Първоначално изпратено от Iv_max
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Няма права пропрционалност разбира се
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеIv_max, прочетох коментарите ти от днес и останах доста очарован, въпреки че за Епъл очевидно мислим доста различно. Това разбира се няма значение /това е смисълът на пазара/ и затваряме темата.
Прочетох твой пост, в който казваш, че ако пазарите са добре, златото пада, ако затъват – то ще расте. Така ли смяташ или не съм те разбрал правилно, или цитирам друг участник?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеИ като се събудиш....какво става? Не бях видял подписа ти. Там пише...."вярвам в честните пари". Нали знаеш че справедливостта и честността ( както и всичко останало ) е въпрос на гледна точка?. За някой който работи за мен може да е несправедливо да ми плащам еди колко си но от моята гледна точка може да смятам че за работата която ми върши и това му е много. Всеки оценява и преценява действителността както и чуството за справедливост и честност от своята камбанария. И тъй като е ясно че нашите камбанарии се различават аз съм изключително любопитен да науча подробности как би могло да се случи това в което вярваш.
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеЕдин свободен свят, без централни банки, всеки си пере колкото си иска пари, всичко се конторлира от търсенето и предлгането и т.н За това даже и фантастичен филм още не са измислилиСедерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
))
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеНаписал съм ги в подписа си!
Един свободен свят, без централни банки, всеки си пере колкото си иска пари, всичко се конторлира от търсенето и предлгането и т.н За това даже и фантастичен филм още не са измислили.
ПС: А когато говорим за Биткойн и за честност малко ми става весело.
Коментар
-
Iv_max, прочетох коментарите ти от днес и останах доста очарован, въпреки че за Епъл очевидно мислим доста различно. Това разбира се няма значение /това е смисълът на пазара/ и затваряме темата.
Прочетох твой пост, в който казваш, че ако пазарите са добре, златото пада, ако затъват – то ще расте. Така ли смяташ или не съм те разбрал правилно, или цитирам друг участник?Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеИ каква според теб ще бъде финансовата система? Биткойн ли?Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Мислиш ли?
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеАз говоря само за реални неща. До 4-5 години световната финансова система ще е неузнаваема и долара ще е само една от многото национални валути борещи се за оцеляване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеТака че нека се концентрираме в реалностите и да оставим тези приказки за масата. В крайна сметка няма да живеем 200 години нали?)
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Принципно си прав.
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеАко не и пукаше особено нямаше да и се налага да размомбва и обезкостява всяка държава нефтопроизводител, която се опитва да пази финансовите си резерви в нещо друго освен в долари!
Садам Хюсеин започна да продава нефта в евро и му се случи случка. Кадафи обръщаше голяма част от продажбите на нефт в злато и му се случи случка. Уго Чавес репатрира златото обратно във Венецуела и му се случи случка. Санкциите на Иран бяха премахнати едва, когато иранците се съгласиха да не приемат заплащане на нефта им в злато. Украинското злато бе изнесено в САЩ буквално на 3-ия ден след преврата!
Така че във Фашингтон треска ги тресе... Нуждаят се постоянно да създават хаос по цялата планета за да пазят стойността на долара! Когато светът реши да им върне дори и 1/3 от напечатаните зелени хартишки обратно и да поиска някаква стока или услуга от тях - това за тях е гейм овър!)
Коментар
-
Имам...
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеБлагодаря ти за коментарите и гледната точка. Честно казано не се бях замисля от тази позиция.
В момента аз не инвестирам с цел печалба, а единствено с цел сигурност или казано по друг начин ако днес мога да си купя 1 кошница с масово използвани продукти, то тода да мога да направя и след 1,2,3,4,5 и т.н. години.
Моята формула за тази цел към момента е следната:
- 50% депозит в БГН и евро
- 20% злато на самосъхранение;
- 20% депозит в швейцарски франк;
- 10% кеш на разположение в различни сметки.
Ще се радвам да разбера дали имаш друга гледна точка спрямо моята относно сигурност, надеждност и гъвкавост?
В Харвард учат студентите на следното : Учиш - работиш - спестяваш - инвестираш.
Сигурност няма. Дори и измислената сигурност на която възпитават децата в България - да си намерш хубава работа е по несигурно от покупката на добра компания на справедлива цена. Компанията може да фалира но и теб могат да те уволнят.
Кое е по мало рисково да те питам. Да откриеш собстевен бизнес в България с 100 000 лв или да купиш например ( не се хващай за компанията ) АППЛ за 100 000 лв.
Та така....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеАко не и пукаше особено нямаше да и се налага да размомбва и обезкостява всяка държава нефтопроизводител, която се опитва да пази финансовите си резерви в нещо друго освен в долари!
