IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
    И двамата споменавате тези "няколко години", но нека си го кажем, че става въпрос всъшност за повече от 5 години! Това никак не е малко като инвестиционен хоризонт. Apple за по-малко от 4 години си качи пазарната кап. над 8х (при цена 700 долара от преди няколко месеца).
    И за какви 6.90 и 1.60 говориш като първата цена е към януари 2008, а другата към април 2013!!! Погледни как е изгледала фирмата и икономиката тогава и сега!

А прогнози за 5 или 10 години се правят с цел да се дисконтират потоците към ДНЕШНА дата. Предполагам си го чел в някои книжки. Като прогнозирам напред това не означава, че ти показвам колко би струвала фирмата след 5 години, а сега!
    От това, което си написал за разликите в очакванията ми тогава и 5 години по-късно оставам с впечатлението, че това не ти е станало ясно.

Не знам дали времето ще покаже дали ти си бил по-точен. От теб анализ защо очакваш определена цена не съм видял.
    Може би хвърляш боб при определянето на цената.
    Иначе е лесно човек все да е против и да е хейтър, но аз съм единствения тук направил си труда да пусне материал за дискусия. Повечето само знаят да твърдят, че акциите били подценени. И тая плоча я въртят от 2008 и все другите им били криви.

За мен отчетите са доста по добри от началото на 2008, така че остават само очакванията които явно са били много големи за теб в началото на 2008 Прогнизите които правиш като вкарваш някакви измислени таргети за 2013-2018 влошават оценката която даваш за реалната пазарна цена. И аз съм чел някоя друга книга Подобен модел на твоя няма да кача защото няма смисъл да си измислям таргети които е малко вероятно и от Goldman Sachs да познаят Очакванията са ми доста по скромни от тези които си имал през 2008!

Боба ти си го хвърлял 2008 когато си казвал цената от 6.90 лв през Януари 2008 и тя е паднала до 2 лв през Декември 2008 това е спад от 70%!

Ти прогнозираш цена която пада с 70% през 2008!!!
    Това се казва слаба прогноза!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
      Очакванията са едно, а резултатите много чeсто съвсем друго
      Доста си краен в оценките си! от 6.90 на 1.60 в рамките на няколко години, каква точност 1:1 та това е много голяма разлика Разбирам да си 20-30 % на грешната страна ама над 50% Спекулациите около евентуално поглъщане на Софарма се вижда вечe чe са били много надценени Както са според мен големи разпродажби и спад под 2 лв на този етап. Времето ще покаже дали аз съм бил по точен, но вечe споменах какви са ми очакванията за тази година няма да се повтарям. Просто като правиш прогнози за 6 години напред ми става смешно
      За мен Софарма си остава подценена на тези нива! Не е препоръка!
      И двамата споменавате тези "няколко години", но нека си го кажем, че става въпрос всъшност за повече от 5 години! Това никак не е малко като инвестиционен хоризонт. Apple за по-малко от 4 години си качи пазарната кап. над 8х (при цена 700 долара от преди няколко месеца).
      И за какви 6.90 и 1.60 говориш като първата цена е към януари 2008, а другата към април 2013!!! Погледни как е изгледала фирмата и икономиката тогава и сега!

А прогнози за 5 или 10 години се правят с цел да се дисконтират потоците към ДНЕШНА дата. Предполагам си го чел в някои книжки. Като прогнозирам напред това не означава, че ти показвам колко би струвала фирмата след 5 години, а сега!
      От това, което си написал за разликите в очакванията ми тогава и 5 години по-късно оставам с впечатлението, че това не ти е станало ясно.

Не знам дали времето ще покаже дали ти си бил по-точен. От теб анализ защо очакваш определена цена не съм видял.
      Може би хвърляш боб при определянето на цената.
      Иначе е лесно човек все да е против и да е хейтър, но аз съм единствения тук направил си труда да пусне материал за дискусия. Повечето само знаят да твърдят, че акциите били подценени. И тая плоча я въртят от 2008 и все другите им били криви.

