IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от малката сестра
    другия вариант е да се вземе максимален дял от Актавис България при процеса на продажба и смяна на собственика
    това ще е най-евтино и нискорисково за момента
    в дългосрочен план нищо не може да се каже - на къде ще се развият събитията
    ако се започне с придобиване на Актавис България възникват много неизвестни - поне относно бъдещето на съдружника, при евентуален негов срив????? да не се построи същата схема както в момента е построил Тор с Актавис
    но т
    ук темата тръгна в положителна посока, за което поздравявам всички

Аз също , още повече възможноста Софарма да придобие точно определен дял от
    произвоството на Актавис е наистина перспективен ,даже много на пазарните сегменти на които работят и тогава вече би се получил силен регионален играч какъвто Донев е заявявал ,че иска да бъде...

Коментар

• другия вариант е да се вземе максимален дял от Актавис България при процеса на продажба и смяна на собственика
      това ще е най-евтино и нискорисково за момента
      в дългосрочен план нищо не може да се каже - на къде ще се развият събитията
      ако се започне с придобиване на Актавис България възникват много неизвестни - поне относно бъдещето на съдружника, при евентуален негов срив????? да не се построи същата схема както в момента е построил Тор с Актавис
      но тук темата тръгна в положителна посока, за което поздравявам всички

Коментар

• Не споря, ЕП, не съм запознат с конкретната регулация. Като акционер във фармациите считам за супер вариант Г-н Донев да ми е мажоритар.
        Въпрос към г- Донев: Обмисляли ли сте купуването на Етропал? Т.е. сигурен съм че сте, но ......

Коментар

• Re: a

Първоначално изпратено от Иво Орозов
          EP, сигурен ли си че би минало през КЗК ?
          Пазарът в България е силно фрагментиран и дори комбинацията Софарма + Актавис няма да ти даде и една четвърт от пазара. Пък и ефективно Софарма няма да е купила Актавис, а ще се явява миноритарен инвеститор в компанията. Така ще е поне докато финансовия инвеститор не реши примерно да обърне акциите си в Актавис в акции на обединеното Софарма-Актавис.

Коментар

• a

EP, сигурен ли си че би минало през КЗК ?

Коментар

• ЕР, както се казва благодаря за доверието. Мисля че схванах логиката ти.
              Разбира се следя процеса. Доби също е прав - зависи какво и за колко се продава.
              Тези 280 млн. са консолидирани - с Хигия, транспорт и т.н. Не може да прилагаш към цялата сума доходността на производството. Същото е и при Софарма: 180 млн. лв. производство - една доходност, при 420 млн. лв. консолидирани продажби доходността е друга. Сега се замислям, че ако от 280 млн. 2006 г. не са стигнали 420 ...
              Много се радвам, когато във форума се водят смислени дискусии, а не само хвалебствия и оплювания. Все пак не сме в политиката! Поздрави на всички и в края на седмицата съм отново готов да ви отговоря на всякакви въпроси.

Коментар

• ОК, може и да съм тъп - само ми обясни защо им е да си купят производствени мощности, след като си имат, мрежа за пласмент, след като дистрибуторът им е номер едно и портфолио, което си имат и то за толкова много пари?

Коментар

• Първоначално изпратено от dobi

ЕР, този път дискусията ви с г-н Донев ми хареса.
                  Към неговия смислен отговор нямам въпроси.
                  Но теб да питам - какво точно се продава от Актавис България, за да говорим за толкова пари?
                  Защо фондове, а не банки?
                  Продават пазарен дял, продават изградена платформа за производство и пласмент, продават продуктово портфолио допълващо това на "Софарма".
                  Това, което също се продава е шанса да елиминираш най-големия си конкурент на вътрешния и външния пазар и да се изстреляш напред пред другите местни конкуренти.
                  Ставаш вече фирма с пазарен дял от почти 25% на българския пазар.
                  Ако има голяма фирма, която да иска да навлезе на пазара, ти ще си този дето ще трябва да купят. И то с премия.
                  И докато говорим за Актавис, не би било зле г-н Донев да помисли и за Zdravlje. Те ще му дадат реално и сръбския пазар - нещо, което не успя да направи заради Срболек.
                  А там конкуренцията му няма да е толкова силна, тъй като тази година ще приватизират Галеника и всички гледат натам.
                  Комбинацията с Адвент би била най-удачна. Те са собственици на Лабормед в Румъния и ако заедно със Софарма купят Актавис България и Актавис Сърбия, ще са обхванали целия Балкански регион.

