IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това също го обсъдихме преди няколко дни пазара вече отчете новината... Ама не следите въобще темата батета а не е толкова назад в последните 4 страници....

Личнтот ми нение ако смятате да инвестирате / да не инвестирате някъде следете темата изкъсо освен всички новини в инвестора и х3нюз.... стандарт с 3 дни закъснение го публикуват... защото ако стандарт ви информира инвестиционата ви реакция ще е като на умрла котка опашката...

не е прперпоръка
    Business as Usual

Коментар

• Белград спира наш завод
      Комшиите искат нова екоекспертиза за предприятието на “Монбат”

Сърбия спря завода на "Монбат" в Инджия, Войводина. Нова оценка за въздействието на околната среда да бъде изготвена, поискаха ековластите в съседната държава. В предприятието, което преработва оловни акумулатори и прави сплави на базата на оловото, вече са инвестирани 10 млн. евро, съобщи шефът на компанията Атанас Бобоков. Сред причините е кампания на конкуренти: собственикът на фабриката за акумулатори "Блек хорс" - концернът "Фармаком", както и на еколози от Нови Сад, коментират от дружеството.
      Бобоков призова компетентните органи в Сърбия да съдействат на здравата конкуренция и открития пазар, което ще доведе до повече инвеститори и ще разкрие още работни места. Ръководството на "Монбат" ще обжалва заповедта за изискване на нова екоекспертиза. Компанията има екоразрешително за завода си от 2 г.
      Засега проектът е спрян със заповед на сръбския министър на екологията, като в аргументите за това се посочват именно пропуски на органите в област Войводина. Сградата на предприятието е построена и са подадени документи за прием на обекта, обясниха от "Монбат".
      Според предварителните планове заводът за акумулатори трябваше да заработи от лятото. От него се очаква да идват и доставки на олово за монтанското ни предприятие. Ново решение за старта на сръбското предприятие ще има до месец, обясни Атанас Бобоков.

http://paper.standartnews.com/bg/art...article=252243

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
        Първоначално изпратено от Хосе
        Първоначално изпратено от Грую Груев
        ...най-великата инвестиция, завода в сърбия е с неясно бъдеще, а всички прогнози се крепят на неговото пускане, пък и друго си е дакажеш, че имаш двойно повече акции, нали.
        Какво не ти е ясно за този завод - тръгва през юли. Ако мислиш че сърбите се неандерталци и ще изгонят чуждите си инвеститори, ще оставят народа си бос и гладен и ще сринат икономиката си просто защото са обидени заради Косово, много се лъжеш.
        А за крепенето на прогнозите забрявяш и завода в Румъния - там какво очакваш та така бързо го отписа, да го нацели метеорит ли?
        Двойно повече акции нямат никакво значение. Двойно по-голям уставен капитал има.
        всички дф-та са се налапали здраво тук
        това също не е вярно. Разгледай пак портфейлите на ДФ и виж, в колко точно от тях я има тази акция и в какви обеми.

Въобще апокалипсиса присъства в целия ти пост, както и на масата други форумци, а това ми говори само едно - пазара ни е близо до точката oversold, масата е паникьосана до краен предел и е разпродала акциите си в очакване да купи на дъното. Само че масата никога не купува на дъното, тя продава там, ще си купи след като види 30% ръст в цените, убеди се че лошото е минало, но тогава се оказва че вече е близко следващия връх.

А за великия мениджмънт - поразпитай малко за Бобоков
        Защо пък тази потайност? Давай направо инфо, факти. Ти си информирания, къде ще ходя да търся по-информиран да разпитвам. Казвай каквото знаеш, вади кирливи ризи, нали затова е форум, да си помагаме с информация и да отваряме очите на заблудените (в случая това съм аз).

