If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Работата е елементарна и много ясна няма кво се чудите БФБ предлага стока на чуждите инвеститори ,която стока чужденците отценяват с 0 Лева
Па кой кво иска си говори
Това си бе нормален оборот преди 2008
Кво толкова те учудва ?
Нищо....просто правия съпоставка с румънците които в момента считаме за еталон....
При 8,7 милиарда капитализация на цялата борса ти искаш 8 милиона на ден само от Софикс........със сигурност не искаш да кажеш че сме в пъти подценени предполагам
Last edited by RUBLA; 01.10.2019, 09:53.
Причина: Забранен линк.
С други думи като процент от от пазарната капитализация на цялата ни борса отнесено към румънската трябва според теб да правим 4 пъти повече оборот от колкото правят в момента мамалигарите...... и то само от Софикс компаниите.......айде по-леко като за начало
Това си бе нормален оборот преди 2008
Кво толкова те учудва ?
Като видим дневни обороти по 7-8 милиона тогава може говорим за Софикс за сега е в кома всеки гледа да излъже другия
С други думи като процент от от пазарната капитализация на цялата ни борса отнесено към румънската трябва според теб да правим 4 пъти повече оборот от колкото правят в момента мамалигарите...... и то само от Софикс компаниите.......айде по-леко като за начало
напротив, уважаеми VGD, напротив, много е важно кой от какви позиции тръгва и какво пропагандира - аз не съм се крил никога зад никове, познвам се с доста хора от форума, винаги съм бил доста десен избирател (дори понякога крайно десен) и винаги съм поставял България над всичко. Имам две магистратури, и двете изкарани по трудния начин, с по 5,5 години учене - Финанси и Право. Горна средна класа по европейските понятия за такава, с две деца, и двете не се предвижда да са емигранти. Та от тази си позиция считам, че който е с герП и гласува за тях (личен избор, всеки има право на такъв), обрича децата ми на мизерия и простотия, поради което подобен ник (защото не Ви познавам, новопръкнал сте се, освен ако не сте някой многоников, както е модерно в този форум) ще получи само и единствено игнор от мен (отново личен избор, както е Вашият да гласувате за герП, при това безплатно - както Вие го харесвате безплатно, така аз го мразя и ненавиждам повече и от комуноидната чума, също безплатно, най-малкото защото уби изцяло дясното и му предложи себе си като алтернатива).
Виж колегата 4Д е друга бира - интелигентен пич, но твърде често го играе примадона в манията си за безгрешност (може пък и азд а съм такъв, знам ли). Та и той обича да се прави на тънкообиден, точно както Командира се врътна преди 20-на години. Пиши, 4Д, хубаво е да те чете човек, но очаквай, че освен безкритичната тълпа оптимисти и/или герберасти, ще има и такива, които ще се пробват да те оборят с факти, и то факти, които не са си изсмукали от пръстите, защото е общодостъпна, стига да знаеш къде да я търсиш. И за разлика от други, вадя данни от източника, а не си преписвам журналистическите полюции на някой си. Та пиши, интересен си, поне на мен си ми много интересен и харесвам дискусиите с теб, пък макар и често те да завършват с нечие фръцване на ощипана госпожица
П.С. И успех на всички - едва ли има някой, който да не иска България да върви напред. проблемът е, че някои са доволни и на огризките, подхвърлени от управляващите, а другите искаме полагащото ни се, което е различно от "постната пица". България над всичко!
България ще е над всичко това е ясно дори и тъпите комунисти без значение Герб или Бсп или квото и да е там го усещат
Народната любов няма ги подмине
Колкото повече се мотат толкова по голяма ще бъде може би тази temporada
И си прав ,тук се развихря пряма милиционерска пропаганда и финна прикрита под десна теза манипулации на всевдодесни с изгода от тиквите... ....
Само мисълта да се гласува за антигерб изкарва всичко от потенциала им да манипулират форума ,а това е вързано със страха им да загубят място на масата и част от баницата....главно в София....
"АнтиГерб" = БСП, и ти пишеш за милиционерски трикове!?! Досега никой не е писал, че харесва правителството, но ти пишеш за манипулации. Вие всеки ден поствате " новини" и "факти" от всякакви знайни и незнайни журналистически "парцали", колко сме били зле и бедни и болни и стари, все едно ние другите сме слепи и глухи и живеем на марс ......но манипулациите ги правят другите. Крадецът вика дръжте крадеца. Кой коя партия харесва и за кого трябва или не трябва да гласува си е негово мнение и право, другите дали ги интересува (Груйчо)??? Понеже ми омръзна да чета, как никой не харесва Б.Б, (едва ли не, някой трабва да ти плаща за да го харсваш), аз пък ще гласувам за Герб.......това някой интересували го?
P.S И не, не ми плаща.....харесвам го безплатно.
напротив, уважаеми VGD, напротив, много е важно кой от какви позиции тръгва и какво пропагандира - аз не съм се крил никога зад никове, познвам се с доста хора от форума, винаги съм бил доста десен избирател (дори понякога крайно десен) и винаги съм поставял България над всичко. Имам две магистратури, и двете изкарани по трудния начин, с по 5,5 години учене - Финанси и Право. Горна средна класа по европейските понятия за такава, с две деца, и двете не се предвижда да са емигранти. Та от тази си позиция считам, че който е с герП и гласува за тях (личен избор, всеки има право на такъв), обрича децата ми на мизерия и простотия, поради което подобен ник (защото не Ви познавам, новопръкнал сте се, освен ако не сте някой многоников, както е модерно в този форум) ще получи само и единствено игнор от мен (отново личен избор, както е Вашият да гласувате за герП, при това безплатно - както Вие го харесвате безплатно, така аз го мразя и ненавиждам повече и от комуноидната чума, също безплатно, най-малкото защото уби изцяло дясното и му предложи себе си като алтернатива).
Виж колегата 4Д е друга бира - интелигентен пич, но твърде често го играе примадона в манията си за безгрешност (може пък и азд а съм такъв, знам ли). Та и той обича да се прави на тънкообиден, точно както Командира се врътна преди 20-на години. Пиши, 4Д, хубаво е да те чете човек, но очаквай, че освен безкритичната тълпа оптимисти и/или герберасти, ще има и такива, които ще се пробват да те оборят с факти, и то факти, които не са си изсмукали от пръстите, защото е общодостъпна, стига да знаеш къде да я търсиш. И за разлика от други, вадя данни от източника, а не си преписвам журналистическите полюции на някой си. Та пиши, интересен си, поне на мен си ми много интересен и харесвам дискусиите с теб, пък макар и често те да завършват с нечие фръцване на ощипана госпожица
П.С. И успех на всички - едва ли има някой, който да не иска България да върви напред. проблемът е, че някои са доволни и на огризките, подхвърлени от управляващите, а другите искаме полагащото ни се, което е различно от "постната пица". България над всичко!
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Има пряка зависимост между икономически растеж и доходи, по това не може да се спори.
Един от важните източници на ръст е увеличаване на инвестиционната активност, което пък от своя страна сстава за сметка на самоучастие и/или засмукване на дълг.
Надявам се, че и тук няма да има възражения.
Нататък започват различията.
Хубаво е, че се прави уточнение, че дългът отблизо 60 % в началото на 2009 г. е НЕТЕН. Изненадан съм, че е пропусната думата БРУТЕН. Не съм проверявал числата, вярвам на изнесеното.
Откъде дойде това задлъжняване?
Просто беше. Парите, които се изливаха в българия в периода 2005 -2008 г., бяха преобладаващо частен дълг, който биваше оформен като краткосрочни задължения (почти изцяло към външни, свързани лица), с възможност да бъде дръпнат бързо обратно. В условията на глобална криза и несигурност процесът на деливъридж (дърпане обратно на предоставени кратки пари) за периода 2008 -2012 г. не буди никакви въпроси и не поражда изненада.