Коментар

• Очакванията са едно, а резултатите много чeсто съвсем друго
        Доста си краен в оценките си! от 6.90 на 1.60 в рамките на няколко години, каква точност 1:1 та това е много голяма разлика Разбирам да си 20-30 % на грешната страна ама над 50% Спекулациите около евентуално поглъщане на Софарма се вижда вечe чe са били много надценени Както са според мен големи разпродажби и спад под 2 лв на този етап. Времето ще покаже дали аз съм бил по точен, но вечe споменах какви са ми очакванията за тази година няма да се повтарям. Просто като правиш прогнози за 6 години напред ми става смешно
        За мен Софарма си остава подценена на тези нива! Не е препоръка!

Коментар

• Просто обичам да чета какво сте говорили преди години, когато не съм знаел какво е БФБ. Не съм коментирал - само копирах, ЕП извинявай щом съм те засегнал толкова много!
          Значи сега викаш 1,6 с нараснали рискове

п.с. ама е готино че си се радвал на 3х по висока от настоящата цена и то само преди няколко години!
          Успех и без лоши чувства!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Големи, големи................
            Ама аз си инвестирах всичките пари на маржин от 6.39 слушайки големите мозъци, анализатори.
            Сега, тези всичките ми говорят за цена от 1,30 , да взема да скъсявам, че те са много напред? Какво ще ме посъветваш?
            Игра на маржин 6,39 не е инвестиране, не е и спекула, това си е жив хазарт. Тук разни хора си казват мнението. Собственото си мнение, което отговаря на техните начини на виждане на нещата, не на някой друг. Ако някой реши да взима чуждо мнение, това си е на негов риск. никой не му е виновен ако ще и 100% от парите да си загуби.

разбира се ако искаш някой да ти управлява парите дай ги на някой хедж фонд да ти прибират по 20% от печалбата. Не виждам кой ще тръгне да носи отговорност за избори без да получава бая солидни пари

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
              Та моето виждане сега за цената на Софарма е, че тя трябва да е в рейнджа на пиър групата й - 6.0x до 6.5х ЕБИТДА 2013. Това дава цена на акция от до 1.60лв.
              Надявам се да се получи дискусия, ако някой смята тази цена за ниска и има друго мнение по въпроса.
              Пазарната цена на БФБ за мен не е меродавна поради факта, че голяма част от хората споменати по-горе по време на ИПО на Железопътна Инфраструктура и подобни на тях са сега сигурно по разни пенсионни фондове и инвестиционни посредници.
              Много от тях са инвестирали в Софарма на 9лв преди 6 години и са осреднявали така до 2лв преди два месеца. Тях не може да ги убедиш в друго освен, че инвестиционното им решение е правилно.
              EquityPrivate ценя много твоето мнение
              продължавай да пишеш
              махни ги тези които гледат на боб

Коментар

• Все недоволни се събрали тук!

Все пак това е форум и всеки има право да изразява мнение относно компаниите. Моето мнение въобще за икономиките на ЦИЕ (excl. Полша) и по-специално Балканите, Украйна и Беларус е много негативно, така че съжалявам че не изпадам във възторг от очакванията за растеж на някои тук.

Относно самата компания и моделите - анализите не са точна наука, а по-скоро как човек вижда финансите на компанията към определен момент.
                Няма анализ за бъдещ период, който после да е 1-към-1 с реалните финанси на компанията дори и от аналистите на Goldman Sachs.
                За българските брокери дори не говорим - в тяхните модели има главно грешни данни и глупости сътворени от непознаване на счетоводството и финансите. Спомням си проспекта на Железопътна Инфраструктура АД, където ОББ бяха добавили CAPEX-а към паричните потоци вместо да го извадят и даваха цена от 6лв на акция вместо 2лв! Подобна е и ситуацията с тоя памфлет наречен "рисърч на Софарма", където се твърди, че пиър групата на компанията търгувала на средно 11х ЕБИТДА!!! Трябва да си пил оцет в големи количества преди да сътвориш подобна глупост.
                В последните няколко години Софарма има голям проблем с работния си капитал и човек трябва да е сляп да не го види. Няма как да очакваш по време на криза контрагентите ти и най-вече държавата в лицето на болниците да ти дава парите на време! От това обаче страда оперативния паричен поток на фирмата и тя не може нормално да посрещне задълженията си към банките без да вземе нови дългове.

