If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
..........
с риск да прозвучи еретично, включително на приятели и колеги, бих искал да попитам: Инвестор.бг технологична компания ли е или медийна, или и двете и по-близо до коя категория е?
Според мен все още не се оценява правилно сегмента й
Калояне, най-много до 3-4 седмици ще бъдеш силно изненадан от развитието на тази позиция. Педполагам към края на годината ще обесняваш на всички какъв балон е ИБГ. И така 10 години. И точно като приемеш, че цените вече са нормални то ще се изтърси здраво. Само, че тогава Мая няма да има акции. Аз така виждам спора. Както се казва всеки е свободен сам да избере как да загуби парите си
ето че минаха тези 4 седмици, а нещо не съм силно изненадан от тази позиция ... dddd?...за към края на годината не знам, но в началото й си беше балон
Напълно не съм съгласен с мнението на Обзървър, че IBG е една от най-волатилните акции на пазара. Волатилността е математичен термин, който е изчислим на базата на поведението на цената в изследвания исторически период. Не съм математик за да дам точната числена стойност на волатилността на IBG и на други компании на БФБ, но едно грубо сравнение мисля че е недвусмислено. Акция поскъпнала 10x, след това паднала 10x и после пак качила се 2x (каквито на бфб има доста) е по-волатилна от акция поскъпнала 10x и спаднала 1.5x. По тази логика IBG би трябвало да се нареди между по-слабо волатилните, а не както смята Обзървър сред най-волатилните акции. По-скоро бих казал че е сред сравнително слабо ликвидните, тъй като интереса на масовите инвеститори е насочен другаде, но това надали ще се запази в бъдеще.
За пазарната оценка съм съгласен. Сравненията са много трудни, бизнес моделът на интернет медийната компания е сравнително нов за България и рядко бива анализиран сериозно. Сравнения с аналози от Източна европа, които биха били най-адекватни също се откриват трудно. Ако 80% от цената е психология и мода в инвестиционните нагласи, което до някаква степен е вярно ние никога няма да знаем реалната цена на този бизнес. Ако обаче в изчислението на справедливата цена се калкулира и анализ на бъдещето на интернет рекламния пазар може да се стигне до заключение както за текуща надцененост, така и за силна подцененост, взависимост от резултата от анализа.
Така че не съм съгласен и с това че никой не знае справедливата цена на акциите в даден момент. Всеки може да си прави сам анализите и на база на предвижданията си за бъдещите парични потоци да сверява доколко сегашната цена ги отразява. Тоест оценка дали дадена акция е подценена или надценена са възможни. 100% сигурност на тази оценка е невъзможна, но и инвестирането не е точна наука.
ИБГ е супер волатилна акция
IPO-то беше на 1.67 през юли 2004 г.
до януари 2005 удари 5 лв. (200% ръст) (самия връх май беше само от 30 акции, като беше съчетан с ден без право на нови акции (от сплит)) Даже май цената беше 5.08 или 5.3 лв.
после падна до 1,98 лв. (мисля че до края на 2005 г.) , (което е 60% спад) въпреки че целия пазар (SOFIX) се качваше (нещо като текущата ситуация)
после обаче влезе в корелация и 2006-2007 качваше здраво с целия пазар
реално от 1.98 като се засили не се спря до 19,999 лв. (10 пъти), като се изключи един рейндж при 7 лв.
после падна до 9.5-11 лв. (50% спад)
От 7 октомври 2008 г. до сега (вече почти 1 г.) си стои в рейднж
Да видим какво ще стане, но определено историята на акцията показва, че е доста волатилна, понякога с обратна корелация на пазара, а често и с права корелация.
Определено не е за хора със слаби нерви. От началото на 2009 г. ситуацията се усложни, защото има нов акционер, фонд с пари на Cisco. Това може да внесе допълнителна динамика (защо не и волатилност) в следващите години.
Всичко разбира се си зависи от резултатите на компанията.
Не е препоръка за покупка или продажба, притежавам акции още от IPO-то.
Само да допълня моето си обяснение защо тази акция е една от най-волатилните (изцяло лично мнение)
1-во няма сравнима публична компания в БГ (УМГ е с голям дял на вестникарския бизнес, купен от мажоритаря....)
2-няма и сравними публични компании в ЦИЕ (въпреки че има доста непублични за които излизат данни)
3- трудно се намират аналози в САЩ (има но се спори дали са адекватни и има доста аргументи да се спори за това) Първо там има основно търсачки и мейли, а не новинарски сайтове и второ дори да има новинарски сайтове - публични компании, то те не са на БГ рекламния пазар, а на доста друг.
