IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
 • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българската пенсионна система

Collapse
X
 • Филтър
 • Време
 • Покажи
Clear All
new posts

 • През първото шестмесечие на 2021г. в България:
  1)
  - приходите от социалноосигурителни вноски бяха 4,239.9 МИЛИОНА лв.
  2)
  - изплатените пенсии бяха 6,399.4 МИЛИОНА лв.
  Тоест дефицитът беше едва 2,159.5 МИЛИОНА лв. или едва 24.7% от приходите общо от ДДС и АКЦИЗИ през този период.


  През първото шестмесечие на 2022г. в България:
  1)
  - приходите от социалноосигурителни вноски бяха 4,665.2 МИЛИОНА лв.
  2)
  - изплатените пенсии бяха 7,942.6 МИЛИОНА лв.
  Тоест дефицитът беше вече 3,277.4 МИЛИОНА лв. или вече ЗА ЩАСТИЕ 31.8% от приходите общо от ДДС и АКЦИЗИ през този период.

  https://www.noi.bg/newsbg/7003-razhodidoo062022
  https://www.minfin.bg/bg/statistics/12

  Коментар


  • Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
   Мързи ме да показам резултатите на ДПФ . Особено ако се вземе предвид инфлацията. Всяка вноска от последните няколко години е всъщост на загуба. Леко се подобряват ако е използвано данъчно облекчение - т.е. не всяка е на загуба. Но с времето ще стане казъл оптимистът . Това последното е сигурно ако инфлацията продължава да така да изпреварва смешните доходности...

   ПП. Вяка вноска направена в ДПФ след 01.01.2016 е на загуба с отчитането на инфлацията .
   Не си представям в УПФ да е другояче.

   Сега като погледнах данните има доста вноски с над -30% загуба при отчитане на такси , доходност и инфлация. Може да кача малко данни по-късно, но са тъжни.
   Аз не се осигурявам в бг фондове, но по спомен таксите бяха за първите не помня 10-12 вноски- това беше в осигурителен институт/или пенсионен/ и в доброволен фонд

   Коментар


   • Всъщност ето от 2010 насам с и без без данъчно облекчение но с инфлация и отчетени такси :

    https://docs.google.com/spreadsheets...f=true&sd=true

    Коментар


    • Мързи ме да показам резултатите на ДПФ . Особено ако се вземе предвид инфлацията. Всяка вноска от последните няколко години е всъщост на загуба. Леко се подобряват ако е използвано данъчно облекчение - т.е. не всяка е на загуба. Но с времето ще стане казъл оптимистът . Това последното е сигурно ако инфлацията продължава да така да изпреварва смешните доходности...

     ПП. Вяка вноска направена в ДПФ след 01.01.2016 е на загуба с отчитането на инфлацията .
     Не си представям в УПФ да е другояче.

     Сега като погледнах данните има доста вноски с над -30% загуба при отчитане на такси , доходност и инфлация. Може да кача малко данни по-късно, но са тъжни.
     Last edited by VNM; 04.08.2022, 11:41.

     Коментар


     • отрицателна доходност- демек загуба, ама казано по килифарски

      Коментар


      • Шест от фондовете за втора пенсия са с отрицателна доходност

       Повече средства се плащат за починали преди пенсиониране, отколкото за пенсионери
       01 Авг. 2022

       автор
       ДИЛЯНА ДИМИТРОВА
       31 134

       ПОК Доверие
       Доходност на деветте универсални фонда към 30 юни 2022 г. Графиката е на ПОК "Доверие".

       Спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия понасят влиянието на перфектната буря от кризи по световните пазари. Шест от деветта фонда за задължително допълнително пенсионно осигуряване са с отрицателна доходност за периода 30 юни 2020 г. - 30 юни 2022 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор. Над кризата плуват основно малки фондове, които не са показателни за общото състояние на пазара.

