If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
САМО днес ръста на портфейла ми надскочи годишната лихва на банковите депозити! Но Форекс Мастъра днес естествено че ще ОТСЪСТВА за да обсъди проблема!!!
Да мерси, ако ще даваш кеш е съвсем друго, говоря за къси.
Поздрави
Нормалната къса е даваш 1000 единици кеш и срещу това можеш да отвориш къса за да кажем 700 единици. Получаваш лихва за 1000 единици. Ако беше маржин покупка - което също смятам че трябва доста да се либерализира тогава плащаш лихва на маржина. Като тогава например даваш 1000 взимаш акции за 1500 и плащаш лихвата за 500
не мога да кажа конкретно защото всеки момент си е за себе си. Знам че може да се вземат акции назаем, но това на мен не ми изнася. По простата причина че така липсва гъвкавост за влизане и излизане според момента. И другия проблем с подобни така да се каже договорни къси е че за да направи човек портфейл от къси, трябва да губи доста време и усилия. А те моментите за вход и изход рядко чакат - особенно при поемана на такъв висок риск. Другата причина да не мога да кажа конкрети параметри, е точно защото не смятам че доходността ще идва предимно от късите, а от от относителната разлика между представянето на късите и дългите позиции. така ако дългите закупени с парите от късите ми нарастнат с 100% нямам никакъв проблем да подържам къса дори и да съм от нея на загуба с 20%. Но ако изкарвам от дългите 5% то не бих си позволил от късата да съм на минус над 2% да кажем. И по-скоро бих закрил и двете отколкото да държа късите.
Да мерси, ако ще даваш кеш е съвсем друго, говоря за къси.
Остави общите приказки, то е ясно че акциите на отбор черешка са готини, а другите са дървета
Кажи на БФБ колко процента би си позволил конкретно.
ПС каква лихва смяташ че е нормално да даваш по акциите които ще заемеш, може някой да те уреди, някак, с късите.
не мога да кажа конкретно защото всеки момент си е за себе си. Знам че може да се вземат акции назаем, но това на мен не ми изнася. По простата причина че така липсва гъвкавост за влизане и излизане според момента. И другия проблем с подобни така да се каже договорни къси е че за да направи човек портфейл от къси, трябва да губи доста време и усилия. А те моментите за вход и изход рядко чакат - особенно при поемана на такъв висок риск. Другата причина да не мога да кажа конкрети параметри, е точно защото не смятам че доходността ще идва предимно от късите, а от от относителната разлика между представянето на късите и дългите позиции. така ако дългите закупени с парите от късите ми нарастнат с 100% нямам никакъв проблем да подържам къса дори и да съм от нея на загуба с 20%. Но ако изкарвам от дългите 5% то не бих си позволил от късата да съм на минус над 2% да кажем. И по-скоро бих закрил и двете отколкото да държа късите.
Можеш разбира се. То това е неоснователната поне за мен причина да не пускат къса на всичко. Но както казвам риск печели риск губи. Всеки да си прави сметката. Защото винаги може да се шорти един портфейл от дървета и с парите да се купят акции които растят. Така пък ако човек е прав ще прави пари от нищо. А не да стои 5 години и да чака Года да му излезат дърветата или по-скоро да цъфнат налъмите. А прилични проценти възвращаемост ще се правят и в рамките на месеци. Е това винаги върви и с прилични проценти възможин загуби
Остави общите приказки, то е ясно че акциите на отбор черешка са готини, а другите са дървета
Кажи на БФБ колко процента би си позволил конкретно.
ПС каква лихва смяташ че е нормално да даваш по акциите които ще заемеш, може някой да те уреди, някак, с късите.
Интересно ми е колко процента загуба би си позволил да приемеш. Все пак при късите неприятното е че можеш да загубиш и доста над първоначалния залог, ако имаш средства да се инатиш, разбира се.
Можеш разбира се. То това е неоснователната поне за мен причина да не пускат къса на всичко. Но както казвам риск печели риск губи. Всеки да си прави сметката. Защото винаги може да се шорти един портфейл от дървета и с парите да се купят акции които растят. Така пък ако човек е прав ще прави пари от нищо. А не да стои 5 години и да чака Года да му излезат дърветата или по-скоро да цъфнат налъмите. А прилични проценти възвращаемост ще се правят и в рамките на месеци. Е това винаги върви и с прилични проценти възможин загуби
Пък ако вземе да расте случайно просто ще приема загубата. Риск печели риск губи.
Интересно ми е колко процента загуба би си позволил да приемеш. Все пак при късите неприятното е че можеш да загубиш и доста над първоначалния залог, ако имаш средства да се инатиш, разбира се.
За еубг вече бях казал че в деня в който мине срока за записване и веднага бих влязъл на късо там. Пък ако вземе да расте случайно просто ще приема загубата. Риск печели риск губи.
На мен не ми харесва административно да се определя дали да губя или не. Все пак основното на борсата не е управлението на доходността, а управлението на риска. Риска ражда печалбата. И всяка една голяма печалба върви ръка за ръка с потенциално голяма загуба. Преценяването на това дали тази потенциалната печалба е достатъчно голяма за евентуалната загуба е всъщност еманацията на фондовия пазар.
А нормативно в момента ни държат като в детска градина. Някой си някъде е решил какъв риск за кои компании трябва да се приема при къса позиция. Ами аз лично съм пълнолетен - имам пълното право да си загубя и всичките пари. Не виждам ама нито една причина защо КФН трябва да ми преча да губя, като по този начин имплицитно ми пречи и да печеля ако съм прав.
Парите на мажоритаря са значително по малко от парите на пазара. Ако компанията е "куха" колкото повече се напъва един мажоритар да вдига цената толкова по очевадна ще е идеята за къса сделка. От там все повече ще застават от към страната на подавачите и най-накрая мажоритаря няма да издържи. Самият факт че манипулира цената на компания която няма стойност ще е досатъчен дори и за тези които са купили да решат да излязат когато мажоритаря покачи цената и ликвидността...
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар