Първоначално изпратено от Пишман Investor
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енемона (E4A/ENM, ZNOA и E4AP)
Collapse
X
-
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
-
Един факт, който ще ми е интересно ВЪТРЕШНИТЕ да коментират
Служители на ЕН към 01.06.2008г. - около 2800 човека
Служители на ЕН към момента - около 2200-2300 човека (сега наистина не знам колко са точно)
Аз ли греша или това не е следствие от благоденствие?
Сега погледнах в сайта на Ен - броят на служителите е даже 2000 човека.
Вие сте на ход г-да разбирачи.Написаното по-горе е единствено и само лично мнение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ValuatorЛюк, извини ме, че се намесвам в чужд разговор, но въпросът ти не е много точен. Най-добри компании по какъв параметър - мениджмънт, печалба, потенциал за развитие на бизнеса, потенциал за ръст на цената на акцията и т.н. Класирането на компаниите на БФБ по всеки един от тези параметри ще бъде доста различно.
Коментар
-
ОК
Ми аз съм посочвал кои компании считам за що годе добри неведнъж. Няма какво да го повтарям в тая тема. Инсайдър, тук сме за да обменяме мнения за акции, не за съфорумци. И аз имам мнение за теб, но едва ли някой се интересува от него. Иначе минаваме на лични нападки, с които да аргументираме позицията си.
Коментар
-
Люк, извини ме, че се намесвам в чужд разговор, но въпросът ти не е много точен. Най-добри компании по какъв параметър - мениджмънт, печалба, потенциал за развитие на бизнеса, потенциал за ръст на цената на акцията и т.н. Класирането на компаниите на БФБ по всеки един от тези параметри ще бъде доста различно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОКАми засегнат е от кризата, ако не си чувал потреблението на електроенергия, както и износа на тук доста паднаха.
Инсайдер - все пак си има условие за печалба от тази или от минали години. Кой знае колко бързо могат да им се стопяват резервите.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОКАми засегнат е от кризата, ако не си чувал потреблението на електроенергия, както и износа на тук доста паднаха.
Инсайдер - все пак си има условие за печалба от тази или от минали години. Кой знае колко бързо могат да им се стопяват резервите.
Кажи поне една, две.
Коментар
-
ОК
Ами засегнат е от кризата, ако не си чувал потреблението на електроенергия, както и износа на тук доста паднаха.
Инсайдер - все пак си има условие за печалба от тази или от минали години. Кой знае колко бързо могат да им се стопяват резервите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОКПървоначално изпратено от оркаразбирам от Пишман инвеститорите, че ютилитис компаниите са по-рискови от .. неясно от кого
и че Енемона, която от целия ютилитис само във ВиК мисля няма бизнес също е много вероятно да фалира
мерси за инфото
мноо сте големи
А знаем този сектор колко е засгнат от кризата
Коментар
-
За по-мързеливите предоставям част от проспекта в частта относно дивидента:
12.5.1. Имуществени права на привилегированите акционери
1. Право на гарантиран кумулативен дивидент. Правото на дивидент е основно, субективно, имуществено право на акционера, изразяващо правото на акционера да получи част от чистата печалба, реализирана от Дружеството. Всяка акция от настоящата емисия дава на своя притежател привилегията да получи гарантиран кумулативен дивидент, със следните характеристики:
Предварително определен по размер дивидент - Притежателите на привилегировани акции имат право да получат годишен дивидент, в размер на 10 на сто от определената в Проспекта емисионна стойност на привилегированата акция.
Изплащането на дивидента по привилегированите акции не зависи от преценката на ОСА. При наличие на печалба за съответната година или неразпределена печалба за минали години, ОСА задължително взема решение за разпределяне на дивидент по привилегированите акции. Решение на ОСА, което е в противоречие с цитираното правило противоречи на Устава на Дружеството и подлежи на отмяна по реда на чл. 74 от ТЗ.
Плащане на дивидента, преди изплащането на дивидента по обикновените акции. Дивидентът по привилегированите акции трябва да бъде платен, преди изплащането на дивидента по обикновените акции.
Кумулативен дивидент, дължим независимо от това дали Дружеството е формирало разпределяема печалба за съответната година. В случай, че за дадена година средствата, които могат да бъдат разпределяни като дивидентни плащания, са недостатъчни, за да покрият размера на дължимия гарантиран дивидент по всички привилегировани акции от настоящата емисия, Дружеството ще разпредели тези средства пропорционално между всички притежатели на привилегировани акции от емисията. Подлежащата на изплащане, но неизплатена част от дивидентните плащания за съответната година ще бъде пренесена (кумулирана) към дължимите дивидентни плащания за следващата година/следващите години. Пренесен (кумулиран) към дължимите дивидентни плащания за следващата година/следващите години ще бъде и дължимият гарантиран дивидент, който не е изплатен, поради това, че през съответната година Емитентът не е формирал разпределяема печалба.