       Доходността на универсалните фондове за последните 24 месеца варира до минус 2,29. Фондът с най-голям пазарен дял - "Доверие", е с минус 1,60. Вторият - "Алианц", е с минус 0,11. "ДСК-Родина" е с минус 2,24, "Съгласие" - с минус 2,29, "ОББ" - с минус 0,01, а "Топлина" - минус 1,74. "ЦКБ-Сила" е с 2,72 резултат, "Пенсионноосигурителен институт" е на плюс с 1,5, а "Бъдеще" е с 0,99.

       При доброволните, където са осигуровките за трета пенсия и ограниченията за инвестиции са по-леки, картината е доста по-добра - тук само два фонда имат отрицателна доходност ("Доверие" - минус 1,13 и "ДСК-Родина" - минус 1,15), а има и фонд, постигнал доходност от 8,75 - "Съгласие". "Алианц" е с 0,64, "ОББ" - с 0,71, "ЦКБ-Сила" - с 5,22, "Бъдеще" - с 2,45, "Топлина" - с 1,16, а "Пенсионноосигурителен институт" - с 2,61.

       Цените на акциите на световните пазари започнаха да падат още в първия месец на годината в очакване на разрастване на конфликта между Русия и Украйна. В бюлетините за международната среда на Комисията за финансов надзор се вижда, че ситуацията остава сложна и в следващите месеци. В последния бюлетин например се отбелязва негативното влияние на високата инфлация и перспективата за повишаване на лихвите през юни, като към това се прибавят и новините от Великобритания за промяна на подписаната с ЕС сделка за Брекзит; изострените отношения покрай жп блокадата, която Литва наложи на руския западен ексклав Калининград и пр.

       "Такива кризи сме имали и преди, но особеното сега е, че се събират доста негативни фактори", коментира наскоро пред Дарик радио Даниела Петкова(link is external). Тази многофакторна криза засяга всички инструменти, в които на фондовете е разрешено да инвестират - и акции, и облигации, отбеляза тя. Петкова обаче предупреди, че това е просто моментна оценка и отрицателната доходност все още не е загуба. "Загуби и печалби от инвестиции се реализират тогава, когато имаме сделки", обясни тя.

       Много са сериозни спадовете в индексите на световните борси, на най-голямата борса - в САЩ, спадът е до минус 30, каза още Даниела Петкова. Тя обаче допълни, че пенсионното осигуряване е дългосрочен процес и няма съществено значение колко е доходността на пенсионните фондове за такъв изключително кратък период от време - половин година. "Имаме подложка да поемем негативната корекция - миналата година беше много добра, имаше до 5-6,5% положителна доходност на фондовете", успокои тя.


       ПОРТФЕЙЛ

       Половината от инвестициите и балансовите активи на универсалните фондове са в дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държави или техните централни банки, от ЕЦБ, ЕИБ или международни финансови организации - 50,46% за деветте фонда, като по отделните фондове делът на този тип инвестиции варира от 16 до 65%. На следващо място по значимост са инвестициите в акции, дялове, варанти и пр. - 38,57%, като тук делът им в отделните фондове варира от 26 до 55%. Данните са от последната справка на КФН, която показва картината към 31 март.       ПЛАЩАНИЯ

       9 месеца след историческия момент, в който настъпи фазата на изплащане от втория стълб на пенсионната система у нас, все още съвсем малко българи са се възползвали от правото си на втора пенсия. Това е разбираемо за тази начална фаза, която настъпи миналата есен първо за жените, родени в началото на 1960 г. (право на втора пенсия се придобива при навършване на възрастта за трета категория труд, без значение на стажа).

