IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
    Еврозоната е единственото събитие в обозримо бъдеще, което би могло да подкрепи фондовия пазар в България. И то не защото ще донесе благоденствие на България и икономиката и (при фиксиран курс няма кой знае каква разлика), а защото акциите ще се разглеждат като хедж срещу ценовата върхушка, която предстои да удари джоба на българския потребител. През 2000 г. преживях вече едно въвеждане на евро и знам какво беше. Западноевропейците тогава обедняха осезаемо за първи път. Каквото плащаха в дойче марки започнаха да го плащат в евро само в рамките на 1-2 години. Само заплатите им останаха в релация 1:2.
    Още една причина да си реална стока или благородни метали, конкретно при тях, закупени непосредствено преди приемането ни, за кратък срок.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Аз малко пак като адвокат на дявола, но когато на хоризонта има положителни събития - като приемането ни в ЕС например това всъщност въздейства положително на пазара. Когато обаче очакването вече е факт - тогава вече не въздейства. Купувай слухът и продавай новината си е доказала във времето си стратегия.

Някой може ли да каже каква положителна новина се отиграва в момента. Нещо което има шанс да се случи догодина или дори през следващите три години. Имаме прогнози за икономиката на България - ами че те предполагат реално продължителна рецесия и минимален номинален растеж. Рисковата премия на пазара ни в момента е максимално свита. Реално е идентична с тази на пазарите от ЕС. Което всъщност не е нормално и реално не дава възможност за експанзия на коефициентите. Печалбите на публичните компании стагнират или направо си падат. Дивидентите изплащани от дружества в индекси реално падат. Така че и от там не може да се очаква нищо положително.

Та отново въпросче към оптимистите - какво точно виждате да вдигне цените в средносрочен период? Аз лично не виждам нищо в момента. Може след шест месеца или година прогнозите да почнат да изненадват в посока нагоре - но отново - в момента се движат надолу.

P.S. аз лично веднага мога да кажа няколко неща, които е възможно да повлияят надолу. Някой от тях силно надолу.
      Чашата е пак наполовина пълна или празна, според нагласата на гледащия
      Прогнозите са за това за да се променят.. минат не минат 3-4 месеца и еди коя си институция ги променила в дадена посока Нали знаеш че като почнат да излизат розови прогнози или сегашните мрачни да почнат да се коригират нагоре, вероятно ще е мааалко късничко да се втурваш да купуваш акции
      ИСкаш положителните неща които очакваме. Ето ги:
      - ново правителство съставено и работещо по съвсем нов за България модел, без задкулисие, без бързи и лесни, но тайни договорки
      - управление на държавата в интерес на хората, а не на олигарси и близки
      - трудна коалиция в която всеки ще дебне всеки дали не работи зад гърба му, извън договорената програма и не се облагодетелства.. за което после и невиния ще пере пешкира
      - много по-ефективно и полезно за икономиката ни ползване на ЕС фондовете
      - пък към влизане в Еврозоната
      - постигане на реална енергийна независимост на икономиката
      - продължаване и ускоряване на инвестициите в конкурентни последните години сектори като производство на автомобилни части и аутосорсинг ... високи технологии и т.н.

Има още много възможности, стига да се желае да се видят. Има и как човек да ги неглижира и отрече с лека ръка и да продължи по старому - "Всички са маскари" и "Важното е на Вуте да му е зле"

Коментар

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
        А сега нито има як импулс за влизане в нато, нито пък и Алекси Андонов във в. Пари е казал че ще идва бум. Лошо
        Щото няма в. Пари !

Сега как да го каже човека ?!

Коментар

• Първоначално изпратено от vinkel Разгледай мнение
          Няма сараказъм .

Съгласявам се с теб .
          Ще дойде време и живите ще завиждат на мъртвите, и тези, които имат акции ще им се иска да нямаха

Коментар

Не виждам нужда от сарказъм. Но очевидно и на теб ти е трудно да кажеш причини.
            Няма причини, ще ти говорят само ала-бала. Както казваш, фундаментът реално е дори за надолу. При това с КТБ и безпомощността на институциите при този пладнешки обир направо лъсна българската действителност.

От друга страна: Това го твърдя от 2-3 години, а оттогава изживяхме две-три ралита, за които се направиха не малко пари. Пазарите понякога са ирационални, затова трябва да сме нащрек. Тази ситуация дори ми е доста приятна, защото при бичо рали никога нямам свян да продам акции. Знам, че средносрочно курсовете ще върнат и не пропускам нищо. Не знам какво трябва да се случи, че БГ да ми даде повод да си мисля, че скоро нещо ще се оправи.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
              ...

Тогава имаше як импулс от очакваното влизане в ЕС и НАТО, имаше интервю на Алекси Андонов във в. Пари, че ще последваме бума на централноевропейските борси, така и стана.
              А сега нито има як импулс за влизане в нато, нито пък и Алекси Андонов във в. Пари е казал че ще идва бум. Лошо
              Не е препоръка... !!!
              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Няма сараказъм .

Съгласявам се с теб .

Коментар

• Първоначално изпратено от 1996 Разгледай мнение
                  Точно така, трябва ме им като консуматори и част от техните системи. В момента не сме нито консуматори, както им се иска, нито сме част от системите им реално. Като влезем в ЕВРО Зоната, тогава ще видим реално присъединяване.

Това е отлично.
                  Еврозоната е единственото събитие в обозримо бъдеще, което би могло да подкрепи фондовия пазар в България. И то не защото ще донесе благоденствие на България и икономиката и (при фиксиран курс няма кой знае каква разлика), а защото акциите ще се разглеждат като хедж срещу ценовата върхушка, която предстои да удари джоба на българския потребител. През 2000 г. преживях вече едно въвеждане на евро и знам какво беше. Западноевропейците тогава обедняха осезаемо за първи път. Каквото плащаха в дойче марки започнаха да го плащат в евро само в рамките на 1-2 години. Само заплатите им останаха в релация 1:2.

Коментар

• Първоначално изпратено от vinkel Разгледай мнение
                    Нищо положително няма .

Заминаваме да се копаме !

Коментар

Аз малко пак като адвокат на дявола, но когато на хоризонта има положителни събития - като приемането ни в ЕС например това всъщност въздейства положително на пазара. Когато обаче очакването вече е факт - тогава вече не въздейства. Купувай слухът и продавай новината си е доказала във времето си стратегия.

Някой може ли да каже каква положителна новина се отиграва в момента. Нещо което има шанс да се случи догодина или дори през следващите три години. Имаме прогнози за икономиката на България - ами че те предполагат реално продължителна рецесия и минимален номинален растеж. Рисковата премия на пазара ни в момента е максимално свита. Реално е идентична с тази на пазарите от ЕС. Което всъщност не е нормално и реално не дава възможност за експанзия на коефициентите. Печалбите на публичните компании стагнират или направо си падат. Дивидентите изплащани от дружества в индекси реално падат. Така че и от там не може да се очаква нищо положително.

Та отново въпросче към оптимистите - какво точно виждате да вдигне цените в средносрочен период? Аз лично не виждам нищо в момента. Може след шест месеца или година прогнозите да почнат да изненадват в посока нагоре - но отново - в момента се движат надолу.

P.S. аз лично веднага мога да кажа няколко неща, които е възможно да повлияят надолу. Някой от тях силно надолу.
                      Нищо положително няма .

Заминаваме да се копаме !

Коментар

• Аз малко пак като адвокат на дявола, но когато на хоризонта има положителни събития - като приемането ни в ЕС например това всъщност въздейства положително на пазара. Когато обаче очакването вече е факт - тогава вече не въздейства. Купувай слухът и продавай новината си е доказала във времето си стратегия.

Коментар

• За всеки влак си има пътници. Златото за момента поевтинява само спрямо долара, тъй че реално при нас не кой знае каква далавера. Финансовите кризи според анализатори би следвало да се случват все по-често, тъй като капитала се движи все по бързо. За нашата борса изглежда, че местния и чуждестранния интерес е доста нисък и сме на светлинни години от развитите капиталови пазари. Това означава, че ресурса е ограничен. За доходността също може да се погледне и ми се струва, че не е цветущо положението. Търгуваните предприятия са в голяма степен с незадоволителни финансови резултати. Като сложиш и чисто вътрешните конюнктурни рискове в държавата, то опциите пред инвеститорите или спекулантите са доста ограничени. Та сложна е работата, за момента за мен лично най-правилния вариант е ограничаване на риска естествено и доходността в очакване на по-добри времена.

Коментар

Трябва да натрупаш малко опит и да разбереш как функционира света. Ние не бяхме причеслени към ЕС, за да ни бъде помогнато, а за да има ЕС повече пазари, потребление и геополитическо влияние. За нас на никого в действителност не му пука. Освен това кризата в ЕС едва сега започва. Икономическа и социална.
                            Точно така, трябва ме им като консуматори и част от техните системи. В момента не сме нито консуматори, както им се иска, нито сме част от системите им реално. Като влезем в ЕВРО Зоната, тогава ще видим реално присъединяване.

Това е отлично.

Коментар

Т.е. има две съществени разлики от тогава:

1. Бяхме стигнали до абсолютно критично ниво на ликвидност
                              2. Имахме на какво да се надяваме (ЕС, НАТО и т.н.)

Докато в момента по т.1. отстъпваме не кой знае колко много, то по т. 2 сме на светлинни години в различна ситуация. Да не говорим, че тогава акциите бяха жълти стотинки. Нещо, което не мога кажа в момента.
                              +1
                              Всъщност оборотът тогава беше в пъти по-малък от сегашния. Помня мега сделката с придобиването на работническите акции в Нефтохим. Цената падна от 10-тина на под 4 лв. на акция и някак си ги броях и излезе,че около 100 сделки са извън мажоритаря. Беше си смешно. При спад с над 60% на една от най-ликвидните позиции (Нефтохим) почти нямаше кой да се включи. Сега оборотът е в пъти по-голям. Тогава служителите на БФБ-София имаха забавяния на заплатите си. Беше мега слаб пазар, сегашният е направо гигантски.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1996 Разгледай мнение
                                Как така бе, сега може да се надяваме, че реално ще има ползи от членството в ЕС. Да не забравяме, че положението щеше да е коренно различно ако не беше ударен и ЕС от финансовата криза. Това отшумява, с което и надеждата, че и ние ще разберем нещо от ЕС, и според мен така ще стане. Толкова инвестиции и пари не се дават за нищо.
                                Трябва да натрупаш малко опит и да разбереш как функционира света. Ние не бяхме причеслени към ЕС, за да ни бъде помогнато, а за да има ЕС повече пазари, потребление и геополитическо влияние. За нас на никого в действителност не му пука. Освен това кризата в ЕС едва сега започва. Икономическа и социална.

Коментар

Working...
                                X