Големият въпрос е, защо след 2013 година парите (частните чужди пари) не се върнаха в страната?!
Отговорът в подобна ситуация води до обичайни, еднотипни изводи. Капиталът и инвеститорите по природа са внимателни, проучват средата, поставят условия, плашливи са, искат гаранции, имат необходимост от доверие.
Поради незадоволителни отговори и находки, чуждите пари се дистанцираха от страната, процесът на деливъридж се задълбочи. С известна условност може да се формулира твърдение, че нещо важно в нашата страна накара международния капитал да се въздържа и да изпитва резерви.
Прескачам особеностите на нашата среда и система (валутен борд) и си задавам въпрос: След като международният капитал изпитва някаква форма на недоверие и задръжки, можеше ли в рамките на статуквото, което практически е непроменено през последните 10 години, чрез засилено увеличаване на публичния дълг да се осигури гарантирано и устойчиво изпреварващ икономически ръст на страната?
Отговорът на този въпрос неизбежно ще се случи в условия на предположения, хипотези, емоционални ангажименти.
Колегата 4д винаги е демонстрирал някаква форма на симпатия (вероятно условна) или поне на висока търпимост към изявите на водещата политическа сила и е заявил ясно мнение, че въздържането от драстично увеличаване на публичната задлъжнялост е била груба грешка.
Аз не мисля така, с цялото ми уважение!
мистер Начев, подчертах някои неща, които вероятно може да касаят и прословутия виновник - "деливърджа" - посочен като некво съпровождащо ни страдание и битие обстоятелство... Такова ще е и че даже и още повече може да се засили. При това няма да е ни най-малко изненадващо. Не може отвисокото макроиконномистите да се заграждат с макроикономически статични коеоф (това е важно, че са статични), да не им пука за социума (тва видите ли, глупаците бегали от държавата и даже и след бакалаври ходели за една година магистратура на запад, че после и не се сещат да се върнат,- има си хас.)
Явлението анатемосано свише - и дори разширено до степен 'овчарлък' - Бацето имаше паметни реплики, че на държавата не й трябвали висшисти, но виж това овчари немало. В аУстралия много се търсели ...Пари щели да изкъртят висшистите там като овчари. .Мозък из централните медии...
Друг проблем след криза, както го рече -е националната особеност наречена борд, и плашенето че не сме били готови за Европа. Трябва да сме в еврото по-най бързия начин, за да няма "деливъридж". Бордът е мощен амортисьор, не дава да се върви много назад, но същата работа е и напред. Ама то дори Сравнението с Румъния няма как повече да се прилага - те са 4 пъти по-голямо население, имат собствена парична политика, Главният Евро-прокурор е вече румънец, докато у нас медиите изглеждат 80% концентрирани към интересите на бил той и "широко скроен все още минаващ и за млад бизнесмен или за кратко "кой" , Прокуратури, съдебни системи да не говорим на чий донор служат, освен и на себе си разбира се и т.н. Много самобитни сме ганчовците на т.нар наш балкански полуостров.
така че играеме на бфб според това което имаме и ползвам случая за обръщение към всички - с по-малко обвинения и оплавкания тоя бил такъв оня онакъв. (нямам изобщо теб предвид, ти си от умерените във форума ) Но Това са средата която имаме, условията и борсата. На нея сме - няколкото автобуса - и както се казва, да правим каквото можем за да става нещо по-добро, а и критиката която понякога ползваме, нека да се тълкува градивна
"АнтиГерб" = БСП, и ти пишеш за милиционерски трикове!?! Досега никой не е писал, че харесва правителството, но ти пишеш за манипулации. Вие всеки ден поствате " новини" и "факти" от всякакви знайни и незнайни журналистически "парцали", колко сме били зле и бедни и болни и стари, все едно ние другите сме слепи и глухи и живеем на марс ......но манипулациите ги правят другите. Крадецът вика дръжте крадеца. Кой коя партия харесва и за кого трябва или не трябва да гласува си е негово мнение и право, другите дали ги интересува (Груйчо)??? Понеже ми омръзна да чета, как никой не харесва Б.Б, (едва ли не, някой трабва да ти плаща за да го харсваш), аз пък ще гласувам за Герб.......това някой интересували го?