       КФН все още не е обявила резултатите от дейността на фондовете към средата на годината, но проверка в информацията за една от компаниите показва един тревожен факт - все още общата сума, изплатена на наследници на осигурени лица, е по-голяма от средствата, изплатени под формата на пенсионни продукти за хора, доживели втора пенсия. С други думи, сред изплатените средства от универсалните фондове с по-голям дял са тези, чиито собственици на практика не са ги дочакали. С навлизането в същинската фаза на изплащане, когато повече хора ще ползват тези продукти, картината естествено ще се промени. Тази статистика обаче потвърждава казаното преди година в разгара на пандемията от Даниела Петкова - че има шокираща смъртност сред хора в трудоспособна възраст.

       В "Доверие" например през юни са изплатени над 3 млн. лв. на осигурени лица и пенсионери, както и на техни наследници. 1,049 млн. лв. от тази сума са изплатени от универсални фондове на наследници, т.е. това са плащания за починали лица, които са имали осигуряване във фонда на "Доверие". За да имат такова осигуряване, то те са били родени след 1959 г. Става дума за 340 души само в този фонд. Само за първите три месеца на годината, деветте универсални фонда са изплатили 14,7 млн. лв. на наследници на осигурени лица (тук не влизат наследниците на починали лица с вече отпусната пенсия).

       1785 души са получили миналия месец разсрочено плащане от фонда на "Доверие" - единият вид пенсионен продукт от втория стълб, като общо са им изплатени 609 419 лв. 167 души са получавали пенсия, като тук изплатената сума общо е 30 443 лв. (за този тип плащане трябва да има по-сериозни спестявания в индивидуалната партида). Чудесни новини обаче има при третата пенсия - тук за месец са изплатени 857 038 лв., като наследствените плащания в тази сума са само около 52 000 лв.

       Фондовете за изплащане на пенсионни продукти все още са много малки, тъй като хората, придобили право на пенсия все още не са голям брой. "Един фонд от 5-10 млн. лв. е много трудно да се инвестира, тъй като парите са малко. Заради този проблем бе допуснато в първата година да има по-голяма инвестиционна свобода за дружествата и да не се изисква задължителната при другите инвестиции диверсификация. Това в момента ни помага да опазим нашите пенсионери в кризата - актуализирахме септемврийските пенсии с близо 7% за 6 месеца", коментира Даниела Петкова, имайки предвид компанията, която оглавява - "Доверие".

       Петкова каза, че при тези нови фондове - създадени специално за фазата на изплащане и обособени по видове пенсионни продукти, доходността е 20-29% на годишна база, което с големите фондове е невъзможно заради инвестиционните ограничения. Периодът на инвестиционна свобода обаче приключва на 1 септември.

       Коментар


       • Чудесна новина от НОИ е, че основна пенсия от НАД 700 лв. на месец:
        1)
        - през март 2022г. получиха едва 311,028 пенсионери
        2)
        - през юли 2022г. получават ЗА ЩАСТИЕ вече 477,956 пенсионери


        За сравнение от април 2022г. минималната заплата в България е 710 лв., а през първото тримесечие на 2022г. работещите:
        1)
        - в ЧАСТНИЯ СЕКТОР бяха едва 2,424.7 хиляди души или ПО-МАЛКО ОТ 2.43 МИЛИОНА души
        2)
        - в ОБЩЕСТВЕНИЯ СЕКТОР (включително БЮДЖЕТНИЦИТЕ) бяха 643.6 хиляди души


        Така, че ЗА ЩАСТИЕ ще се увеличава все повече ролята на приходите от ДДС и АКЦИЗИ във финансирането на НОИ...

        https://www.noi.bg/aboutbg/st
        https://www.nsi.bg/bg/content/3996/%...81%D1%82%D0%B8

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
         Ябре Груец, веднъж да съм съгласен на 90% с теб
         Истината е, че държавата трябва да дава само социал някакъв, останалото да го раздават както са си го заработили....
         Само веднъж ли Е, все някога е за пръв път
         Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

         Коментар


         • Ябре Груец, веднъж да съм съгласен на 90% с теб
          Истината е, че държавата трябва да дава само социал някакъв, останалото да го раздават както са си го заработили....