4-то тя е тип нематериални активи (няма завод, парцел, цехове още от СОЦ време), които да я направят подходяща за анализ от българските анализатори, които са свикнали да анализират именно индустриални компании, основно от СОЦ периода, както и банки, както и с анализа на сложни холдинги....
Но на колко трябва да е P/E, P/S, P/B на една интернет рекламна медийна компания почти никой не може да каже. (поне аз не мога, а по-долу някой пишеше, че в момента е справедливо оценена, поздравления щом има ясна визия за оценкта, но се чудя дали е на база анализ или на база самовнушение, като ако е на база самовнушение няма лоши, защото до 80% от борсовите цени са самовнушение (психология) и често доста по-малко са фундамент, дори при ETF, често цената е доста (до 15%, под цената на базовия актив)).
Всичко това води до малко анализаторски усилия върху IBG, оттам тя е слабо анализирана от масовия анализатор и инвеститор и оттам купувачи стават само експерти в рекламния бизнес + фонд на Cisco, който е вложил малко време да направи анализ.
Оттам идва тази волатилност.
Не е препоръка за покупка и продажба на ценни книжа.
Моето мнение за това с кого трябва да се сравнява, какви са данните на аналози в ЦИЕ (например аналог на blog.bg колко пари прави в Чехия) и т.н. ще си ги запазя за себе си.
Все пак те са си лично знание на база на това, че влагам усилия в анализиране. Не в механично пренасяне на коефициенти и потенциал от компании от старите индустрии върху компании от зараждащи се и растящи индустрии.
Не е препоръка за анализ, покупка или продажба на ценни книжа.
Уау това като pink slip от NFS състезание все едно само дето как ще протече състезанието? Иначе идеята за един човек под два ника е доста елементарна. Не сте ли чели граф Монте Кристо? Изкуството на отравянето е да сложиш толкова отрова дори да не се забележи, че е отравяме, а не да слагаш като за слон. Соу идеята ми е, че някой може направо да взриви нещата ако си регистрира например 10 ника и почне да пише под тях във всички теми, които го интересуват. Разбира се, ще е много тъпо ако всичките му "аз" са съгласни. Ако направи така, че все едно някои спорят с други, така сякаш всички имат различни стилове на държане, говорене или писане, тогава може да се създаде една невероятна илюзия. Например, какво пречи аз, мая, обзървър, калоян и бил да сме един човек? Сега, ако караме с логика и догадки, можете да се усъмните в мен нали? Или поне в някои от нещата, кито казах, например мая помисли, че съм от конкурент на IBG. Просто човешкото мислене в обикновените случаи следи една лесна логика основана върху предразсъдъци. Но истински добрите са далеч над това ниво. Това са Худини, Бъфети Тимо Хайха, които са далеч над другите в сферите си. http://luba4ko.wordpress.com/2009/05...A%D1%80%D1%82/
Само за 100-те дни през които действал, при средна температура под минус 30 градуса и над метър сняг, той убил 542 човека с пушката си и поне още 150 с картечния си пистолет. Крайната му черна статистика била – 705 души.
Първоначално изпратено от Bill 'The Butcher' Cuttin
Някой от модераторите на форума може ли да ми каже как изчезнаха обидите на "Мая7" по мой адрес?
Аз ги изтрих
Предупрежвам Мая7 да не обижда (използва думата Палячо), защото ще бъде трита.
А Обзървър е Мариян Йорданов, тоест аз, добро утро, това не е тайна и никога не се е криело
А коя е Мая7?, толкова активно пише за акцията в сайта в който работя, че съм се потрудил да намеря и запозная
Но това не значи, че имам право да издавам самоличността на този и други никове. Пишете на Мая7 и питайте, щом сте любопитни, може да се прикаже, каква хубава диалектна дума (прикаже).
Хахахахаххаха, поредният параноик. Готов ли си да заложиш портфейла си, че нито с обзървър сме един и същи човек, нито имам нищо общо с Инвестор, освен, че имам акции там ? Защото аз съм готова !!! Айде ако ти стиска и си толкова убеден ???
Every passing minute is another chance to turn it all around
....Очаквано двете подържани акции ИБГ и Корп надолу всичко останало нагоре....
Знаеш, че по време на рейндж всички излизат и после почти няма насрещен вятър, било то надолу или нагоре
Рейнджа дори си мисля, че е измислен за да се купува обем. Защото тръгне ли акцията нанякъде обемите си казват, "а не, ще изчакам".
Затова когато цената се задържи в рейндж, лесно се продава/купува обем, защото всички си мислят че рейнджа ще продължи вечно или дори ще има хлъзагане (нагоре или надолу) и искат да ходят на друг купон (говоря за пазари и с къси продажби).
Но един ден това свършва и всички казват "А какво стана", а тия който са се прецакали (купувачи или продавачи, в зависимост дали излезе надолу или нагоре от рейнджа), се самоблагославаят че са се прецакали.
