IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Финансиране срещу обезпечение Акции (репо-сделки и др.)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Хосе,

Нека подискутираме върху един друг аспект на тези сделки - данъчното им третиране. Те се сключват извън регулирания пазар и съответно резултата при тях (кагато отваряш репо то е с продажба на акции) подлежи на данъчно облагане.
    Може ли някой да посочи точния нормативен текст, от който следва че тези сделки подлежат на данъчно облагане. Аз го потърсих - без успех, вероятно не съм бил достатъчно настойчив.
    Пример - купил съм акции на Монбат на 10 лв. , правя репо с тях и сделката минава на 18 лв. Тази "печалба" е облагаема.
    В новия Закон за данъците върху доходите на физическите лица са дефинирали понятието печалба при търговия с финансови инструменти, но и според мен думата "печалба" в случая се нуждае от кавички или поне от голяма питанка (виж бележките по-долу).

Знам че не е справедливо защото това на практика е залог а не чиста продажба, но ходи го обяснявай това на някой данъчен.
    В действителност не е залог, а обезпечение чрез прехвърляне на собственост:

ЗАКОН за договорите за финансово обезпечение
    Обн., ДВ, бр. 68 от 22.08.2006 г.

<...>

Чл. 2. (1) С договора за финансово обезпечение едно лице, наречено "обезпечител", прехвърля правото на собственост или учредява залог върху финансово обезпечение на друго лице, наречено "обезпечено лице", с цел да обезпечи финансово задължение.

(2) Договорът за финансово обезпечение може да бъде договор за финансово обезпечение с прехвърляне право на собственост, наричан по-нататък "прехвърлителен договор", или договор за финансово обезпечение с предоставяне на залог, наричан по-нататък "договор за залог", независимо дали те са сключени самостоятелно, представляват част от пораждащия основното задължение договор, част са от рамков договор или от договор при общи условия. Договорът за финансово обезпечение трябва да посочва финансовото задължение и финансовото обезпечение.

(3) Чрез прехвърлителния договор, включително споразуменията с уговорка за обратно изкупуване (репо-сделки), обезпечителят изцяло прехвърля правото на собственост върху финансовото обезпечение на обезпеченото лице, за да обезпечи изпълнението на финансовото задължение. С прехвърлителния договор страните могат да уговорят задължение на обезпеченото лице да осигури равностойно финансово обезпечение.

Наистина има прехвърляне на собственост, но това е форма на обезпечение на вземане. Договорът не е за покупко-продажба, за финансово обезпечение. Според мен по-скоро има формиране на задължения и вземания, а не приходи, респ. печалба и за двете страни (тук не обсъждаме такси, комисионни, и лихви). Физическите лица обаче не водят счетоводство и как трябва да процедират те не ми е много ясно.

Спасението лично в моя случай е ако тези "печалби" могат да се нетират с такива реализирани загуби, защото по същата логика купени КОРП на 96 лв. се репират на 50 лв. и ето ти една загуба. Очаквам коментари на запознати с проблема форумци.
    И за мисля че така стоят нещата, трябва обаче да се внимава, защото печалбата се формира на база средно претеглената цена на придобиване на акциите. С други думи ако голяма част от акциите по дадена позиция са купувани преди години на ниски цени, може СПЦ да е доста ниска и да се формира голяма печалба. Така че преди да сключи репо сделка, човек трябва внимателно да направи сметка на каква цена да я сключи, а не да гони непременно максимално възможната сума за дадената позиция.

ЗАКОН за данъците върху доходите на физическите лица

Обн., ДВ, бр. 95 от 24.11.2006 г., в сила от 1.01.2007 г., изм., бр. 52 от 29.06.2007 г., в сила от 1.11.2007 г., изм. и доп., бр. 64 от 7.08.2007 г.

Чл. 33.
    <...>
    (3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

<...>

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
    § 1. По смисъла на този закон:
    <...>

47. "Средно претеглена цена" е цената, която се определя по следната формула:

СПЦ = (ЦП1 х БР1 + ЦП2 х БР2 + ... + ЦПn х БРn ) / ( БР1 + БР2 + ... + БРn)

където:

СПЦ е средно претеглена цена;

ЦП1,2...n е цената на придобиване на съответния финансов актив;

БР1,2...n е броят на финансовите активи, придобити на цена ЦП1,2...n.

Друго усложнение може да възникне от това дали печалби, формирани след първи ноември могат да се нетират със загуби от сделки направени преди първи ноември (необлагаеми). За фирма, със сигурност не (по ЗКПО), но за физическо лице не ми е ясно.

