Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! архив 15
Collapse
Заключена.
X
X
-
е не, не си ми на нивото да споря с теб, и не ми казвай какво да уча, щото си нямаш и идея какво съм учил. \"Лекциите\" ми са разбираеми за тези, които познават нещата, а вестници не чета от години.
Обичам тази част на света, хората, историята и културата и, около 6 месеца годишни живея там (на топличко), но има неща дето такива промити мозъци като тебе няма да ги разберат. Личи си, че нямаш и бегла представа за какво ти говоря, така че айде адиос.
Коментар
-
Първоначално изпратено от wolf66И между другото държат го като резервна валута, щото комодитис (петрол, метали,кафета, зърно, orange juice и квото йоще ти дойде на акъла) се котират в $. Виж къде са борсите (NYMEX, CME, Лондон, etc.) и попрочети, кой ги контролира и защо това е важно за долара, дори повече от ИЗНОСА на генетично модифицирана царевица например.
Следващият ти етап ще бъде да почнеш да мислиш логично, а не несвързано както сега.
Коментар
-
И между другото държат го като резервна валута, щото комодитис (петрол, метали,кафета, зърно, orange juice и квото йоще ти дойде на акъла) се котират в $. Виж къде са борсите (NYMEX, CME, Лондон, etc.) и попрочети, кой ги контролира и защо това е важно за долара, дори повече от ИЗНОСА на генетично модифицирана царевица например.
Коментар
-
Wolf6, не ми развивай несвързани политически лекции, а прочети отново - стана смешен с твърдението си, че доларите били "хартийки".
Дали САЩ са велики е друг въпрос. И слабия долар няма единствен той да им превърне търговския дефицит в излишък - но със сигурност им помага на износа. Както съответно, сега силното евро пречи на Европа.
Но ако беше учил някога икономика, щеше да знаеш нещо много просто - външнотърговския дефицит на САЩ не им е НИКАКЪВ проблем. Въпреки че такива като тебе повтарят обратното от над 20 години
Марш да си доучиш!!!
И стига си гледал телевизия и чел вестници.
Коментар
-
Първоначално изпратено от wolf66Лазаре, в цената на петрола има поне 20% спекулативно напомпване (включително и на американски университетски пенсионни фондове), долара е слабичък ( хартийки печатани от ФЕД). Консумацията от Китай и Индия нараства, а в САЩ във всяка къща има по 2-3 коли едната от които SUV или ван. Войната в Ирак и проблемите в Иран също нагнетяват напрежението. Не може да си печаташ хартийки и да си купуваш най-ценното comodity без пари (беше колкото галон вода).
Затова и нигерийците отвличат служители на петролните компании, а Уго направи това, което направи.
Погледни малко данни за венецуелската икономока и борса и ще видиш за какво ти говоря. Погледни и Бразилия. Новите находища изискват deep water drilling и инвестициите за добиването им са огромни, същото е и с канадските тар сандс. Освен това арабите не са вече толкоз глупави да си продават петрола за без пари и получените $ да \"рециклират\" в американски книжа, договорките на Кисинджер не важат вече.
Освен това ситуацията \"развит-неразвит свят\" вече се променя. Хората инвестират в туризъм, инфраструктура, строят финансови центрове. Не разглеждайте нещата толкова опростенчески ми е думата.
Поздрави!
"Поскъпване на бензина в САЩ.Един галон струва вече цял долар!!!".
В нас литъра беше левче,долара на черно беше три лева,официално под лев. Знам,че са сложни нещата(А с договор от Киото!?!?!?).......
Виждам обаче някак си,че средните географски ширини имат зърно,храна,вода(еее,малко са разглезени и разхищават ресурси),северните ,неплодородните и "пясъчните" имат нефт и газ. Дано се споразумеят някак си,за да си ходим на гости следващите две-три поколения и да им посещаваме туристическите забележителности. :-) Дано се "укроти"дотогава термоядрената енергия и се появят термоядрените елцентрали.
Поздрави и на теб!
Коментар
-
Айде по-леко с кръчмите, не е ли рано още?
За Русия и ОНД нещата се променят (има продажби на петрол и срещу евро), в Латинска Америка също, доктрината Монро вече заминава на кино, така че стои и гледай мача. Европейските инвестиции и политическо влияние в Латинска Америка се увеличават за разлика отпреди десетина години. Всички държавни глави в Латин Америка освен Калдерон и Урибе са не особено приятелски настроени към Америка, на Еквадор е бивш американски възпитаник така, че споко. Все още има ПОЛИТИЧЕСКА договорка от Бретон Wood, но света се промени. И не ми повтаряй учебникарските клишета за износа на Щатите, че познавам North и Латин Америка по-добре от България. Тая лакърдия за износа я разправят още от 1.20 и е за вътрешна консумация, кво толкова се промени с дефицита от 1.20 -1.57? Вие се навивате из кръчмите за великата Америка и се изживявате като каубой.
Коментар
-
Wolf6, това че доларът били хартийки си го разправяй в кръчмата.
Почти всички централни банки в света с кеф си го държат като резервна валута номер 1. Любима разплащателна единица е в арабския свят, Русия и ОНД и Лат. Америка. И не само там.
САЩ се кефят на слабия долар, защото им улеснява износа - докато Европа страда от силното си евро.
Но за петрола - цената се вдига, но САЩ си го купуват със своята валута така че хич не им пука. А ако си печатат доларчета както викаш - сигурно точно затова се вдига цената на петрола в долари??? Е тогава какъв им е проблемът на американците
Коментар
Коментар