If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
1. Бяхме стигнали до абсолютно критично ниво на ликвидност
2. Имахме на какво да се надяваме (ЕС, НАТО и т.н.)
Докато в момента по т.1. отстъпваме не кой знае колко много, то по т. 2 сме на светлинни години в различна ситуация. Да не говорим, че тогава акциите бяха жълти стотинки. Нещо, което не мога кажа в момента.
Как така бе, сега може да се надяваме, че реално ще има ползи от членството в ЕС. Да не забравяме, че положението щеше да е коренно различно ако не беше ударен и ЕС от финансовата криза. Това отшумява, с което и надеждата, че и ние ще разберем нещо от ЕС, и според мен така ще стане. Толкова инвестиции и пари не се дават за нищо.
Имаше 21 търговски дни без нито една сделка с компания от SOFIX! Представяте ли си, днес примерно да няма нито една сделка с акции на Химимпорт, ЦКБ, Атера, Софарма, Албена и т.н. ит.н. и така да е редовно или в 10% от търговските сесии за годината.
Тогава имаше як импулс от очакваното влизане в ЕС и НАТО, имаше интервю на Алекси Андонов във в. Пари, че ще последваме бума на централноевропейските борси, така и стана.
Т.е. има две съществени разлики от тогава:
1. Бяхме стигнали до абсолютно критично ниво на ликвидност
2. Имахме на какво да се надяваме (ЕС, НАТО и т.н.)
Докато в момента по т.1. отстъпваме не кой знае колко много, то по т. 2 сме на светлинни години в различна ситуация. Да не говорим, че тогава акциите бяха жълти стотинки. Нещо, което не мога кажа в момента.
И аз така ги виждам нещата...
Явно с покупките ще задържим до следващи сътресения в БГ, а за продажбите не ми се мисли колко ще почакаме...
Ако борсата смята да "чака" решението на проблема с КТБ, с две думи ако днес и утре не отрази успешното съставяне на правителство, продавам без да ми мигне окото. С оглед на прогнозите за тежка зима, неизвестна пролет и така нататък, се замислям дали да не вложа в реална стока, така парите не губят стойността си. Златото все още не знае посоката си, с валути и банки не ми се занимава точно сега. В една криза цените на определени стоки носят добри печалби. Разбира се, бизнесът ти трябва да е свързан с тях, а аз се занимавам с търговия и услуги...
Имаше 21 търговски дни без нито една сделка с компания от SOFIX! Представяте ли си, днес примерно да няма нито една сделка с акции на Химимпорт, ЦКБ, Атера, Софарма, Албена и т.н. ит.н. и така да е редовно или в 10% от търговските сесии за годината.
Тогава имаше як импулс от очакваното влизане в ЕС и НАТО, имаше интервю на Алекси Андонов във в. Пари, че ще последваме бума на централноевропейските борси, така и стана.
ЕС и НАТО са факт, както и многото инвестиции оттогава в БГ и подобрения, между другото. Много от акциите все още се търгуват на нивата отпреди 10 г. обаче.
И 2001-ва нещата не бяха розови. Тъкмо бяхме излезли от криза, бяхме държава от 3-тия свят, без НАТО и ЕС зад гърба ни, оборота на БФБ беше по 30-40 хил. в някой дни.
Доста от четящите тук го знаят и .... беснеят и си губят акъла - защото говориш така публично ...
После защо фондови меринджеи слягали милиони на депозит в КТБ ....
Нямам друго обяснение
Ами проблемите трябва да се казват.