Голяма част от еуфорията около Софарма през 2006-07г. беше базирана на очакванията за консолидация в сектора на Балканите. Advent, Penta, Warburg Pincus и MidEuropa активно гледаха компанията като финансова инвестиция. Stada, Teva и други стратегически инвеститори също гледаха към България и Софарма.
                След като Ranbaxy купи Терапия в Румъния от Advent на фантастична цена, всички си мислеха, че идва ред на Софарма. Грамърси доволно потриваха ръце след като се бяха позиционирали с голям миноритарен дял в позицията и само чакаха кога ще стане сделката.
                Защо не се стигна до сделка с Advent или Stada не смятам да спекулирам. Не опира толкова до цена колкото до други фактори. Факт е обаче, че няколко месеца по-късно през 2007 Advent купиха Лабормед в Румъния.
                После дойде кризата и потенциалните купувачи се изпариха. Дойдоха и проблемите с работния капитал и стана ясно, че от Софарма не става добър таргет за финансов инвеститор. Няма и кой да даде финансиране в България за такава сделка дори и фирмата да може да си позволи да го плаща.
                Освен това, от други подобни станали и нестанали сделки в региона е ясно, че няма инвеститор готов да плати голяма премия, за да придобие компания в региона. Просто е много трудно да убедиш борда на директорите на голяма компанията (още повече пък публична), че трябва да купиш някакъв актив в България/Румъния/Сърбия/Украйна и т.н. на каквато й да било цена, още повече пък да е на някакъв мултипликатор над 7х.

Та моето виждане сега за цената на Софарма е, че тя трябва да е в рейнджа на пиър групата й - 6.0x до 6.5х ЕБИТДА 2013. Това дава цена на акция от до 1.60лв.
                Надявам се да се получи дискусия, ако някой смята тази цена за ниска и има друго мнение по въпроса.
                Пазарната цена на БФБ за мен не е меродавна поради факта, че голяма част от хората споменати по-горе по време на ИПО на Железопътна Инфраструктура и подобни на тях са сега сигурно по разни пенсионни фондове и инвестиционни посредници.
                Много от тях са инвестирали в Софарма на 9лв преди 6 години и са осреднявали така до 2лв преди два месеца. Тях не може да ги убедиш в друго освен, че инвестиционното им решение е правилно.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                  Това си е било за тогава.

Големи, големи................
                  Ама аз си инвестирах всичките пари на маржин от 6.39 слушайки големите мозъци, анализатори.
                  Сега, тези всичките ми говорят за цена от 1,30 , да взема да скъсявам, че те са много напред? Какво ще ме посъветваш?
                  Last edited by 15%; 16.04.2013, 00:17.
                  Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                    Първоначално изпратено от EquityPrivate
                    Bravo, na cena 6.90 SFARM e atraktivna. Malko na nivo EBITDA izglejda skupa, no profitabilnosta shte se pokachi prez sledvashtite godini, taka che EV/EBITDA tuk e vtorostepenno.

EV/Sales 2008 - 2.26x
                    EV/EBITDA 2008 - 12.58x
                    Това си е било за тогава. Те и банките се оценяваха гтогава на П/БВ 5 и застрахователите на цена към премии от 3 и индустриалните предприятия бе нормално да се търгуват по на П/Е 30. Никой не искаше дивидент, в една тема - май за каолин беше като казах че аз искам дивидент и целия форум ми се нахвърли как дивидентите били лошо нещо. Хората искаха увеличения на капитала, сега никой не иска да чуе за това. Искаха сплитове, искаха права. Смятаха как холдинг пътища ще прави път до луната или пък беше мостстрой. Вярваха че ОЦК струва един милиард. Смятаха че кремиковци е подценено на 30 лева.

Коментар

Не разбирам защо се нахвърляте над единствения човек, който всъщност вкарва малко здрава логика в темата.
                      Първоначално изпратено от EquityPrivate
                      Bravo, na cena 6.90 SFARM e atraktivna. Malko na nivo EBITDA izglejda skupa, no profitabilnosta shte se pokachi prez sledvashtite godini, taka che EV/EBITDA tuk e vtorostepenno.