Един въпрос, който според мен също се нуждае от изясняване (и беше обсъждан тук) е дали ако при евентуална разбродажба на акциите за покриване задължението на неизправния длъжник има остатък, надвишаващ задължението, той трябва да бъде върнат на обезпечителя. Доколкото знам договорите доста некоректно остявят този въпрос незасегнат. В Закона за договорите за финансово обезпечение като че ли има един чл. 10 и един чл. 12 на тази тема, но въпросът остава леко неясен за мен.

Аз не съм счетоводител или юрист, а тук трябва доста печен специалист и в двете области, за да може да разясни казуса. Мисля че Investor.bg може да помогне много на инвестиционната общност, ако намери такъв човек да дискутира темата.

Коментар

• Нека подискутираме върху един друг аспект на тези сделки - данъчното им третиране. Те се сключват извън регулирания пазар и съответно резултата при тях (кагато отваряш репо то е с продажба на акции) подлежи на данъчно облагане. Пример - купил съм акции на Монбат на 10 лв. , правя репо с тях и сделката минава на 18 лв. Тази "печалба" е облагаема. Знам че не е справедливо защото това на практика е залог а не чиста продажба, но ходи го обяснявай това на някой данъчен. Спасението лично в моя случай е ако тези "печалби" могат да се нетират с такива реализирани загуби, защото по същата логика купени КОРП на 96 лв. се репират на 50 лв. и ето ти една загуба. Очаквам коментари на запознати с проблема форумци.

Коментар

• [fut"]

SUNSHINE li si DARKNESS li si ne znam ama mi se struva che tarsish po vola tele i mnogo greshki bratle yavno chepish infoto ot foruma a toi ne e dobar savetnik

=======
        vij i az ne iskam da e taka, no ne moga da nameria statistika i se opitvam da naredia kartinata malko naposoki...

ako imash konkretni komentari i bi jelal da pomognesh kato gi spodelish - shte ocenia visoko da poshesh - tuk ili na lichni..

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
          Не искам да ви насочвам в грешна посока, но помислете, какъв е смисълът на договорът за репо-сделка: получавате сума, т.е. вие сте нормален кредитополучател, като гарантирате бъдещите си разплащания по ПОЛУЧЕН КРЕДИТ (чрез погасяването му по схема, наложена от кредитодателя) чрез някакъв залог (в случая - залог са ценни книжа, но залог може да бъде и всякакъв друг актив, който банката би приела: апартамент, ценни метали, парцел в центъра - пред НДК)...

Е, какво прави банката, за да възстанови своя кредит, ако клиентът й е неплатежоспособен... Еврика! Обявява търг за залога! Има ли основание, бившият клиент да търси разликата, ако обезпечението е оценено на 5 лв., а банката го продаде за 10? Ако е имал алтернатива, кредитополучателят просто сам би си продал актива, за да реализара печалба, но той е получил (потърсил по своя инициатива!) услугата от банковата институция... А това, да ти продаде банката някакъв актив - си е МНООООГО НЕИЗГОДНА УСЛУГА (всички го знаем)... не и за банката...

Т.е. - кредитодателят е встъпил в правата на кредитополучателя върху залога по договора (!), което произтича от същността на сключеният договор за кредит (репо-сделка).

Дано не ме разберете грешно: и аз, като спекулант, следя пазара, а също съм заинтересуван да си взема разликата, ако съм неплатежоспособен при репото, но просто няма баМка, която да сключи договор с клаузи, които аз й диктувам...

Хората казват, че: който бие тъпана - той събирал парсата ... сигурно мислят, че същият-той определя и условията по сделката, защото и утре също ще трябва да се бие тъпан (да се дават нови кредити), което налага И да се хапне юнашки (банкерски)...!

Извод: правете си точно сметките: пазарът е рисков! Успехи! ))
          тва точно то какво следва... ???
          .. от къде при РЕПО-сделките се намесва терминът КРЕДИТ... ???
          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
            vhk, до голяма степен именно заради репата в момента имам финансовата независимост да не ми пука от никакви корекции.

Помисли върху това, защото съмнителното удоволствие да се обаждаш през половин година къща не храни
            Разбира се, че е така. Репо-сделките, а и кредитите са кошмар за този който не знае как да инвестира получените средства. За предприемача са манна небесна без която той не може. Така е било в Египет преди 5000 години така е сега и така ще бъде.

Коментар

• При 2002г. дъното оборота на БФБ беше 20 - 30 х.лева дневно ,колкото квартален супермаркет а сега 20-30 м. лева затова няма как днешните играчи да са влезли в началото.

