If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
доообре, Батя, доообре.
Сега по съществео - очаквам много силна печалба и това Q - общата следва да отиде към 200 милки, щото нали стерс теста така казва, а сега е лесно да се "правят" печалби. За мен лично много приетснителни са няколко неща:
- има само 2 банки, които растяха дивашки по време на кризата - КТБ и ПИБ
- има само 2 банки, които не само се оакаха на стрес тестовете, но то направо си засмърдя - по минус 7 % май беше - ПИБ и Инвестбанк.
- има само една банка, която е спасявана цели 2 пъти от държавата у нас - ПИБ
- има само 2 банки, които са закупили друга банка у нас след кризата (гръцките врътки не се броят, те не са договаряни тук) - ПИБ и КТБ - Too big to fail?
Да си в компанията на горните 2 банки е поселдното нещо, което една уважаваща себе си институция би желала
- при всеки трус някъде, където и да е в нашата банкова система, резонансът отива в ПИБ - случаЕност?
- някакси изведнъж взеха да се появяват печалби в поредни години в последното Q4, които веднага заминаха за провизии - пак случаЕност?
Ми такива нещица, това само на първо четене, а инвеститори за банки у нас - бол, самият факт, че за фалиралата Виктория имаше 8 кандидата, като в нея реално няма нищо, совен лиценз и изкуствено вдигнат капитал, би следвало да говори много. Ама тук не се говори, а се мълчи
Успех на държащите тук - аз никога не бих си купил, без значение от цената, но това си е лично мое мнение
Както и преди съм го казвал, лошия мениджмънт не идва и не остава за кратко. Говоря по принцип. Лошият мениджмънт има свойството да се развива и да намира нови, по-добри начини за заобикалянето на правилата, а за най-основно негово свойство считам липсата на желание да се създава стойност за акционерите. А какво изобщо да говорим за споделяне на печалбата и раздадване на дивиденти. Основна причина за това е, че те смятат акционерите за стадо, което само и единствено става за стригане. Та в тази връзка винаги съм се чудел защо изобщо някои от дружествата са листнати. Ако не желаеш да си листнат на борсата и единствено и само мислиш как да заобикаляш миноритарите, то пътища много.
Държа да знаете, че говоря по принцип. Някои от хедж фондовете следят и CEO-тата как се движат по света и шортват ръководените от такива мениджъри фирми, знаейки предварително какъв ще е крайният резултат. И преди го бях казвал: съжалявам, че през всичките тези години тук нямаше къси.
Следете тези които са с малък фрий флоут, и си мислете.
Успех и с твоите инвестиции, моите тук ми докараха левче на акция за няколко месеца и над 50% печалба.
Първоначално изпратено от Barky, написано три месеца преди да я спасят за втори път
Бате Пешо, Бате Пешо - колко си умен само, а защо не си и толкова успял? Помисли малко. Как всички по тъпи от теб успяха, а ти с тоя акъл си висиш в инвестора? Аз си купих на 11.40 - злорадстваш ли? Мислиш ли, че обвинявам Цеко? Мислиш ли, че ще ме настроиш срещу него?
Няма как в момента, когато хората правят пари от тази акция да ги настроиш срещу банката. Всеки на борсата е наясно с пазарите - защо са нагоре и защо са надолу.
Значи по твоята логика, ако се справяш успешно в кризата не ти е чиста работата така ли? За КТБ всички видяха как расте с държавни депозити. В ПИБ държавни пари почти няма. Виж им последните данни от БНБ колко са след изплащането на държавния депозит и къде е концентрацията им. Така че не мисля, че сравненията ти са уместни тук. Други банки също купиха по-малки такива. Провери си кои са, няма да ти отварям очите. Това също не означава нищо и не е нещо лошо. А за стрестестовете, мен не ме притесняват банките с предписания, а тези които се бият в гърдите, че са в отлично здраве. Няколко от тези отличници ги продават в момента, що ли като са толкова супер банки? Успех и с твоите инвестиции, моите тук ми докараха левче на акция за няколко месеца и над 50% печалба. Надявам се ти да си по-добре от мен :-)
Аз също съм фен на фундамента, макар и все повече да отчитам влиянието на тайминга и сантимента върху цената на акциите. И в крайна сметка излиза че просто разчитаме по различен начин резултатите от теста.. и последствията върху бизнеса и развитието на банката след това.. Фокусирай се върху израза "изяснените проблеми не са вече проблеми"
Странен човек си.. явно не обичаш да печелиш а само да философстваш дървено. Акцията направи движение от 1,80 до 2,80 а ти все едно и също пееш. Не схващаш ли че на борсата се търгува бъдеше, а не минало!? И че изяснените проблеми не са вече проблеми, а възможности!?
Продължавай в същия дух докато минаваме през 3,80.... 4,80 и т.н.
Казано честно тук може да си прав за мен, макар и да е малка крайна дефиницията ти....
Ако щеш вярвай, но точно преди 5 дни с един колега от форума и точно за "ПИБ" споделих дерзанията си дали като инвеститор трябва да следвам фундамента и логиката, или обратното - да се опитвам да отгатна вълната на пазара и да спечеля от това.... Явно съм фен на фундамента и теорията, че цената рано или късно го отразява....
Вероятно си прав, че може да изгубя пари някъде, но в случая как да инвестирам при тези резултатит от стреса - абсолютно срещу всякаква нормална логика е ?!?
След всичките проблеми и най-вече след лошия стрес-тест, как очакваш самата банка да тръгне да купува други активи (а пък БНБ да им разреши съвсем ) ?
Всички банки с проблеми със собствения капитал продават активи, а не купуват такива....
Странен човек си.. явно не обичаш да печелиш а само да философстваш дървено. Акцията направи движение от 1,80 до 2,80 а ти все едно и също пееш. Не схващаш ли че на борсата се търгува бъдеше, а не минало!? И че изяснените проблеми не са вече проблеми, а възможности!?
Продължавай в същия дух докато минаваме през 3,80.... 4,80 и т.н.
В банковите среди обаче се говори за интерес към ПИБ на чуждестранен инвестиционен фонд, който би могъл да помогне и за капитализирането, и за придобиването на ОББ
здравко, ти да не си ипотекирал НИ на роднините , че си ракета по всички теми!?
Всичко е собствени средства и реинвестиране на дивиденти без никакви кредити и заеми. Пазара като е ракета и нашите позиции са ракета, така че нормално е да сме с приповдигнато настроение
Бидовете все още са твърде рехави и дори един по-сериозен играч да реши да излиза ударно, ще видим спад с над 10%. Хубаво е, че виждаме ръст, но истинската радост ще дойде, когато асковете станат рехави.
Коментар