IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ха-ха-ха. Актавис стрували 400-500 млн. лв., а Софарма 243 ли :-) Я смятай колко струват, след като едното им завод в Разград е 7.5 млн. лв. и то втория по оборот, както пише пак в Капитал. Ако изобщо и това е цената...

Коментар

• добър отговор, без да се изпада в крайности и нападки,след него много от критиките олекват
      от тук нататък да се съсредоточим върху дейността на дружеството

Коментар

• Г-н Донев, благодаря за отговора. Аз няма да назовавам участници поименно, не съм бил участник в този процес, но ще пусна една статия от в. Капитал и всеки сам да си предцени какво е станало. А иначе "юпито" точно 2001 беше направило една класация за корпоративно управление на фирми на БФБ и ви беше дало черни точки за увеличението на капитала. Предполагам си спомняте.

Какво очаквате да стане с цената на акциите на Софарма след листването във Варшава? Още повече пък ако Грамърси използват по-високата ликвидност там, за да продадат своя дял? Не мислите ли, че сега не е подходящо време да листвате акции на борсата? Плановете ви за това ги бяхте обявили още през 2007, но тогава акциите ви бяха на съвсем друга цена и икономическата ситуация беше благоприятна. Притиска ли ви нещо да правите листването в най-неблагоприятния момент?

Като публична компания на БФБ, ще обявите ли официално ако имате интерес към Актавис България?
        Говорите за банков кредит при евентуално закупуване на фирмата. Спекулациите за цената на Актавис България са за между 400 - 500млн. лв. Мислите ли че има банка или група банки, която да отпусне такъв кредит на фирма с капитализация от 243млн. лв и 160млн. лв дълг на баланса й?
        Не е ли по-добре да си партнирате с финансови купувачи и не издадете от своя страна конвертируема облигация, за да финансирате вашата част от покупката?

Цитат от Капитал, 2001г.
        "...Въпреки големия интерес (а може би и точно заради него) записването не мина без скандали. Една част от акционерите, желаещи да се включат в записването на свободните акции, не са били допуснати до административната сграда на “Софарма” преди официално обявеното начало на подписката, с което са били нелоялно прередени от други акционери (служители), включително и от мажоритарния собственик “Елфарма”.
        Най-голям дял от увеличението взема “Елфарма”. Преди представителя на “Елфарма” - изпълнителния директор Огнян Донев, на опашката пред счетоводството на “Софарма” е имало 10 акционери, чиито заявки са за общо 205 700 акции. Дори и заявката на “Елфарма” няма да може да се изпълни изцяло, заявиха от “Елана”. Всички останали поръчки, подадени след тази на мажоритарния собственик, остават неудовлетворени.
        При проведеното на 8 януари общо събрание акционерите на “Софарма” неочаквано гласуваха право в увеличението на капитала да имат акционерите към датата на събранието. Тогава решението предизвика бурни протести от страна на инвеститори, защото ръководството на компанията се отметна от поетия ангажимент право на участие в увеличението да имат и акционери след датата на общото събрание, което обезсмисли и течащата тогава продажба на остатъчния държавен дял.
        “Не знам кои ще са инвеститорите, които ще вложат пари в компанията след подобно увеличение на капитала. Не може първо да гониш инвеститорите, като не им даваш възможност да участват в увеличението, а след това да очакваш те да се върнат и отново да инвестират”, коментира Калоян Нинов от Първа финансово-брокерска къща (ПФБК). Той обаче заяви, че вероятно няма да оспорят увеличението в съда поради дългото протакане на едно евентуално дело и малкия шанс да го спечелят. Макар че действията на ръководството формално не противоречат на закона, те поставят в неравни условия различните акционери, което създава пречки за нормалното протичане на записването, обясниха от инвестиционния посредник."

Коментар

• ЕР, можеш ли да назовеш един "прецакан" малък акционер през 2001 г.? Целият шум беше заради един клиент на банков офис във Франция, който беше забравил да го информира, въпреки че имаше над 40 дни за това. Клиентът пък е бил на българско "юпи", който пък ... дойде да спасява България.
          За Варшава - още преди повече от година посочих мотивите. Те не са се променили особено. Кой ще продава си е личен избор на всеки акционер, но ще има още една опция. Мисля че не е зле.
          Относно спекулациите за покупки на прадаващи се компании в сектора - смятам че трябва да се оценява всяка възможност. Най-евтиният ресурс за Софарма в такъв случай ще е банковия кредит, който преди дни отново поевтиня.
          Поздрави на всички дами във форума и успех в инвестирането.

