (американците) все по-малко?
Свиквайте, така ще е, нарича се глобализация.
Който иска да подобри или поне запази текущия си стандарт на живот в ЕВРОПА или САЩ, има само един път -> ОБРАЗОВАНИЕ, и то през целия му останал живот.
Е има и друг път.....активен партиец в групировки, които обещават, че като докопат властта ще ограбят бачкьорите и ще раздадат ограбеното на "активните" абпфк или както там ще се наричат сега.
Заплатите са политически въпрос а икономиката не е наука по скоро е врачуване.Са да не тръгнеш да ме убеждаваш че цените звисели от пазаря щото се сещам за нефта.Цените и заплатите определя този който държи бухалката.
Да де, ама в 21 век, все повече търсенето и предлагането са на 1 клик разстояние и транспортните разходи стават все по-нищожни.
Та защо един англичанин или един германски пенер да взимат повече от един поляк или българин, само щото са се родили на острова или в Бавария???
Това в рамките на ЕС разбира се......но е неизбежно и в цял свят в бъдеще...близко или по-далечно.
П.П. Говорим за завивачи на гайки, но същото важи и за програмисти, лекари и инженери (стига образованието и уменията да са същите, като качество).
Коментар