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk
                Първоначално изпратено от ход
                Първоначално изпратено от vhk
                Не бих желал да съм на мястото на финансиралите се чрез репо инвеститори ,при тези падащи цени сигурно проклинат деня в който са взели това решение а вечер сънуват кошмари.
                Не мисля,че е така. Умните печелят, другите не. Да не би да искаш да кажеш, че не трябва да се взимат заеми или да се търсят алтернативни форми за финансиране?
                Одговора е в кой момент на пазарния цикъл влизаш в пазара дали в началото на възходящия импулс или в края .
                Е, нали знаеш, че всички купуват на дъно и продават на макс.

Коментар

• vhk, до голяма степен именно заради репата в момента имам финансовата независимост да не ми пука от никакви корекции.

Помисли върху това, защото съмнителното удоволствие да се обаждаш през половин година къща не храни

Коментар

• Първоначално изпратено от ход
                    Първоначално изпратено от vhk
                    Не бих желал да съм на мястото на финансиралите се чрез репо инвеститори ,при тези падащи цени сигурно проклинат деня в който са взели това решение а вечер сънуват кошмари.
                    Не мисля,че е така. Умните печелят, другите не. Да не би да искаш да кажеш, че не трябва да се взимат заеми или да се търсят алтернативни форми за финансиране?
                    Одговора е в кой момент на пазарния цикъл влизаш в пазара дали в началото на възходящия импулс или в края .

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk

Коментар

• Не бих желал да съм на мястото на финансиралите се чрез репо инвеститори ,при тези падащи цени сигурно проклинат деня в който са взели това решение а вечер сънуват кошмари.

Коментар

• Първоначално изпратено от sunshine
                          afterd..

moje bi tezi 20% ne traibava da se deliat a da se umnojat po 2 zashtoto kato spekulativni pari te nosiat i po-goliam risk za sistemata (kakto ogromnia leverage na LTCM e bil zaplaha za svetovnata fin systema prez 1998)

zashto li:
                          ako produlji da pada pazara - repata se praviat na 60% ot cenata - koeto oznachava che max risk kato sa skluchvani e bil 40% korekcia....

sega sme malko dalech ot takuv retracement - no ako se sluchi i minem prez niakakvo po-masovo nivo bankite shte zapochnat da razprodavat zalojenite akcii po repata - neshto kakto aktivaciata na masirani stoploss orderi na dadeno nivo, koeto podsilva dvijenieto (nadolu v sluchaia)

--- taka shte stava i kato napraviat short selling - vsichki kato prodavat i kato se nameriat dostatuchno silni igrachi da izbutat cenata prez masovo SL nivo i cenata skacha silno nagore.. na US market taka beshe liatoto pri minavaneto na istoricheskite vurhove - masovo se prodava no bulls imat nadmoshtie i zadeistvat SL i pazara se izstrelva..

ta vuprosa s repata e interesen i slojen zashtoto niama statistika... na US ima razni Long / Short ili Put/ Call ratios

na BFB mai oshte ne sme stignali kritichni niva i sme dosta blizo da vurha - tezi 10-20% vrushtane sled ogromnia rust ne sa nishto..taka che tepurva ima da vidim kude shte zapochne panikata..

SUNSHINE li si DARKNESS li si ne znam ama mi se struva che tarsish po vola tele i mnogo greshki bratle yavno chepish infoto ot foruma a toi ne e dobar savetnik
                          Too many people are thinking of security instead of opportunity. They seem to be more afraid of life

Коментар

• Първоначално изпратено от sunshine
                            ako produlji da pada pazara - repata se praviat na 60% ot cenata - koeto oznachava che max risk kato sa skluchvani e bil 40% korekcia....

sega sme malko dalech ot takuv retracement - no ako se sluchi i minem prez niakakvo po-masovo nivo bankite shte zapochnat da razprodavat zalojenite akcii po repata - neshto kakto aktivaciata na masirani stoploss orderi na dadeno nivo, koeto podsilva dvijenieto (nadolu v sluchaia)
                            В Инвестбанк, които са най-големия играч на репо пазара не случайно приемат акции от които нямат много. Т.е ако клиенти не си изкупят акциите, банката ще има един добре диверсифициран портфейл от акции, купени на мизерни цени.
                            Мисля, че нормално е да се накефят от такъв изход , а не да изсипват на още по мизерни цени.
                            Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Няма ли българи инвеститори в тази България ,само византийци и турци ли са ......Извиням.вй има дупе да си ипотекира апартамента и няма дупе да пише на кирилица.....значи не е българин.....

Коментар

• В цял свят репо-сделките са изключително важен инструмент за получаване на не скъп ресурс и за подобряване ликвидността на пазара. В България репо-сделки няма, има обратни репа и те не са такива каквито са по света.

Коментар

Working...
                                X