IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Финансиране срещу обезпечение Акции (репо-сделки и др.)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Facts
    Винаги съм се учудвал на хората които горят от желание да плащат данъц! Спокойно бе мойто момче. Да питаш някой висш функционер в Министреството на финансите означава сам да си сложиш примката! Никой няма да ти каже няма да плащаш ако не е записано черно на бяло. Такива са законите на бюрокрацията. Нащите закони обаче са законите на данъкоплатците... Щом положението не е ясно, няма да плащаме. Като го изяснят тогава! Къде си тръгнал да се гърмиш сам без никой да ти е опрял пистолета у главата?
    Охоооо, колегата Фактс имал Репа... Значи не само има акции, ами ползва и левъридж... Интересно кои акции е репирал преоблеченият като мечка бик и не го ли е страх от корекцията, срива и т.н., за които така усърдно пише

Коментар

• Типична продажба на ЦК ли е репо-сделката?
      Ако е такава, би следвало в обратния момент - на изкупуването да се въведе новата(обикн. около 40-60% от пазарната) цена на придобиване.....за целите на данъчното облагане?!!!
      Един от основните принципи в счетоводството е предимство на съдържанието пред формата - т.е. реалната икономическа същност на сделката, а не формалната й страна.

Според КСО, репо-сделка е прехвърляне на ЦК, при което се поема ангажимент за обратното им изкупуване.
      Продължавам да мисля, че фактическа продажба на ЦК не се извършва при този тип сделки.
      Поне не, до края на валидността на договора за репо - в смисъл, ако не бъде осъществена сделката за обратно репо и продажбата им стане реалност.

Коментар

• Винаги съм се учудвал на хората които горят от желание да плащат данъц! Спокойно бе мойто момче. Да питаш някой висш функционер в Министреството на финансите означава сам да си сложиш примката! Никой няма да ти каже няма да плащаш ако не е записано черно на бяло. Такива са законите на бюрокрацията. Нащите закони обаче са законите на данъкоплатците... Щом положението не е ясно, няма да плащаме. Като го изяснят тогава! Къде си тръгнал да се гърмиш сам без никой да ти е опрял пистолета у главата?

Коментар

• При репо сделката цена на която си купувам обратно акции е по висока от цената на която продавам. Т.е. реализирам загуба ... Коя печалба това е облагаема?
          http://forexnews.bg

Коментар

• Колкото и да ми е неприятно , трябва да призная, че изглежда си прав. Според закона излиза че са облагаеми. Или поне аз не мога да намеря текст , който да казва обратното.

Коментар

• Пачо, те и блоковите сделки се сключват на БФБ ама нали знаеш как е там с дан. облагане. Не търси грешка в постинга ми, търси начин да накареме висш данъчен да даде талкуване по този казус. Тактиката "трай си бабо за хубост" не ни върши работа, щото април ще трябва да подадем деклариции и трябва да сме наясно какво да пишем в тях.

Коментар

• Първоначално изпратено от Хосе
                и си го "продал" извън регулирания пазар на Пощенска банка по 15 лв.
                1. продал - не трябва да е в кавички, по същество ти наистина си ги продал (с опция за обратно изкупуване)
                2. ИЗВЪН - защо извън??? Репо сделките се обявяват от БФБ. По същество са сключени на пода на БФБ ( регулиран пазар)

Коментар

• Първоначално изпратено от Хосе
                  Първоначално изпратено от BattleRoyal
                  В случая дохода е все още необлагаем, т.е. не се отклоняваме от плащане на данъци, а просто не декларираме доход, който не подлежи на облагане с данъци...
                  ...
                  Това важи за сделките на нормален пазар. Аз повдигам въпроса за резултатите от репо-сделките (те се сключват извън регулирания пазар). И данъчния като види че Монбат си го купил март на 10 лв. и си го "продал" извън регулирания пазар на Пощенска банка по 15 лв. е твърде вероятно да си каже - Охоо, кой се е покрил и не е подал декларацийка, този доход е облагаем! Ходи му обяснявай че това е вид залог, задължен си след месец да си ги купиш обратно и най-малкото не си малоумен да продаваш акция която на пазара струва 30 лв. по 15.
                  Знам само едно че кашите ще са големи,особенно при тия идиоти от данъчното.Мисля че ИП имат архив на всеки клиент за сделките по месеци,затова принтираме всичко, праскаме им ги на гишетата и да гледат и смятат.

Коментар

• Първоначално изпратено от BattleRoyal
                    В случая дохода е все още необлагаем, т.е. не се отклоняваме от плащане на данъци, а просто не декларираме доход, който не подлежи на облагане с данъци...
                    ...
                    Това важи за сделките на нормален пазар. Аз повдигам въпроса за резултатите от репо-сделките (те се сключват извън регулирания пазар). И данъчния като види че Монбат си го купил март на 10 лв. и си го "продал" извън регулирания пазар на Пощенска банка по 15 лв. е твърде вероятно да си каже - Охоо, кой се е покрил и не е подал декларацийка, този доход е облагаем! Ходи му обяснявай че това е вид залог, задължен си след месец да си ги купиш обратно и най-малкото не си малоумен да продаваш акция която на пазара струва 30 лв. по 15.

