If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Браво! И откъде ще дойде тази рентабилност - ще паднат цените на суровините или ще си намалят заплатите??? Че всичко е Гола водА и прах в очите е видно, но дали има кой още да лапа мухите??????
Е как откъде -
Софарма като голям инвеститор може да направи добра печалба от търговия и преоценка на акции
След като в петък мениджмънта сподели, че е по-приемливо да очакваме ръст в рентабилността, отколкото ръст в продажбите на Софарма АД, то надеждите ми се насочват отвъд голямата вода, където пореден анализатор препоръчва "КУПИ" за Ачийв !
Браво! И откъде ще дойде тази рентабилност - ще паднат цените на суровините или ще си намалят заплатите??? Че всичко е Гола водА и прах в очите е видно, но дали има кой още да лапа мухите??????
След като в петък мениджмънта сподели, че е по-приемливо да очакваме ръст в рентабилността, отколкото ръст в продажбите на Софарма АД, то надеждите ми се насочват отвъд голямата вода, където пореден анализатор препоръчва "КУПИ" за Ачийв !
Голяма вода - за голямо набалбукване.
Какво пишеше в онзи сценарий на sme - Sell
На бфб са най-дебелите кратуни, нито анализи могат да правят, нито на чуждите вярват
Чакаме да стане чудо. Да захванем да се молим, тогава
Държавата даде летящ старт на бизнес с лекарства през вендинг машини
Милион и половина българи са без достъп до аптека. Проучване на "Пос Фарма" на пазара у нас е установило, че 4569 населени места, в които живеят около 1,5 милиона българи са лишени от постоянен достъп до аптека. Общо селата и градовете без аптека у нас са 5100 ...
Общото събрание на акционерите на Софарма АД прие предложението на Съвета на директорите да се разпредели 6-месечен дивидент на акционерите в размер на 0.04 лв. /четири стотинки/ на акция. Право да получат дивидент имат лицата, вписани в регистъра на „Централен депозитар” АД като акционери на 14-я ден след деня на Общото събрание, на което е приет 6-месечния финансов отчет за първо полугодие на 2020 г. и е взето решение за разпределение на печалбата, а именно 9-ти октомври 2020 година (dividend record date). Eкс-дивидентна дата – 8-ми октомври 2020 година (ex-dividend date). Изплащането на дивидента ще стартира на 23 ноември 2020 година (понеделник).
На 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевта по инициатива на Международната федерация на фармацевтите (FIP), която е учредена на тази дата през 1912 г. Основната цел на широкото отбелязване на този ден по цял свят като празник на фармацевтите е да се обърне внимание на обществото към съществената за всяка система на здравеопазване роля на фармацевтите.
Държавата даде летящ старт на бизнес с лекарства през вендинг машини
Милион и половина българи са без достъп до аптека. Проучване на "Пос Фарма" на пазара у нас е установило, че 4569 населени места, в които живеят около 1,5 милиона българи са лишени от постоянен достъп до аптека. Общо селата и градовете без аптека у нас са 5100 ...
Въпрос на мнение. Но се счупиха нещата тук, когато абсолютно всички фондове и дружества влязоха на 4 и нещо имаше, помните ли? Те оттогава все поддържат нещо тук. Сега служебно цената е по-ниска.
Софарма от поне 10 г. е също служебно дружество със служебно определена цена! Нищо пазарно няма в цената тук.
Хари, няма да влизам в спор с теб.. от досегашните ти изяви във форума, счетам че това ще е безсмислена загуба на време от моя страна.
А и няма да е полезна дискусия и за другите форумци.
Те да извадят нови генерици, ама нали трябва пазар! Според мен това е най-трудното упражнение, да продадеш.
С цялото ми уважение към мениджмънта, но дали не е добре да се обмисли да се внесе някой оправен американец да поразбута нещата...
Мен ме притесняват резултатите от оперативната дейност и най-вече спада в оборота и ниския марж. Може би Маки има право, че трябва да вадят нови интересни генерици, нали затова бяха тези огромни инвестиции, но не смея да обвинявам, тъй като не съм в час защо това не се прави. За мен това е единствения проблем на Софарма /а той съвсем не е малък/.
Относно прословутия заем към Доверие - поставете се на мястото на другия. Значи имало е 2 варианта:
1. Софарма не отпуска този кредит и никой нищо не печели.
2. Софарма отпуска този кредит на компания, в която държи голям дял и въпросната компания има огромен потенциал. Какво печели Доверие е ясно. Какво печели Софарма - малко процентче надбавка + огромен потенциал в своя инвестиция. Доколкото знам, голяма част от този кредит вече е върнат, инвестицията, а и инвестицията на Софарма в Доверие вече изглежда доста по-приемлива и добра. В това за мен има логика.
Съгласен съм с логиката ти, но има една подробност и тя е че голямата част от риска се поема от Софарма, а по-голямата част от печалбата остава за Доверие. Тъй като никоя банка не би отпуснала такъв голям кредит за покупка на банка в Молдова, то заема трябваше да се ценообразува като отпуснат от някой мецанин фонд (доста по-висока лихва плюс други облаги). Все пак общата сума на заемите от Софарма достигна повече от 100 млн лева преди Уникредит и МБИС да отпуснат 20 млн.евро заем, отново обезпечен от Софарма и нейни активи.
Коментар