If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
На мен пък ми е чудно това не попада ли под някаква санкция. Шеф на публично дружество говори на кафе с някои акционери.
Иначе съм съгласен, че имаме по-добър поглед за нещата оттук. Ако някой гледа само числа, сигурно доста компании биха му се сторили супер атрактивни и би инвестирал от раз в ПИБ, например.
Мда, например една торба играчи така инвестират в Молдова - видели някакви числа на ексел и инвестират ли, инвестират. И дори не си задават въпроса, като как толкова прекрасно дружество ще има само един-единствен кандидат да го купи, и то такъв, който е с 0 банков опит. Ама на, расте си, щото чичикака бил обещал някои работи на някои хора, които го били молили и т.н. Та така - уелкъм ту БФБ, гайди, както се пееше в една песен
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
На мен пък ми е чудно това не попада ли под някаква санкция. Шеф на публично дружество говори на кафе с някои акционери.
Иначе съм съгласен, че имаме по-добър поглед за нещата оттук. Ако някой гледа само числа, сигурно доста компании биха му се сторили супер атрактивни и би инвестирал от раз в ПИБ, например.
Така е ! И извода какъв е, че правилната преценка би трябвало да е съвкупност от много неща: резултати на компанията, коефиценти, графики, доверие в мажоритаря, перспективи на бизнеса, шапки,подаръци,кафета,сладки приказки и други !
Никой за нищо не могат да санкционират. Хората може да си говорят за мачовете от Шампионска лига.
Аз даже бих казал, че пиенето на кафета с мениджмънт и мажоритари е голяма грешка, защото пречи на правилната преценка/шапки и подаръци замъгляващи съзнанието/ относно компаниите. По добре да съдим по действията им, отколкото кой какво е казал на кафе или на събрание. Пак примера с Чичо Оги, който на няколко пъти обещаваше основно дивиденти, а това в последствие се оказа лъжа !
Здравко, лъжа ама хората взеха таблетки и шапки за спомен.. Само финансовите отчети показват нсъстоянието на дружеството, а още по сигурно дивидентната политика..
Щото като си говориш непринудено с Ол'Джи, той пак няма да си направи мизериите, които е намислил? Всякакви добри корпоративни практики и дори съобразяването със закона са в най-добрия случай пожелателни за мажоритарните собственици на огромна част от листваните дружества в България. Понякога интересите ни като акционери съвпадат по чарта, за съжаление по-често - не и тоя "достъп" до мениджмънта на малък и слабо ликвиден пазар е точно все тая за публиката, която не е в правилното кафе.
Аз даже бих казал, че пиенето на кафета с мениджмънт и мажоритари е голяма грешка, защото пречи на правилната преценка/шапки и подаръци замъгляващи съзнанието/ относно компаниите. По добре да съдим по действията им, отколкото кой какво е казал на кафе или на събрание. Пак примера с Чичо Оги, който на няколко пъти обещаваше основно дивиденти, а това в последствие се оказа лъжа !
но не всеки има шанса за непринуден разговор със CEO-то на Алтерко или да разпитва 2 часа ОД и т.н.
Щото като си говориш непринудено с Ол'Джи, той пак няма да си направи мизериите, които е намислил? Всякакви добри корпоративни практики и дори съобразяването със закона са в най-добрия случай пожелателни за мажоритарните собственици на огромна част от листваните дружества в България. Понякога интересите ни като акционери съвпадат по чарта, за съжаление по-често - не и тоя "достъп" до мениджмънта на малък и слабо ликвиден пазар е точно все тая за публиката, която не е в правилното кафе.
В тая работа от прогнозиране файда няма - колкото и да се пъна не съм проницател. Пък и да създавам въображаема реалност по желанията ми не води до добро. Трябва си просто ясен план - ако се случи едно прави едно, ако се случи две прави две.
Моите печалби въобще не мисля, че са от графики, коефициенти и т.н., а са си просто от късмет. Виж загубите са друго нещо - те са си лично мое дело!
+1
Рядко срещано трезво мнение, но на малцина ще им бъде полезно.
ТА на БФБ с 250-300 сделки на ден и обороти от по 4-5 хубави апартаментa в София не е лесна работа и евала на този, който се занимава с този фетиш. Но и Тонката е прав и за ретроспекцията, и за полезността от това да правиш бектест на боба си.
Успешен ден и на техничарите, и на фундаменталистите.
Аз пък откакто съм на борсата търгувам на база анализ (технически и фундаментален), който сам си правя. Е, някой може да търгува след като получи обаждане или нещо неволно изпуснато на някое кафе, ама аз не съм от тях. Вярно, малко е трудно с анализите, но поне е морално.
+1
Винаги съм смятал, че точно възможноста за непринуден разговор с мениджмънта, шанса да усетим тяхната страст и компетентност към това, което правят и да анализираме отговорите им на неудобни въпроси, е най-голямото ни предимство при инвестиции на БФБ, в сравнение с всички останали пазари. За съжаление явно липсата на опит на капиталовия пазар ме подвежда в това заключение. Вчера бе чудесен ден за биковете на БФБ - Успех!
п.п. Всеки чуждестранен инвеститор може да отвори Investing.com или друг приличен финансов сайт и с един поглед да се запознае както с фундаменталните показатели, така и с техническите нива за всяка БГ компания или индекс(нека не го превръщаме в космическа геодезия или друга сложна наука), но не всеки има шанса за непринуден разговор със CEO-то на Алтерко или да разпитва 2 часа ОД и т.н.
Аз пък откакто съм на борсата търгувам на база анализ (технически и фундаментален), който сам си правя. Е, някой може да търгува след като получи обаждане или нещо неволно изпуснато на някое кафе, ама аз не съм от тях. Вярно, малко е трудно с анализите, но поне е морално.
В тая работа от прогнозиране файда няма - колкото и да се пъна не съм проницател. Пък и да създавам въображаема реалност по желанията ми не води до добро. Трябва си просто ясен план - ако се случи едно прави едно, ако се случи две прави две.
Моите печалби въобще не мисля, че са от графики, коефициенти и т.н., а са си просто от късмет. Виж загубите са друго нещо - те са си лично мое дело!
Коментар