Коментар

• Private винаги е следял много от близо инвестициите на Грамърси В едни случаи и моменти интересът е бил за надуване на цената, а в други - към distressed assets А някой във форума май бе въвел термина вътрешняр

Коментар

• не мога да намеря откъде РrEquity е видял падежа на дълга?
              Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• по-добре не пиши глупости и спри да се представяш като коректив на бизнеса на дружеството или още повече като негов последен и единствен спасител[/quote]

предлагам да се въведе цензура по тази тема и да се даде възможност само на тримата умници на Донев/ама Доньо/ да се изказват по въпрса.
                Честит празник сестрички Импа да почерпи

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                  Първоначално изпратено от малката сестра
                  Императора тогава не беше на борсата
                  нито ти
                  много добре знам кои бяхме тогава на борсата и кои правихме този сайт още през 1999г
                  но вас двамата ви нямаше
                  няма да пиша нищо за твоите мотиви да си така настроен към Софарма и Донев
                  Аз 2001 още съм учел, така че няма как да съм бил на борсата. Не виждам какво общо има това с какво е станало тогава с увеличението на капитала.
                  А относно моите мотиви, нали вече ме разконспирирахме, че "съм работил преди в Софарма". Аз обаче не съм видял някой да е казал, че написаното от мен е лъжа и да ме е опровергал с факти.

не си работил в Софарма
                  друг е мотива, но няма да го представям тук, но определено го има мотива и той те засяга доста материално
                  по-добре не пиши глупости и спри да се представяш като коректив на бизнеса на дружеството или още повече като негов последен и единствен спасител

Коментар

• Equity, най-накрая да ти открием детската мечта - да кредитираш Софарма при 50% отгоре. Да знаеш, всички акционери, начело със собственика е г-н Донев само тебе чакат да им дадеш пари и акъл :-) Като сме тръгнали така, какво ще препоръчаш да закуся докато могъщата Алапис с 400 млн. оборот вземе та купи всичко наоколо с твоя помощ...
                    Радвам се, че Чайкафарма се продават. Пък може и Софарма да ги купи, нали обичат изтърбушените фабрики :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от малката сестра
                      Императора тогава не беше на борсата
                      нито ти
                      много добре знам кои бяхме тогава на борсата и кои правихме този сайт още през 1999г
                      но вас двамата ви нямаше
                      Аз 2001 още съм учел, така че няма как да съм бил на борсата. Не виждам какво общо има това с какво е станало тогава с увеличението на капитала.
                      А относно моите мотиви, нали вече ме разконспирирахме, че "съм работил преди в Софарма". Аз обаче не съм видял някой да е казал, че написаното от мен е лъжа и да ме е опровергал с факти.

Коментар

• Императора тогава не беше на борсата
                        нито ти
                        но вас двамата ви нямаше

Коментар

• Първоначално изпратено от малката сестра
                          доказаната през годините лоялност на мениджъмнта към миноритерните акционери...
                          Надявам се да се шегуваш! Питай Императора, който 2001 е бил на БФБ, какво решение за увеличение на капитала направи Елфарма (тогава собственик на Софарма) на общото събрание на 8 януари 2001. Мажоритарният собственик тогава си записа почти сам увеличението на капитала и придоби държавния дял от "Софарма". Само 3% не са им достигнали да отпишат дружеството от борсата, но са прецакали всичките си миноритарни акционери.

Коментар

• Първоначално изпратено от dobi
                            Сестро, хайде стига с кризата. Няма да се уморя да ви питам - колко фирми затвориха врати, пуснаха си работниците в отпуска и взеха да страдат от кризата? Нещо да се е случило на Софарма - не е, както казва Императорът - хора, слепи като къртици срутиха акцията до дъното, като погледнаха и се посвестиха! Я гледай какво се случва иначе

http://www.capital.bg/show.php?storyid=685375
                            Интересна статия. Само че Алапис не гледа само Актавис България, а знам че са се интересували и от Чайка Фарма.
                            Освен това съм сигурен, че и Софарма биха искали бизнеса на Актавис в България, но пък сигурно няма кой да им даде такъв кредит, специално при сегашната им капитализация и съотношение дълг/собствен капитал.
                            Тук е момента г-н Донев да си партнира с Advent или MidEuropa и да купят Актавис България. И двете фирми имат пари, а Софарма ще издадат една конвертируема облигация за 120млн. лв. Даже обещавам и моя фонд да си купи част от този инструмент, ако това ще направи банкерите на О. Донев по-сговорчиви, знаейки че при синдикейшън на продукта няма да трябва да разчитат само на Импе, Доби и малката сестра да го купят.
                            Дано този път видим нещо с размах от Софарма, стига са купували само изтърбушени фабрики в Украйна.

Коментар

• Сестро, хайде стига с кризата. Няма да се уморя да ви питам - колко фирми затвориха врати, пуснаха си работниците в отпуска и взеха да страдат от кризата? Нещо да се е случило на Софарма - не е, както казва Императорът - хора, слепи като къртици срутиха акцията до дъното, като погледнаха и се посвестиха! Я гледай какво се случва иначе

http://www.capital.bg/show.php?storyid=685375

Коментар

• моето мнение също е с положителна нагласа към това предприятие по няколко причини
                                първостепенна, от които е - доказаната през годините лоялност на мениджъмнта към миноритерните акционери
                                и моята увереност, че ще се предприемат всички действия за добро представяне на дружеството
                                относно скоростта на нарастване цените на акциите на Софарма - има вероятност след кризата да се оценяват високо именно стабилните бизнеси и дружества, дори, и те да не показват нарастване на продажби, и печалби с по 50% годишно

Коментар

Working...
                                X