IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Юрий Гагарин АД (YGAG / GAGBT)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• "Обратно в "Булгартабак"

Кръгът се затваря. Така най-кратко може да се опише продажбата на предприятието за цигарени опаковки "Юрий Гагарин", която чрез комбинация от политически натиск и икономически се точи от средата на миналата година. След като преди седем години тогава държавният "Булгартабак холдинг" продаде пловдивското си дружество, а преди година и самият цигарен холдинг беше приватизиран, сега по всичко личи, че те отново ще се обединят, макар и в сложна сделка, скрита зад няколко офшорни компании.

Кратката версия на случващото се е, че досегашните собственици (близки до Първа инвестиционна банка) в края на февруари продават дела си за около 6 млн. евро плюс поемане на кредитите към банката на нови, близки до реалните собственици на "Булгартабак". А именно консорциум между основния акционер на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, от една страна, и Атанас Петров и Антон Щерев, собственици на "Винпром Пещера" и "Кингс табако" (също бивша фабрика на "Булгартабак" в Пловдив"). А това затваря не само цикъла на собствеността, но и на производството, тъй като холдингът нормално е основен клиент на бившето си поделение за опаковки и филтри.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
      Кипи оптимизъм за тези които имат акции, на част от тия които пропуснаха ... май им е криво

А къде сме говорили за задължително търгово!?!?
      То и при Софбт и Блабт не беше задължително!
      Здрава икономическа логика, това е всичко!

А за промяна в статуквото която искаш да видиш
      Ами пич, първо се променя борсовата цена, и чак след известен времеви лаг се променя статуквото и разбираш защо е имало дим.
      Прочети малко теория как работят капиталовите пазари!
      Батя, тук търговото е задължително на този етап от развитие на събитията. Съвсем друг е въпроса, че КФН е подвластна /мое мнение/.

Коментар

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
        Т.е., ти имплицитно приемаш, че една компания струва толкова, колкото някой някога е платил за нея? Интересно защо при БТК не мислеха така новите купувачи...
        Но, пазарът сам ще покаже, няма смисъл да си чешем езиците. Вече нямам интерес тук.
        Нищо не приемам, просто ти казвам как е.
        Veni, Vidi, Vici

Коментар

• Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнение
          Активите, които притежава = собствения капитал + пасивите

Ако SPV-to притежава 67% от гагарин е финансирало покупката със 100 млн дълг и 12 млн собствен капитал, то тогава 67% от Гагарин струват 112 млн
          Т.е., ти имплицитно приемаш, че една компания струва толкова, колкото някой някога е платил за нея? Интересно защо при БТК не мислеха така новите купувачи...
          Но, пазарът сам ще покаже, няма смисъл да си чешем езиците. Вече нямам интерес тук.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
            Кипи оптимизъм за тези които имат акции, на част от тия които пропуснаха ... май им е криво

Ами пич, първо се променя борсовата цена, и чак след известен времеви лаг се променя статуквото и разбираш защо е имало дим.
            Не искам да се заяждам... Но дръж си ги акциите... А и все повече започваш да ми приличаш на Пепи...
            Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Тук винаги съм имал по малко акции на пук на троловете... Тази покупка ще подсигури добри поръчки и развитие на компанията..Аз съм на добра печалба

Коментар

• Здравейте,
                понеже в момента се оказах с доста КЕШ по кобоса,
                някой от по-компетентните може ли да ориентира
                до
                каква цена е разумно да купя?

Коментар

• Реално излиза че дела от 67% от капитала на Гагарин е продаден за 41,061,256 лв., можеш да си сметнеш колко е на акция.
                  А вече какво ще става оттук нататък това е отделен въпрос. Аз нямам против да остане публично дружество щото ще видим доста по-добри цени според мен. Но логиката и мен ме навежда към отписване в даден момент, единствено не е ясно кога.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                    Голям оптимизъм кипи тук... Аз лично обаче никаква промяна в статуквото не виждам... Нито търговото е задължително, нито нищо. А пък вие вече и за отписване говорите...