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
           Бота, ай стига глупости, ще ти го кажа отново - пенсиите в България (а и в цяла Европа) са безобразно високи, подчертавам безобразно високи, на фона на приноса, който съответния пенсионер е имал и още повече на преживяемостта на същите тези пенсионери (да са живи и здрави всички -да не ме разбереш погрешно). И най-вече - на база дефицита на ноЙ. Ми той е почти 10 милиарда годишно!!!

           Знаеш ли колко са 10 милиарда всяка година, бота, и то за хора, които в масата си са лъгали държавата поне в последните 30 години? А да не говорим пък за глупостта свише да се вземат 3-те най-добри години и съгласно тях да се изчислява пенсията! Истината е, че пенсионерите, особено в България, изяждат бъдещето на внуците си, ама на повече не им дреме, щото внуците им са в чужбина, а те са на доизживяване, финансирано от глупаците, които още се осигуряваме на максимума и им плащаме пенсиите, за да могат на спокойствие да псуват държавата си.

           Това е реалността - безобразно високи пенсии на фона на приноса на съответния пенсионер (в огромната част от случаите, като, разбира се, има и пренебрежимо малък брой изключения). Говорили сме го много пъти - средният пенсионер в момента у нас е работил почти толкова (особено за жените, като се махне майчинството), колкото получава и пенсия. Изходите от това положение са три:
           - вдигане на осигуровките - крайно непопулярно
           - намаление на пенсиите - още по-крайно непопулярно, да не кажа абсолютно невъзможно
           - тегелене на нови заеми, за да се плащат пенсиите или иначе казано Гръцкия сценарий - и точно това са случва в момента.

           да са ни честите Кирчо и Кокорчо, за които и аз самият съм гласувал - хем ни набиха сертификати по врем на грипа, хем вдигнаха ветото за северна фиромия, хем ни вкараха и в една прекрасна дългова спирала. Какво по-хубаво от това, все пак момчетата са с диплома от Арвард, а не от някой селски ПУЦ у нас...
           Като ревеш като саранска мечка, да видим колко е максимума в момента - едва мина 3000 лева, 1500 смешни евра хахахаха!
           Ми ти плащаш едни МИЖАВИ вноски, по-добре си мълчи, не се излагай

           Коментар


           • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
            В БГ вече имаме подаяния за възрастните. Половината са на благоволението на 240 нехранимайковци
            Па и телкаджиите, дето се тупат в гърдите иначе с богатство

            Коментар


            • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

             Грую - АЗ КАЗВАМ СЪЩОТО - НЕЗАСЛУЖЕНИ ПОДАЯНИЯ изцяло зависими от дупетатите. Индиректно КУПУВАНЕ гласа на пенцията. А това са 2млн или ПОВЕЧЕ от половината избиратели.
             Някои вземат 3-4 ПЪТИ повече отколкото заслужават, а то е 100-на лева а им дават близо 500. Затова са и ПОДАЯНИЯ а не пенсии.
             Затова имаме и ИНФЛАЦИЯ
             Така съм съгласен, нямаме спорове
             Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

             Коментар


             • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
              Бота, ай стига глупости, ще ти го кажа отново - пенсиите в България (а и в цяла Европа) са безобразно високи, подчертавам безобразно високи, на фона на приноса, който съответния пенсионер е имал и още повече на преживяемостта на същите тези пенсионери (да са живи и здрави всички -да не ме разбереш погрешно). И най-вече - на база дефицита на ноЙ. Ми той е почти 10 милиарда годишно!!!

              Знаеш ли колко са 10 милиарда всяка година, бота, и то за хора, които в масата си са лъгали държавата поне в последните 30 години? А да не говорим пък за глупостта свише да се вземат 3-те най-добри години и съгласно тях да се изчислява пенсията! Истината е, че пенсионерите, особено в България, изяждат бъдещето на внуците си, ама на повече не им дреме, щото внуците им са в чужбина, а те са на доизживяване, финансирано от глупаците, които още се осигуряваме на максимума и им плащаме пенсиите, за да могат на спокойствие да псуват държавата си.