Садам Хюсеин започна да продава нефта в евро и му се случи случка. Кадафи обръщаше голяма част от продажбите на нефт в злато и му се случи случка. Санкциите на Иран бяха премахнати, когато иранците се съгласиха да не приемат заплащане на нефта им в злато. Украинското злато бе изнесено в САЩ буквално на 3-ия ден след преврата!
Така че във Фашингтон треска ги тресе... Нуждаят се постоянно да създават хаос по цялата планета за да пазят стойността на долара! Когато светът реши да им върне дори и 1/3 от напечатаните зелени хартишки обратно и да поиска някаква стока или услуга от тях - това за тях е гейм овър!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение4. Америка има огромен дълг - но няма от какво да и пука особенно.
Садам Хюсеин започна да продава нефта в евро и му се случи случка. Кадафи обръщаше голяма част от продажбите на нефт в злато и му се случи случка. Уго Чавес репатрира златото обратно във Венецуела и му се случи случка. Санкциите на Иран бяха премахнати едва, когато иранците се съгласиха да не приемат заплащане на нефта им в злато. Украинското злато бе изнесено в САЩ буквално на 3-ия ден след преврата!
Така че във Фашингтон треска ги тресе... Нуждаят се постоянно да създават хаос по цялата планета за да пазят стойността на долара! Когато светът реши да им върне дори и 1/3 от напечатаните зелени хартишки обратно и да поиска някаква стока или услуга от тях - това за тях е гейм овър!Last edited by Forex Master; 17.02.2015, 19:54.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Гледай сега...
Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнениевиждам нещата различно
Докато си прав, че голяма част от износа на САЩ са конкурентни технологии, а често и такива, които все още нямат конкуренция и валутният риск не ги рути пряко заради технологии с източник -страна с евтина валута, пренебрегваш факта, че отсреща контрагентите имат праг на поносимост. Като започнеш от планиран външен дефицит, минеш през бюджет на компании и стигнеш до работната заплата на консуматора, всеки от тях има праг на търпимост и избор да отложи или намали потреблението си.
По различно виждам и конфликта в Украйна. Смятам, че Европа и Русия са наясно, че в генезиса си този конфликт се опитва да ги противопостави и бавно и внимателно се приближават към решението му. Дори допускам, че ако Украйна натисне твърде силно педала на национализма, скоро ще чуеш лоша дума от Европа към тях.
Въпреки, че не залагам на компромис с Гърция, не виждам излизането й от еврозоната, като сериозен и системен риск за Европа.
В резюме: Европейските индекси ще растат по-бързо от Щатските, а в случай на корекция, ще възстановат пак по-бързо от тях.
...какво ще стане един БОГ знае. Сценарии много. И много са възможни, а има и такива които никой не ги и предполага. Аз не се опитвам да ги прогнозирам защото няма смисъл, нека тая работа да я правят анализаторите които не че ще са прави ами поне ще вземат пари за това. Аз за мен искам да опростя нещата до колкото е възможно повече без да чертая големи планове и да залагам много на точни прогнози. За мен нещата са прости.
1. В Европа има нарежение и неясноти - в Америка общо взето няма. Съответно преценявам риска че е по голям в Европа. До като мисля така че действам така. Ако утре се окаже че не съм прав - ще се коригирам.
2. Европа е ужасно бюрократична и тромава - Америка много по гъвкава. Ако трябва да се взимат бързи решения за спасяване на пазарите Америка ще действа по бързо.
3. Америка може да печата долари когато си иска - Европа не може, Америка има опит с финансовата криза от която в крайна сметка изядаха дървото главно Европа и Япония а Америка си напечата пари и за 3-4 години виждаш нещата се оправят а тук още не можем да се освестим и то без да имаме вина. Така че ако има голям проблем смятам че Америка знае как да го реши. Това от гледна точка на бързото въстановяване.
4. Америка има огромен дълг - но няма от какво да и пука особенно. Голяма част от страните в Европа са много зле от гледна точка на дълга и трябва да правят какво ли не за да го овладеят а всичко това в общия случай трудно стимулира пазарите.
Та така. Единственото хубаво на Европа е че има адски много чудесни компании които се продават без пари, Ако действаме само с разума - трябва да ги изкупим всичките. Но тъй като имаме опит и знаем че пазара в краткосрочен план няма връзка с разума е по добре към момента смятам да изчакаме. Най вероятно мога да сбъркам и ти да си прав и всичко да тръгне нагоре и да изпусна момента но аз не бързам и не съжелявам за нищо. Пазара дава винаги чудесни възможности това че си изпуснал някой от тях не е причина за депресия.
