IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• [QUOTE=kubrat;n4252626]
    Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение

нека ДОХ да прави по 4 лв. на акция на година, пък аз ще си я чакам колкото е необходимо. Сравненията с Химимпорт и други подобни ми се струват неуместни. /QUOTE]

Неуместни докога? В кой точно момент "Доверие" става "Химимпорт", или пък обратното "Химимпорт"- "Доверие"?
    Химимпорт не считам, че когато и да било би станал Доверие, защото се съмнявам, че някога ще дадат каквото и да било на миноритарите. Това разбира се е мое мнение и не е препоръка за продажба на акции на Химимпорт. Доверие очаквам да започне да дава в някакъв момент, но първо ще опъне още нервите на спекулантите, а Чичо ще посъбере в ниското някоя и друга акция на по-нетърпеливите. Не че одобрявам такива действия, защото Тони е прав, че и ние подкрепяме компанията с парите си при увеличението на капитала и облигационната емисиия и заслужаваме отплата, когато вече има възможност за това, но и Алонсо е прав, че не можем да очакваме Чичо да прави това, което на нас миноритарите ни е най-угодно и то колкото се може по-скоро.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

А аз продължавам да не мога да разбера, защо въобще някой може да смята, че някой подтиска цената? Явно никой не разбира моите обяснения, или аз не съумявам да се изкажа правилно, ама нищо...пак ще пробвам, нищо че повечето колеги ги смятат за "разсъждения по екзестенциални въпроси"
      Никой нито подтиска, нито пък може да подтиска която и да е цена. Може да я подтиска само мистър маркет. А нашият мистър маркет е изграден предимно от играчори - спекуланти, на които грам не им пука за резултатите или отчетите на дружествата, които търгуват. Спекуланти-играчори, които смятат че оги дон им е длъжен да им продава евтино. като преди това ги уведоми, че ще им купи скъпо, за да могат те да направят минимум 100% бърза врътка и ако евентуално някой мажоритар не прави така, го обвиняват че е мошеник и бягат при други мажоритари, които им обещават разни неща и ги правят...И понеже парите на всеки пазар са ограничено количество / особено на българскията/ и компаниите, които участват са в конкуренция за тези ограничен на брой пари.
      Дългосрочни инвеститори липсват или почти липсват. Под дългосрочни инвеститори визирам инвеститор, който купува дял в дадена компания и се интересува дали компанията трупа дългосрочни печалби, без значение дали ги дава като дивидент или ги реинвестира и т.н. Тук в случая мажоритаря е наясно с тези факти и няма за основна мисия да пълни джобовете на спекулантите играчори и затова "подтиска цената"
      Може Алонсо, може. И го прави.. вижда се през промяната на ФФ. След всяка положителна за акцията новина (дивидент от Молдова, силна печалба на банката, индикации за скорошен край на войната), се появява търсене и цената започва да се покачва, но ентусиазма бързо бива задушен с големи за нашето пазарче продажби и оферти на аска. И след два дни от данните на ЦД разбираме, че това са били продажби от акционер с над 5% дял!
      Цар Пазар не работи при нас именно защото пазарчето ни е много слабо.. вече го споменах в долния си пост. Няма кой да поеме акции за 3-5-10 млн. лв., така че големия да го заболи от тези продажби и да накърни тежестта на акционерното му участие.

Коментар

• Всеки инвеститор цели печалба за себе си по един или друг начин. Рискува парите си и иска доход насреща било то дивидент или капиталова. Ако Донев е решил, че няма да дава дивидент и той или свързани с него ще "затапват"акцията да я отписва, но да не се реди повече на софрата. Когато му трябват пари от увеличения сваля звезди, чертае планове, а после още от същото.
        Към момента Донев с всичките си дружества мощно върви по пътя на Тимовските.
        Сещам се когато го настъпа Момчето, голям рев беше..... да не дойде момент пак да реве и да няма кой да го чуе....
        Last edited by polax; 27.02.2025, 13:28.

Коментар

Явно съм от наивниците, които вярват че не са балами Защо да ми пука каква е цената в тази акция на някаква си определена дата, ако на година ми носи по 4-5 лева на акция печалба? Да ако съм само и единствено в ДОХ не би ми било комфортно, но то затова и диверсификацията е задължителна в нашият бизнес, освен търпението...., още повече, че този проблем не е в нашият телевизор. Зад океана да не е по-различно?
          Сигурен съм, че повечето от нас смятат, че не са балами ! Аз не визирам конкретно и само Доверие, а по принцип ! Разбира се, че само ние сме си виновни и отговорни за това къде инвестираме парите си ! Едни са спекуланти други дългосрочни, всеки според разбиранията си ! Проблема е, че не се носи отговорност от мажоритарите, когато има лъжи и манипулации, когато се подвеждат инвеститорите по някакъв начин ! А разликата зад океана и на запад е точно тази ! Тук никой не защитава дребните акционери, а те също имат права ! КаФеНето сладко спи от години ! Да сте чули да има глобена или наказана компания за нещо ?