              Това е реалността - безобразно високи пенсии на фона на приноса на съответния пенсионер (в огромната част от случаите, като, разбира се, има и пренебрежимо малък брой изключения). Говорили сме го много пъти - средният пенсионер в момента у нас е работил почти толкова (особено за жените, като се махне майчинството), колкото получава и пенсия. Изходите от това положение са три:
              - вдигане на осигуровките - крайно непопулярно
              - намаление на пенсиите - още по-крайно непопулярно, да не кажа абсолютно невъзможно
              - тегелене на нови заеми, за да се плащат пенсиите или иначе казано Гръцкия сценарий - и точно това са случва в момента.

              да са ни честите Кирчо и Кокорчо, за които и аз самият съм гласувал - хем ни набиха сертификати по врем на грипа, хем вдигнаха ветото за северна фиромия, хем ни вкараха и в една прекрасна дългова спирала. Какво по-хубаво от това, все пак момчетата са с диплома от Арвард, а не от някой селски ПУЦ у нас...
              Грую - АЗ КАЗВАМ СЪЩОТО - НЕЗАСЛУЖЕНИ ПОДАЯНИЯ изцяло зависими от дупетатите. Индиректно КУПУВАНЕ гласа на пенцията. А това са 2млн или ПОВЕЧЕ от половината избиратели.
              Някои вземат 3-4 ПЪТИ повече отколкото заслужават, а то е 100-на лева а им дават близо 500. Затова са и ПОДАЯНИЯ а не пенсии.
              Затова имаме и ИНФЛАЦИЯ
              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

              Коментар


              • Бота, ай стига глупости, ще ти го кажа отново - пенсиите в България (а и в цяла Европа) са безобразно високи, подчертавам безобразно високи, на фона на приноса, който съответния пенсионер е имал и още повече на преживяемостта на същите тези пенсионери (да са живи и здрави всички -да не ме разбереш погрешно). И най-вече - на база дефицита на ноЙ. Ми той е почти 10 милиарда годишно!!!

               Знаеш ли колко са 10 милиарда всяка година, бота, и то за хора, които в масата си са лъгали държавата поне в последните 30 години? А да не говорим пък за глупостта свише да се вземат 3-те най-добри години и съгласно тях да се изчислява пенсията! Истината е, че пенсионерите, особено в България, изяждат бъдещето на внуците си, ама на повече не им дреме, щото внуците им са в чужбина, а те са на доизживяване, финансирано от глупаците, които още се осигуряваме на максимума и им плащаме пенсиите, за да могат на спокойствие да псуват държавата си.

               Това е реалността - безобразно високи пенсии на фона на приноса на съответния пенсионер (в огромната част от случаите, като, разбира се, има и пренебрежимо малък брой изключения). Говорили сме го много пъти - средният пенсионер в момента у нас е работил почти толкова (особено за жените, като се махне майчинството), колкото получава и пенсия. Изходите от това положение са три:
               - вдигане на осигуровките - крайно непопулярно
               - намаление на пенсиите - още по-крайно непопулярно, да не кажа абсолютно невъзможно
               - тегелене на нови заеми, за да се плащат пенсиите или иначе казано Гръцкия сценарий - и точно това са случва в момента.

               да са ни честите Кирчо и Кокорчо, за които и аз самият съм гласувал - хем ни набиха сертификати по врем на грипа, хем вдигнаха ветото за северна фиромия, хем ни вкараха и в една прекрасна дългова спирала. Какво по-хубаво от това, все пак момчетата са с диплома от Арвард, а не от някой селски ПУЦ у нас...
               Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

               Коментар


               • В БГ вече имаме подаяния за възрастните. Половината са на благоволението на 240 нехранимайковци
                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                Коментар

                Working...
                X