P.S И не, не ми плаща.....харесвам го безплатно.
Ето затова пиша прЕка тиквена манипулация......
Даже и постовете са милиционерски ... неоформени и грешни
Май ме обърка с Кирето ама и аз не обичам кражбите във Топлофикация ,Виола ,районите и ремонтите на ремонтите ,ремонтите с нашите пари...
Вероятно трябваше да ползвам много директен и ясен изказ!
Знам много добре, че колчем се опра на някаква доза иноскозателност, масово оставам неразбран.
Не поставям под съмнение тезата ти, че в условията на драстичен деливъридж, който се дължи на драматично свиване на частния дълг, здравето и перспективите за благоприятно развитие на икономическата система могат да се защитят с умело управление на публичния дълг в рамките на подходящ период от време.
Тезата ми е, че всеки непохарчен лев от партията гепп е вноска за бъдещето на страната. Което бъдеще е доста несигурно и по тази причина всеки лев ще е важен.
Т.е. считам, че конкратно за нашата страна и в тази конкретна обстановка и дадености, помпането на публичния дълг щеше да доведе до потурчване (да употребя този ярък и многоговорещ народен израз) на средства.
Виждаш, дори тук има емоции и политика, а как само ми се искаше да избягам от тях!
Още при писането си знаех, че в някаква степен пресилвам нещата, но така тезите стават по-ярки. Ето, ясно е, че ако държавата харчеше повече, много хора нямаше да потърсят път навън. Избягат ли ти хората, играта свършва.
И доколкото веднага провиждам и прочувам подозрения и обвинения към мен, ще го заявя ясно. Сред настоящите политически елити не виждам алтернатива. Алетернативата ще дойде след много мъка и болка, когато начело на тази страна застанат нови, млади, патриотични, високообразовани, консервативни елити, които обичат България, Бог, обичат рода си, обичат семействата си и имат поне по 3 деца.
С уважение и поздрави!
Дойдохте си на приказката с това последното! -4д не влиза в шаблон, дано съм ти полезен!
И за теб здраве и повече разбрали Те!
И си прав ,тук се развихря пряма милиционерска пропаганда и финна прикрита под десна теза манипулации на всевдодесни с изгода от тиквите... ....
Само мисълта да се гласува за антигерб изкарва всичко от потенциала им да манипулират форума ,а това е вързано със страха им да загубят място на масата и част от баницата....главно в София....
Тук има хора , които прикриват пропагандата си за шайката зад оптимизма..Какъв оптимизъм е да си последен по всичко в ЕС и пак да се хвалиш и лъжеш, че и да се правиш на голям икономист..Същевременно да си твърдял преди без покритие , че българската икономика прегравала,че ръста на икономиката щял да стане 5-6% или на няколко пъти без основание, че СОФИКС ще стане 1000..НЯМА ПО ГОЛЯМО КАЧЕСТВО ЗА ИКОНОМИСТА ОТ РЕАЛНАТА ОЦЕНКА И ОБЕКТИВНОСТТА.. Поне си признайте, че сте на ясла за да не се излагате толкова..
Единствения показател е маркета....
Статията за съпоставката на нашия и румънския е достатъчно показателна.....
В момента ИП и мажо нямат никакъв ентусиазъм да крепят акциите си...
Когато и ЕУБГ и Холдинг Варна намаляват подкрепата си на края на тримесечието ,няма по добър критерии и довод какво ни чака в следващите месеци , за други изобщо не се явиха крепители....За ФИБ и Бенката и Батката е ясно......за ХИМ и сие се чака кой първия ще продаде по голем пакет....
Аз може и да направих голяма греша ....продадох 200 акции при холдинг Варна ,но купих на последния аукцион над 77 броя на 37,6...
Щоли ги купих.....още се чудя. ПО Ниската цена изглежда действа на адреналина и хазарта....
Коментар