Първоначално изпратено от ghettoff
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАз малко пак като адвокат на дявола, но когато на хоризонта има положителни събития - като приемането ни в ЕС например това всъщност въздейства положително на пазара. Когато обаче очакването вече е факт - тогава вече не въздейства. Купувай слухът и продавай новината си е доказала във времето си стратегия.
Някой може ли да каже каква положителна новина се отиграва в момента. Нещо което има шанс да се случи догодина или дори през следващите три години. Имаме прогнози за икономиката на България - ами че те предполагат реално продължителна рецесия и минимален номинален растеж. Рисковата премия на пазара ни в момента е максимално свита. Реално е идентична с тази на пазарите от ЕС. Което всъщност не е нормално и реално не дава възможност за експанзия на коефициентите. Печалбите на публичните компании стагнират или направо си падат. Дивидентите изплащани от дружества в индекси реално падат. Така че и от там не може да се очаква нищо положително.
Та отново въпросче към оптимистите - какво точно виждате да вдигне цените в средносрочен период? Аз лично не виждам нищо в момента. Може след шест месеца или година прогнозите да почнат да изненадват в посока нагоре - но отново - в момента се движат надолу.
P.S. аз лично веднага мога да кажа няколко неща, които е възможно да повлияят надолу. Някой от тях силно надолу.
Прогнозите са за това за да се променят.. минат не минат 3-4 месеца и еди коя си институция ги променила в дадена посокаНали знаеш че като почнат да излизат розови прогнози или сегашните мрачни да почнат да се коригират нагоре, вероятно ще е мааалко късничко да се втурваш да купуваш акции
ИСкаш положителните неща които очакваме. Ето ги:
- ново правителство съставено и работещо по съвсем нов за България модел, без задкулисие, без бързи и лесни, но тайни договорки
- управление на държавата в интерес на хората, а не на олигарси и близки
- трудна коалиция в която всеки ще дебне всеки дали не работи зад гърба му, извън договорената програма и не се облагодетелства.. за което после и невиния ще пере пешкира
- много по-ефективно и полезно за икономиката ни ползване на ЕС фондовете
- пък към влизане в Еврозоната
- постигане на реална енергийна независимост на икономиката
- продължаване и ускоряване на инвестициите в конкурентни последните години сектори като производство на автомобилни части и аутосорсинг ... високи технологии и т.н.
Има още много възможности, стига да се желае да се видят. Има и как човек да ги неглижира и отрече с лека ръка и да продължи по старому - "Всички са маскари" и "Важното е на Вуте да му е зле"
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеА сега нито има як импулс за влизане в нато, нито пък и Алекси Андонов във в. Пари е казал че ще идва бум. Лошо
Сега как да го каже човека ?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от vinkel Разгледай мнениеНяма сараказъм .
Съгласявам се с теб .
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе виждам нужда от сарказъм. Но очевидно и на теб ти е трудно да кажеш причини.
От друга страна: Това го твърдя от 2-3 години, а оттогава изживяхме две-три ралита, за които се направиха не малко пари. Пазарите понякога са ирационални, затова трябва да сме нащрек. Тази ситуация дори ми е доста приятна, защото при бичо рали никога нямам свян да продам акции. Знам, че средносрочно курсовете ще върнат и не пропускам нищо. Не знам какво трябва да се случи, че БГ да ми даде повод да си мисля, че скоро нещо ще се оправи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение...
Тогава имаше як импулс от очакваното влизане в ЕС и НАТО, имаше интервю на Алекси Андонов във в. Пари, че ще последваме бума на централноевропейските борси, така и стана.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе виждам нужда от сарказъм. Но очевидно и на теб ти е трудно да кажеш причини.
Съгласявам се с теб .
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1996 Разгледай мнениеТочно така, трябва ме им като консуматори и част от техните системи. В момента не сме нито консуматори, както им се иска, нито сме част от системите им реално. Като влезем в ЕВРО Зоната, тогава ще видим реално присъединяване.
Това е отлично.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vinkel Разгледай мнениеНищо положително няма .
Заминаваме да се копаме !