Надолу има и други "весели" мнения - едни се опасяват че ще се теглят кредити за да се плати дивидента, ама той пък уж бил много малък, ама в касата нямало пари, ама обещаха дивидент. После пък обратното изкупуване било лош ход, ама пък ревете срещу Керезов що не правили обратно и т.н. и т.н. все весели истории
        Давайте кой как си знае пък накрая ще си ги мерим пак в съответната тема.
        Успех в търговията!
        здрасти Хосе,
        пъво искам да заявя отново няколко факти - нямам акции тук и засега нямам никакви интереси (не ме вълнува дали ще е нагоре или надолу), нямам официални данни срещу г-н Бобоков и неговия бизнес, но такива няма и срещу г-н Софиянски, г-н Костов, г-н Велчев, г-н Ал. Бож. (той даже е шеф и на един твърде цитиран и доста "обективен" център) и т.н., не съм прокурор, следовател или съдия за да ги съдя, но това е форум и всеки може да споделя сам мнението си.
        Ще се спра само на факти и на обективни данни, както и ще посоча възможни според мен сценарии и конкретни несъответствия.
        1. За бизнеса в Сърбия - викаш сърбетата не били неандерталци - ми сигурно не са, но явно хич не си запознат с народопсихологията им. Да им кажеш, че Косово не е сръбско, а мисля това е официалната пзиция на България, ако не ме лъже паметта, е по-жестоко от това да наречеш ром - цигинин или немец-фашист. Това е все едно да кажеш на македонец, че е българин и то да го завиш на всеослушание по централната емисия новини. Няма такива шовинисти като сърбите - ще ти приведа 2 факта и едно следствие от втория факт.
        Първо - едно сърбе спечели медал по плуване завчера, но го дисквалифицираха, щот помъкна фланелка Косово е Србия. Забележи това е спортист, живеещ в САЩ, спечелил златен медал (първи в кариерата му) и напълно наясно. че на спортистите им е забранена всякаква политика и какво прави - рискува (отказва се) от златния си медал само и само да покаже на света , че Косово е Сърбия. Това викаш не е неандерталско изпълнение, нали, това е патриотизъм . Какво те кара да мислиш, че утре ако изобщо стартира този завод, някое селянче няма да му превъртят бушоните и да саботира продукцията, зер Косово е Сърбия, а мръсните "татаро-българи" са го признали. Все пак тук говорим за да доста по-прости и надъхани хорица от един жевеещ в САЩ спортист.
        Второ - сърбите винаги са били галеници на съдбата, губели са всички войни (тотално са били размазвани в тях) и накрая винаги са били отгоре. Съвсем до скоро, българите им бяхме най-омразния съсед, сега вече са албанците , та що си мислиш, че ще ни погледнат с добро око и то особено след като националистите спечелят изборите през май (нали не си забравил, че има избори и предполагам си наясно кой ще ги спечели). Та викаш некво заводче ще бъде от особена важност за тях - ох, забравих, кай не знае Бобоков, кой не е чувал за него, само споменаването на името му ще кара работниците да свалят с преклонение глава и да работят 24/7 за добруването на акционерите в Монбатя - нали трябва да се изпълнява плана до 2100 година