Аз предложих и решение - който иска да купи да вдигне с +25% и съм сигурен че ще има някаква малка вълничка от продавачи, която разбира се ще свърши бързо, но ще се намери някой още който търгува по стария стереотип, продава с малка печалба и се нарежда отдолу отново Това, както казвам мина, но съм сигурен че има още балъци които го практукуват и ще се разделят с акциите си на +25%
Сякаш за първи път ще имаме анти ДПС правителство. Това е добре в дългосрочен план, но ще създава определени трудности. На пръв поглед те са най-добре организираната мафиотска структура и разграждането и не е проста работа. Няма как да мине без катаклизми, но без това България не може да стане нормална държава. Надявам се мафиотите около БСП да не бъдат закачани докато не се приключи с ДПС. Борба на два фронта ще бъде трудна. Иска се само да не се допусне БСП да земе опразнените от ДПС позиции. Според мен червените кхмери ще гледат със задоволство как се съсипва ДПС, защото и те има какво да си връщат. После когато всичко приключи ще осъзнаят, че са останали сами и единственият им потенциален партньор го няма. Тяхното отроче, което им измени си е отишло завинаги. Естествено това е сценарий при пълен успех в борбата с мафиотското формирование около ДПС. Лично аз очаквам само свиване но не и пълно изличаване.
От тази гледна точка очаквам кабинета да е добър в дългосрочен план за борсата, но текущи катаклизми по пътя напред са неизбежни. Единственият икономически проблем пред България е мафията. Успеем ли някак си да го разрешим или поне да го поставим в разумни граници икономиката и борсата ни ще избухнат. В противен случай ще продължат бавно да се движат напред. Предвид участието ни в единният пазар и конвергенцията няма как да сме по-бедни от определен процент от средното в ЕС. Достигнем ли това ниво при запазване на политико-олигархично-мафиотският модел управляван от Москва ще растем със средното в ЕС. Разрешим ли проблема много бързо можем да достигнем средните стойности за съюза. В този процес имаме още един бонус. Петрола падна и това ще остави доста пари в българската икономика. Същевременно доста пари няма да влязат в централото командване на родната мафия. Според мен без да се разреши проблема в Москва е трудно да се разреши и в клона и в София. Лично аз се надявам след срива в руският бюджет руснаците да се опитата да отвоюват държавата си от мафията в Кремъл. За съжаление съм скептичен дали ще успеят. Със сигурност тази пролет ще има такива опити. Би трябвало да ги следим с интерес защото резултата от тях ще окаже огромно дългосрочно влияние върху българската икономика.
И от мен едно рамо за оптимизма - пълна подкрепа на тезата, че нещата не са статични и масата хора реагират според цветущата българска поговорка "като хванат магарето за х*я викат , че е мъжко" , перефразирано за БФБ на 700 - 800 пункта ще са яко ура - иде ръст. Аз съм 20% кеш и от 1м. не мога никъде да се класирам.
Съдбата обича смелите пич! И 2001-ва нещата не бяха розови. Тъкмо бяхме излезли от криза, бяхме държава от 3-тия свят, без НАТО и ЕС зад гърба ни, оборота на БФБ беше по 30-40 хил. в някой дни. Е, аз като луда глава влязох тогава в БГ акции "барабар с топките" и ква стана после, до 2007-ма 325 пъти увеличение на портфейла (32 500%) Тогава вече всички бяха се надъхали за БФБ, оборотите бяха луди, а цените до небето...
Историята се повтаря, под една или друга форма!
Повечето хора, включително и т.нар. професионални анализатори, изказват мнения, дават съвети и вземат решения на база екстраполиране на текущата ситуация. Е, да но живота не е статичен и се случва точно това което масата човеци не е допускала.
Дано си запазиш оптимизма все така и за напред, моят е на изкуствено дишане вече
Съдбата обича смелите пич! И 2001-ва нещата не бяха розови. Тъкмо бяхме излезли от криза, бяхме държава от 3-тия свят, без НАТО и ЕС зад гърба ни, оборота на БФБ беше по 30-40 хил. в някой дни. Е, аз като луда глава влязох тогава в БГ акции "барабар с топките" и ква стана после, до 2007-ма 325 пъти увеличение на портфейла (32 500%) Тогава вече всички бяха се надъхали за БФБ, оборотите бяха луди, а цените до небето...
Историята се повтаря, под една или друга форма!
Коментар