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАз малко пак като адвокат на дявола, но когато на хоризонта има положителни събития - като приемането ни в ЕС например това всъщност въздейства положително на пазара. Когато обаче очакването вече е факт - тогава вече не въздейства. Купувай слухът и продавай новината си е доказала във времето си стратегия.
Някой може ли да каже каква положителна новина се отиграва в момента. Нещо което има шанс да се случи догодина или дори през следващите три години. Имаме прогнози за икономиката на България - ами че те предполагат реално продължителна рецесия и минимален номинален растеж. Рисковата премия на пазара ни в момента е максимално свита. Реално е идентична с тази на пазарите от ЕС. Което всъщност не е нормално и реално не дава възможност за експанзия на коефициентите. Печалбите на публичните компании стагнират или направо си падат. Дивидентите изплащани от дружества в индекси реално падат. Така че и от там не може да се очаква нищо положително.
Та отново въпросче към оптимистите - какво точно виждате да вдигне цените в средносрочен период? Аз лично не виждам нищо в момента. Може след шест месеца или година прогнозите да почнат да изненадват в посока нагоре - но отново - в момента се движат надолу.
P.S. аз лично веднага мога да кажа няколко неща, които е възможно да повлияят надолу. Някой от тях силно надолу.
Заминаваме да се копаме !
Коментар
-
Аз малко пак като адвокат на дявола, но когато на хоризонта има положителни събития - като приемането ни в ЕС например това всъщност въздейства положително на пазара. Когато обаче очакването вече е факт - тогава вече не въздейства. Купувай слухът и продавай новината си е доказала във времето си стратегия.
Коментар
-
За всеки влак си има пътници. Златото за момента поевтинява само спрямо долара, тъй че реално при нас не кой знае каква далавера. Финансовите кризи според анализатори би следвало да се случват все по-често, тъй като капитала се движи все по бързо. За нашата борса изглежда, че местния и чуждестранния интерес е доста нисък и сме на светлинни години от развитите капиталови пазари. Това означава, че ресурса е ограничен. За доходността също може да се погледне и ми се струва, че не е цветущо положението. Търгуваните предприятия са в голяма степен с незадоволителни финансови резултати. Като сложиш и чисто вътрешните конюнктурни рискове в държавата, то опциите пред инвеститорите или спекулантите са доста ограничени. Та сложна е работата, за момента за мен лично най-правилния вариант е ограничаване на риска естествено и доходността в очакване на по-добри времена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеТрябва да натрупаш малко опит и да разбереш как функционира света. Ние не бяхме причеслени към ЕС, за да ни бъде помогнато, а за да има ЕС повече пазари, потребление и геополитическо влияние. За нас на никого в действителност не му пука. Освен това кризата в ЕС едва сега започва. Икономическа и социална.
Това е отлично.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеТ.е. има две съществени разлики от тогава:
1. Бяхме стигнали до абсолютно критично ниво на ликвидност
2. Имахме на какво да се надяваме (ЕС, НАТО и т.н.)
Докато в момента по т.1. отстъпваме не кой знае колко много, то по т. 2 сме на светлинни години в различна ситуация. Да не говорим, че тогава акциите бяха жълти стотинки. Нещо, което не мога кажа в момента.
Всъщност оборотът тогава беше в пъти по-малък от сегашния. Помня мега сделката с придобиването на работническите акции в Нефтохим. Цената падна от 10-тина на под 4 лв. на акция и някак си ги броях и излезе,че около 100 сделки са извън мажоритаря. Беше си смешно. При спад с над 60% на една от най-ликвидните позиции (Нефтохим) почти нямаше кой да се включи. Сега оборотът е в пъти по-голям. Тогава служителите на БФБ-София имаха забавяния на заплатите си. Беше мега слаб пазар, сегашният е направо гигантски.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1996 Разгледай мнениеКак така бе, сега може да се надяваме, че реално ще има ползи от членството в ЕС. Да не забравяме, че положението щеше да е коренно различно ако не беше ударен и ЕС от финансовата криза. Това отшумява, с което и надеждата, че и ние ще разберем нещо от ЕС, и според мен така ще стане. Толкова инвестиции и пари не се дават за нищо.
Коментар
Коментар