На БФБ-София постоянно има такива ситуации. Описания модел не е за тук коментираната акция, а за рейнджа като цяло.
Не е препоръка за покупка и продажба на акции, както и за следене на пазарни ситуации като рейндж, тренд и т.н.
Някой от модераторите на форума може ли да ми каже как изчезнаха обидите на "Мая7" по мой адрес? Дори бях я куотнал и изненадващо простотията е изчезнала и от моя пост.
Мисля, че на всички им е ясно кой е "Мая7" и Обзървър, кой знае и още кой. Само се чудя до кога ще се излагате. Калояне остави ги хората. Виж, че и без това няма интерес към акцията 5% с 400 лева, когато оборота на борсата е близо 4 млн.
балони ... ракети ...
??????????
нормални разнородни очаквания, респективно оценки
абстрахирайки се от емоции - трудно намирам аргументи, подкрепящи моментното ниво и не бих определил точно тази акция като подходяща за купуване в момента
но пазарът е винаги по-мъдър, обективен и т.н., нали?
Пазарът ВИНАГИ бърка.
заучените фрази не са интересни. Значи според теб е по добре да се купи ИБГ на 12лв от колкото ПИБ на 1.20лв. Това е прекалено дълбока стратегия, ще разясниш ли
Спора е много стар. Преди година твърдяха, че Хима на 11 е по добър от ИБГ на 13. После когато Никола плюеше ИБГ купува Чугуна на 21,50. И за да не кажеш, че съм от някаква секта се разрови по-назад в темата какво съм писал. Февруари твърдях, че ИБГ не е надценено. Сега все още споделям това мнение. Също се съгласих, че тогава има и по-подценени акции, поне в краткосрочен и дългосрочен план. Даже цитирах само една. Това беше БАКБ. Тогава струваше около 8 лева. В момента, честно казано е много трудно да намериш нещо по-перспективно от ИБГ. На кратко казано, рзлика във времевите хоризонти. Искам обаче да си признаеш честно как ти се отрази на портфейла спада от октомври 2007 до февруари 2009. Лесно е да си избереш удобния времеви хоризонт. Съмнявам се да си се справил по-добре от акцията ИБГ.
честно ли - зле ми се отрази. имах и ИБГ които махнах тази пролет. септември 2007 махнах повече от половината портфейл след знаменитото пропадане на керитрейда август 2007. Задържах единствено курортите и няколко други - явно не е имало голям смисъл. Разбира се ралито септември отктомври тогава ме изправи на нокти, но за кратко. В крайна сметка наистина не се справих по добре от акцията ИБГ - но от зимата насам това се промени. Очаквано двете подържани акции ИБГ и Корп надолу всичко останало нагоре. За това хоризонта трябва да се спазва - но не СЛЯПО
ИБГ е супер волатилна акция
IPO-то беше на 1.67 през юли 2004 г.
до януари 2005 удари 5 лв. (200% ръст) (самия връх май беше само от 30 акции, като беше съчетан с ден без право на нови акции (от сплит)) Даже май цената беше 5.08 или 5.3 лв.
после падна до 1,98 лв. (мисля че до края на 2005 г.) , (което е 60% спад) въпреки че целия пазар (SOFIX) се качваше (нещо като текущата ситуация)
после обаче влезе в корелация и 2006-2007 качваше здраво с целия пазар
реално от 1.98 като се засили не се спря до 19,999 лв. (10 пъти), като се изключи един рейндж при 7 лв.
после падна до 9.5-11 лв. (50% спад)
От 7 октомври 2008 г. до сега (вече почти 1 г.) си стои в рейднж
Да видим какво ще стане, но определено историята на акцията показва, че е доста волатилна, понякога с обратна корелация на пазара, а често и с права корелация.
Определено не е за хора със слаби нерви. От началото на 2009 г. ситуацията се усложни, защото има нов акционер, фонд с пари на Cisco. Това може да внесе допълнителна динамика (защо не и волатилност) в следващите години.
Всичко разбира се си зависи от резултатите на компанията.