Коментар
-
Това вече е друга бира, но все пак
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение1. -Експортно насочена икономика и САЩ са две противоположни понятия. Само 14 % от икономиката на САЩ е зависима от износа. Говоря за износ не на услуги а на стоки произведени в Щатите.Които са силно зависими от цената на долара. Щатите имат много силно вътрешно потребление и много силен износ на услуги. Въпреки че американските компании могат да пострадат леко в печалбите си от силен долар това е съвсем поносимо и без особенно значение. За силно експортно орентирана икономика можем да говорим за Китай и отчасти Европа но за САЩ - моля ти се. Освен това падането на петрола облагодетелства изцяло силно консумторското общество в Щатите и това допълнително стимулира потреблението. Износа за който искаш да говориш е износ на стоки произведени в Китай и продавани от Американски компании. А при силен долар и разходите за производство намаляват когато то е изнесено извън Щатите.
2. Златото е зависимо от долара но най е зависимо от икономиките на Европа, Азия и Америка. При подем може да се очаква спад, при криза - ръст. . Защо толкова те вълнува златото? Мисли за него като за застраховка. Ако имаш какво да застраховаш. Когато си купиш застраховка за себе си и колата не е важно дали ще загубиш премията като нямаш проблеми. Най важното е - спокойствието или поне относителното спокойствие. Златото е друг тип консервативна инвестиция. То ти осигурява минимално спокойствие за момент в който всичко може да се обърка и да кажем загубиш парите си. Ако разполагаш с 30 М долара - разумно ли е според теб за 3 милиона да купиш злато, за 5 имоти, 20 - акции и облигации и малко кеш за текущи разходи? Би трябвало да ти звучи разумно. Ако разполагаш с 200 хил. долара не е разумно да купиш за 20 злато или имоти защото малкото пари можеш да инвестираш и управляваш далеч по лесно и много много по доходоностно. Когато прескочиш милион може лекичко да се замислиш за злато , след 5 тия лекичко за имоти и т.н. И това в случай че се занимаваш и с инвестиции. Ако не се занимаваш с инвестиции т.е нямаш ясна идея какво да правиш със средствата си тогава положението е друго, най вече кеш в различни валути, малко злато и малко имоти ако ти стигнат парите. Ако имаше рецепта кой какво да прави за да забогатее щеше да бъде адски скучно и безинтересно. Ей затова във всеки един момент всяко решение може да доведе до + или -. И всеки си носи отговорноста за преценките си. Един печели от едно, друг от друго. Дето вика Крамър биковете правят пари, мечките правят пари само прасетата накрая ги колят или нещо такова беше.
Златото има и един изключително голям плюс. То е много ликвидно. Не учжасно много воалитно и това е най лесния, бърз и евтин начин да получиш кредит със залог злато в случай на спешна необходимост. Както и димантите не трябва да забравяме. Можеш понякога само със един телефонен разговор да вземеш кредит от швейцарска банка на стойност 70 % процента от стойността на подобни активи при лихва 0.6 % към момента като може и да е по ниска дори при различни суми. В случай че ти потрябват без да имаш никаква идея да си продаваш активите. Към момента в Швейцария както всички знаете лукса да си държиш парите струва пари. Тези пари са много повече от стойноста за съхрнение на подобни активи която е пренебрижимо малка освен ако не решиш да държиш трезор за 1 кг. И пак казвам не лягайте и ставяйте с цената на златото освен ако не го търгувате спекулативно. Забравете го. Когато се сетите за него то ще бъде най хубавото нещо което ще ви се случи към тогавашния момент.
Докато си прав, че голяма част от износа на САЩ са конкурентни технологии, а често и такива, които все още нямат конкуренция и валутният риск не ги рути пряко заради технологии с източник -страна с евтина валута, пренебрегваш факта, че отсреща контрагентите имат праг на поносимост. Като започнеш от планиран външен дефицит, минеш през бюджет на компании и стигнеш до работната заплата на консуматора, всеки от тях има праг на търпимост и избор да отложи или намали потреблението си.
По различно виждам и конфликта в Украйна. Смятам, че Европа и Русия са наясно, че в генезиса си този конфликт се опитва да ги противопостави и бавно и внимателно се приближават към решението му. Дори допускам, че ако Украйна натисне твърде силно педала на национализма, скоро ще чуеш лоша дума от Европа към тях.
Въпреки, че не залагам на компромис с Гърция, не виждам излизането й от еврозоната, като сериозен и системен риск за Европа.
В резюме: Европейските индекси ще растат по-бързо от Щатските, а в случай на корекция, ще възстановат пак по-бързо от тях.
Коментар
-
Първоначално изпратено от michaelis Разгледай мнение- 40% депозит в БГН и евро - е тва не защото ако случайно нещо стане с еврото и лева гори там па съвсем няма никой ..... (също така и разните му там Пощенски банки etc. т.е. далече от български банки с гръцки клонове)
ей в тея 40% бих ги размятал на AUD, CAD, CNY и EUR ама BGL ?!? тва е нишо
- 30% злато на самосъхранение;
- 20% депозит в швейцарски франк;
така модифицирано вече ми харесва дам ......
Коментар
Коментар