Коментар

Относно дълга, съвсем не го връщат, ако вземем предвид новините около компанията. Най-вероятно той просто слиза надолу по веригата до Гагарин (19,3 млн. лв).
                      Колкото до SPV-то, неговата стойност зависи от стойността на активите, които притежава, а не пасивите. От твоя пример, ако SPV-то има 100 млн. дълг и единствен актив акциите на Гагарин, значи ли това, че 67% от последното струват 112 млн. лева?
                      Активите, които притежава = собствения капитал + пасивите

Ако SPV-to притежава 67% от гагарин е финансирало покупката със 100 млн дълг и 12 млн собствен капитал, то тогава 67% от Гагарин струват 112 млн
                      Veni, Vidi, Vici

Коментар

• Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнение
                        Тук ситуацията е различна, защото не се купува гагарина, а офшорките, които го притежават.

Пример:
                        Правиш офшорка с Капитал 100 000 лева
                        Теглиш заем 40 000 000 лева
                        Приватизираш гагарин За 40 100 000 лева
                        Гагарин е единствен актив, а капиталовата структура е както по-горе
                        В момента продават капитала от 100 000 лева за 12 000 000 лева (6 000 000 евро)
                        Връщат и дълга, който можеш да видиш в баланса.

Цифрите са примерни, но логиката остава. Тази офшорка е като едно SPV.
                        Относно дълга, съвсем не го връщат, ако вземем предвид новините около компанията. Най-вероятно той просто слиза надолу по веригата до Гагарин (19,3 млн. лв).
                        Колкото до SPV-то, неговата стойност зависи от стойността на активите, които притежава, а не пасивите.
                        Last edited by fantasy_gt; 08.03.2013, 10:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнение
                          Голям оптимизъм кипи тук... Аз лично обаче никаква промяна в статуквото не виждам... Нито търговото е задължително, нито нищо. А пък вие вече и за отписване говорите...
                          Не исках да пиша за да не пораждам негативи към акцията ,която е много добра и инвеститорите заслужават да си получат своето след последните трусове....
                          Поражда недоумение начина на продажба през ошфорки и на кого стават собственост......поставени лица?
                          Начина на плащане....
                          Дали не ги е страх да не би антимонополите да се намесят защото БТН стават монополист спрямо другите тютюни и придобиват предимство....... ....
                          Дали гагарин няма да бъде скоро куха фирма....и само името да говори за производство...
                          Внимателно ,защото според мен тук търгово няма да има.....

Не е препоръка.....
                          Акцията ми е сантимент от тютюните и винаги съм я следил и отвреме на време съм имал ,но навремето причините за да се продаде първо тя беше господстващото положение на БТН с Гагарин....като собственост ипечалба........

Коментар

• Точка 1.23 от документа за оповестяване на вътрешна информация за четвърто тримесечие 2012 гласи:

1.23 Прекратяване или съществено намаляване на взаимоотношенията с клиенти, които формират най-малко 10 на сто от приходите на дружеството за последните три години.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. има съществено намаляване на взаимоотношенията с клиенти, които формират най-малко 10 на сто от приходите на дружеството за последните три години.

http://www.x3news.com/?page=News&uniqid=51398b651314b

Така че, това до голяма степен обяснява слабия резултат за Q4 2012

С търгово или без, новината за смяна на собствеността според мен е много положителна

Лично мнение!
                            Veni, Vidi, Vici

Коментар

• Голям оптимизъм кипи тук... Аз лично обаче никаква промяна в статуквото не виждам... Нито търговото е задължително, нито нищо. А пък вие вече и за отписване говорите...
                              Last edited by Мажоритаря; 08.03.2013, 08:35.
                              Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

А не бъркате ли Enterprise value с Equity value?
                                Гагарин вече е гарант по заемите на акционерите, а вие ги включвате към екуити-то... По тази логика, всеки допълнителен лев дълг увеличава стойността на собствения капитал, а това е наивно.
                                И за да не си помислите нещо, имам акции. И, естествено, не препоръчвам нищо.
                                Тук ситуацията е различна, защото не се купува гагарина, а офшорките, които го притежават.

Пример:
                                Правиш офшорка с Капитал 100 000 лева
                                Теглиш заем 40 000 000 лева
                                Приватизираш гагарин За 40 100 000 лева
                                Гагарин е единствен актив, а капиталовата структура е както по-горе
                                В момента продават капитала от 100 000 лева за 12 000 000 лева (6 000 000 евро)
                                Връщат и дълга, който можеш да видиш в баланса.

Цифрите са примерни, но логиката остава. Тази офшорка е като едно SPV.
                                Veni, Vidi, Vici

Коментар

Working...
                                X