Предпоставки за упражняване на правото на дивидент:
изтичане на финансовата година
приемане на годишния отчет и баланс
чистата стойност на имуществото, според проверения и приет годишен финансов отчет, намалена с дивидентите по привилегированите акции, подлежащи на изплащане, да е не по-малка от сумата от капитала на Дружеството, фонд „Резервен” и другите фондове, които Дружеството е длъжно да образува по закон или устав.
решение на ОСА за разпределяне на дивидент в полза на притежателите на привилегировани акции - при наличие на реализирана печалба от Дружеството за съответната финансова година или на неразпределена печалба от предишни финансови години, съгласно чл. 8а, ал. 3, т. 2 от Устава на „Енемона” АД, Общото събрание на акционерите задължително гласува разпределение на дивидент в полза на притежателите на привилегировани акции,
Е Н Е М О Н А А Д П Р О С П Е К Т
127
Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистрите на Централния депозитар като акционери на Дружеството на 14-тия ден след датата на Общото събрание, на което са приети Годишния финансов отчет и Решение за разпределяне на печалбата в полза на притежателите на привилегировани акции. Централният депозитар предоставя на Дружеството списък на притежателите на привилегировани акции към горепосочената дата. Присъствието на лицето в този списък е достатъчно условие то да получи дивидент, след надлежната му легитимация. Дружеството е длъжно да осигури изплащането на гласувания от общото събрание дивидент в 3-месечен срок от провеждането му, като разходите по изплащането са за сметка на Дружеството. Лицата, имащи право на дивидент, могат да упражнят това право до изтичане на общия 5-годишен давностен срок, след което правото се погасява и неполучените дивиденти остават в Дружеството, като се отнасят във фонд „Резервен”. Правото на дивидент търпи ограничения в следните насоки:
Не може да се разпределя дивидент в размер, който надхвърля границите на печалбата за съответната година, неразпределената печалба от минали години, частта от фонд „Резервен” и другите фондове на Дружеството, надхвърлящи определения от закона или устава минимум, намален с непокритите загуби от предходни години и отчисленията за фонд „Резервен” и другите фондове на Дружеството;
Най-малко 1/10 част от печалбата на акционерното Дружество трябва да се отделя, докато средствата във фонд „Резервен” достигнат поне 1/10 част от капитала на Дружеството;
Правото на дивидент се погасява с обща 5-годишна давност.
Дължимият гарантиран дивидент за годината, в която настоящата емисия е регистрирана в „Централен Депозитар” АД, се определя пропорционално на оставащия брой календарни дни до изтичането на съответната година, като за начало на периода се взима датата на регистрация на емисията в ЦД. Дължимият гарантиран дивидент за годината, в която привилегированите акции се конвертират в обикновени акции, се определя пропорционално на изминалия брой календарни дни от началото на съответната година до датата на конвертиране на привилегированите акции в обикновени. Сумата на гарантирания дивидент, платим за период по-малък от една година се изчислява на базата на година, състояща се от 360 дни, включваща 12 месеца, всеки с по 30 дни.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
ОК
Първоначално изпратено от оркаразбирам от Пишман инвеститорите, че ютилитис компаниите са по-рискови от .. неясно от кого
и че Енемона, която от целия ютилитис само във ВиК мисля няма бизнес също е много вероятно да фалира
мерси за инфото
мноо сте големи
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-AКолеги, зачетох се малко по-надолу. Гледам някакви точки от 1 до 10. Викам си "Какъв ли инвеститор може да спретне такава пародия на анализ?". Поглеждам към автора - Пишман инвеститор :-))))) хахахахаПървоначално изпратено от INSIDER-AВ тоя форум случайни няма. До един са светнати как се прави бизнес - от енергетиката до хранително-вкусовата промишленост, като минем през финанси и застраховане. Изброил от 1 до 10 - десет точки. Обясненията са зашеметяващи - като започнем от "много аргументи има за това и няма да се впускам в подробности" и стигнем до "не знам дали ще устискат до този момент". Къде ги има тези аргументи, ама има ли въобще някъде аргументи - на кой му пука. Но енергийният пишман експерт не се спира до тук в "анализа" си. На бързо финтира през търговията с електричество (която разбирате ли е много непечаливша и затова дори Газпром се нареди на опашката), набързо прелетя през търговията с газ, която разбирате ли "още е в играта ама мнооо малко бе". Тук е добре да наблегнем на дедуктивното мислене на автора и по-скоро да натъртим на върха в неговото творчество а именно "мнооо малко бе". Айде няма нужда да казвам, че този не е случаен :-)))) хахахаха Ама хич не е случаен :-))))
Коментар
-
Първоначално изпратено от дългосроченМного съм прав, защото дивидента от привилигированите акции, дали да се изплаща се определя от 3/4 от притежателите им, а тук мажоритаря е аут, за разлика от други привилигировани. Разбра ли ме колега SubZero.А размера на дивидента е определен. Така, че ако обичаш не заблуждавай аудиторията, защото целите ти са користни.
И, не, няма да ти направя мечешката услуга, като напиша какво още си пропуснал при четенето.
Коментар
Коментар