Коментар

Я почети, продажби от 119 млн. лв. общо и да пресметнем пак

http://mobi.capital.bg/show.php?storyid=599527
                    http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=601221
                    Цифрите съм взел от официален документ (годишните отчети на фирмата). Това, което дават Капитал е делът на Актавис на българския пазар на лекарства, а може би Актавис дават техния оборот като оборот на стоки произведени в България, но и изнасяни.
                    Виж стр. 19 на отчета им - http://hugin.info/134004/R/1116716/204282.pdf

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                      Първоначално изпратено от Огнян Донев
                      ЕР, хубаво е да уточняваме за какво говорим. Всеки акционер записа акциите, които му се полагаха при увеличението. Това за което пишеш и се позоваваш на Капитал е втория тур за записване на незаписаните акции.
                      Някои "инвеститори" смятаха, че те им се полагат. Трябвало по този начин да се дигне стойността на компанията в пъти и т.н. Спрямо нивата от 2001 г. акциите сега са 22 пъти, а при пика 2007 г. бяха над 100 пъти по-високи. Отделно раздаваните девиденти. Опасенията бяха нормални за България - да не отпишем компанията, да не я източим и т.н. Мисля че това днес не подлежи на дискусия.
                      Листването във Варшава, както се видя, е нелек и дълъг проблем, поради което не може да се избере точен момент. Административните пречки ... Това по-скоро е процес, пробив. Ако ние успеем за следващите ще е по-лесно.
                      Никога не съм заявявал, че имаме интерес да закупуваме Актавис. Нито смятам това за добра идея. Също така и Хигия.
                      Относно кредитирането не си прав. Банките винаги са ни агитирали да поемаме по-голям ресурс. Вярно е че винаги съм гледал консервативно на разрастването. В момента се вижда, че това не е грешка. По-добре малки, отколкото големи проблемив рисковите пазари.
                      Грешно е да се гледа и на експозицията ни само през призмата на производителя. Основно привлечените средства са за финансиране на вноса и болничните доставки, т.е. за търговията на едро. Видя се, че само 4 фирми в страната са в състояние да финансират по около 20% от доставките. От тях две /по-точно техните компании-майки/ се продават, поради невъзможност собствениците им да обслужват милиярдните си експозиции. Не смяташ ли, че сега не е време за "героични" покупки ...
                      Дали смятам, че Софарма трябва да купи Актавис България? ДА!
                      Защото ако не го купи тя, ще го купят Stada или Alapis. Не знам дали Софарма иска да има която и да е от двете фирми за конкурент в България. Оставям настрана това, че Zdravlje, Fako и Актавис България могат да бъдат купени в пакет от някой като Teva, което допълнително би влошило положението на Софарма. Е, освен ако не мислите, че фирмата има финансовия ресурс да се бори с такива мастодонти в бранша.
                      Освен това едва ли ще има друг момент където Софарма да може да купи Актавис на такава цена. Хубавото в случая е че не фирмата, а собственика е в distress.
                      Трябва да се продаде заради дълга към Deutsche Bank и понеже е малко или много насилствена продажба, цената не би трябвало да е висока. Пък и пазара сега не предполага ценови изхвърляния от потенциалните купувачи.
                      За разлика от Алапис, които взеха 1млрд евро от борсата преди 18 месеца, Софарма сама не може да извади парите необходими за Актавис. Да влизате в съюз със стратегически купувач (Алапис, Щада, Тева) би било грешка. Те са ви конкуренти. За това е най-добре да си партнирате с финансов купувач с инвестиции в този сектор. От тях ще дойдат 66% от необходимата сума, а от вас 33% (чрез конвертируема облигация). Финансовият инвеститор ще излезе след 3-4 години като една от опциите е за изход чрез варанти в акциите на Софарма. Другата опция би била да ги изкупите, но това би било прекалено скъпо.
                      По-долу бях писал кой са фирмите, с които това може да се направи - Advent и MidEuropa. И двете имат опит с придобиването на фармацевтични компании, а и определено имат интерес към българския пазар. Мисля, че опцията да купят една добра компания на българския пазар и като подсладител да вземат акции в Софарма след няколко години би им се сторило доста атрактивно.
                      Освен това синергиите със същесътвуващите им инвестиции в Румъния и Полша биха им дали предимство при наддаването срещу стратегическите инвеститори.
                      Определено си струва да помислите, освен ако тотално не сте отписали възможноста за придобиване на Актавис и искате да се фокусирате върху оперативната дейност.
                      Поздрави.
                      ЕР, този път дискусията ви с г-н Донев ми хареса.
                      Към неговия смислен отговор нямам въпроси.
                      Но теб да питам - какво точно се продава от Актавис България, за да говорим за толкова пари?
                      Защо фондове, а не банки?

