IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мостстрой АД (5MY / MOSTS)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ами евала пък на Божков. Колкото и да го псуват тапанарите, човека явно си разбира от бизнес. Според мен има голяма вероятност да спечели МОСТС търга. Не знам обаче, какви са взаимоотношенията на НОВЕ с управляващите.

Ако може само една вметка да направя за хората, които са твърдо оптимистично настроени. Когато има такъв екстремум в earnings какъвто би имало при едно евентуално спечелване на търга от голямо значение е какво ще бъде направено със спечелените пари. Според мен има няколко варианта.

1. Вариант: Нетната печалба по време на строежа се разпределя под формата на дивиденти/сплит и тн => покачването на цената.

2. Вариант: Нетанта печалба не се използва за разпределяне на дивиденти/сплит, а се реинвестира в машини, обурудване, нови бразилци за ЦСКА (Шегичка ) => Пак цената ще се покачи защото наистина съществуеат фундаментални фактори за това покачване (Генерираните пари остават в коппанията)

3. Вариант: Парите се източват по някой от хилядите начини на които сме се нагледали през последните години, четейки ОПР-тата. Цената вече е 500 лв обаче зад тази цена няма нищо. Какво правим тогава?

Успех на всички инвестирали в МОСТ нямам акции тук. Измислил съм си една приказка: Който не рискува не трябва да яде и е валидна за този случай. Нека не злобеем към тези, които са изкарали пари от тази позиция (типична българска черта), вместо да ги обиждате кажете им БРАВО. УСПЕХ момци и УМНАТА!

Коментар

• Повярвай ми това не е така според хората купували МОСТ-ове по 440 днес.
      Защото от МОСТ са обещали за 280млн. евро да го направят от злато.
      А този за 100млн. ще е най-обикновен железен.
      Абе в крайна сметка, ако не Дунав мост-2 за Дунав мост-3 са се класирали.

Първоначално изпратено от prodigal
      Очевидно нормалната цена за построяването на моста е около 160 мил. Евро. За мен най скъпата оферта е подадена просто така т.е участника има доста сключени договори и би приел поръчката само при голяма норма на печалба (доста фирми го правят при далеч по-прости проекти ). Най - ниската разчита да сключи договора и после да почне да иска още пари на най различни основания (доста често срещана практика).
      Както и да е никоя комисия не би си позволила да отхвърли и трите по-ниски предложения на база неотговарящи на: функционални, технически изисквания или кофти количествени сметки така че…
      изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

• Абе, хората са го изчислили предварително приблизително за около 240 мил. евро, затова се отпускат за целия проект 236мил.евра от предпресъединителните фондове, така че офетата на ВИНЦИ, МОСТС и ГЛАВБУЛГАРСТРОЙ е най-реалистична с малък резерв. ;-) А и участниците са доказали своя професионализъм и ще работят паралелно, едните по моста , а другите по прилежащата инфраструктура, така че и елемента време не е за пренебрегване- 36месеца и трябва да се реже лентата. :-)

Коментар

• Фактори от административно и техническо отношение ще окажат най-голямо значение при избора на победителя, докато предложената цена ще е с най-ниско влияние, отговориха от министерството на въпрос на Investor.bg.

А познайте кой има най-силно административно и техническо отношение.... бат Череп май
          Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

• "Четири оферти постъпиха за Дунав мост 2"
            http://www.investor.bg/?cat=5&id=42350

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
              P.S. Който и да спечели е доста вероятно Моста да участва по един или друг начин
              А,ето с това мнение съм съгласен,с уговорката,че е "вероятно" Мостстрой да участва под една или друга форма...

Коментар

• P.S. Който и да спечели е доста вероятно Моста да участва по един или друг начин

Коментар

• Очевидно нормалната цена за построяването на моста е около 160 мил. Евро. За мен най скъпата оферта е подадена просто така т.е участника има доста сключени договори и би приел поръчката само при голяма норма на печалба (доста фирми го правят при далеч по-прости проекти ). Най - ниската разчита да сключи договора и после да почне да иска още пари на най различни основания (доста често срещана практика).
                  Както и да е никоя комисия не би си позволила да отхвърли и трите по-ниски предложения на база неотговарящи на: функционални, технически изисквания или кофти количествени сметки така че…

Коментар

• Ами, винаги евтиното излиза по-скъпо, примери колкото искаш, а най-близкият е летището в София с падащи тавани и пропаднала писта и удължен срок за изпълнение от начално подписаният, пропадналият път Монтана -Видин. Тук при моста Бидин-Калафат не е само строителство на самият мост, а и строителство на прилежащата инфраструктура от българска и румънска страна. ;-) Така, че според мен строителството на моста е удачно да се изпълни от МОСТ, прилежащите части от Главбулгарстрой, а проектирането от ВИНЦИ-франция. ;-) Другите оферти ми се струват, че със трици маймуни искат да ловят или са разчели строителството САМО на Моста. :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Director
                      Първоначално изпратено от Caessar
                      Другарю Директор,не отлагай тези неща за след 10 години - дотогава не се знае дали ще сме живи...
                      Г-н Цезаре, не ме кефи това комунистическо обръщение "другарю", но вярвам, че не влагаш лош смисъл На въпроса - аз не съм толкова стар, така че 10 г. са ми добре. Идеята е ДО 10 г. Все пак зависи от първоначалния капитал и от множество фактори. Забогатяването не е лесна работа
                      Не разбира се,няма вложено нито капка лошо чувство - напротив!И обръщението не е комунистическо - какво й е лошото на думата "другар"?Ние с приятелите и до ден-днешен се обръщаме така един към друг.А относно рибата - недей да отлагаш - заповядай с мен и мои приятели - изкарваме си чудесно...

Коментар

• един непрофесионален коментар от мен моля да не ме нападате:

наистина разликата е огромна и преди време в темата за ХДПАТ говорих точно за това, че оценките на българските фирми са в пъти по-високи от западните - на това му казах тогава корупция, но много хора се присмяха - ето го резултата - 2.5 пъти по-скъпа оферта на консорциума вкл. Мострой - някой може ли да даде смислено обяснение на тази огромна разлика?

П.С. при условие, че "За изграждането на моста се предвижда да бъдат инвестирани общо 236 милиона евро.", а офертата на консорциума вкл. Мостстрой е с няколко млн. повече дали те не са се отказали предварително?
                        Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Ето един линк, enjoy:

http://money.ibox.bg/news/id_139655757

И на мен ми е интересно дали цената ще е определяща, но разликата в подадените оферти е ОГРОМНА !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от kamikatze
                            А разбра ли каква е разликата в офертите?
                            1.Консорциум ""Bouygues (Франция) - "Трансстрой Варна" (България) - "Rizzani de Eccher" (Италия), 183 149 517, 63 евро, 0% отстъпка;

2.Консорциум "Zublin" (Германия) - "Еiffel" (Франция), 158 297 964, 65 евро, 0% отсъпка

3.FCC (Испания), 105 216 787, 40 евро, 5% отстъпка (5 260 839, 37)

4.Консорциум "VINCI" (Франция) - "Главболгарстрой" (България) -"Мостстрой" (България) 268 210 613, 00 евро, 0% отстъпка

http://money.ibox.bg/news/id_139655757
                            Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• кажи ако знаш?Дали цената ще е определяща.

Коментар

• А разбра ли каква е разликата в офертите?

Коментар

Working...
                                X