Коментар

• Проблемите ще са много... Даже не знам дали ще има ясна наредба за самите данъчни как да се проверява, да не говориме обяснения как да се попълват данните от търговия с акции и репа от физически лица... Но да ни съдят...В случая дохода е все още необлагаем, т.е. не се отклоняваме от плащане на данъци, а просто не декларираме доход, който не подлежи на облагане с данъци...

Ситуацията е доста кофти според мен... Особенно като не си водя стриктен отчет и ако не помогнат с някакво улеснение ИП-тата...
                      Ше видиме...
                      We have no money, therefor we shall have to think...

Коментар

• Момци, явно всеки ще трябва да се спасява по единично. Почти никой не се сеща за този проблем, но април като трябва да подаде дан. декларация (вече ще подаваме и за необлагаемите доходи) ще видим какво ще запише там. Щото незнанието не е оправдание, а изкарат ли те че си укрил (макар и по незнание или разсеяност) повече от 3 000 лв. данък ще те брулят по НК.
                        Разбрах че ЮЛ нямат проблем, защото в счетоводството си водят тези сделки като кредитни, финансиране и пр., но при ФЛ никой не се наема да тълкува.

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyStrike
                          ... няма нормална покупко продажба - парите, които получаваш са кредит и формираш задължение а не приход, би трябвало финансовата институция да формира вземане, а не разход (звучи ми логично, но дали е така ?). Тук трябва наистина да се произнесат добър юрист и счетоводител.
                          Да, още в първия си пост изразявам такава позиция. За мен това не е продажба и дори в собственото си "счетоводство" не отписвам даден пакет акции след като направя репо с него. Просто си вписвам едно задължение (със знак -) и получената сума с +.
                          Но това не може да ни успокои, защото данъчните чиновници е твърде вероятно да ги виждат нещата по-иначе.
                          Ще се радвам ако investor.bg наистина се намеси в помощ на инвеститорите и проведе едно интервю с данъчен експерт или с отговорно лице от НАП за разясняване на казуса.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                            Отново, много интересни въпроси повдигате:
                            Типична продажба на ЦК ли е репо-сделката?
                            Ако е такава, би следвало в обратния момент - на изкупуването да се въведе новата(обикн. около 40-60% от пазарната) цена на придобиване.....за целите на данъчното облагане?!
                            Съни,

Ако сделката е наистина облагаема, доходът се реализира по време на продажбата на акции с репо-сделка. Печалбата ти е равна на сумата, която получаваш при продажбата минус средно претеглената цена на придобиване на акциите в миналото. Тази печалба можеш да нетираш само със загуба (продажба на цена, по-ниска от средно претеглената цена на придобиване), може и по друга позиция, но през същата данъчна година. Цената на обратното изкупуване може да повлияе евентуално само на формиране на нова средно претеглена цена на придобиване за бъдещи сделки.

Виж по-долу в цитираните членове на Закона за данъците върху доходите на физическите лица как се формира облагаемия доход при търговия с акции.

Аз обаче както съм писал в предходния пост смятам, че няма нормална покупко продажба - парите, които получаваш са кредит и формираш задължение а не приход, би трябвало финансовата институция да формира вземане, а не разход (звучи ми логично, но дали е така ?). Тук трябва наистина да се произнесат добър юрист и счетоводител.

Мигел,

При кредитиране с репо сделка обезпечението не е чрез залог, а чрез прехвърляне собствеността на акците - виж чл. 2 на Закона за договорите за финансово обезпечение, който съм цитирал долу.

Коментар

• Хосе, за мен въпроса със данъното третиране на репо сделките е следния.
                              Тука не е налице основание за облагане на сумите получени от репо сделката, срещу заложените акции, тъй като не е налице доход от продажба. Наличе е изкупуване с опция за обратно изкупуване, т.е предоставяне на залог срещу получена сума и обратно. По същата логика получаваш заем срещу залог недвижим имот, който си придобил са някаква сума по малка от получените средства от получения ипотечен кредит.
                              За мен подвеждащото е че в договорите за репо сделки пише, купувач и продавач, но това е от гледна точка на субектите на БФБ, а а в действителност субектите са заемодател и заемополучател.

Определение на репо сделка:

“Репо сделка” и “Обратна репо сделка” е всяко споразумение, при което се прехвърлят ценни книжа, като се поема ангажимент за обратното им изкупуване (или замяна с ценни книжа със същите характеристики) по определена цена на определена бъдеща дата или на дата, която ще бъде определена от прехвърлителя. Споразумението е репо сделка за страната, продаваща ценните книжа, и обратна репо сделка за страната, която ги купува

Изразявам лично мнение.

Коментар

• Отново, много интересни въпроси повдигате:
                                Типична продажба на ЦК ли е репо-сделката?
                                Ако е такава, би следвало в обратния момент - на изкупуването да се въведе новата(обикн. около 40-60% от пазарната) цена на придобиване.....за целите на данъчното облагане?!

А това и за мен продължава да е неизяснен въпрос:
                                Един въпрос, който според мен също се нуждае от изясняване (и беше обсъждан тук) е дали ако при евентуална разбродажба на акциите за покриване задължението на неизправния длъжник има остатък, надвишаващ задължението, той трябва да бъде върнат на обезпечителя. Доколкото знам договорите доста некоректно остявят този въпрос незасегнат. В Закона за договорите за финансово обезпечение като че ли има един чл. 10 и един чл. 12 на тази тема, но въпросът остава леко неясен за мен.

Коментар

Working...
                                X