Коментар

• Първоначално изпратено от Огнян Донев
                        ЕР, хубаво е да уточняваме за какво говорим. Всеки акционер записа акциите, които му се полагаха при увеличението. Това за което пишеш и се позоваваш на Капитал е втория тур за записване на незаписаните акции.
                        Някои "инвеститори" смятаха, че те им се полагат. Трябвало по този начин да се дигне стойността на компанията в пъти и т.н. Спрямо нивата от 2001 г. акциите сега са 22 пъти, а при пика 2007 г. бяха над 100 пъти по-високи. Отделно раздаваните девиденти. Опасенията бяха нормални за България - да не отпишем компанията, да не я източим и т.н. Мисля че това днес не подлежи на дискусия.
                        Листването във Варшава, както се видя, е нелек и дълъг проблем, поради което не може да се избере точен момент. Административните пречки ... Това по-скоро е процес, пробив. Ако ние успеем за следващите ще е по-лесно.
                        Никога не съм заявявал, че имаме интерес да закупуваме Актавис. Нито смятам това за добра идея. Също така и Хигия.
                        Относно кредитирането не си прав. Банките винаги са ни агитирали да поемаме по-голям ресурс. Вярно е че винаги съм гледал консервативно на разрастването. В момента се вижда, че това не е грешка. По-добре малки, отколкото големи проблемив рисковите пазари.
                        Грешно е да се гледа и на експозицията ни само през призмата на производителя. Основно привлечените средства са за финансиране на вноса и болничните доставки, т.е. за търговията на едро. Видя се, че само 4 фирми в страната са в състояние да финансират по около 20% от доставките. От тях две /по-точно техните компании-майки/ се продават, поради невъзможност собствениците им да обслужват милиярдните си експозиции. Не смяташ ли, че сега не е време за "героични" покупки ...
                        Дали смятам, че Софарма трябва да купи Актавис България? ДА!
                        Защото ако не го купи тя, ще го купят Stada или Alapis. Не знам дали Софарма иска да има която и да е от двете фирми за конкурент в България. Оставям настрана това, че Zdravlje, Fako и Актавис България могат да бъдат купени в пакет от някой като Teva, което допълнително би влошило положението на Софарма. Е, освен ако не мислите, че фирмата има финансовия ресурс да се бори с такива мастодонти в бранша.
                        Освен това едва ли ще има друг момент където Софарма да може да купи Актавис на такава цена. Хубавото в случая е че не фирмата, а собственика е в distress.
                        Трябва да се продаде заради дълга към Deutsche Bank и понеже е малко или много насилствена продажба, цената не би трябвало да е висока. Пък и пазара сега не предполага ценови изхвърляния от потенциалните купувачи.
                        За разлика от Алапис, които взеха 1млрд евро от борсата преди 18 месеца, Софарма сама не може да извади парите необходими за Актавис. Да влизате в съюз със стратегически купувач (Алапис, Щада, Тева) би било грешка. Те са ви конкуренти. За това е най-добре да си партнирате с финансов купувач с инвестиции в този сектор. От тях ще дойдат 66% от необходимата сума, а от вас 33% (чрез конвертируема облигация). Финансовият инвеститор ще излезе след 3-4 години като една от опциите е за изход чрез варанти в акциите на Софарма. Другата опция би била да ги изкупите, но това би било прекалено скъпо.
                        По-долу бях писал кой са фирмите, с които това може да се направи - Advent и MidEuropa. И двете имат опит с придобиването на фармацевтични компании, а и определено имат интерес към българския пазар. Мисля, че опцията да купят една добра компания на българския пазар и като подсладител да вземат акции в Софарма след няколко години би им се сторило доста атрактивно.
                        Освен това синергиите със същесътвуващите им инвестиции в Румъния и Полша биха им дали предимство при наддаването срещу стратегическите инвеститори.
                        Определено си струва да помислите, освен ако тотално не сте отписали възможноста за придобиване на Актавис и искате да се фокусирате върху оперативната дейност.
                        Поздрави.