Не е препоръка за покупка или продажба, притежавам акции още от IPO-то.
dddd, няма смисъл да спориш с kaloian, освен ако не ти се спори с радио, което повтаря една и съща песен постоянно
Много ми е интересно като почне да се говори, че акцията била справедливо оценена и т.н., обаче никъде не казват на каква база са направили тази оценка - сравняват с peers ли, DCF модели ли ползват, кристална топка ли гледат... Истината е, че тук ако някой види потенциала, който в мойте очи е очевиден, акцията може да хвръкне и за ден, защото предлагането е доста оскъдно Но ради е прав: "нормални разнородни очаквания, респективно оценки"
И ти твоето си го въртиш като мантра. Разликата е че с времето аз излязох прав, а ти продължаваш да се инатиш. Но както се каза всеки е свободен да прави каквото иска с парите си...а тук само си чешем езиците
Браво, същински Бъфет си ти Аз и милион пъти да повторя, че хоризонтът ми на инвестиране не е 2 месеца, ти пак няма да ме чуеш, така че няма смисъл
Напротив разбирам те добре - и пак е безмислено. Хоризонтно инвестиране има смисъл при нормален пазар за да изчистиш леките отклонения, а при кризи от тип "веднъж на два живота" даващи немислими възможности е просто престъпление тая стратегия. Карай ще говорим след твойте две години, като по някое време и аз ще си купя - когато има вече смисъл
E много ясно, че ще купиш на дъното и ще продадеш на върха, в това не съм се съмнявала никога
dddd, няма смисъл да спориш с kaloian, освен ако не ти се спори с радио, което повтаря една и съща песен постоянно
Много ми е интересно като почне да се говори, че акцията била справедливо оценена и т.н., обаче никъде не казват на каква база са направили тази оценка - сравняват с peers ли, DCF модели ли ползват, кристална топка ли гледат... Истината е, че тук ако някой види потенциала, който в мойте очи е очевиден, акцията може да хвръкне и за ден, защото предлагането е доста оскъдно Но ради е прав: "нормални разнородни очаквания, респективно оценки"
И ти твоето си го въртиш като мантра. Разликата е че с времето аз излязох прав, а ти продължаваш да се инатиш. Но както се каза всеки е свободен да прави каквото иска с парите си...а тук само си чешем езиците
Браво, същински Бъфет си ти Аз и милион пъти да повторя, че хоризонтът ми на инвестиране не е 2 месеца, ти пак няма да ме чуеш, така че няма смисъл
Напротив разбирам те добре - и пак е безмислено. Хоризонтно инвестиране има смисъл при нормален пазар за да изчистиш леките отклонения, а при кризи от тип "веднъж на два живота" даващи немислими възможности е просто престъпление тая стратегия. Карай ще говорим след твойте две години, като по някое време и аз ще си купя - когато има вече смисъл
Ок да видим - IBG отбелязва за шестмесечието спад на печалбата и лек ръст на приходите. Капитазлизацията е три пъти по-висока от активите. От друга страна главния ти довод е, че е лидер в отрасъл, но това означава и че няма много накъде да расте още. Бих се съгласил с твоето мнение ако ми дадеш по-добри доводи от "лидер е" и "ще се качи".
За да не се повтарям, ще използвам един мой отговор преди няколко седмици на друг участник:
Първоначално изпратено от Maq7
- добър и перспективен сегмент, който просто няма как да не расте в бъдеще. Ще се увеличават не само Интернет потребителите като цяло, а и рекламата ще се пренасочва все повече към Интернет поради множеството му предимства.
- много добри продукти (уебсайтове), като почти всеки един от тях е лидер в своя сегмент
- добър и коректен мениджмънт (което може да се каже за много малко компании на нашия пазар)
- присъствието на стратегически инвеститор като CISCO
и т.н.
За това дали компанията е надценена, аз съм на противоположното мнение. Но всеки си има право на лично мнение. Аз предпочитам да гледам forward коефиценти, вместо trailing
За това, че не се работи по сайтовете, мога напълно да опорвергая. Основните сайтове от групата, които ползвам се подобриха значително през тази година:
Dnes.bg (лидер в сегмента си) - нов дизайн и функционалности
Snimka.bg (лидер в сегмента си)- нов дизайн и функционалности
Rabota bg - нов дизайн и функционалности
За сайта Investor.bg, трябва да се съглася с повечето неща, които си написал: наистина има нужда от подобрение на сектора Компании в частта им с коефицентите и наистина има нужда от по-строга модерация във форума (напоследък забелязвам все пак подобрение). Предходната година бяха направени много добри подобрения по сайта, за което евала. Но не може да няма сметнати основни коефиценти на по-ликвидните компании поне. Разбирам, че е много трудно, особено след като сега всеки публикува на различни места отчетите си и кой в какъвто формат му скимне, но трябва да се измисли нещо. Колкото до модерацията, аз вярвам, че всичко ще си влезе в нормалните граници в най-скоро време
Вярвам, че Инвестор.БГ ще остане лидер на пазара и занапред и това е основната причина да държа акции тук !!!
Не е препоръка
Също така, сравнявайки с peers от други страни, също ще видите, че сегашнaтa ценa на IBG изостава.
За мен е въпрос на време да се оцени потенциала на акцията и тогава покачването ще стане изведнъж, както сме виждали и при други такива недооценени дружества.
Не е препоръка...
Коментар