Коментар

• [QUOTE=wild at heart;n4252623]

нека ДОХ да прави по 4 лв. на акция на година, пък аз ще си я чакам колкото е необходимо. Сравненията с Химимпорт и други подобни ми се струват неуместни. /QUOTE]

Неуместни докога? В кой точно момент "Доверие" става "Химимпорт", или пък обратното "Химимпорт"- "Доверие"?

Коментар

Явно съм от наивниците, които вярват че не са балами Защо да ми пука каква е цената в тази акция на някаква си определена дата, ако на година ми носи по 4-5 лева на акция печалба? Да ако съм само и единствено в ДОХ не би ми било комфортно, но то затова и диверсификацията е задължителна в нашият бизнес, освен търпението....
              +1

Вчера казах същото на двама колеги от форума след ОСА на WIN вчера- нека ДОХ да прави по 4 лв. на акция на година, пък аз ще си я чакам колкото е необходимо. Сравненията с Химимпорт и други подобни ми се струват неуместни. Прав си и за диверсификацията - като имам и дойни крави и звезди в портфейла, ми изглежда много смислено да държа и толкова печеливша компания, макар и да не знам кога ще има връщане на капитал към акционерите.

Коментар

А аз продължавам да не мога да разбера, защо въобще някой може да смята, че някой подтиска цената? Явно никой не разбира моите обяснения, или аз не съумявам да се изкажа правилно, ама нищо...пак ще пробвам, нищо че повечето колеги ги смятат за "разсъждения по екзестенциални въпроси"
                Никой нито подтиска, нито пък може да подтиска която и да е цена. Може да я подтиска само мистър маркет. А нашият мистър маркет е изграден предимно от играчори - спекуланти, на които грам не им пука за резултатите или отчетите на дружествата, които търгуват. Спекуланти-играчори, които смятат че оги дон им е длъжен да им продава евтино. като преди това ги уведоми, че ще им купи скъпо, за да могат те да направят минимум 100% бърза врътка и ако евентуално някой мажоритар не прави така, го обвиняват че е мошеник и бягат при други мажоритари, които им обещават разни неща и ги правят...И понеже парите на всеки пазар са ограничено количество / особено на българскията/ и компаниите, които участват са в конкуренция за тези ограничен на брой пари.
                Дългосрочни инвеститори липсват или почти липсват. Под дългосрочни инвеститори визирам инвеститор, който купува дял в дадена компания и се интересува дали компанията трупа дългосрочни печалби, без значение дали ги дава като дивидент или ги реинвестира и т.н. Тук в случая мажоритаря е наясно с тези факти и няма за основна мисия да пълни джобовете на спекулантите играчори и затова "подтиска цената"
                Защото всички искаме да забогатеем бързо и са малко хората с дълги пари
                Народопсихология или човешка психология, обесняваща и процъфтяването на всякакъв вид пирамиди

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Така така, затова ще сме си на дъното като развитие на капиталовия пазар ! Баламите се оказват всички инвеститори, които влагат парите си тук с изключение на мажоритарите !
                  Явно съм от наивниците, които вярват че не са балами Защо да ми пука каква е цената в тази акция на някаква си определена дата, ако на година ми носи по 4-5 лева на акция печалба? Да ако съм само и единствено в ДОХ не би ми било комфортно, но то затова и диверсификацията е задължителна в нашият бизнес, освен търпението...., още повече, че този проблем не е в нашият телевизор. Зад океана да не е по-различно?
                  Last edited by Alonso; 27.02.2025, 13:01.
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Така така, затова ще сме си на дъното като развитие на капиталовия пазар ! Баламите се оказват всички инвеститори, които влагат парите си тук с изключение на мажоритарите !

Коментар

• Първоначално изпратено от top Разгледай мнение

Аз не мога да разбера защо оги дон подтиска цената, какво е обяснението?

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Напълно те подкрепям Тони! За съжаление пазара ни е твърде слабичък и не може да се противопостави на интереса и настроението на един голям, управляващ акционер, колкото и подценена и трупаща фундамент да е компанията. Вече се опасявам, че дори и край на войната в Украйна няма да успее да повлияе съществено в позитивна посока на цена на акцията, ако ОД продължава да желае подтискането й!
                        И аз с тъга забелязвам приближаване към практиките на най-зле управляваните компании на БФБ (като Хим групата и сие.) които напълно и безвъзвратно загубиха доверието на участниците на пазара.
                        Аз не мога да разбера защо оги дон подтиска цената, какво е обяснението?