EV/Sales 2008 - 2.26x
                      EV/EBITDA 2008 - 12.58x

Браво на Тони, че си е направил труда да разобличи "познавача, големия АНАЛизатор"
                      Големи чуждици, големи термини, голямо чудо Ако се намираше на по-развита борса /с къси продажби/ щеше да бъде в кофите!
                      Last edited by 15%; 15.04.2013, 23:53.
                      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Пазарите са много променливи и то особенно в несигурни държави като БГ. А за фундамента не съм съгласен че е толкова променлив все пак за това се казва фундамент. За СФАРМ, фундамента не се е променил толкова много през последните години колкото цената. Имаше фактори които повлияха на цената и те както се вижда почнаха да отшумяват и скоро пазара ще навакса загубите ако нови непредвидени фактори не се намесят в БГ е голяма мъгла и кой знае какво може да стане след 1-2 години

Когато правиш публични анализи и си далече от истината е нормално да те критикуват Все едно преди една седмица да анализирам и съветвам че златото ще мине $2,000 и днеска да се правя на голям анализатор
                        Фундаментът има много черти. Дружеството не се е променило много, но усещането за риск е тотално различно. перспективите за средносрочен растеж са тотално различни, вероятността за сериозни сделки за изкупувания са тотално различни. Всичко това макар да няма нищо общо с фундамента на самото дружество влияе брутално силно върху оценките. Според мен не чак толкова силно, но все пак много силно.

Коментар

Не разбирам защо се нахвърляте над единствения човек, който всъщност вкарва малко здрава логика в темата. Няма значение дали ви харесва цената или не, въпроса е че зад всяка цена стои някакъв фундамент. за съжаление този фундамент е предимно в очаквания и в сравнения с други компании. Така фундамента се променя толкова бързо, колкото и самия пазар. Нещо което изглежда скъпо сега на 3 лева, не значи че е не е изглеждало евтино на 10 лева преди 3 години. Просто контекста се промени.

Разбирам и вие да дадедете подобна наистина изчерпателна оценка и след това да се майтапите с някого ако вашите са по-верни. но ей така защото сте гледали в тавана и нещо ви се струвало вярно, или пък невярно е наистина несериозно.

Пазарите са много променливи и то особенно в несигурни държави като БГ. А за фундамента не съм съгласен че е толкова променлив все пак за това се казва фундамент. За СФАРМ, фундамента не се е променил толкова много през последните години колкото цената. Имаше фактори които повлияха на цената и те както се вижда почнаха да отшумяват и скоро пазара ще навакса загубите ако нови непредвидени фактори не се намесят в БГ е голяма мъгла и кой знае какво може да стане след 1-2 години

Когато правиш публични анализи и си далече от истината е нормално да те критикуват Все едно преди една седмица да анализирам и съветвам че златото ще мине $2,000 и днеска да се правя на голям анализатор

Коментар

• Не разбирам защо се нахвърляте над единствения човек, който всъщност вкарва малко здрава логика в темата. Няма значение дали ви харесва цената или не, въпроса е че зад всяка цена стои някакъв фундамент. за съжаление този фундамент е предимно в очаквания и в сравнения с други компании. Така фундамента се променя толкова бързо, колкото и самия пазар. Нещо което изглежда скъпо сега на 3 лева, не значи че е не е изглеждало евтино на 10 лева преди 3 години. Просто контекста се промени.

Разбирам и вие да дадедете подобна наистина изчерпателна оценка и след това да се майтапите с някого ако вашите са по-верни. но ей така защото сте гледали в тавана и нещо ви се струвало вярно, или пък невярно е наистина несериозно.

Коментар

Явно е че моделите не са му от най точните Но все пак тогава имаше големи мечти на БФБ Имаше доста хартиени милионери 2005-2008 Като скочи още малко Софарма ще вземат масово пак да хвалят каква добра инвестиция е!

най-после и на теб да ти светне преди да гръмне

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                                И много правилно!
                                Следва моя принцип - търгувай с това което разбираш и в което имаш дългосрочно конкурентно предимство
                                +1

Коментар

Working...
                                X