        2. Викаш фондовете хич нямали Монбатки - ни една . Специално заради теб си направих труда да прегледам портфейлите на 3 фонда от трите най-големи дружества (ДСК, Ебана и Райфата), ще ме прощаваш, че не направих рисърч на всички, но както вече споменах - нямам акции и интереси тук - ти ако искаш можеш да го направиш. Та какво показа рисърча (данните са към 31.12.2007 - като умен човек, предполагам знаеш зашо нямам по-нови данни, ти ако имаш можеш да ги постнеш) - Елана Балансиран Еврофонд - 2-ра по обем акция в портфейла, 5,78% от всички активи на фонда са тук, Райфайзен Акции - 1-ва по обем акция в портфейла, около 8% (малко им е сложен метода на изчисление) от всички активи на фонда са тук, ДСК Растеж -2-ра по обем акция в портфейла, 6,99% от всички активи на фонда са тук. Та какво излезе нямат никви Монбатки, нали
        Ха сега специално за теб няколкото несъответсвия:
        - Първо несъответствие - по време на великия януарски йебън, акцията слезе на 20 кинта и нямаше купувачи, Софикса беше 1320, Хима беше 10-ка, Синергона - 10-ка, ПИБ-а - 9 и нещо, сега имае Софикс 1180, Монбат - 24 , а къде са останалите акции - можеш и сам да видиш, нали - извод: Монбата е мега акция и нищо не може да я спре, ще излети поне до 45 или акцията е надценена (според сегашния пазар) и скоро ще литне надолу.
        - Второ несъответствие - прословутото Р/Е - мисля, че тук е безсмислено да ти вадя Р/Е- та, само ще те помоля, ако има друга ликвидна акция с подобно Р/Е да ми я покажеш (изключвам Трейса, там е друга бира
        Първи възможен сженарий - няма достатъчно купувачи на пазара (май това не е нужно да го доказвам , фондовете не купуват - нямат пари (възможно), пристиснати са от обратни изкупувания (не е изключено), чакат нови дъна (явно сегашните ценови нова никак не са атрактивни). Не зная кое е вярното, ти сам си реши, но ако приемем,ч е имат обратни изкупувания, как според теб най-лесно ще си свалят стойността на един дял - а сетих се, като свалят стойността на акцията с най-голяма тежест в портфейла
        Втори възможен сценарий - всичко си е ок, сега като мине уикенда сме яко ъп, всичко е било беър трап, да вземат нещастните 5 акцийки на баба Цонка от Долно Уйно и да си осреднят портфейлите
        П.С. И накрая, Хосе, мога само да ти пожелая да не пренаименоваш фонда си от Хосе Хай профит фънд на Хосе екстрийм лос фънд.
        Успех на всички инвестиращи и нека силата бъде с вас , дори и след най-черната нощ следва сияйно утро...
        ХМ, нямаше ме няколко дни и к'во Мунчо Батьов пак с новина и пак изненадаха всички, а? Я и аз като пациентите на някои клиники да се самоцитирам (горното е писано март месец) - та какво ще кажете хич не познах за завода при сърбетата, как беше те лягат и стават с мисълта за Мунчо Батьов, а Па и даниелчето нещо я няма - май е попропуснала уроците за кризисен ПР, ама нищо няма как да очакваме да знае всичко, я. Ние пък си я боготворим тук, сега кат свърши корекцийката и пак ще си и се кефим и ще творим дитирамби в нейна чест, налЕ... Хайде сега да видим със затягането на кредитите, набълбукването с акции на смешна цена, автоголът с обратното (май само най-заблудените не се усетиха), цената на оловцето и великите инвестиции каква печалба ще обявим за Януари, че до края на годината ще го избутаме на инерция, ама после...
        Все още доста надута компания, но естествено това не е препоръка за търговия (то вече останаха ли такива на БФБ-то), а само повод да се самоцитирам в края на януари. Успех, Мунчовци...
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Какво означава свършило. Всяка публична компания има право да изкупи 3% от акциите си.
          Сещаш ли се?