Коментар

• Я почети, продажби от 119 млн. лв. общо и да пресметнем пак

http://mobi.capital.bg/show.php?storyid=599527
                          http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=601221

Коментар

Ха-ха-ха. Актавис стрували 400-500 млн. лв., а Софарма 243 ли :-) Я смятай колко струват, след като едното им завод в Разград е 7.5 млн. лв. и то втория по оборот, както пише пак в Капитал. Ако изобщо и това е цената...
                            Ти май не можеш добре да смяташ! 243+160 е цената на Софарма като фирма.
                            Актавис са частна фирма от 2 години, за това последния им отчет е от 2006. Та тогава са направили 280млн. лв оборот, а през 2008 сигурно са били по-скоро към 350млн. Ако приложим световния им ЕБИТДА марж от 21% и като показателен за България, то фирмата миналата година е направила към 73млн. лв ЕБИТДА.
                            Дори и да предположим, че през 2009 няма да растат и ЕБИТДА ще е около 70-75млн. лв., защо да не струват 400млн. лв (5.5х EV/EBITDA)?

Мнението ти показва един основен проблем на БФБ. Не гледата финансови показатели, а някакви абстрактни неща.
                            Оня имал един завод, а този два, следователно е два пъти по-скъп! За съжаление във финансите такива сметки като на пазара са неприложими.

Коментар

• ЕР, хубаво е да уточняваме за какво говорим. Всеки акционер записа акциите, които му се полагаха при увеличението. Това за което пишеш и се позоваваш на Капитал е втория тур за записване на незаписаните акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
                                Първоначално изпратено от dobi
                                Сестро, хайде стига с кризата. Няма да се уморя да ви питам - колко фирми затвориха врати, пуснаха си работниците в отпуска и взеха да страдат от кризата? Нещо да се е случило на Софарма - не е, както казва Императорът - хора, слепи като къртици срутиха акцията до дъното, като погледнаха и се посвестиха! Я гледай какво се случва иначе

http://www.capital.bg/show.php?storyid=685375
                                Интересна статия. Само че Алапис не гледа само Актавис България, а знам че са се интересували и от Чайка Фарма.
                                Освен това съм сигурен, че и Софарма биха искали бизнеса на Актавис в България, но пък сигурно няма кой да им даде такъв кредит, специално при сегашната им капитализация и съотношение дълг/собствен капитал.
                                Тук е момента г-н Донев да си партнира с Advent или MidEuropa и да купят Актавис България. И двете фирми имат пари, а Софарма ще издадат една конвертируема облигация за 120млн. лв. Даже обещавам и моя фонд да си купи част от този инструмент, ако това ще направи банкерите на О. Донев по-сговорчиви, знаейки че при синдикейшън на продукта няма да трябва да разчитат само на Импе, Доби и малката сестра да го купят.
                                Дано този път видим нещо с размах от Софарма, стига са купували само изтърбушени фабрики в Украйна.
                                Икуити и аз много харесвам идеята ти!

Не че е от голямо значение, но и аз бих ударил едно скромно финансово рамо на подобен проект!

Коментар

Working...
                                X