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Великия Ал Бънди казваше на жена си: Нахрани ме или с мен нахрани нещо - искам да съм част от хранителната верига!

Тук Софарма помогна на ДоХ с пари за придобиване в Молдова, после изчаквахме дълговете да се понижат до приемливи нива, после трябваше да се разплатят със Сфарм и облигации да пуснат, тази година с кеш-а вероятно на обратно сега те ще подпомагат големия акционер Софарма в нейните придобивания... Къде са малките акционери в тази хранителна верига? Подкрепихме увеличението на капитала и пускането на облигации(рамо до рамо с големите), т.е. при набирането на пари, а сега ние кога ще бъдем подкрепени от растящата печалба? Да не говорим, че при бъдещ дивидент, около 25-30% от него ще се върнат в холдинга, защото много от спящите бабешки акции няма да си го потърсят, както при Стара Планина и ХИКА. Или да допусна, че ние ще се доближим до политиката на другите холдинги в Софикс - (Химимпорт, Холдинг Варна и Еврохолд), които кръв повръщат, но стотинка към малките акционери не връщат и все вътрешно-групово насочват парите, я за яхти я да вадят Евроинс от батаците?

Усмихнат ден!

п.п. Защо подпитвам за дивидент ли, ама разбира се че повече бих се зарадвал на капиталова до 18лв(каквато е прогнозата на ПФБК), но като виждам инсайдъркия похлупак върху цената и символичното/анемично обратно изкупуване, то единствените трохички остават под формата на 3-4% дивидентна доходност.
                          Напълно те подкрепям Тони! За съжаление пазара ни е твърде слабичък и не може да се противопостави на интереса и настроението на един голям, управляващ акционер, колкото и подценена и трупаща фундамент да е компанията. Вече се опасявам, че дори и край на войната в Украйна няма да успее да повлияе съществено в позитивна посока на цена на акцията, ако ОД продължава да желае подтискането й!
                          И аз с тъга забелязвам приближаване към практиките на най-зле управляваните компании на БФБ (като Хим групата и сие.) които напълно и безвъзвратно загубиха доверието на участниците на пазара.

Коментар

• Великия Ал Бънди казваше на жена си: Нахрани ме или с мен нахрани нещо - искам да съм част от хранителната верига!

Тук Софарма помогна на ДоХ с пари за придобиване в Молдова, после изчаквахме дълговете да се понижат до приемливи нива, после трябваше да се разплатят със Сфарм и облигации да пуснат, тази година с кеш-а вероятно на обратно сега те ще подпомагат големия акционер Софарма в нейните придобивания... Къде са малките акционери в тази хранителна верига? Подкрепихме увеличението на капитала и пускането на облигации(рамо до рамо с големите), т.е. при набирането на пари, а сега ние кога ще бъдем подкрепени от растящата печалба? Да не говорим, че при бъдещ дивидент, около 25-30% от него ще се върнат в холдинга, защото много от спящите бабешки акции няма да си го потърсят, както при Стара Планина и ХИКА. Или да допусна, че ние ще се доближим до политиката на другите холдинги в Софикс - (Химимпорт, Холдинг Варна и Еврохолд), които кръв повръщат, но стотинка към малките акционери не връщат и все вътрешно-групово насочват парите, я за яхти я да вадят Евроинс от батаците?

Усмихнат ден!

п.п. Защо подпитвам за дивидент ли, ама разбира се че повече бих се зарадвал на капиталова до 18лв(каквато е прогнозата на ПФБК), но като виждам инсайдъркия похлупак върху цената и символичното/анемично обратно изкупуване, то единствените трохички остават под формата на 3-4% дивидентна доходност.
                            Last edited by tony1975; 27.02.2025, 10:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от unsworth Разгледай мнение

Това с протеста пред кулите е шега, която в един момент ще спре да бъде шега. Вече няма съществен аргумент миноритарите да бъдат подритвани за поредна година за сметка на групата. Нормално е интересите да се приоритизират от големи към малки стейкхолдъри, но станахме 2025 г. вече. и разочарованите гласове ще започнат да се чуват по-отчетливо.

Имам.
                              Демокрацията има много недостатъци, но е най-доброто измислено до момента. Същото важи и за капитализма. Така ,че единственото което можеш да избираш е дали да си акционер или не. Няма голяма разлика. Просто едното хапче е с вкус на ягода...

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Ако изключим частта с масовата приватизация, все едно описваш Трейдинга . Но последното което чух там е да не чакаме дивидент. Дано и тук не стане същото...
                                Като споменаваш масовата приватизация няма нужда да я изключваш, защото и Трейдинга е наследник и приемник на компания/приватизационен фонд/ от масовата приватизация ! Може би много хора са го забравили това, но трябва да бъде напомнено !

Коментар

Working...
                                X