Коментар

• В понеделник ще разберем официално предполагам дали е приключило обратното.Но въпреки това не мисля че пак ще се плъзнем с шейната ...дано да съм прав .....

Коментар

• Първоначално изпратено от e$trade
              Awtomobilni zawodi sprqha proizwodstwo, na nqkoi mesta - towa ima li wryzka s Monbat i slagate li go towa w modela?
              Именно бате и ти не четеш темата само минаваш да тролнеш за трети път го поствам последните няколко дни досега няма оборили го.... монбат играят на вторичният пазар които расте вследствие на продадените по-малко автомобили и са малки на фона на пазара и тази ситуация е по скоро възможност за тях та ето го пак

20% от продукцията на монбат се изнася в германия и представлява пазарен дял от 0,5% от немския пазар.....

1. Много хора там никога не са сменяли акумулатор сменяли са колата преди да се скапе акумулатора (first time buyers)

2. Когато искаш да спестиш малко пари купуваш нужен продукт от по-евтина марка...

3. Петрола поевтиня така че пътуването с кола е по-икономически обосновано отколкото преди 2 месеца....

4. Да патуваш 50-100км до бачкането се смята за нормално в тази държава.

5. Колко хора трябва да бъдат съкратени за да спрът да пътуват за да се удари такъв пазарен дял ...
              ......
              оборими доводите точки 1,2,3,4 и отговори на точка 5 ако можеш ....

не е препоръка
              Business as Usual

Коментар

• Първоначално изпратено от e$trade
                Awtomobilni zawodi sprqha proizwodstwo, na nqkoi mesta - towa ima li wryzka s Monbat i slagate li go towa w modela?
                Че са спрели, спрели са.
                Но акумулатори винаги ще се търсят, за стари автомобили, да си смениш акумулатора, или просто да си сложиш един в хола (като почне режима на тока де)
                Че ще намалее търсенето е ясно, но това не означава нищо.

Коментар

• Awtomobilni zawodi sprqha proizwodstwo, na nqkoi mesta - towa ima li wryzka s Monbat i slagate li go towa w modela?

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                    Първоначално изпратено от Avalanche
                    до човека с модела

Много ти е нисък WACC при това debt/equity дето си го заложил, а от монбат някой да е дал таргет debt/equity
                    Ne e nisak, 12.5% e normalno za firma kato Monbat.
                    Nikoga ne ti davat debt/equity ratio za budeshteto. Sam si go predceniavash.
                    Както си го направил ти, приблизително 20% дълг и 80% собствен при 7 % цена на външно финансиране след данъци излиза, че14% е цена на собствените им средства.
                    Според мен те ще гонят поне 40 % дълг (приблизително 45% е средното за индустриата им за 2007) , а цената на собствения им ресурс е поне 20% . За това смятам, че WACC им е най-малко 14%

Коментар

• Първоначално изпратено от unseen
                      Първоначално изпратено от frei1974
                      Тука дали след два няма да кажат че са приключили обратното изкупуване.
                      ти си май от тези с "дългсрочен хоризонт "от два дена ми се струва
                      следва двуденвният тренд .... нали така беше номинацията... релано няма прична да падат като фундамен иначе че панираните царуват в момента ок утрен няма да е същотото
                      Business as Usual

Коментар

• Аха разбрах те -ами логиката е че бяха останали към 34 хил.за изк.-вчера и днеска и според мойта сметка в понеделник ще преключат с обратното изкупуване-от там нататък очаквам цената да поспадне-Монбатката ми харесва -но спрат ли да я подпират-ще се хлъзне на долу.Дано не съм прав.Късмет

[img]все пак не намирам логика на така зададеният ти въпрос

.. за радост или съжаления до сега обема при монбата е горе долу колкото мойте бройки . така ,че ще гледам дългосрочно ..

късмет[/quote][/img]

Коментар

• Първоначално изпратено от frei1974
                          Ами Батките сам ги взимал на 9 и ги продадох на 27-и сега само спекула пич-ко да правим -малко но постоянно.Късмет ти желая.
                          Първоначално изпратено от unseen
                          все пак не намирам логика на така зададеният ти въпрос

.. за радост или съжаления до сега обема при монбата е горе долу колкото мойте бройки . така ,че ще гледам дългосрочно ..

късмет

Коментар

• Първоначално изпратено от Avalanche
                            до човека с модела

Много ти е нисък WACC при това debt/equity дето си го заложил, а от монбат някой да е дал таргет debt/equity
                            Ne e nisak, 12.5% e normalno za firma kato Monbat.
                            Nikoga ne ti davat debt/equity ratio za budeshteto. Sam si go predceniavash.

Коментар

• Ами Батките сам ги взимал на 9 и ги продадох на 27-и сега само спекула пич-ко да правим -малко но постоянно.Късмет ти желая.
                              Първоначално изпратено от unseen

Коментар

• Първоначално изпратено от frei1974

Коментар

Working...
                                X